Razočaranje u ljude – Kako prevazići razočaranje?

Bilo da se radi o otkazivanju venčanja zbog globalne pandemije ili propuštanju unapređenja koju ste želeli, učenje kako da se nosite sa razočaranjem samo je deo života.

Otpornost nam pomaže da prevaziđemo ove izazovne trenutke i pronađemo snagu da nastavimo dalje. Umesto da dozvolimo da naše emocionalno blagostanje mesecima bude pod uticajem neispunjenih očekivanja, možemo se brže oporaviti i pronaći stvari na kojima ćemo biti zahvalni u sadašnjem trenutku.

Online psiholog

Čitajte dalje da biste saznali šta je razočaranje i kakve korake možete preduzeti da biste prevazišli teška vremena u životu.

Šta je razočaranje?

Prvo, pogledajmo definiciju razočaranja.

Razočaranje je osećaj tuge jer neko ili nešto nije bilo tako dobro kao što ste se nadali ili očekivali. Kada se osećamo nesrećno jer su naše nade i očekivanja neispunjeni, doživljavamo osećaj tuge ili razočaranja.

Ali kako se to uopšte odnosi na naše emocije?

Možda već znate za šest osnovnih ljudskih emocija: radost, bes, tuga, strah, iznenađenje i gađenje.

Osamdesetih godina prošlog veka Robert Plučik je predstavio svoju teoriju „Točak emocija“. Ovo je dodalo još dve emocije, čineći osam suštinskih emocija u parovima suprotnosti.

Njegov točak emocija uključivao je:

 • Radost
 • Poverenje
 • Strah
 • Iznenadjenje
 • Tuga
 • Odvratnost
 • Bes
 • Iščekivanje

Točak emocija definiše kako ljudske emocije kruže jedna kroz drugu i šire se izvan ovih preliminarnih emocija u rafiniranija ili složenija iskustva.

Rezultat su emocionalna stanja kao što su uznemirenost, dosada, agresivnost, divljenje i strahopoštovanje.

Razočarenje je jedan takav izdanak – složena emocija koja potiče od tuge. To je ono što osećamo kada su naša očekivanja za željeni ishod uništena.

Svi odmah prepoznamo osećaj izneverenosti i bes koji bismo mogli da osetimo kada se nešto što smo mislili da zaslužujemo nije dogodilo. Ili tugu koju doživljavamo kada propustimo priliku. To možemo prepoznati kao subjektivno iskustvo gorkog razočarenja.

Koji su uzroci razočaranja?

Razočarenje, kao i mnoge druge emocije, ima evolutivne korene. Drugim rečima, potrebne su nam ove složene emocije da bismo preživeli i rasli.

Tri su glavna uzroka razočarenja.

1. Zabluda o dolasku

Ovo jedinstveno iskustvo razočarenja nastaje kada smo toliko fokusirani na postizanje naših ciljeva da na kraju odustajemo od procesa. Kada preterujemo sa poslovnim obavezama, retko kada možemo da uživamo i imamo svest o tome da živimo srećnim životom. Sve ovo najčešće radimo uz tiho samoobećanje da naše odredište čini borbu vrednom truda.

Međutim ovo ne mora biti pokazatelj i dokaz neke ispunjenosti, upravo suprotno može nas dovesti do razočaranja. Često ono što mislimo da jeste ispunjavajuće zapravo jeste najveće razočaranje.

2. Očekivanja drugih ljudi, mesta, stvari

Drugi uzrok razočaranja potiče od očekivanja koja imamo u vezi sa spoljnim faktorima.

Kada se nerealno očekivanje ne poklapa sa stvarnim okolnostima, ne želimo da prihvatimo ono što se dogodilo.

A ako imamo velika očekivanja u vezi sa situacijom ili ishodom, doživljavamo još intenzivnije razočarenje.

3. Iskustva iz detinjstva

Treći izvor razočarenja dolazi iz naših iskustava iz detinjstva.

Možda ste tokom detinjstva doživeli traumatičan događaj oko gubitka ili razočaranja. Iz ovoga vaša psiha izvodi negativan zaključak o okolnostima.

Pozitivno razmišljanje nije navika koja vam je poznata.

Kada sazrete u odraslom dobu i suočite se sa situacijom sličnom traumatičnom događaju u detinjstvu, vaš um automatski prepoznaje ranije iskustvo gubitka i razočaranja. Ali to nije objektivna procena okolnosti – to je subjektivno iskustvo.

Obeshrabrenje koje doživite može se brzo pretvoriti u samoispunjavajuće proročanstvo osim ako ne naučite kako da se nosite sa njim. A ako želite da budete lider, ili čak samo da se bavite profesionalnim životom sa zadovoljstvom i srećom, moraćete da naučite da regulišete svoje emocije.

5 načina da se nosite sa razočaranjem

Međutim, poznavanje uzroka vašeg razočaranja verovatno nije dovoljno da to pređete. Ta osećanja mogu lako da vas navedu da se zaglavite, tako da će vam trebati neke strategije suočavanja da se vratite iz negativnih životnih situacija.

Evo našeg vodiča od 5 koraka kako da se nosite sa razočarenjem:

 • Budite razumni i pokušajte da izbegnete to osećanje
 • Uočite perspektivu
 • Upoznaj svoje srce
 • Vežbajte samoprihvatanje
 • Ne dozvolite da se to osećanje zadrži i postane toksičnije

Hajde sada da zaronimo malo dublje u svako od ovih rešenja.

1. Budite razumni i pokušajte da izbegnete to osećanje

Bilo da se radi o razočarenju ili besu, morate to osetiti i ispustiti. Zdrav način da se postigne uravnoteženije emocionalno zdravlje je da se poverite prijateljima, porodici ili čak terapeutu. Takođe biste mogli da usmerite ovu vrstu teških emocija u neki kreativni posao. Pokušajte da pišete u dnevnik ili radite nešto fizičko, kao što je dugo trčanje.

Poenta je da regulišete svoje emocije i upravljate svojim negativnim mislima tako što ćete osećati šta god osećate i dozvoliti da to prođe.

Istraživanja su pokazala da emocionalno potiskivanje može ometati naš lični rast. Bez sposobnosti da osećate emocije i aktivno ih izražavate, imate problema da se prilagodite novim i nepoznatim situacijama.

2. Uočite perspektivu

Kada stvari krenu naopako, to vam lako može izgledati kao kraj sveta, umesto da vidite širu sliku.

Komunikacija sa voljenim osobama o vašem razočaranju može doneti neku preko potrebnu jasnoćuv i razrešenje. Kada dobijete spoljnu perspektivu iz ugla druge osobe, možete da vidite stvari onakvima kakve one zaista jesu, a ne onakve kakve samo vi mislite da jesu – prihvatite to da možda grešite u proceni

Online psiholog

3. Upoznajte svoje srce

Naravno, morate da uravnotežite tu spoljašnju validaciju sa sopstvenom unutrašnjom mudrošću.

Problem sa emocijama kao što je razočarenje je u tome što one mogu potpuno poremetiti naše vizije o nama samima. Možemo početi da sumnjamo u svoje sposobnosti i osećamo se kao nesposobna osoba. Naša samoprocena može postati iskrivljen kada se nakupi previše razočarenja u našem iskustvu.

Zato je toliko važno da znate svoje osnovne vrednosti i principe pre nego što se upustite u bilo koje traganje za ciljem. Još bolje, učinite sebi uslugu i ispitajte svoje razloge za postizanjem nekih ciljeva koji su vam važni.

Održavanje ovih razloga u životu pomoći će vam da ustanete posle padova i razočaranja i pokušate ponovo, a da pritom očuvate svoju samopoštovanje.

4. Vežbajte samoprihvatanje

Jednom kada postanete svesniji sebe i svoje pozicije, lakše je prihvatiti to gde se nalazite kao pravu polaznu tačku za novi početak.

Vežbanje samoprihvatanja znači vežbanje pozitivne samovalidacije, preispitivanja i postojanja u sadašnjem trenutku kao jedinom relevantnom. Psiholozi često ovo nazivaju “snagom sadašnjeg trenutka” – praksa slična meditaciji koja unapređuje samosvest. Prihvatanje sadašnjeg trenutka omogućava vam da priznate šta je stvarno, a šta ne.

Razočaranja poput daha dolaze i odlaze, zato udahnite i pustite da negativno osećanje prođe.

5. Ne dozvolite da se to osećanje zadrži i postane toksičnije

Najgora stvar koju možete da uradite je da razmišljate o negativnim iskustvima.

Opet, promenljiva stvar ovde je vreme. Sigurno ne morate da se „oporavaljate“ od razočaranja pre nego što uradite sve prethodne korake.

Ali, kada jednom sebi date vremena da se pomirite sa svojim okolnostima, vreme je da počnete iznova. U suprotnom, razočarenje bi se lako moglo pretvoriti u anksioznost, negativno razmišljanje i ogorčenost.

Da li je osećaj razočaranja dobar za vas?

Ne u ovom trenutku. Ali radnje koje preduzmete nakon što doživite veliko razočarenje mogu u potpunosti promeniti konačni ishod i pomoći vam da donesete bolje odluke u budućnosti.

Razočaranje je manje korisno kao emocija i daleko korisnije kao iskustvo. Kada doživite razočarenje, to vam govori da nešto nije bilo u redu i da nešto treba da popravite. Možda su to bile okolnosti, proces ili vaša očekivanja koja su dovela do ovog negativnog osećanja.

Drugim rečima, vreme je da se potraži drugačiji način. A najbolje mesto za to je mesto koje Džejms Klir naziva „Dolina razočaranja“. Ako ustrajete u svojim akcijama u ovoj dolini, možete doći do prodora.

Evo kako to funkcioniše:

 1. Postavljamo cilj ili ishod koji želimo.
 2. Precenjujemo dobre stvari koje se mogu dogoditi kada prvi put započnemo zadatak koji vodi ka ostvarenju ovog cilja.
 3. Istovremeno, potcenjujemo „negativne“ stvari koje se takođe mogu dogoditi.
 4. Zbog toga se prvi deo svakog postizanja cilja može izgledati tako nepodnošljivo.
 5. Ali ako zadržimo svoja očekivanja stabilnim tokom vremena, iste stvari koje su nas razočarale dovode do proboja i pronalaženja rešenja u snazi iskustva.

Samo dajte sebi dovoljno vremena i videćete – razočaranje može biti najvažnija stvar u postizanju vaših ciljeva. Jednostavno osećanje razočaranja govori vam o tri važne stvari:

 1. To znači da ste strastveni oko nečega

Očekivanje je osnovni uzrok svih bolnih trenutaka u našem životu, ili se bar samo tako kaže. Ali sama činjenica da su vaša očekivanja promašila stvarnost ishoda znači da ste bili dovoljno hrabri da se potrudite za nešto.

2. To je prilika za rast

Sa pravim načinom razmišljanja, možete rasti kroz razočarenja. Sve dok se obavezujete da ćete se vratiti i pokušati ponovo. Bez obzira šta ste mislili da zaslužujete, ono što se dogodilo je ono što ste zaista zaslužili.

Dakle, iz ovog razočaranja, možete početi da usklađujete svoja očekivanja sa stvarnošću. Takođe možete da prilagodite svoje odluke tako da ponovo izbegnete ovu konkretnu vrstu razočaranja.

3. Može vas učiniti jačim

Razočaranje koje potiče od traume iz detinjstva može biti iscrpljujuće. To može učiniti da se osećamo kao da ne možemo da probamo nove stvari jer bismo mogli da propadnemo. Ali znanje kako da se nosite sa razočarenjem takođe može biti početna tačka za jačanje i otpornost.

Istraživači kažu da prednosti nevolja uključuju:

 • Veća mentalna snaga
 • Povećana emocionalna inteligencija
 • Jasnije razmišljanje
 • Jači stav protiv negativnog razmišljanja
 • Svest o tome kada da tražite pomoć

Ponekad vam je potrebna pomoć da prevaziđete razočarenje i nemojte oprezati od toga da je zatražite. Možete je naći u prijateljima, ali to ponekad neće biti dovoljno, stoga ako osetite da vam je potrebno stručno savetovanja, u potpunosti je ok da to i zatražite od psihologa ili bilo kog stručnog lica.

Stručnjak za mentalno zdravlje će vam pomoći da racionalno prođete kroz vaša osećanja i naučiće vas kako da se nosite sa njima. Oni će vas naučiti strategijama suočavanja koje vam pomažu da shvatite šta osećate i da stvari stavite u drugačiju perspektivu ili da ih posmatrate iz drugačijeg ugla.

Ako ne znate šta da radite kada ste razočarani, dovoljno je to da za sada znate da niste sami. Međutim i prepoznavanje toga kada vam je potrebna stručna pomoć jeste važno.

Neki od znakova da vam je potrebna stručna pomoć uključuju:

 1. Da imate poteškoća da regulišete svoje emocije. Emocionalni izlivi, osećaj ukočenosti ili preterano reagovanje na manje događaje su znaci nemogućnosti da regulišete ono što osećate.
 2. Ne možete da se fokusirate ni na šta drugo osim na osećanja razočaranja. Razočarenje koje osećate je sveobuhvatno, i ništa drugo vam ne donosi radost ili ništa više ne čini da se osećate živo i uzbuđeno.
 3. Neproduktivni ste i nemotivisani. Nedostaje vam pogon i motivacija da pravite planove, završite svoj posao ili isprobate nove stvari.
 4. Vaši lični i poslovni odnosi pate. Na ljude koje volite i sa kojima radite utiču vaše raspoloženje ili nedostatak angažovanja.
 5. Više ne nalazite radost ni u jednoj od aktivnosti koje ste oduvek voleli. Ništa što radite ne čini vas srećnim i prestajete da uživate u svojim hobijima i drugim interesovanjima.
 6. Vaši obrasci spavanja ili ishrane su poremećeni. Problemi sa spavanjem ili nezdrava higijena sna i nedostatak apetita postaju problem.
 7. Vaše fizičko zdravlje pati. Redovno se osećate bolesno, muče vas glavobolje ili vas jednostavno obuzima fizička iscrpljenost.
 8. Osećate se malodušno zbog budućnosti koja vam se čini beznadežno. Zašto razmišljati o tome šta sledi? Biće to samo još jedno razočaranje – ovakvi stavovi znače da vam je potrebna pomoć i to što pre.

Znaci neće izgledati isto za sve. Ali ovo su najčešći pokazatelji da vam je potrebna stručna pomoć da biste sredili svoje emocije i izborili se sa traumom.

Kako tražiti pomoć?

Vaša mentalna spremnost je važna i dozvoljeno vam je da osećate sve vrste emocija. Ali morate znati kada je ono što osećate prešlo granicu od zdravog do nezdravog.

Kada se to dogodi, vreme je da se deluje.

Ako ste shvatili da se ne nosite dobro sa svojim razočarenjem, preduzeli ste prvi korak. Nakon toga, morate odlučiti kako ćete potražiti pomoć.

Ako nikada niste posetili savetnika, psihologa ili psihijatra, pitajte svoje prijatelje ili porodicu za preporuke. Ako želite da stvar ostane privatna, potražite preporuke na internetu. Naš sajt vam takođe nudi ovu mogućnost, potrebno je samo da odete do rubrike sa kontaktima i obratite se za pomoć

Kada razgovarate sa stručnjakom za mentalno zdravlje, on će vam ponuditi smernice o tome šta dalje da činite.

Ne morate sami da se nosite sa svojim osećanjima razočarenja i malaksalosti. Stručnjaci za mentalno zdravlje su tu da vam pomognu da vidite svetlo na kraju tunela. Oni su obučeni da vas nauče kako da se nosite i mogu da naprave plan oporavka koji odgovara vašoj situaciji.

Možda nećete videti rezultate preko noći, ali ćete ih videti tokom vremena. Takođe ćete znati šta da radite kada budete razočarani u budućnosti, kako se ne biste zaglavili u istom ciklusu razočaranja.

Razočaranje je nažalost neizbežan deo života. Moglo bi da vas uzdigne, kao što to često čini, kada znate da razočaranja znače da živite život. I možda ćete biti tačno tamo gde treba da budete posle ovakvog stanja, odnosno da ćete iz toga naučiti šta vam je potrebno da se iz toga razvijete.

Ova perspektiva može povećati otpornost i podstaći profesionalni i lični razvoj. Međutim kao što smo rekli ukoliko osetite da ne možete da se nosite sa ovim problemom, nije strašno niti sramota zatražiti pomoć. Na našem sajtu to možete učiniti već danas.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »