Seks u ranoj trudnoći – Da li seks u ranoj trudnoći može uticati na porođaj?

Na mnogo načina, prvo tromesečje trudnoće može biti najgori period. Muče vas iscrpljenost, umor i hormonalne promene, a još ste i prilično zabrinuti zbog svih stvari koje bi potencijalno mogle da naškode vašem detetu – uključujući i seks, jer se čini da je u osnovi sve zabranjeno za tih devet dugih meseci.

Anksioznost zbog seksa u trudnoći je 100 posto normalna, ali na sreću, vaša beba je tamo sigurnija nego što mislite (da, čak i kada imate odnose sa svojim partnerom).

Online psiholog

Pod pretpostavkom da možete da prođete kroz jutarnje mučnine i iscrpljenost u prvom tromesečju dovoljno dugo da zaista želite da imate seks, evo svega što možete očekivati u tom odeljeku devetomesečnog iščekivanja u ranim danima trudnoće.

Može li seks u prvih 12 nedelja trudnoće izazvati pobačaj?

Ako je ovo vaš najveći strah, niste sami. Dakle, hajde da pređemo na dobre vesti: U tipičnoj trudnoći, seks je bezbedan tokom svih 9 meseci, uključujući i prvo tromesečje.

Osim ako vam vaš zdravstveni radnik nije rekao da ne treba da imate seks, nema razloga da ga izbegavate. Mišići koji okružuju vašu matericu kao i amnionska tečnost u njoj pomažu u zaštiti vaše bebe tokom seksa, a sluzni čep na otvoru vašeg grlića materice sprečava prolazak klica. (I ne, penis ne može dodirnuti ili oštetiti vašu matericu tokom seksa.)

Postoji veća šansa za pobačaj uopšte tokom prvog tromesečja u poređenju sa drugim tromesečjima. Nažalost, oko 10 do 15 procenata trudnoća završava se pobačajem, pri čemu se većina njih dešava u prvih 13 nedelja – ali važno je napomenuti da seks nije uzrok.

Otprilike polovina pobačaja se dešava zbog hromozomskih abnormalnosti koje se razvijaju tokom oplodnje embriona – nešto što nema nikakve veze sa bilo čime što ste uradili. Mnogi uzroci su nepoznati.

Prema pojedinim kliničkim statistika, pobačaji takođe mogu biti uzrokovani raznim faktorima rizika, uključujući:

 • infekcije i bolesti majke
 • problemi sa hormonima
 • abnormalnosti materice
 • upotreba određenih lekova, kao što je Accutane
 • neki izbori majke poput stila ili načina života, poput pušenja i upotrebe droga
 • reproduktivni poremećaji koji ometaju plodnost, poput endometrioze i sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Možda se ne osećate baš spremno da imate seks u ranim danima trudnoće – i niko vas ne može kriviti! – ali ne morate da izbegavate seks da biste ograničili svoje šanse za pobačaj. Kao što smo rekli, seks nije nešto što izaziva pobačaj.

Da li je krvarenje nakon seksa u prvih 12 nedelja trudnoće loš znak?

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete doživeti blago krvarenje u prvom tromesečju trudnoće – a većina njih nema nikakve veze sa fizičkim činom seksa.

Oko 15 do 25 procenata trudnica doživi krvarenje u prvom tromesečju – a ta statistika ne sadrži podatke o seksualnoj aktivnosti tih žena.

Krvave mrlje u prvih nekoliko nedelja mogu biti znak implantacije oplođenog jajnika. Ako ste želeli da zatrudnite, ovo je dobar znak! (Vredi napomenuti, međutim, da mnoge trudnice nemaju implantacijsko krvarenje.)

Jače krvarenje može ukazivati na probleme poput previjanja placente ili vanmaterične trudnoće. Ova stanja nisu dobra vest, ali takođe nisu uzrokovana seksom.

Međutim, vaš grlić materice prolazi kroz neke velike promene. Hormoni trudnoće mogu ga učiniti sušnijim nego obično i čak mogu izazvati lakše pucanje krvnih sudova. Ponekad seksualni odnos može izazvati dovoljno iritacije u vagini da dovede do blagog krvarenja pa čak i mrlja na odeću usled krvarenja, koje će izgledati ružičasto, svetlo crveno ili smeđe. To je normalno i trebalo bi da se reši u roku od dan ili dva.

Znaci da treba da pozovete svog doktora? Svako krvarenje koje:

 • traje duže od 1 ili 2 dana
 • krv postaje tamnocrvena ili brzo natapa uložak (zahteva da često menjate uložaka)
 • poklapa se sa grčevima, groznicom, bolom ili kontrakcijama

Šta ako je seks bolan u prvih 12 nedelja trudnoće?

Seks može biti bolan tokom trudnoće, ne samo u prvom tromesečju. Uglavnom, to je zbog potpuno normalnih promena koje se dešavaju u vašem telu. Osim ako nemate infekciju, evo nekoliko razloga zašto bi seks u prvom tromesečju mogao da boli:

 • Vaša vagina je suva zbog hormonalnih promena.
 • Osećate se kao da morate da piškite ili osećate dodatni pritisak na bešiku.
 • Vaše grudi i/ili bradavice su bolne.
 • Ako je seks toliko bolan da ga izbegavate, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda postoji osnovni medicinski uzrok, ili rešenje može biti jednostavno poput toga da promenite pozu ili položaj tokom seksa.

Online psiholog

Zašto imam grčeve nakon seksa u prvih 12 nedelja drugog stanja?

Postoje dva razloga zbog kojih možete imati blage grčeve nakon seksa tokom rane trudnoće. Orgazami, koji oslobađaju oksitocin, i sperma, koja sadrži prostaglandine, mogu izazvati kontrakcije materice i ostaviti blage grčeve nekoliko sati nakon seksa. (Ako je vaš partner stimulisao bradavice tokom seksa, to takođe može izazvati kontrakcije.)

Ovo je sasvim normalno sve dok su grčevi blagi i nestaju ubrzo nakon seksa. Pokušajte da se odmorite i pozovite svog lekara ako bolovi ne nestanu.

Postoji li ikada razlog da se izbegne seks tokom prvih 12 nedelja trudnoće?

Sećate se kada smo rekli da je seks tokom trudnoće potpuno bezbedan osim ako vam lekar nije rekao da ga ne praktikujete? Seks tokom trudnoće može dovesti do kontrakcija, koje su privremene i bezopasne u trudnoćama niskog rizika, ali mogu dovesti do prevremenog porođaja ili drugih komplikacija ako imate neko postojeće zdravstveno stanje.

Obavezno proverite sa svojim lekarom da li je bezbedno imati seks tokom trudnoće ako imate neko od sledećih stanja:

Ako ste već doživeli pobačaj

Američki koledž akušera i ginekologa definiše ponovljeni pobačaj kao slučaj kada se dva ili više puta dogodio pobačaj. Oko 1 procenat žena će doživeti ponovljeni pobačaj, a u mnogim slučajevima uzrok je nepoznat.

Zapamtite da seks sam po sebi ne izaziva pobačaj, iako će možda biti potrebne dodatne mere predostrožnosti protiv kontrakcija materice u trudnoćama sa visokim rizikom.

Ako očekujete više od jedne bebe

Ako ste trudni i nosite više od jedne bebe, vaš lekar može da vas stavi na mirovanje karlice u nastojanju da vam pomogne da odete što je moguće bliže punom terminu. To znači da ništa ne treba da se ubacuje u vašu vaginu, i uključuje uzdržavanje od seksa, kao i izbegavanje većine vaginalnih pregleda.

Odmor karlice nije isto što i odmor u krevetu. Može ili ne mora uključivati ograničenja za doživljavanje orgazama, tako da bi trebalo da budete sigurni da razumete uputstva svog lekara. (Ako treba da izbegavate sve seksualne aktivnosti, još uvek postoje načini da vi i vaš partner budete intimni!) Naravno najbolje je da se u vezi toga posavetujete sa samim lekarom.

Problem sa grlićem materice

Ako se vaš grlić materice otvorio prerano tokom trudnoće, onda ne bi trebalo da praktikujete seksualne odnose.
U idealnom slučaju, vaš grlić materice će početi da se širi i omekšava neposredno pre porođaja, tako da možete da rodite svoju bebu. Ali ako se grlić materice otvori prerano, postoji rizik od pobačaja i prevremenog porođaja.

Znaci prevremenog porođaja

Prevremeni porođaj je proces kada porođaj počne između 20. i 37. nedelje trudnoće. Malo je verovatno da će se to dogoditi u prvih 12 nedelja trudnoće, ali ako pokazujete znake da ćete se poroditi pre 37. nedelja, kao što su kontrakcije, bolovi u leđima i vaginalni iscedak, vaš lekar će možda želeti da izbegavate aktivnosti koje bi mogle da utiču loše po vaš plod.

Placenta previa

Placenta se obično formira na vrhu ili sa strane materice, ali kada se formira ispod – postavljajući je direktno preko grlića materice – to stvara stanje koje se zove placenta previa.

Ako imate previjanje placente, možete krvariti tokom trudnoće. Takođe možete preterano krvariti tokom porođaja, što može dovesti do krvarenja i tokom samog seksa, a to nije preporučljivo.

Kada posetiti doktora

Da li treba da posetite svog ginekologa zavisi od toga koliko dugo imate simptome i koliko su teški. Blago krvarenje, bol i grčevi nakon seksa su obično normalni, posebno ako se povuku 1 ili 2 dana nakon odnosa.

Obilno krvarenje, jak bol ili grčevi i drugi znakovi infekcije, kao što je groznica, treba što pre prijaviti svom lekaru. Naravno, ako imate bilo kakvih nedoumica, pozovite svog doktora – čak i ako ne spadaju ni u jednu od ovih kategorija.

Seks tokom prvog tromesečja nije uvek komforan ili prijatan, ali ako niste u opasnosti od komplikacija, siguran je. Ako imate zdravstvenih problema koji mogu biti u vezi sa trudnoćom, nemojte se plašiti da pitate svog doktora tačno koje su seksualne aktivnosti dozvoljene.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »