Raskid veze – Kako prekinuti dugu vezu?

Napuštanje veze nikada nije lako, čak i ako postoji olakšanje s druge strane. Ali se očigledno razlikuje napuštanje kratkotrajne veze za razliku od napuštanja dugoročne veze. Sa više ulaganja u vreme i intimnost, takve veze postaju zapetljanije i zamršenije, a kada su deca ili novac ili bukvalno raspadanje domaćinstva deo te kombinacije, to je sve mnogo teže.

Evo nekoliko smernica koje će nadam se pomoći da emocionalno raspletanje učine manje bolnim:

Online psiholog

Budite jasni u vezi sa onim što poručujete

Ponekad vaš raskid nije iznenađenje: o tome se u nekim slučajevima priča mesecima. Međutim ima slučajeva kada to nije tako i obično su to raskidi koji najviše potresaju partnere. Bez obzira na to postoji li upozorenje unapred, osim ako nije uzajamno raskidanje u pitanju (a malo ih je), vaša najava će šokirati drugu stranu i izazvati reakciju tuge. Verovatno je njihovo prvo pitanje: Zašto?

Želite unapred pažljivo razraditi svoje objašnjenje ovog pitanja. U idealnom slučaju razgovarajte više o sebi i svojim osećanjima, nego o partneru i njegovom ponašanju. Ne želite da ga ljutite, ne želite da ga krivite! Umesto toga, želite da budete što mirniji, budite jasni, navedite razlog koji možete da navedete u jednoj ili dve rečenice.

Kada je o ovome reč, najveća je opasnost što vaša poruka možda nije jasna. Ako nudite nejasne ili kontradiktorne razloge, osoba će verovatno biti zbunjena ili će instinktivno potražiti pukotine u vašem argumentu da bi se pomirili ili će u vašoj poruci pročitati ono što želi da čuje. Slično tome, ako nakupite previše informacija dok je druga osoba razumljivo u šoku, ona će se ili preopteretiti i neće moći da obradi ono što govorite ili će ponovo čuti ono što želi da čuje, a ne ono što vi nameravate da kažete.

Budite jasni u vezi sa svojim zaključcima

Odgovor na vaš stav će verovatno biti sledeća pitanja: šta to znači, koji su nam sledeći koraci? Opet, emocionalno želite da to rešite u sopstvenom umu pre razgovora: želite razvod, raskid; ili želite razdvajanje da biste imali vremena da sredite svoja osećanja. Budite iskreni i jasni, čak i ako niste potpuno sigurni. Ali ako osećate da ste sigurni, ne budite okrutni, ali nemojte ni obigravati oko teme kao “oko Niša kiša”.

Budite jasni i precizni, jer ako budete nejasni mogli biste povrediti osećanja druge osobe jer se ne može tek tako napustiti duga veza, sigurno mora postojati valjan razlog. Takođe vrlo je važno da osoba koju ostavljate ne stekne utisak da se vi premišljate, ako ste već odlučni u tome da raskinete. Dakle vrlo je bitno da definišete granice koje će postojati između vas u daljem vremenskom period. U suprotnom bi takva konfuzija mogla izazvati neke nove neprijatnosti koje nećete moći da predupredite. Budite sigurni da je vaš partner čuo ono što je trebao da čuje, a ne ono što je želeo da čuje.

Jasno odredite pravila

Ovo je drugi deo onoga što se dalje dešava. Da li ćemo se videti ili razgovarati – kada i koliko često? Ako imate decu, vrlo je važno da znate da li ćete i dalje raditi stvari porodično – i kada i kako? Jasno govoreći šta želite, a šta ne želite, ne samo da vam omogućava da ono što želite iznesete na sto, već svojom jasnoćom pomaže i drugoj osobi da postane jasnija u svojim zahtevima.

Započnite sa sopstvenom idealnom vizijom sledećih koraka i odlučite o svojim osnovnim crtama – šta apsolutno jeste ili niste spremni da uradite, o čemu ste spremni da pregovarate i da napravite kompromis – tako da vas emocionalno ne uvuče u nešto što ne želite da radite.

Napravite plan kontakata sa bivšim.

Ponekad se ostavljena osoba snađe koristeći taktiku povlačenja i distanciranja na određeno vreme. Međutim najverovatniji razvoj situacije će biti taj što će vas ta osoba, odnosno bivši partner ili partnerka zvati, slati vam poruke na telefon ili na društvenim mrežama ili čak putem email-ova. Pod takvim pritiskom ćete se verovatno osećati iznervirano, frustrirano ili će vas uhvatiti panika. Da bi ste to izbegli budite proaktivni, ne retroaktivni. Definišite sopstvenu, postavite granice – na primer, nećete odgovarati na tekstualne poruke ili ćete razgovarati telefonom samo u određeno vreme.

Takođe je bitno da pratite ono što govorite. Ako to ne učinite, ako ste nedosledni, opasnost je da stvorite isprekidanu armaturu. Ako, na primer, kažete da nećete odgovarati na tekstove, ali onda iznenada to učinite jer ste usamljeni ili se osećate usamljeno, ostavljena osoba će pročitati ovo, misleći da ste se možda predomislili. To bi dakle mogli iskoristiti protiv vaše volje da završite sa tom vezom. Zbog toga što ovo samo budi nadu ili podstiče drugu osobu da iznova i iznova poseže za istim metodama. Da biste to izbegli, obično je bolje da sami definišete politiku kontakta koju možete slediti.

Online psiholog

Držite se mirno, ali budite saosećajni.

Želite da budete mirni, jasni i dosledni, ali to ne znači da želite da budete neosetljivi. Držite se donjeg reda i poruke, ali takođe prepoznajte bol koji ste stvorili i ono što druga osoba oseća. Generalno ne morate da radite ništa više od toga sem da kažete, na primer.: „Znam da ti je ovo teško, da bi voleo da se ovo sve promeni i žao mi je što je za vas to tako bolno“. Samo priznanje može biti smirujuće za drugog. Pokazujući empatiju, dok preuzimate odgovornost za svoje postupke i ostajete jasni i čvrsti, saosećajno potvrđujete stvarnost situacije.

Imajte plan za svoje najgore moguće scenarije.

Čak i uz svu vašu jasnoću i čvrstinu, vaša anksioznost može podstaći sve vrste najgorih scenarija: Šta ako učini ovo? Ona ili on je takav / takva da bi sigurno mogao / mogla učiniti to,to ili to? To može stvoriti strah koji vas može držati budnima po celu noć.

Međutim i ovo se može preduprediti, ako stvorite plan igre za svaki mogući scenarijo ili situaciju. Iskoristite tu prednost poznastva sa tom osobom i stvarno racionalizujte, šta tačno možete da uradite da otklonite mogućnost neprijatnih situacija u budućnosti. Naravno ovo ne znači da treba da paničite, jer ako dovoljno poznajete osobu

Otkrijte, na primer, šta možete ili želite da uradite ako vam ne dozvole da viđate decu, ako vam se bivši pojavi na vašem poslu ili ako vam naprave problem sa prijateljima ili porodicom. Možda ćete morati da istražite koje su odgovarajuće opcije ili sledeći koraci; možda ćete želeti da se obratite advokatu. Ono što ne želite je da ne radite ništa, da nemate plan. Ovo će vas samo držati u strahu i osećećete se kao žrtva mogućih radnji i reakcija druge osobe.

Ako budete osećali teskobu zbog raskida ili bilo kakav vid emotivne blockade koja vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, bilo bi dobro da popričate sa nekim. Razgovarajte sa prijateljima, a ako budete osećali teskobu i dalje javite se nekom stručnom licu, poput psihologa da potražite stručnu pomoć. Naš sajt vam nudi mogućnost konsultovanja sa online psihologom, čiji kontakt ako želite možete pronaći na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »