Šta pitati psihologa ili psihoterapeuta?

Kada se u životu nađemo u nekom problemu, savet, topla reč, sam razgovor sa nekim ko nam je drag ili ko nam je prijatelj može biti od velike koristi. Sigurno vam se više od samo jednom desilo to, da kroz razgovor sa nekim pronađete rešenje za neki svoj problem. Sigurno vam se desilo da vam vaši problemi kada ih kažete izgledaju manjima i rešivima, nego kada ste ih držali u sebi. Sigurno vam se dakle desilo to, da druga strana koja sluša o vašim problemima nađe objektivniji ili racionalniji pristup i način, kako da rešite taj problem.

Dakle svaki razgovor ili poveravanje, mogu imati terapeutski efekat i samospoznajni aspekat. Često ovakvi razgovori mogu podsećati na psihoterapeutsku seansu i često će biti korisni ako su u pitanju manji problemi, koji ne zahtevaju stručnu intervenciju. Međutim to obično nije ni delić onoga što možete dobiti u seansi ili razgovoru sa psihoterapeutom ili psihologom, koji vam je posvećen na određeno vreme.

Online psiholog

Obučen stručnjak za potrebe psihoterapije u slučaju većih ličnih problema, može biti korisniji od prijatelja kojem se poveravate, jer će iskustvo koje dobijate koristeći se uslugama psihoterapeuta biti značajno intenzivnije. Proces psihoterapije, dopreće brže do korenskih i suštinskih problema koje imate i uz pomoć terapeuta moći ćete da ih trajno eliminišete iz svog života.

Samo ponekad pacijenti u početku imaju zazor od psihoterapije ili seansi. U mnogome tome doprinose brojne predrasude i strahovi, ali stiče se utisak da su online psliholozi ili online seanse nešto promenili. Ako pacijent već ima mogućnost da prisustvuje seansi iz udobnosti svog doma, to mnogo menja percepciju psihoterapije ili razgovora sa psihologom. Načelno, zbog toga što se pacijent ili klijent oseća sigurnije i komfornije da govori o svom problemu.

Međutim postavlja se pitanje o čemu treba razmisliti pre samih pitanja koje imamo da postavimo terapeutu?

Prvo i prvo, nemojte da se opterećujete, potpuno je normalno da vas sama psihoterapija ili seansa pomalo plaše na početku. Neki psiholozi bi to objasnili kao strah od otkrivanja sebe pred drugima, a seanse ponekad zahtevaju i potpuno emotivno ogoljavanje klijenta pred psihoterapeutom. Istina jeste da to može da uplaši, ali razmislite o tome, čak i da pred vama sedi najbolji psihoterapeut na svetu, vi ne možete na prvoj seansi doći do stepena u kom ćete se potpuno otvoriti pred njim. Terapiju ili seansu, bila ona individualna ili grupna, bila ona online ili terapija uživo, treba shvatiti kao dugotrajniji proces.

Dakle nema razloga za strah, zbog predrasude da je psihoterapeut neko ko automatski zna šta vi mislite, osećate, ko zna šta ćete vi reći bez da ste to rekli. Psihoterapija ili savetovanje sa psihologom obično i zahteva češće viđanje baš iz razloga što se psiholog ili psihoterapeut moraju podrobnije upoznati sa pacijentom i njegovim slučajem. Psiholog ili psihoterapeut rade na osnovu onoga što ćete im vi reći ili navesti kao svoj problem. Međutim ako imate problem da se opustite pred nekim, da se pred psihoterapeutom ili psihologom otvorite, taj problem možda nije samo do vas. Možda taj psiholog ili psihoterapeut jednostavno nisu odgovarajući za vas i ne treba se plašiti da to priznate.

Jednostavno neki psiholozi ili psihoterapeuti koriste metode koje nekima odgovaraju, a nekima ne. Desiće se na primer da vam psihoterapeut ne uliva poverenje ili nešto što je možda banalno, ali opet nije nebitno, da vam na primer ne odgovara prostor u kojem se nalazite. Pre samih preporučljivih pitanja za psihologa ili psihoterapeuta, treba dobro razmisliti o tome da li vam taj neko po svemu odgovora, jer će i to doprineti kvalitetu vaših seansi i procesu izlečenja ili rešavanja vašeg problema.

Šta pitati psihologa ili psihoterapeuta?

Kada je reč o prvoj seansi kod psihologa ili psihoterapeuta, uobičajena praksa bila bi to da psihoterapeut započne razgovor tako što će vas pitati za neke osnovne podatke o vama. To mogu biti uobičajena pitanja poput toga da li ste oženjeni ili udati, da li imate decu, čime se bavite ili imate li neki hobi. Prevashodno ova pitanja otvoriće najbitniji temu, odnosno problemsku temu, zbog čega mislite da vam je potrebna seansa? Psihoterapeutu ili psihologu može biti od velike koristi da već na prvim seansama locira to, šta je tačno vaš problem, kakav odnos vi imate prema tom problemu i zašto vi mislite da je to problem ili da li to uopšte jeste problem.

Online psiholog

Pitanja koja biste mogli postaviti psihoterapeutu u ranim fazama psihoterapije je na primer, kakav on odnos ima prema psihoterapiji. Možete pitati kakvom metodologijom i tehnikama se služi u psihoterapiji. Naravno u toku seanse možete pitati za dodatna mišljenja u vezi samog problema koji ste izneli. Takođe kako seanse budu odmicale, bićete slobodni da pitate sve što vas zanima u vezi onih faktora koji su uticali na vaše stanje. Takvi faktori mogu untrašnji poput: emocija, problema, briga ili postupaka koji vas dovode u neko nepoželjno stanje. Međutim mogu biti i spoljašnji, poput odnosa sa partnerom, prijateljima ili porodicom. Donekle je bitno da se i vi pored terapeuta uputite u sopstveni problem, jer je spoznaja da imate problem već jedan korak do rešavanja problema.

Ako ste u situaciji da je vašem detetu neophodna pomoć psihologa ili psihoterapeuta, najbolje je da prvo potražite preporuku od strane vašeg izabranog lekara. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika, da li poznaju nekoga sa kim su imali lepo iskustvo. Zatim kada pronađete podesnog terapeuta ili psihologa, možete ga pitati kakvo je njegovo dosadašnje iskustvo sa decom, gde se obrazovao i kakav pristup ima u radu. Najbitnije je da psihologa ili terapeuta uputite u ono šta vi vidite kao problem kod svog deteta i zbog čega detetu treba ovaj vid pomoći. Psiholog će napraviti procenu pacijenta i odlučiti da li da vam da savete kako da sami popravite stanje ili će otpočeti sa tretmanom psihoterapije.

U takvim situacijama, najbitnije je da budete podrška svojim najbližima čak i ako je u pitanju minoran problem. Bez obzira što je možda za nas neki problem minoran, mi ne možemo znati kakav je za onoga ko taj problem trpi.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »