Socijalna anksioznost kod dece – Socijalni poremećaj kod dece – Kada se deca plaše druge dece ili stranaca

Socijalna anksioznost izaziva osećaj panike ili straha tokom interakcije sa ljudima. Može se pojaviti samo u određenim situacijama ili skoro sve vreme u toku trajanja interakcije. Za odrasle to često znači razlog za izbegavanje drugih ljudi, grupa ili velikih gužvi. Ali socijalna anksioznost može se pojaviti mnogo ranije u životu. Kod odojčadi i male dece, a ta će i takva će socijalna anksioznost izgledati mnogo drugačije nego kod odraslih.

Online psiholog

Odakle dolazi socijalna anksioznost?

Može biti teško odrediti šta uzrokuje socijalnu anksioznost kod beba i male dece. Jedno istraživanje je pokazalo da bi odojčad mogla naučiti socijalno anksiozno ponašanje od svojih majki. Majka sa socijalnom anksioznošću može pokazati takvo ponašanje detetu kroz interakciju sa strancima. Studija je pokazala da bi ovi neverbalni znaci mogli naučiti dete da su stranci izvor anksioznosti. Ovakva teorija podržana je učenjem obrasaca ponašanja i u mnogim slučajevima, ali i u mnogim naučnim krugovima smatra se verodostojnom. Pogotovo što objašnjava pojedine obrasce ponašanja u starijim razdobljima života prosečnog čoveka. Takođe može biti i odgovor na nastanak nekih karakterističnih mentalnih bolesti poput depresije ili razvijanja fobija poput na primer specifičnih fobija kao što je fobija od zatvorenog prostora – klaustrofobija.

Genetika takođe utiče na to da li će dete imati socijalnu anksioznost. Geni pomažu u određivanju sklonosti ili ličnosti deteta. Istraživanja pokazuju da određene genetske osobine mogu povećati rizik od anksioznosti i situacijskih fobija. Neke od ovih osobina mogu uključivati inhibiciju i strah od osuđivanja. Strah u situacijama male opasnosti takođe bi mogao pomoći u predviđanju socijalne anksioznosti.

Kućni ili porodični život i okruženje mogu pogoršati faktore rizika. Trauma bi mogla izazvati socijalnu anksioznost u mladosti. Rano rešavanje ovih problema sa decom može otvoriti put za dobro mentalno zdravlje u budućnosti. Osim toga, ozbiljnost socijalne anksioznosti deteta može varirati.

Neka deca prevaziđu ovakve stvari dok se razvijaju, dok druga internalizuju anksioznost kada su starija. Naravno u drugom slučaju to može dovesti i do razvijanja drugih mentalnih bolesti ili jednostavno uticati na to da to dete jednog dana postane preterano introvertno.

ZNAKOVI DRUŠTVENE ANKSIOZNOSTI KOD BEBA I MALE DECE

Socijalna anksioznost može izgledati slično stidljivosti, anksioznosti zbog razdvajanja ili autizmu. Ne postoji određena starost kada se simptomi počinju pojavljivati. Uobičajeno je da se socijalna anksioznost primećuje u predškolskim ili drugim društvenim okruženjima i često bude primećene tek u institucionalnim uslovima (poput škole, predškolske ustanove ili obdaništa). Međutim, roditelji mogu primetiti znakove koji mogu predvideti socijalnu anksioznost kod dece od vremena kada su tek rođena.

Znaci socijalne anksioznosti kod odojčadi mogu uključivati:

 • Strah ili nezainteresovanost za nove stvari
 • Teškoće u smirivanju
 • Snažne reakcije na male promene
 • Uznemirenost od velike buke ili uznemirenost zbog prisustva drugih ljudi
 • Izgleda kao da je dete previše osetljivo na blagu nelagodu ili problem

Ovo ponašanje može biti stresno za roditelje. Bebe ne mogu jasno da saopšte šta im izaziva problem. Roditelji mogu biti zabrinuti da njihovo dete boli nešto ili da je učinilo nešto pogrešno.

Kako odojčad prerastaju u malu decu, njihova socijalna anksioznost može se pojaviti na druge načine. Možda će biti lakše razumeti šta izaziva stres kod mališana ali znati kako se nositi sa socijalno zabrinutim malim detetom i dalje može biti izazov.

Znaci socijalne anksioznosti kod male dece mogu uključivati:

 • Strahovi i fobije
 • Odbijanje ili odustajanja od standardnih rutiniskih operacija
 • Osetljivost na buku ili dodir
 • Nelagodu zbog uprljanosti ili neurednosti
 • Dugotrajni rituali
 • Izbirljivost u jelu
 • Stalno prati roditelje
 • Stidljivost ili nepoverenje prema strancima
 • Problemi sa spavanjem

Roditelji socijalno zabrinutog mališana mogu biti zabrinuti da odgajaju „teško“ dete, odnosno dete koje ima problem sa socijalizacijom. Zbog toga neki roditelji kažnjavaju svoje dete jer im se to čini kao neadekvatno ponašanje. Kažnjavanje deteta zbog znakova socijalne anksioznosti može imati suprotan efekat od dobre namere. Mališani koji su kažnjeni zbog anksioznog ponašanja mogu se „zatvoriti“ i izgubiti poverenje u svog roditelja. Jedno istraživanje je pokazalo da grubo roditeljstvo može uzrokovati da se već uplašeno dete još više uznemiri zbog toga. Takođe to je dovelo do smanjenja sposobnosti neuronske obrade u predškolskom uzrastu.

Terapeut može pomoći u rešavanju problema ponašanja koji proističu iz socijalne anksioznosti. Oni mogu pokazati roditeljima kako konstruktivno raditi na ponašanju njihovog deteta.

Online psiholog

KAKO SU POVEZANI RAZDVAJANJE OD DETETA I SOCIJALNI POREMEĆAJ KOD DECE?

Anksioznost pri razdvajanju može biti normalna kod male dece. Mogu plakati ili postati zabrinuti kada ih roditelj ostavi u školi ili izađe iz sobe. Ali anksioznost zbog razdvajanja može se kratkoročno smiriti. Neki roditelji koriste zabavne stvari kako bi detu skrenuli paži i na taj način mu pomogli da se prilagodi društvenim situacijama koje ih očekuju u novim okruženjima.

Ali za malu decu sa socijalnom anksioznošću, skrenuta pažnja možda neće poboljšati situaciju. Socijalna anksioznost može uzrokovati da deca brinu o tome da budu u blizini drugih ili u blizini druge dece, kao i zbog odvajanja od roditelja.

Socijalna anksioznost može proizaći iz anksioznosti razdvajanja ili se oboje može pojaviti zajedno. Mališani sa socijalnom anksioznošću mogu izgledati kao da se plaše da učestvuju u grupnim aktivnostima ili da se igraju sa vršnjacima. Ako i oni imaju anksioznost zbog razdvajanja, možda će ih biti teško smiriti nakon odlaska roditelja. Ovo može učiniti predškolsku ustanovu ili vrtić stresnim događajem za dete.

SAVETI ZA RODITELJE SOCIJALNO ANKSIOZNIH BEBA I MALE DECE

Ako odojče pokazuje znakove socijalne anksioznosti, to može pomoći u modeliranju mirnog, umirujućeg ponašanja. Modeliranje zdravih reakcija u društvenim okruženjima može pomoći da se mala deca nauče ovakvom ponašanju. Osim toga, pružanje šansi mališanima da vežbaju pre novih situacija može im pomoći da se osećaju sigurnije. Na primer, roditelj bi ih mogao pozvati da uvežbaju izlaganje za odgovaranje u školi. Čitanje knjiga ili gledanje filmova koji prikazuju samopouzdanu malu decu mogu dati dobar uzorni model za mališane koji bi u tome mogli prepoznati heroja za oponašanje.

Naš sajt vam nudi mogućnost korišćenja usluga online psihologa i psihoterapeuta. Ukoliko vam je potreban bilo kakav savet na ovu temu obratite se našim psiholozima ili psihoterapeutima.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »