Seks u dugim vezama

Seks pokreće oslobađanje oksitocina, hormona koji neguje vezu i poverenje. Istraživanja sugerišu da viši nivoi oksitocina ne samo da zbližavaju partnere, već se i lišava mogućnost neverstva.
Studije seksualnog života parova otkrile su da i ljudi koji svoje seksualne potrebe stavljaju na prvo mesto (možda često odbijaju mogućnosti za seks jer nisu raspoloženi) i oni koji seksualne potrebe partnera uvek stavljaju na prvo mesto (možda čak i seksualni odnosi kada im zaista nije do toga) imaju tendenciju da budu manje zadovoljni svojim vezama, kao i njihovi partneri. Najsrećniji parovi pronalaze načine da se brinu o svojim ličnim željama, a iskrenu pažnju posvećuju i željama svog partnera.

Online psiholog

Šta je ključ dobrog seksa u vezi?

Partneri koji veruju u seksualni rast, verujući da dobar seks zahteva trud, verovatnije će imati bolji seksualni život od onih koji veruju u seksualnu sudbinu, verujući da su seksualni problemi znak da paru jednostavno nije suđeno.
Seksualna komunalna snaga je sklonost ka ispunjavanju partnerovih seksualnih potreba, čak i kada su u sukobu sa vašim. Izvan spavaće sobe, to bi moglo značiti pristajanje da ponekad naručite kinesku hranu, jer je partneru najdraža, čak i ako nije vaša. U studijama seksa, spremnost da partnera usreće i to rado i entuzijazmom dovela je do jače veze i većeg seksualnog zadovoljstva i želje tokom vremena za oba partnera. Naravno, u svemu postoje granice i ne biste smeli u potpunosti zanemariti sebe.

Održavanje seksualne veze

Istraživači seksualnih odnosa izveštavaju da su njihove studije na hiljadama parova otkrile da parovi koji imaju najbolji seksualni život i koji su najstrastveniji jedno drugome dosledno iskazuju ljubav i naklonost. Strastveno se ljube bez ikakvog razloga! Oni daju komplimente i ne podrazumevaju partnera. Drugim rečima, parovi koji su seksualno najzadovoljniji su oni koji predano uživaju u njihovoj bliskosti.

Kako parovi mogu imati bolji seks?

Parovi u osnovi mogu postići bolji seks u vezi tako što će otvorenije i iskrenije razgovarati o seksu. Mnogo istraživanja otkriva da je komunikacija možda najvažniji element ispunjenog seksualnog života za parove. Partneri koji neguju međusobni razgovor o seksu (šta vole, šta ne vole, šta bi promenili) osećaju više zadovoljstva u seksu.
Takođe, srećnije parove obično čine partneri sa sličnim nivoom želje.

Zašto partneri ne razgovaraju o svojim seksualnim problemima?

Parovi izbegavaju da razgovaraju o seksu ili zato što veruju da bi razgovor o seksualnim problemima ugrozio njihovu vezu, jer se brinu da će ono što kažu naštetiti njihovom partneru ili zato što se plaše da će biti ranjivi pa da to partner u nekim prilikama može iskoristiti. Istraživanja sugerišu da je potonja zabrinutost ta koja će najverovatnije sprečiti ljude da se otvore prema partneru u vezi sa svojim zabrinutostima, ali da generalno, otvorenost prema seksualnim brigama i razgovor o njima dovodi do više pozitivnih nego negativnih ishoda.

Online psiholog

Seks u braku

Kada su partneri već dugo zajedno, čak i kada seksualna frekvencija i strast počinju da opadaju, sveukupno zadovoljstvo u vezi ostaje stabilno. Međutim, kada partneri koji su dugo zajedno utvrde da se njihovi individualni nivoi želja počinju široko razilaziti, važno je da se o ovoj zabrinutosti razgovara i razmotri mogućnost korigovanja.
Pregled 64 velike studije o seksu u dugim vezama i braku otkrio je da je među faktorima koji su najuže povezani sa dugoročnim održavanjem seksualne želje, najvažnije razumevanje. Bitno je prihvatiti: da partneri mogu biti više ili manje zainteresovani za seks u različito vreme; osećaj autonomije ili mogućnost da sebe i svog partnera vidite kao nezavisne ljude sa odvojenim brigama.

Da li seks postaje manje strastven što su parovi duže zajedno?

Istraživanja pokazuju da su strastveni odnosi prisutniji na početku veze, ali naravno, ne isključuju mogućnost da parovi na tome mogu raditi još više. Parovi, koji su godinama zajedno, izjavljuju da je njihov seks možda manje strastven, čak i ako ne veruju da je to ozbiljan problem. Partneri mogu da vrate „iskonsku“ strast svom seksualnom životu, sugerišu seksualni terapeuti, ako su spremni da otvoreno razgovaraju o onome što žele i nauče da tolerišu seksualni kapacitet svog partnera.

Zašto neki parovi trpe nezadovoljavajući seks?

Partneri mogu verovati da bi neko ko ih voli trebalo da zna ili intuitivno osetiti šta nije u redu sa njihovim seksualnim životom. Ovo je problematična pretpostavka u vezama, jer nemaju svi sposobnost čitanja tuđih misli i očekuju da partner zna šta nije u redu, dovodi do nezadovoljstva i besa koji mogu da ispadnu kao iz vedra neba drugom partneru. Neka istraživanja sugerišu da partneri koji iskreno izražavaju zabrinutost zbog svog seksualnog života pronalaze načine da to učine neverbalno tokom seksualnih odnosa. Trpljenje i kompromis nisu rešenje, kao i histerija i nagle promene raspoloženje. Ključno je pronaći meru i biti otvoren za želje partnera ukoliko se ne kose sa vašim principima kojih se čvrsto držite. Razgovor i zajedničko rešavanje potencijalnog problema se čini kao najbolji način održavanja seksualnih odnosa u dugim vezama ili braku.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »