Samoća i usamljenost

Kako se svet okreće sve brže i brže – ili se možda samo tako čini kada e-pošta može da preputuje svetom u delićima sekunde – nama smrtnicima su potrebni različiti načini da se nosimo sa pritiscima koji nastaju. Moramo da zadržimo neki privid ravnoteže i osećaj da upravljamo brodom našeg života.

Inače se osećamo preopterećeno, preterano reagujemo na manje smetnje i osećamo se kao da nikada ne možemo da ih uhvatimo. Što se nas tiče, jedan od najboljih načina je potraga za samoćom i uživanje u njoj.

Online psiholog

Ipak, postoji važna razlika koju treba odmah uspostaviti. Postoji niz razlika između samoće i usamljenosti, iako se ova dva termina često koriste naizmenično.

Spolja gledano, samoća i usamljenost mnogo lice jedna na drugu. Oba ova fenomena karakteriše samoća. Ali sve sličnosti se završavaju na površini.

Usamljenost je negativno stanje, obeleženo osećajem izolovanosti. Čovek oseća da nešto nedostaje u njegovom životu, odnosno nedostaju mu drugi ljudi ili neka konkretna osoba. Moguće je biti sa ljudima i još uvek se osećati usamljeno — možda najogorčeniji oblik usamljenosti.

Usamljenost je stanje u kojem si sam, a da nisi usamljen. To je pozitivno i konstruktivno stanje angažovanja ali sa samim sobom. Smoća je za razilku od usamljenosti čak i poželjno osećanje, odnosno ona je nešto čemu ponekad i težimo.

Samoća je vreme koje se može iskoristiti za razmišljanje, unutrašnje traganje ili rast, razvoj ili za uživanje bilo koje vrste. Na primer dublje i podrobnije čitanje zahteva samoću, kao i doživljaj lepote prirode, a razmišljanje i kreativnost obično takođe.

Samoća sugeriše na mir koji potiče iz stanja unutrašnjeg bogatstva. To je sredstvo za uživanje u tišini i svemu što ona donosi što je zadovoljavajuće i iz čega crpimo hranu. To je nešto što gajimo. Samoća je osvežavajuća; ona je sama po sebi prilika da se obnovimo. Usamljenost je sa druge strane surova, kazna, stanje nedostatka, stanje nezadovoljstva obeleženo osećanjem otuđenosti, svešću o preteranoj samoći.

Samoća je nešto što birate. Usamljenost vam nameću drugi.

Svima su nam potrebni periodi samoće, iako se temperamentno verovatno razlikujemo po količini samoće koja nam je potrebna. Neka samoća je neophodna; Daje nam vremena da istražimo i upoznamo sebe. To je neophodan kontrapunkt intimnosti, ono što nam omogućava da imamo sebe dostojno deljenja. Samoća nam daje priliku da povratimo perspektivu. Obnavlja nas za izazove života. Omogućava nam da se vratimo u poziciju da upravljamo sopstvenim životima, umesto da ih vodimo prema rasporedu i zahtevima spolja.

Online psiholog

Dakle razumite to na ovaj način samoća obnavlja telo i um, dok usamljenost isto to iscrpljuje.

Na našem sajtu možete pronaći neke tekstove koji se bave kako temom samoće tako i temom usamljenosti. Ukoliko osećate neke negativne faktore u vašem doživljaju nekog ličnog stanja uma, onda verovatno patite od usamljenosti i možda vam samoća sada i nije najpotrebnija stvar.

Samu usamljenost možete upotpuniti nekim sadržajem, koji može biti čitanje naših tekstova, čitanje knjiga koje vam mogu pomoći ali i razgovorom sa prijateljima, porodicom ali i psihologom.

Ukoliko osećate nešto od ovoga što smo naveli možda bi bilo krajnje vreme da potražite stručnu pomoć i to već danas, i to baš putem našeg sajta. Na našem sajtu pored tekstova možete pronaći i stručnu pomoć u vidu online terapije. Dakle nije bitno gde ste i gde živite, potrebno je samo to da se obratite nekom od naših psihloga za pomoć. Potrebno će biti samo to da odete u rubriku sa kontaktima psihologa, odaberete onog psihologa koji vam se najviše dopada i kontaktirate ga za pomoć.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »