Simptomi toksične veze

Ponekad je teško identifikovati toksične veze. Međutim, postoje neka ponašanja koja jasno prelaze granicu, poput bilo koje vrste zlostavljanja, bilo fizičkog, emocionalnog, verbalnog ili finansijskog. Ostali znaci su suptilniji, ali mogu biti jednako problematični. Na toksične veze upućuje sledeće:

Online psiholog

Oduzimaju vam samopoštovanje

Toksični partneri vole da budu zajedljivi. Ako redovno čujete izjave koje kritikuju, to je problem.Pazite na komentare poput:„Ne sviđa mi se ta haljina”; „Ne sviđa mi se tako.“; “Zašto se toliko šminkaš?” ; „Mislio sam da ćeš ostati kod kuće.” i slično.
Ovakve vrste komentara oduzimaju vam samopoštovanje. Počinjete da se osećate loše prema sebi i počinjete da sumnjate u vlastiti sud. Stalno razmišljate: Šta mogu da učinim da stvari postanu bolje?

2. Partner vas kontroliše i ljubmoran je

Ako vaš partner ne može podneti pomisao da niste uz njih, trebalo bi da preispitate tu vezu. Partner koji insistira na prekomernoj bliskosti i radeći sve zajedno ili vam ne dozvoljava da ostanete sami i neprestano nadgleda ili dovodi u pitanje vaše prebivalište i namere, ukazuje na toksičnu vezu.

3. Stalno čekate / nadate se da će se promeniti

Mnoga loša ponašanja koja čine veze toksičnim bila bi prekid zdrave, funkcionalne veze. Međutim, kada toksičnost uzme maha, vaša procena je često zamagljena i verujete u promene koje nikada neće doći. Ljudi moraju da shvate da samo zato što mogu da pronađu neke pozitivne aspekte veze, ne znači da bi trebalo da ostanu u njoj.

4. Osećate se veoma nesigurno

Kada ste u zdravoj vezi, postoji značajan napredak u kome se međusobno komplimentirate, izvlačite najbolje jedni iz drugih i dajete do znanja jedno drugom da se volite i poštujete.Toga u toksičnim vezama nema, već ste non stop nesigurni i ne znate kuda vaša veza vodi.

Online psiholog

5. Partner je hladan

Svađa ne znači da je vaša veza toksična. Međutim, ukoliko vaš partner prestane da vas sluša i kaže da ne želi da razgovara o navedenom pitanju, ne reaguje ili se čak udalji, definitivno ne zaslužuje vašu pažnju.

6. Vaša porodica i prijatelji su zabrinuti

Ovaj znak može biti posebno nezgodan.Vaša sestra ili prijatelj možda se ne sviđaju ovoj osobi i obrnuto i počinju da govore poput:„ Zašto ovako razgovara s vama? “ ili „Zašto to radi?“. Međutim, problem je u tome što takvi komentari dolaze i kada nije reč o ozbiljnom vidu toksičnosti. Ukoliko situacija uzme maha i ukoliko svi bliski primećuju da ste u lošim odnosima, znak je da bi trebalo da reagujete i konačno učinite nešto.

7. Nemate vrstu poverenja koju bi trebalo da imate

U zdravoj vezi, poverenje se vremenom gradi. Kako se upoznajete i pitate se možete li verovati onome što vam partner kaže, istinitost će biti potvrđena postupcima vašeg partnera. U toksičnim vezama, to se često ne dešava. Neće ispuniti svoja obećanja i nikada nećete biti sigurni da li će se pojaviti na mestu na kom ste se dogovorili da se vidite.

8. Često se osećate gore kada ste sa partnerom

Kada ste u zdravoj vezi, želite da budete sa svojom osobom.U toksičnoj vezi je suprotno. Mislite da vam nedostaju i da želite da ih vidite, ali čim ih vidite, osećate se nesigurno, a možda oni čine nešto da se osećate nesigurno. Ne poklanjaju vam punu pažnju – možda su na telefonu kada razgovaraju s vama ili razgovor započinju spuštanjem i neprijatnim opaskama.

9. Osećate se iscrpljeno

Ako se u vašoj vezi osećate kao da partner bukvalno isisava energiju iz vas, to je glavni znak toksičnosti. Može se čak i fizički manifestovati, kao da ste stalno umorni. Toksični odnosi zapravo mogu učiniti naše telo nezdravim. Od vitalne je važnosti obratiti pažnju na ove znakove i na to kako se naše telo ponaša.

10. Vaš partner uvek nudi „konstruktivnu kritiku“ čak i kada ne pitate

U idealnom slučaju želite da pronađete partnera koji će od vas napraviti bolju verziju sebe, zar ne? Neko ko vas podržava, podstiče je sasvim normalan i željeni partner. Međutim, ukoliko partner non stop ima opaske, komentare koje opravdava time što vam želi dobro a zapravo sebe ističe u prvi plan, znajte da ste u toksičnom odnosu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »