Raskid veze – Kako raskinuti vezu?

Kad se veza završi, to svakoga zaboli. Najčešće pomišljamo da kraj veze zaboli najviše onoga koji je ostavljen, međutim ni za ljude koji ostavljaju partnere, raskid nije laka stvar. Na internetu postoji mnogo saveta o tome kako preživeti loš prekid veze, ali nesrazmerno malo o tome kako što nežnije prekinuti vezu. Možda je nemoguće proći kroz prekid a da ne povredite svog partnera, ali postoji nekoliko jasnih izbora koje možete doneti da ublažite ovaj bol.

Prvo, kada razmišljate o raskidu, treba shvatiti da efikasan kraj veze nije jedina stvar u pitanju. Ako ste proveli dovoljno vremena u društvu druge osobe – ako ste delili osećanja i fizičku ili emocionalnu bliskost – moraćete da konsolidujete pozitivna sećanja na vezu dok napredujete sa svojim životom. Želećete da prihvatite razloge zbog kojih veza nije funkcionisala, a da pritom zadržite sposobnost da se na to osvrnete bez da vas to emotivno poremeti. Osoba sa kojom raskidate zaslužuje isto, i moraće da doživi prekid na način koji ne preplavljuje njihova dobra ili pozitivna sećanja na vas. Vaš cilj je što kraći prekid odnosa sa partnerom, ali tako da budu prepoznati delovi vaše veze koji su bili dobri i koji će potvrditi ta iskustva. Dakle ne bi bilo ni fer da bacite sva sećanja i sve dobre stvari u kantu za đubre, jer vam ona sigurno mogu koristiti da jednog dana formirate uspešniju vezu. Dakle, iako svi stradaju kada veza propadne, vaša namera da preduzmete korake da je prekinete treba da bude minimalizacija štete prouzrokovane tim raskidom.

Online psiholog

Planirajući da raskinete s nekim, sami ćete proći kroz popriličnu veliku količinu nevolja. U zavisnosti od toga koliko dugo planirate raskid, verovatno ćete doživeti neki oblik anksioznosti ili straha dok gledate kako da preduzmete sledeće ali i neprijatne korake u procesu raskida. Možda se nećete osećati podržani od strane prijatelja ili porodice dok sprovodite prekid veze: Obično onaj koji je ostavljen zadržava simpatije društvene grupe, dok se za osobu koja prekida vezu smatra da joj je potrebna manja podrška. Možete očekivati da ćete osećati krivicu u periodu koji prethodi prekidu i nakon toga. Uobičajeno je da zaželite da vezu možete da okončate bez nanošenja bola, čak i ako znate da to nije moguće. I na kraju, verovatno ćete proći kroz sopstveni (veoma neophodni) osećaj tuge zbog kraja veze i može biti teško obraditi ovaj osećaj gubitka, istovremeno kriveći sebe.

Kad se sve kaže i završi, postoje određena uputstva koja treba da sledite da biste umanjili bol sa obe strane. Možda se to nekima čini da će tešku situaciju još teže zaoštriti, ali na kraju, ako uradite ono što se ovde preporučuje i izbegnete ono što će vas obeshrabriti, vi i vaš bivši ćete možda moći dostojanstveno da se vratite na raskid, rešite to, i budete spremni za neku novu ljubav kada sve prođe. Ako pročitate ono što smo vam preporučili i raskinete, a nemate utisak da možete da prebrodite sami sve ono što vam je palo na pleća, obratite se psihologu. Takođe možete koristiti i usluge našeg online psihologa čiji telefon možete pronaći na našem sajtu.

Šta da radim?

1. Prekini vezu čim saznaš da ne može da se nastavi.

Odlaganje neizbežnog raskida samo će uzrokovati dalji pad u depresiju ili nezadovoljstvo vezom. Ako se što pre odlučite za raskid, kada stvarno shvatite da jednostavno ne ide, to će vam biti lakše kasnije.

2. Prekini lično.

Neophodno je biti fizički prisutan kako biste pokazali da vam je veza bila važna. Prekidi putem poruka ili poziva možda su uobičajeni ovih dana, ali užasno bole i ostavljaju za sobom veliku zbunjenost. Zato nemojte to sebi raditi, nećete se osećati bolje ni vi ni vaš bivši.

3. Budite iskreni prema svojim osećanjima.

Više će naštetiti vašem partneru ako ne prepoznate stvarne probleme. (U isto vreme, takođe je važno prepoznati kada previše poštenja može naštetiti.)

4. Budite jasni i sigurni u svoje razloge za prekid veze.

Izbegavajte nejasnoće. Pokažite partneru poštovanje koje je svojstveno zrelom pojedincu, koji nešto više jednostavno ne želi, zbog određenih stvari koje mu smetaju i ne mogu se popraviti.

5. Preuzmite odgovornost za svoju odluku.

Priznajte da je to ono što želite, umesto da za to krivite okolnosti ili svog partnera.

6. Slušajte drugu osobu, bez osuđivanja.

Saslušajte svog partnera. Odgovorite na sva pitanja što je moguće iskrenije.

7. Prekini vezu i nemoj se čuti sa bivšim bar neko vreme.

Prekinite kontakt neko vreme nakon prekida, da biste iskazali poštovanje prema osećanjima vašeg partnera i nagovestili da su se stvari trajno promenile.

Šta ne treba raditi?

1. Ne raskidajte javno.

Morate da ponudite partneru priliku da doživi iskrenu emocionalnu reakciju, a privatnost će vam u tome pomoći. Najverovatnije će vas ispitivati i o razlozima prekida veze, a partneru će biti lakše da postavi ova pitanja ako se događaj dogodi na sigurnoj i barem poluprivatnoj lokaciji.

2. Ne raskidajte se u svom domu

Ako je moguće, učinite to u kući vašeg partnera. Kada se razgovor završi, želećete da vi budete ona koja će se pokupiti i otići, a partneru će biti lakše da ne mora da putuje kući dok doživljava tako surova osećanja.

Online psiholog

3. Ne poklanjajte lažnu nadu

Ako ste sigurni da treba da raskinete, bolje je da vezu ne ostavljate otvorenu.

4. Ne pokušavajte da romansu prebacite na prijateljstvo

Možda osećate da će to kao ublažiti udarac, ali zapravo izaziva neizvesnost i rizikujete da stvorite još više neprijatnosti, kako sebi tako i bivšem partneru ili partnerki. Cilj je omogućiti vašem partneru da na vaš odnos gleda kao na dobru stvar, a ne da ga menja u nešto manje dobro definisano ili potpuno nedefinisano. Takvi odnosi se na kraju krajeva uvek završe uz veliki broj neprijatnosti, koje niko zapravo ne želi za sebe.

5. Nemojte da obezvredite osobu sa kojom ste bili

Bili ste važni jedno drugom, pa pokušajte da pokažete partneru da cenite njegove dobre osobine.

6. Ne pokušavajte da učinite da se bivši oseća bolje

Čak i dok prekidate vezu, ne možete biti deo podrške bivšem partneru ili partnerki nakon što se veza završi. Ovo bi moglo opet da vas dovede u situaciju da niste definisali dobro šta ste želeli i na kraju će se završiti tim što će neko od vas opet biti povređen.

7. Nemojte završavati raskid seksom

Ovakve stvari vas takođe mogu samo dodatno zbuniti u promenama koje su pred vama, a seks u trenutku raskida često može biti i vrlo neprijatno iskustvo jer nećete znati kako treba da se postavite. Samo razmišljate o tome šta treba reći, a šta treba zadržati, dakle budite iskreni ali ne i konfliktni. Samo na taj način zapravo možete i sebi i bivšem partneru omogućiti da vam jedan period života ostane bar delom u lepom sećanju.

Takođe, ako pronalazite izvesne poteškoće u periodu posle raskida nije loše da se obratite stručnom licu za pomoć. Naš sajt vam nudi mogućnost razgovora sa online psihologom, čiji kontakt, ako želite možete pronaći na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »