Toksična veza znači?

Svaka veza zahteva trud i odricanje, čak i ona najzdravija, pa kako onda znati da li su naši problemi samo normalna faza ili znak toksične veze?
Količina posla koji moramo da uložimo da bi veza uspela varira od odnosa do odnosa, ali jedno je sigurno; posle nekog vremena trebalo bi da se isplati.

Ako pokušate da to uspe, moći ćete da uživate u suncu nakon oluje i da iz nje izađete jači nego ikad. Međutim, ako nije tako i ako se radi o stalnoj borbi sa vašim partnerom, vreme je da zastanete i razmislite vredi li boriti se za održanje vašeg odnosa.Psihologija toksične veze nije uvek očigledna, pa čak i ako jeste, mnogi od nas ne prepoznaju toksične osobine odnosa.

Online psiholog

Dakle, koja psihologija stoji iza toksičnih odnosa? Može li se toksična veza popraviti? A ako se to ne može popraviti, kako onda napustiti toksičnu vezu?

U ovom teksu ističemo karakteristike toksičnih veza; zašto smo u takvim odnosima i kako ih izbeći.
Evo nekoliko aspekata toksičnih odnosa koji će vam pomoći da ih lakše razumete i prepoznate.

Šta je toksična veza?

Toksičan brak ili veza su oni u kojima postoji ponavljajući, uzajamno razarajući, nezdrav obrazac koji za obe osobe nanosi više štete nego koristi.
Može uključivati posesivnost, ljubomoru, dominaciju, manipulacije, čak i zlostavljanje ili kombinaciju ovih toksičnih ponašanja.
Partneri obično osećaju potrebu da budu međusobno povezani bez obzira na sve i nisu dovoljno pažljivi da shvate uticaj svog ponašanja na drugu osobu. Oni žele da se drže veze, samo da bi se zvalo da imaju nekoga. Kvalitet njihovog zajedničkog vremena je zanemaren.Obično brkaju ljubav sa emocionalnom glađu i osećaju se kao da je supružnik njihovo vlasništvo, tako da imaju kontrolu nad njima.

Toksični znaci odnosa

Pre svega, osećate se umorno sve vreme i svaka situacija koja bi trebalo da bude srećna – proslava, rođendan, romantičan izlazak, sve se pretvara u katastrofu. Kada ste dobro raspoloženi, vaš partner uvek pronađe način da se ponovo osećate loše. Uvek postoji nešto oko čega treba brinuti, a vi samo želite da se malo odmaknete od toga. Ako vam je neprijatno u blizini vašeg supružnika, to je takođe jasan znak. Osećate se kao da će uvek dati neki sarkastičan komentar ili će vas osuđivati bez obzira na to što radite.

Online psiholog

Uvek se osećate krivim, iako niste učinili ništa loše

Izgleda da od ove osobe ne dobijate potrebnu podršku; to nije sigurna, zdrava veza. Osećate se kao da ste zarobljeni, bespomoćni da bilo šta promenite i kao da ništa ne možete da učinite kako treba. U vezi je najvažnije imati pozitivan uticaj partnera, a ako se osećate kao da je supružnik upravo suprotan, onda je to jasan znak toksičnog odnosa.

Evo još nekih toksičnih obrazaca i znakova odnosa:

•Uvek te obuzme loš osećaj.
•Sputavate svoja osećanja i mišljenja.
•Očigledan nedostatak napora vašeg partnera.
•Verbalno ili fizičko zlostavljanje.
•Pasivno-agresivno ponašanje.
•Nedostatak zdravih granica.
•Stalna nesigurnost, ljubomora i laži.
•Srodno čitanje: Načini za popravljanje toksične veze
•Zašto se upuštamo u takve veze

Iako znamo efekte toksičnih veza poput implikacija na mentalno zdravlje, gubitka samopouzdanja, stresa i anksioznosti, svi smo se bavili bar jednim od njih. Ali zašto?

Uključivanje u toksičnu vezu ima tri moguća razloga.

Prvo, potiskujemo svoje misli i osećanja, jer iz nekog razloga mislimo da nam je potrebna ta osoba ili da moramo biti s njom. Možda je to zbog dece ili zato što pretpostavljamo da ne zaslužujemo bolje od toga.

Drugo, možda je to zbog naših mana na kojima bi trebaližo raditi. Možda se bojimo da budemo sami, ili možda sa nama manipuliše naš partner.
Ako nemamo svoj stav, lako će nam manipulisati neko ko voli da daje naređenja i voli kontrolu. Ako nas lako vodi krivica i ako naš partner to zna, lako nas može prevariti da pomislimo da smo nešto pogrešili.
Treći mogući razlog je taj što svi imamo neka nerešena pitanja iz detinjstva, pa možda samo nesvesno ponavljamo neke nezdrave obrasce umesto da se bavimo njima.
Neki ljudi se upuštaju u veze jer žele da pronađu nekoga ko je direktno suprotan njihovom ocu, bratu ili bivšem partneru. Dakle, oni samo prelaze iz jedne nezdrave krajnosti u drugu, misleći da će to biti prava opcija.

Kada se borite u vezi s nekim, morate se zapitati odakle dolaze ti problemi

Da li stvarno želite da budete sa ovom osobom? Da li ste sa njom zbog pozitivnih osobina ili zbog toga što ne želite biti sami?
Pokušajte da identifikujete svoje odbrambene mehanizme, strahove i mane, tako da budete samosvesniji i, prema tome, svesni razloga zašto vas neko privlači i zašto ostajete u odnosu za koji postoji mogućnost da je toksičan.
Da li je vaš partner neko na koga ste ponosni? Obostrano ste puni razumevanja? Ako jeste, još uvek vredi raditi na tome.

Pokušajte da pronađete razlog zašto ste još uvek sa partnerom i preuzmete kontrolu nad sopstvenim odlukama. Dakle, ključno je analizirati sebe, svog partnera i svoju vezu. I, najvažnije je biti iskren prema sebi.
Ako se nekako i dalje nađete u vezi koja predenduje da bude toksična u vašem životu, možda možete pokušati napustiti toksičnu vezu i krenuti dalje.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »