Raskid – Raskid putem poruke

Kada je reč o raskidima, nema ničeg što nas može više naljutiti od raskida preko poruke. Sa pravom možete pomisliti da je neko ko je spreman na to zapravo kukavica ili emotivno nezrela osoba, koja nije u stanju da se suoči sa problemom. Upravo zbog toga ovaj tekst će se baviti ovim fenomenom, kao jednom novom ali vrlo čestom pojavom.

U anketi od 500 milenijalaca iz 2018. godine, 57% je priznalo da je prekinulo vezu s nekim preko tekstualne poruke, a ogromnih 69% reklo je da je i ranije primalo poruke preko kojih je neko raskinuo sa njima. Da, dobro ste pročitali: većina ispitanih rekla je da je kratka, bezlična poruka bila kraj, bar jedne njihove veze.

Online psiholog

Generalno, stručnjaci preporučuju lični sastanak, ako je moguće, ili barem telefoniranje. Ali kada ste vi ta osoba koja želi da prekine vezu, postaje lakše videti pozitivnu stranu poruke kao sredstva za prekid veze. Prema nekim stručnjacima, prekid s nekim izaziva veliku zabrinutost. Možda se brinete da će druga osoba zaplakati, pokušati da vas odvrati od toga ili će se čak i naljutiti, a slanje poruke kojom raskidate je siguran način da se sve to izbegne.

Na bolje ili na gore, mora se priznati da je tehnologija promenila način na koji prilazimo i komuniciramo sa drugima i ima mnogo toga što uzeti u obzir sa obe strane terena.

Zašto toliko milenijalaca raskida sa partnerima putem poruka?

Počnimo sa pričom više kroz to zašto je ovaj način raskida tako čest. Osećate se super bezlično, ne možete da vodite pravi razgovor o tome šta je pošlo po zlu u vezi i jednostavno ne želite ni da razgovarate o tome. Zašto se baš okrećete ovom vidu raskida? Stručnjaci kažu, da je to najčešće zbog toga što je veza i stvorena putem poruka, te da nedostatak ličnog čini da mi imamo predstavu o tome, kao nečemu što je prihvatljivo.

Zato ovakav način za ostavljanje partnera može uznemiriti samo onog partnera koji je izgradio vezu sa partnerkom bez preteranog porukanja. Sa druge strane, partneri koji su često komunicirali samo preko poruka, neće osetiti ovo kao veliki problem. Svakako da će ih raskid zaboleti, ali to neće ostaviti nikakve posledice po njih u kasnijem životu.

Koliko god to bilo neprihvatljivo za neke ljude, stvarno se ne može osporiti da je ovakav vid raskida lakši za onoga ko želi da raskine. Nesporno je brže, lakše i poštedeće vas nervoze, a možda i svađe koju ovakva tema tradicionalno izaziva. Najprimamljivije u ovom metodu mladima je najčešće to, što ne moraju da preživljavaju tuđe reakcije i da se osećaju krivima što ne žele da budu više sa nekim.

Šta vam takva poruka može otkriti o osobi koja vam je tu poruku poslala?

Nikada zapravo ne znate šta se nekome događa u glavi kad pošalje poruku kojom kaže da želi da raskine, ali postoji nekoliko stvari koje biste mogli otkriti o njihovoj ličnosti i načinu na koji funkcionišu u vezama kroz ove poruke. Svakako za osobu koja se opredeli za ovakav način saopštavanja raskida, možemo reći da im nedostaje hrabrosti da se suoče sa nekim. Međutim u ovome možemo učitati i izvesnu dozu lenjosti ili traljavosti kada je reč o interakciji sa drugim partnerima. Možda su ravnodušni prema emocijama drugih ili se toliko plaše emocija da se ne mogu suočiti sa njima ili upravljati njima.

To takođe može da govori o krivici i sramoti – i načinu da se zaobiđu ta neprijatna osećanja tako što se ne mora suočiti sa raskidom. Ovakav raskid takođe govori o lošoj higijeni odnosa, što znači da možda nemaju veštine potrebne za efikasnu komunikaciju ili veštine koje doprinose zdravoj vezi.

Kada imate mogućnost laganog izlaza iz veze, teško će vam biti da odolite, ali ako je vaš cilj na kraju imati zdravu, srećnu vezu, važno je da naučite da vodite teške razgovore lično, iako bi to moglo biti bolno. Kad smo kod toga…

Online psiholog

Kako slanje ovakve poruke negativno utiče na pošiljaoca

Slanje ovakvih proku je često glavni primer kako je tehnologija na neki način sprečila našu sposobnost ili želju za zrelom komunikacijom. Dakle, iako je fokus poruke često na onom koji je prima, pošiljalac nanosi isto toliko štete sebi ovakvom porukom.

Ako vam slanje poruke u kojima raskidate sa nekim postane navika, nikad neće videti uticaj svojih postupaka. Neće biti svedoci nečije boli, šoka, stresa ili tuge, a to značajno može uticati na to da onaj ko pošalje poruku kojom raskida sa nekim može postati impulsivniji, prezriviji pa čak i ranjiviji.

Iako je u ovom trenutku teško i neprijatno, iskreniji prekid – gde sednete sa partnerom, objasnite šta je pošlo po zlu i pružite im priliku da postavljaju pitanja – važan je deo odnosa.

Da li je ikada u redu prekinuti vezu s nekim preko poruke?

Podrazumeva se da ako ste u dugoj vezi, prekid s partnerom preko poruke krajnje je nepravedan i nepošten – i treba ga izbegavati po svaku cenu. Oboje zaslužujete priliku da izgovorite svoj deo pre rastanka i da zadržite dostojanstvo u tom rastanku. Jedini način da to postignete je stvarni razgovor, bilo telefonom ili lično.
Imajući to u vidu, postoji nekoliko slučajeva u kojima je poruka kojom raskidate sa nekim prihvatljiv izbor. Na primer, ako osećate da će vas lični razgovor na bilo koji način dovesti u opasnost ili da će druga osoba pokušati nešto manipulativno, poruka može biti najsigurniji i najudobniji način za tako nešto. Izaberite ovu opciju ako napuštate toksičnu vezu ili ako su stvari došle do tačke da više ne možete efikasno da komunicirate.

Slanje ovakve poruke je takođe u redu ako ste se s nekim sastajali samo na kratko. Ako ste išli na jedan ili dva sastanka, to će biti najlakši način da im date do znanja da vas više ne zanimaju. Ova opcija ima više smisla nego pozivati ih javno i reći im u lice, što bi bilo gubljenje vremena i za vas i za tu osobu.

Na neki način, poruka kojom raskidate može se posmatrati kao ljubaznost, jer pruža prekidu priliku da svoje početne emocije – bes, tugu, šok itd. – doživi privatno. Takođe psiholozi i stručnjaci savetuju da se uvek i nešto posle ovakve poruke možete čuti sa bivšim partnerom ili videti, kako biste dodatno raspravili i završili neuspelu vezu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »