Svađe u trudnoći - Svađe tokom trudnoće – kako svađe utiču na bebu u stomaku?

Iskustvo trudnoće je specifično za svaki par. Uz sreću i uzbuđenje, ulazak bebe u vaš život može sa sobom doneti i fizički, finansijski i emocionalni stres. Možda ćete primetiti da će biti više sporova između vas i vašeg partnera kada saznate da ćete postati roditelji. Iako je svađa uobičajena kod parova, trebalo bi da znate da nesuglasice mogu biti štetne za vašu bebu. Čitajte dalje da biste saznali kako svađa sa supružnikom tokom trudnoće može uticati na zdravlje vaše bebe.

Online psiholog

Kako tuča i vikanje utiču na vašu nerođenu bebu?

Neverovatno je pomisliti da svađa sa mužem tokom trudnoće može uticati na dobrobit bebe. Međutim kada malo bolje razmislite znate da svađa izaziva anksioznost i depresiju, a to može naškoditi vašoj bebi. Svađa tokom trudnoće utiče na bebu, od mozga do imunološkog sistema. Neki od efekata su navedeni u nastavku:

1. Suženi razvoj mozga

Nastavite da vičete i vrištite na minimumu. Bes sprečava razvoj mozga vaše bebe. To ne utiče samo na bebin IQ, već i na njegovu/njenu sposobnost da upravlja emocijama kasnije u životu. Bebe koje su tokom trudnoće izložene visokim nivoima stresa sklone su anksioznosti i imaju veću amigdalu, deo mozga koji je odgovoran za regulisanje odgovora na zastrašujuće stimuluse.

2. Fizički deformiteti

Fizička svađa može naštetiti vašem detetu. To rezultira najvećim rizikom od mrtvorođenčeta. Fizičko zlostavljanje tokom trudnoće može uzrokovati nisku porođajnu težinu, fizičke povrede i krvarenje. Ukoliko imate probelma sa agresivnim suprugom, vreme je da to prijavite ali tako da ne ugrozite ni sebe ni dete.

3. Kompromitovan imuni sistem

Povećanje stresa, tokom ili posle svađe, takođe može da potisne imuni sistem deteta, što dovodi do bolesti i zdravstvenih problema u budućnosti.

4. Fiziološki i biološki razvoj

Bes nam povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, kao i adrenalin i epinefrin, doprinoseći rastu napetosti i sužavanju krvnih sudova. Ovo dovodi do smanjenja kiseonika u materici, ugrožavajući snabdevanje fetusa krvlju. Takođe može izazvati čireve, astmu, visok krvni pritisak (hipertenziju), probleme sa srcem, glavobolju, kožne poremećaje i probleme sa varenjem.

5. Zavisnost ili preterano uživanje

Postoji direktna veza između nekontrolisanog besa i zločina, emocionalnog i fizičkog zlostavljanja i drugih nasilnih ponašanja, sa svađanjem tokom trudnoće. U budućnosti, ovi ljudi imaju tendenciju da se prepuste navikama koje su opasne po njihovo zdravlje, kao što su pušenje, prekomerna upotreba alkohola i prejedanje.

Uobičajene svađe koje očekuju parovi

Iako je svaki par drugačiji i često ima svoj skup problema oko kojih se svađa, postoji nekoliko uobičajenih osetljivih tema koje će izazvati svađu između muža i žene. Evo uobičajenih svađa koje imaju parovi koji očekuju prinovu:

1. Biti sebičan

Jednom kada ste trudni, sve se vrti oko bebe, i to s pravom. Međutim, mnogi muževi mogu osećati da su njihove žene opsednute i ne mogu da pričaju ni o čemu drugom, što može dovesti do svađe. S druge strane, muž bi mogao biti zaokupljen poslom i propustiti važne događaje kao što su pregledi kod doktora, što bi naljutilo ženu.

2. Novac

Finansije su veliki razlog za svađe između budućih parova. Naravno, niko od vas ne bi imao jasnu predstavu o tome koliko će vam se troškovi povećati nakon što dođe beba, a to može izazvati ogromnu razliku u mišljenju o trošenju i štednji.

3. Ime bebe

Imenovanje bebe je velika stvar, a većina parova želi da izabere ime koje je jedinstveno, smisleno i koje odgovara bebi. Dogovaranje imena može biti zadatak, posebno ako članovi vaše porodice žele da imaju reč.

Online psiholog

Efekti svađe i vikanja na majku

Kako trudnoća napreduje, žena može doživeti značajne emocionalne promene i promene raspoloženja koje mogu dovesti do svađe sa partnerom. Ove promene su posledica brzih promena nivoa hormona estrogena i progesterona. Vikanje, vika ili sviđa mogu biti štetni za majku. Stres može dovesti do grčeva, glavobolje, mučnine i apneje u snu. Takođe može dovesti do prevremenog porođaja. Svađa tokom trudnoće, u prvom tromesečju, takođe može dovesti do depresije i razdražljivosti. Zato je izbegavanje svađa sa partnerom najbolje rešenje za mirnu trudnoću.

Saveti za izbegavanje svađanja i svađa tokom trudnoće

Dobro partnerstvo je veoma ugroženo tokom trudnoće. Pored hormonalnih promena, nedostatka sna i energije, i promene oblika tela majke, postoji ogroman životni pomak za par. Ove promene utiču čak i na čvrste odnose, a svađe se mogu pojaviti više nego što se to dešavalo ranije. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete spor sa partnerom.

Potrudite se da jedno, drugom češće dajete komplimente

Muž može pohvaliti svoju trudnu ženu govoreći joj kako dobro upravlja stvarima ili joj zahvaliti što se brine o detetu u razvoju. S druge strane, žena može pohvaliti muža što ih podržava. Ovo će dovesti do manje potrebe za borbom i svađama.

Imajte više razumevanja

Bolje razumevanje sa partnerom pomaže u izbegavanju svađa. Pomažite jedni drugima u rutinskim zadacima u kući, tako da oboje dobijete dodatno vreme za odmor i rekreaciju.

Razgovarajte o strahu, strepnji i budućim planovima

Tokom trudnoće, postoji toliko mnogo nepoznatih stvari kojih možete da se uplašite. Žena može biti zabrinuta zbog trudnoće, porođaja i roditeljstva. Dok, muž može biti zabrinut za finansije, odgovornosti itd. Diskusija o planiranju trudnoće jača vašu vezu i pomaže vam da uđete u um jedno drugog.

Idite na časove zajedno

Uradite neke dodatne zabavne stvari zbog kojih se osećate bolje. Pridruživanje grupi za jogu ili meditaciju daje vam priliku da upoznate druge ljude koji dele vašu situaciju. Vežba vas održava i fizički spremnim i mentalno opuštenim.

Normalno je da se ponekad svađate, što verovatno neće izazvati nikakvu štetu, ali svaku preteranu svađu treba izbegavati, jer može izazvati ozbiljne posledice i za majku i za bebu. Korišćenje saveta i pravilne medicinske terapije može smiriti ove argumente za nesmetanu trudnoću.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »