Sigurni znakovi da vas vara

Prevare su oduvek bile gotovo najtraumatičnija stvar koju možemo da doživimo od partnera sa kojim smo u vezi ili braku. Često ostavljaju izuzetne posledice kako po sam brak ili vezu koja se uglavnom posle ovakvih stvari završava, tako i po mentalno zdravlje pojedinca koji je doživeo da bude prevaren.

Osoba koja je doživela i preživela prevaru partnera često i kasnije može imati slabije poverenje prema novom partneru zbog straha da bi se to ponovo moglo dogoditi. Stoga smo često skloni tome i da prerano ili netačno zaključimo da nas partner vara. Dešava se da čak i kada ranije nismo imali iskustva sa prevarom, jednostavno nemamo dovoljno poverenja u partnera.

Online psiholog

Nemojte nas shvatiti pogrešno, sumnja u vernost partnera jeste normalna stvar – međutim ako je partner zaista dokazao da vas ne vara, niti postoji bilo kakav dokaz da vas vara, veća je mogućnost da vas zaista ne vara, nego da vas vara. Često imamo problem sa tim da shvatimo da paranoišemo bez razloga i da smo nešto jednostavno umislili.

Naravno to ne znači da ne treba proveriti sumnju koju imamo. Jedini način otklanjanja sumnje zapravo jeste provera partnera. Ukoliko to učinimo moći ćemo da nađemo način da prevaziđemo problem koji je nastao, putem raskida ili putem opraštanja partneru.

Znakovi koji mogu ukazivati na nevernost partnera variraju od slučaja do slučaja i često ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je neki znak sigurni garant da je neko neveran. Neki od znakova koje ćemo navesti možda zapravo samo predstavljaju karakternu crtu vašeg partnera i nemaju veze sa neverstvom. Međutim ako partner pokazuje više znakova koje ćemo navesti, teško da ne postoji razlog za sumnju da zapravo jeste preljubnik.

1. Nedosledni su u pokazivanju pažnje

U nauci je poznat fenomen stabilnog pokazivanja naklonosti i pažnje prema partneru. To predstavlja nivo pažnje, fizičke ili seksualne naklonosti na koju ste inače navikli. Međutim kada dođe do promena u ovom kontekstu, odnosno kada se desi da vaš partner ne pokazuje naklonost, pa je opet ispoljava u ekstremnom obliku – to može predstavljati znak za uzbunu.

Muškarac koji je veran pokazuje naklonost istim ili sličnim intenzitetom u jednom vremenskom periodu. Dok muškarac koji vara ili je sklon prevarama, konstantno prelazi iz ekstremnog zanemarivanja do ekstremne naklonosti i pokazivanja pažnje.

Često se ovo u nauci shvata kao vid prevazilaženja krivice ili osećaja stida koji muškarac oseća nakon prevare. Stoga oseća potrebu da nadomesti nešto što je makar i simbolički uskratio pažnju. Takođe ovo može biti jasan znak preljubnika.

2. Sumnjivi telefonski razgovori i poruke

Jednostavno je nerealno da nam partner ne da priđemo čak ni blizu njegovog mobilnog telefona. Čudni telefonski pozivi zbog kojih mora da se udalji ili da ih vodi u strogoj privatnosti, kao i poruke zbog kojih se sklanja – mogu biti sigurni znakovi da vas vara.

Ukoliko se ovo dešava možete slobodno direktnije zameriti partneru na tome. Zašto bi imao potrebu da bilo šta krije? Nemojte naravno biti agresivni, ali takođe ne bi trebalo da trpite ono što vas nervira.

3. Promena stajlinga i doterivanje

Ako vaš partner ranije nije imao običaj da se oblači specifičnije ili nije vodio naročitog računa o izgledu, ovo bi mogao biti pokazatelj da se sa njim nešto čudno dešava. Naravno da ovo može imati racionalno potkrepljenje u tome da želi da dobro izgleda zbog vas ili zbog sebe…ali proverite ovu njegovu fazu. Zbog toga što se iza nje možda krije ono što on ne bi želeo da saznate.

4. Njegovi planovi nemaju naročitog smisla

Ako primetite da njegov poslovni raspored nema naročitog smisla, odnosno da naprasno ima više obaveza čak i ako obavlja istu funkciju – tu nisu čista posla. Takođe ako primetite da mu naprasno i svakodnevno treba više vremena da uopšte doće sa posla – jer mu se stalno dešava da iskrsne nešto, to takođe može biti sumnjivo.

Ukoliko je ovo slučaj potrudite se da proverite njegov alibi sa drugim kolegama koje znate. Bez obzira na sve partner mora znati gde mu je partner, tako da priče o tome kako ne može da vam objašnjava ili nema vremena – ne smeju upaliti!

Online psiholog

5. Uhvatili ste ga čak i u belim lažima

Bela laž često podrazumeva laž oko nečeg nebitnog, te se stoga često i posmatra kao nebitna stvar. Svi smo skloni ovakvim stvarima, koliko god one bile detinjaste ili naivne.

Međutim ako neko govori laži konstantno čak i ako su one bele, odnosno nebitne…ovo zapravo može biti signal ili znak da ta osoba nije od poverenja. Ovo ne važi samo za emotivne, već i za prijateljske odnose kakvih se treba kloniti. Laž koliko god ona bila naivna i nevina, potvrđuje da je neko uopšte sposoban da laže – čak i krupno, ako dođe do prilike da mu takva laž može koristiti.

6. Ne može da vam objasni vlastite troškove

Kada policija traži kriminalce često prvo proveri njihove bankovne račune, odnosno njihovo finansijsko stanje. Upravo se ovim metodom morate voditi i vi ako želite da utvrdite da li postoji nešto što opravdava vaše sumnje, jer je to i materijalni dokaz.

Muškarac koji vara često mora i da potroši određenu sumu novca na ljubavnicu kako bi zadovoljio i svoje i njene potrebe. Stupanje u preljubu često podrazumeva darivanje skupih poklona, plaćanje večera, ručkova i hotela. Dakle prevara podrazumeva nepredviđene, odnosno predvidljive troškove koje vaš partner neće moći da objasni. Možda je upravo to karta na koju treba da igrate?

7. Ne flertuje sa drugim devojkama kao ranije

Ukoliko je vaš partner i ranije bio poznat kao neko ko flertuje, to može takođe označiti osobu koja ima tendenciju ka preljubi. Međutim ne mora da znači da je tako. Mnogo studija pokazalo je zapravo da ova stvar nema veze sa preljubama, već predstavlja samo jedan vid naučene komunikacije. Takođe mnogo toga se danas smatra flertom, čak i obična ljubaznost – te se mnogim muškarcima, ali i ženama flertovanje ne može ni zameriti, jer im to i nije bila intencija.

Međutim ono što može biti sumnjivo u kontekstu flerta jeste to da muškarac koji je inače poznat po tome, prestane da flertuje. Ovo se dešava onda kada zapravo oseća da je u potpunosti dominantan i da za ostvarivanje ovog oseća ne mora posezati za bezopasnim flertom. Iako bi se naravno i svaki flert mogao protumačiti kao potencijalno opasan!

8. Novi hobiji

Naprasna potreba za hobijem za koji ranije nije pokazivao nikakvo interesovanje, priznaćete može biti sumnjiva stvar.
Sa naše tačke gledišta, ovo može biti i jasan pokazatelj preljube. Posebno ako je njegov hobi na primer pecanje, a kući nema ništa od ribolovačke opreme (ako znate šta želimo da kažemo).

9. Način komunikacije i govor tela

Ako muškarac pokazuje znake nezainteresovanosti, ako osećate da je jednostavno ometen nečim i nema potrebu da stupa u komunikaciju sa vama to takođe može biti znak. Ako vam odgovora polovično na vaša pitanja, ako jednostavno izbegava bilo kakav razgovor sa vama to znači da mu možda više nije stalo ili da je svoje potrebe ispunio kroz neku drugu aktivnost. Ovo može biti jasan znak prevare, koji ne biste hteli da ignorišete. Čak i ako prevara nije u pitanju ovakvo ponašanje partnera može biti toksično i može biti razlog za prekid veze.

Govor tela takođe može biti jak pokazatelj da nešto u odnosu sa partnerom ne štima. Posebno ako njegov govor tela pokazuje netrpeljivost ili bilo kakvo nezadovoljstvo kada je u vašoj blizini putem grčenja, neudobnosti, znojenja ruku ili nervoznog znojenja. Ukoliko se na primer češka dok vam govori nešto u šta ni sam nije siguran da je istina takođe može biti pokazatelj da nešto nije u redu.

10. Nedostatak strpljenja

Nedostatak strpljenja kao i promene u ponašanju ili govoru tela signaliziraju da su se stvari u vašoj vezi promenile. Suštinski to ne mora da označi samu preljubu, već više osećanje zasićenja u odnosu. Međutim može predstavljati i preljubu u najavi, ali i preljubu koja je već u toku.

Nedostatak strpljenja utiče na nedostatak komunikacije ili želje za komunikacijom što takođe može biti vrlo bolno saznanje, posebno ako smo sa partnerom u dugogodišnjem odnosu. Svađe i osećaj da ga davite može uticati na to da zaista prekinete vašu vezu, bez obzira na preljubu.

11. Ljubomora

Važno je napomenuti jednu gotovo trivijalnu stvar koju ljudi često navode kao svoje iskustvo sa preljubnicima. Preljubnici često sami mogu biti ljubomorni u vezi. Zapravo mogu biti ljubomorni zbog svog partnera, čak i ako već jesu u odnosu sa ljubavnicom.

Koliko god vam to delovalo kao paradoksalnost, ovo se zapravo često dešava i nemojte da mislite da onaj koji jeste ljubomora i voli više. Ljubav se ne gradi na ljubomori kao njenom pokazatelju, ona se gradi na pažnji, poštovanju i razumevanju.

Ukoliko ste zainteresovani za još neke tekstove na ovu i slične teme, možete ih pronaći među blogovima na našem sajtu. Takođe ukoliko osećate da vam je potrebna pomoć, možete se obratiti našim psiholozima koji svoje usluge mogu ponuditi putem vaših omiljenih online platformi.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Slični članci

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »