Šta raditi kada dete stalno želi da bude u centru pažnje? – Šta raditi kada dete privlači pažnju?

Deca obično žude za pažnjom i odobravanjem roditelja, što je sasvim normalno ponašanje za dete. Ovakavo ponašanje postaje problematično samo kada im je to stalno potrebno, odnosno kada dete počinje da se ponaša loše kada ih drugi ljudi ili roditelji ignorišu. Neka deca mogu biti neverovatni i neodoljivi šarmeri i često lako stiču simpatije svojih roditelja praveći tragediju od trivijalnih problema, dok druga deca plaču i prave histeriju da bi dobili ono što žele. Ova želja da se ostane u centru pažnje raste kako dani prolaze i može postati zabrinjavajuća za roditelje. Postoje neki jaki razlozi zašto se deca ponašaju na način na koji se ponašaju. Da biste prevazišli njihovo ponašanje koje dolazi iz potrebe za konstantnom pažnjom, prvo ih morate razumeti i u skladu sa tim preduzeti neophodne korake. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da imate dete koje traži pažnju i kako treba da se nosite sa njim.

Online psiholog

Previše su dramatični

Dete koje voli pažnju često se koristi melodramatičnim ispadima kako bi pažnju usmerilo na sebe. Dete često koristi emocije da bi manipulisalo umom svojih roditelja. Obično ćete i vi sami primetiti da preteruju ili reaguju nesrazmernim intenzitetom na neku situaciju. Na primer, takvo dete će reći kako ne želi da ide u školi jer ih učitelj, učiteljica ili nastavnik mrzi. Znate i sami da to obično nije tačno – međutim ne treba ostati ravnodušan na upozorenje deteta i treba razgovarati sa drugom stranom, samo ako se to često ponavlja. Međutim dete koje drami sklono je i nesuvislim potrebama, na primer da želi da hrana u njegovom ili njeno tanjiru bude iste boje kao tanjir.

Onda kada njihove potrebe nisu ispunjene, počeće da plaču ili da bacaju stvari svuda po kući. Odnosno njihova reakcija na nedostatak pažnje ili odbacivanje njihovih zahteva, završiće se masovnom histerijom.

Prave se da su bolesni ili da im je loše

Deca koja su željna pažnje takođe ponekad lažiraju svoju bolest kako bi sprečila roditelje da ih ostave i da ne provode više vremena sa njima. Primetićete da većinu vremena kada kažete da izlazite, oni počnu da plaču govoreći da ih boli glava ili stomak. Ovo je dobar pokazatelj da se radi o detetu koje je željno pažnje.

Počinju da postavljaju nepotrebna pitanja

Deca su uglavnom radoznala i postavljaju mnogo pitanja skoro o svemu. Ali ćete znati razliku kada će generalno postavljati pitanja iz radoznalosti ili samo da bi privukli vašu pažnju. U drugom slučaju, deca izmišljaju neke čudne scenarije i postavljaće vam bilo koje pitanje samo da bi dobili vaš odgovor – čak i ako taj odgovor nije važan i neće promeniti ništa.

Počinju da nose neobičnu odeću

Ne ponašaju se sva deca loše kada žele pažnju od vas, neka su šarmeri i mogu da privuku vašu pažnju čak i radeći slatke male stvari kao što je nošenje čudne odeće. Ali ovo ponašanje možda neće izgledati slatko roditeljima ili bilo kome kada su usred nekog važnog posla. Naravno dete koje želi da privuče pažnju na sebe, ne bira trenutak u kojem želi tu pažnju samo za sebe. Ukoliko imate posla sa ovakvim detetom, znajte da ono neće birati trenutak, zato se spremite da upadne u vašu radnu sobu tokom poslovnih online video poziva. Ukoliko vas dete prekida tokom razgovora putem telefona ili ličnog razgovora sa nekim, to takođe može značiti da želi pažnju od vas.

Online psiholog

Oni negativno reaguju na vaš autoritet

Plakanje ili vikanje su uobičajena ponašanja kod dece koja žude za vašom pažnjom. Dete koje traži pažnju može se loše ponašati ili ne završiti neki posao na vreme, poput toga da možda neće završiti sa jelom, samo kako bi dobilo odgovor od vas. Oni dobro znaju šta vas ljuti i kako ćete odgovoriti na njihovo ponašanje – ali će oni ipak biti nevaljali samo da bi dobili i zrno pažnje od vas. Dakle pokazaće da nemaju poštovanja prema vašem autoritetu, čak i ako to podrazumeva konsekvence. Ovo bi trebalo da bude indikator roditeljima, da po intenzitetu procene koliko zapravo njihovo dete želi pažnju. Ukoliko se to jako često ponavlja, razgovarajte sa dečijim psihologom o tome kako možete preduprediti karakter vašeg deteta ili raditi na tome da promeni svoj način ponašanja.

Kako se nositi sa situacijom

Deca rade sve ove stvari samo da bi privukla vašu pažnju, tako da ih ne smete uvek zanemariti. Ali kada situacija počne da izmiče kontroli, morate preduzeti odgovarajuće korake da ih kontrolišete.

Nemojte nagrađivati njihovo loše ponašanje: ali umesto da vičete na svoju decu ili da ih kažnjavate, naučite da ponekad ignorišete njihovo loše ponašanje.

Postavite pravila i pobrinite se da ih vaša deca poštuju: Napišite sve važne stvari koje treba da prate kada su kod kuće, na primer da ne vrište ili da je nedopustivo da ne završavaju svoj posao na vreme. Slobodno stavite ta nova uputstva ispred njihovih očiju, pokažite im ih. Možete čak napraviti listu i postaviti je na neko vidno mesto u kući.

Međutim ne zaboravljate da nagradite njihovo dobro ponašanje: Važno je da cenite dobro ponašanje vaše dece. Dakle, kad god vam pomognu, nagradite ih za to što su uradili.

Nemojte nasrnuti na njih: Ne napadajte ih kada se tako ponašaju. Ostanite mirni i navedite ih da shvate vašu poentu.

Dobar primer i strategija za poboljšanje lošeg ponašanja kod dece je uvođenje sistema bodovonja. Deca kako i sami znate vole igrice, a ovako ćete im suptilno ubaciti igricu kao mogućnost da poprave svoje ponašanje. Igrica bi trebalo da funkcioniše na sledeći način: recite deci da za određeno ponašanje i određeni rad dobijaju bodove. Možete čak napraviti tablu za bodovanje ili koristiti teglicu u koju ćete stavljati nešto što simbolizuje bodove.

Bodove zatim koristite kao valutu, dakle za određeni broj bodova koji su skupili oni mogu da rade ono što oni žele da rade. Da igraju igrice na telefonu, da igraju igrice na video konzolama ili računaru, da izlaze sa društvom i slično. Oni dakle bodove koje su stekli dobrim ponašanjem, mogu da menjaju za ono što žele da rade i to je osnovni cilj ovog vida rada sa decom.

Ukoliko ni ove stvari ne pomognu, rešenje može biti dobar dečiji psiholog. Možete se raspitati u školi ili kod izabranog lekara, pedijatra za preporuku psihologa za decu. Na našem sajtu takođe možete dobiti i ovaj vid pomoći, tako što ćete potražiti rubriku sa kontaktima naših psihologa i kontaktirati ih za pomoć. Među njima ima vrhunskih stručnjaka na polju rada sa decom, tako da znajte da nemate razloga za brigu.

Postoji više različitih psihologa i psihološkinja koji su saradnici našeg sajta, tako da ćete na našem sajtu moći i da birate psihologa koji vam se čini najpodesnijim. Takođe nećete morati da birate psihologa spram lokacije na kojoj se nalazite vi ili on, s obzirom da se sve seanse organizovane putem našeg sajta obavljaju preko online platformi – odnosno putem video poziva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »