Trajanje postporođajne depresije – Koliko traje oporavak od porođaja?

Vaše telo je upravo uradilo jednu od najneverovatnijih stvari koje će ikada učiniti: odgajilo je još jedno biće unutar sebe. Posle 9 meseci čekanja, verovatno ste uzbuđeni što ste konačno kod kuće sa svojom novom bebom. Veliki deo vašeg fokusa i energije tokom narednih nedelja i meseci biće na bebi, ali zapamtite da i vi takođe morate da brinete o sebi.

Vaš porođaj je možda bio komplikovan ili lak. Možda ste imali porođaj carskim rezom ili regularni porođaj. Možda ste se trudili nekoliko sati ili nekoliko dana. Bez obzira na to kako je izgledao vaš porođaj, vaše telo je svakako prošlo kroz traumu. Biće vam potrebno vreme da se ono oporavi.

Online psiholog

Vaš oporavak posle porođaja neće trajati samo nekoliko dana. Potpuni oporavak od trudnoće i porođaja može potrajati mesecima. Iako se mnoge žene osećaju uglavnom oporavljeno već za oko 6-8 nedelja, može biti potrebno više od ovoga da se ponovo osećaju kao nekada. Tokom ovog vremena, možete se osećati kao da se vaše telo okrenulo protiv vas. Pokušajte da ne budete frustrirani. Zapamtite da vaše telo nije svesno vaših vremenskih rokova i očekivanja. Najbolje što možete da uradite za to je da se odmorite, dobro jedete i dajte sebi pauzu.

Tokom ovog perioda, vaši hormoni će takođe fluktuirati. Možda baš zato sada ne razmišljate jasno i bićete emotivniji. Opet, dajte sebi vremena da ovo prođe. Međutim, ako u bilo kom trenutku pomislite da biste povredili sebe ili svoju bebu, recite to nekome.

Put ka poboljšanju zdravlja

Već za nekoliko meseci nakon porođaja bi trebalo da ste na dobrom putu ka oporavku.

To ne znači da oporavak nakon porođaja neće imati svoje izazove. Veoma je uobičajeno da se osećate kao da vaše telo ne zaceljuje onoliko brzo koliko biste želeli. Zapamtite, što više možete da odmarate svoje telo i pustite ga da se potpuno oporavi, to ćete bolje biti za vas. Čak i ako možete samo da jedete, spavate i brinete o svojoj bebi, to je dovoljno.

Tokom prvih šest nedelja obratite pažnju na svoje telo. Bićete umorni i fokusirani na svoju bebu, ali pokušajte da primetite promene u sopstvenom telu. Ovo je veoma važno dok se oporovaljate.

Kada počnete da se osećate bolje, oduprite se iskušenju da učinite više napora nego inače. Preterivanje sa stvarima u ovom trenutku može vas vratiti u oporavak. Koncentrišite se na ishranu svog tela dobrom hranom, pijenje puno vode (posebno ako dojite) i dovoljno odmora.

Ako ste imali carski rez, imaćete više ograničenja o tome šta možete da uradite u danima i nedeljama nakon porođaja. Uobičajeno je da ne uključujete vožnju automobilom i podizanje bilo čega težeg od vaše bebe. Vaš lekar će vas obavestiti kada možete da nastavite sa normalnim aktivnostima.

Evo više o onome šta možete očekivati tokom oporavka nakon porođaja.

Bol u stomaku. Kako se vaša materica vraća u normalnu veličinu i oblik, osećaćete bol u stomaku (donjem delu stomaka). Većina ovih bolova će biti tupa, ali će neki biti oštriji. Možda ćete osećati više ovih bolova dok dojite bebu. To je zato što dojenje stimuliše hemikaliju u vašem telu koja izaziva kontrakciju (zatezanje) materice. Za mnoge žene, nanošenje toplote na to područje pomaže u kontroli bola. Razmislite o upotrebi jastučića za grejanje ili boce sa toplom vodom. Vaš bol u stomaku bi trebalo da se smanji tokom vremena. Ako se ovi bolovi pogoršaju ili ne popuštaju, trebalo bi da pozovete svog lekara.

Postoporađajna depresija. Tako ste uzbuđeni i srećni što dovodite bebu kući. Sledećeg minuta, međutim, tužni ste i ni sami ne znate zašto je to tako. To može biti zbunjujuće, posebno za nove mame. Znajte da se mnoge žene (70-80%) bore sa osećanjem tuge prvih nekoliko nedelja nakon rođenja bebe. Obično se ovo naziva „bejbi bluz“ koja je uzrokovana promenama hormona. Nema čega da se stidimo. U stvari, poveravanje prijatelju ili članu porodice često može učiniti da se osećate bolje. Ako ova osećanja traju duže od nekoliko nedelja ili niste u stanju da funkcionišete zbog njih, možda imate postporođajnu depresiju. Postporođajna depresija je ozbiljnija od pomenutog bejbi bluza. Ako imate jaka osećanja tuge ili beznađa, trebalo bi da pozovete svog lekara.

Zatvor. Veoma je česta pojava zatvora u danima nakon porođaja. Postoji nekoliko stvari koje mogu izazvati ovo. Ako ste u bolnici primili lekove za ublažavanje bolova, oni bi mogli usporiti rad creva. Ako ste iz bilo kog razloga imali anesteziju (blokator bola), to takođe može izazvati zatvor. Ponekad je zatvor posle porođaja izazvan jednostavno strahom. Ovo je tačno posebno ako imate šavove jer ste imali epiziotomiju (hirurški rez između vagine i anusa da bi doktori proširili vaginalni otvor za porođaj) ili ste pokidali ovo područje tokom porođaja. Možda se plašite da ćete oštetiti šavove ili se plašite da će pražnjenje creva izazvati još veći bol u toj oblasti. Da biste olakšali zatvor, pijte puno vode i pokušajte da jedete hranu koja ima mnogo vlakana. U mnogim slučajevima, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o prepisivanju lekova koji bi vam pomogli u ovom slučaju. Ako niste mogli da se ispraznite četiri dana nakon porođaja, pozovite svog lekara.

Online psiholog

Hemoroidi. Možda ste razvili hemoroide (bolno oticanje vene u rektumu) tokom trudnoće. Ako ne, možda ste ih dobili od naprezanja i guranja tokom porođaja. Mogu izazvati bol i krvarenje nakon pražnjenja creva. Oni takođe svrbe. Možete dobiti malo olakšanja od bola i svraba nanošenjem hamamelisa na hemoroide. Ovo je posebno efikasno ako držite hamamelis u frižideru. Vaši hemoroidi bi se vremenom trebali smanjiti. Ako ne, obratite se svom lekaru.

Hormonske promene. Osim što podstiču vaše promene raspoloženja (pogledajte „Bejbi bluz“ iznad), hormoni su takođe odgovorni za druge simptome posle porođaja. Možda se više znojite, posebno noću kada spavate. Samo se uverite da vaše znojenje ne bude praćeno temperaturom. To može biti znak infekcije. Hormonske promene takođe uzrokuju gubitak kose za mnoge nove mame. Ovo je međutim samo privremeno. Kada se nivo estrogena poveća, vaša kosa će se vratiti u normalnu debljinu.

Bol u perineumu. Perineum je područje između vaše vagine i anusa. Mnogo puta će se ovo područje pokidati tokom porođaja. U drugim slučajevima, vaš lekar će možda morati da napravi mali rez u ovoj oblasti kako bi proširio vašu vaginu za porođaj. Čak i ako se nijedna od ovih stvari nije dogodila tokom vašeg porođaja, vaš perineum će biti upaljen i možda otečen nakon porođaja. Možda ćete osećati nelagodnost u ovoj oblasti nekoliko nedelja nakon porođaja. Dok se oporavljate, sedenje na paketu leda nekoliko puta dnevno po 10 minuta pomoći će vam da ublažite bol. Ovo je posebno dobro uraditi nakon odlaska u kupatilo. Tokom prve nedelje nakon porođaja, takođe koristite bočicu za prskanje da isperite perineum toplom vodom nakon korišćenja toaleta. Obavestite svog lekara ako područje perineuma ne bude manje bolno svaki dan ili ako imate bilo kakve znake infekcije.

Bol u bradavicama ili grudima. Prvih nekoliko dana dojenja, normalno je da žene imaju bol u bradavicama i grudima. Ako bol traje duže od nekoliko dana, moguće je da beba ne vuče mleko pravilno. Pokušajte da promenite položaj ili konsultujte stručnjaka za laktaciju (stručnjaka za dojenje) za pomoć. Uradite to pre nego što vaše bradavice razviju bolne pukotine, koje bi mogle da zaobiđu vaše dojenje. Američka akademija porodičnih lekara (AAFP) preporučuje da sve bebe, sa retkim izuzecima, budu dojene i/ili dobijaju isceđeno mleko isključivo tokom prvih šest meseci života. Dojenje treba nastaviti sa dodatkom komplementarne hrane tokom druge polovine prve godine.

Šavovi. Ako imate šavove zbog pocepanog ili presečenog perineuma (pogledajte „Bolovi u perineumu“ iznad), biće potrebno 7-10 dana da rana zaceli. Šavovi će vremenom apsorbovati. Važno je da sprečite inficiranje šavova tako što ćete ih nežno očistiti toplom vodom nakon svakog korišćenja toaleta. Uradite to tako što ćete koristiti flašu za prskanje da isperete područje i osušite ga. Nemojte brisati to područje toalet papirom jer biste mogli iritirati ušiveno područje. Bez obzira koliko ste željni da proverite napredak zarastanja, pokušajte da sklonite ruke sa šavova. Ako područje počinje da boli ili šavovi izgledaju mokro, obratite se svom lekaru. To može biti znak infekcije.

Ako imate šavove od porođaja carskim rezom (Carski rez), oni zarastaju u različitom stepenu. Šavovi na koži treba da zarastu za 5-10 dana. Osnovnim šavovima u vašem mišićnom sloju biće potrebno više vremena da zarastu. Oni se neće potpuno ukloniti i do sledećih 12 nedelja. Za šavove koje možete videti, pazite na bilo kakve znake infekcije. Ovi znaci uključuju da li je oblast reza crvena, natečena ili na sebi ima vlažni gnoj; ili ako imate groznicu.

Vaginalno krvarenje i iscedak. Nakon porođaja, uobičajeno je da ćete imati vaginalno krvarenje i iscedak, čak i ako ste imali carski rez. Ovo je način vašeg tela da eliminiše višak krvi i tkiva koji su korišćeni za rast i ishranu vaše bebe. Očekujte da će ovo u početku biti teže (do 10 dana), ali onda se smanji. Lagano krvarenje i mrlje mogu trajati do šest nedelja nakon porođaja. Važno je da za to vreme koristite samo higijenske uloške. Upotreba tampona može uneti bakterije i dovesti do infekcije. Takođe očekujte da ćete proći nekoliko ugrušaka, posebno prve nedelje. Ako su ugrušci veći od jedne četvrtine, obratite se svom lekaru.

Zadržavanje vode. Možda ste željni da otok koji ste primetili tokom trudnoće nestane. Neće, međutim, još neko vreme. Takođe poznat kao postpartalni edem (otok), vaše telo će nastaviti da zadržava vodu zbog povećanja hormona zvanog progesteron. Možda ćete primetiti otok na rukama, nogama i stopalima. Ne bi trebalo da traje duže od nedelju dana nakon porođaja. Ako jeste ili ako se čini da se vremenom pogoršava, obavezno obavestite svog lekara.

Gubitak težine. Ako ste se nadali trenutnom gubitku težine nakon rođenja vaše bebe, verovatno ste bili veoma razočarani. Nijedna majka nije te sreće, ma šta čitali u tabloidima. Možete očekivati da izgubite oko 6-12 kilograma (u zavisnosti od veličine vaše bebe) tokom porođaja. Nakon toga, vaš gubitak težine će se znatno usporiti. U zavisnosti od toga koliko ste se ugojili tokom trudnoće, može biti potrebno nekoliko meseci da izgubite težinu. Za mnoge žene, čini se da dojenje pomaže u promovisanju gubitka težine. Druge mame ne vide gubitak težine kao nešto što je povezano sa dojenjem. Pokušajte da svoju ishranu održite doslednom dok dojite i nemojte biti frustrirani ako potraje duže nego što ste se nadali da izgubite težinu.

Stvari koje treba razmotriti

Obratite pažnju na svoje telo nakon porođaja. Ako nešto ne izgleda kako treba, verovatno nije kako treba i javite se lekaru. Bol je nešto što je za očekivati u ovoj situaciji, ali previše bola može značiti da nešto ozbiljno nije u redu. Nemojte se toliko baviti brigom o svojoj bebi da ignorišete svoje zdravlje.

Samo zato što ste uspeli da stignete do porođaja, niste nužno van opasnosti od zdravstvenih komplikacija. Postoje po život opasni problemi u vezi sa porođajem koji se mogu desiti danima ili nedeljama nakon porođaja.

Postporođajno krvarenje je retko, ali se može desiti. Ako se vaše krvarenje nakon porođaja pojačava, odmah se obratite lekaru. Bez lečenja, postporođajno krvarenje može biti fatalno.

Glavobolje koje su teške i ne nestaju takođe mogu signalizirati osnovni problem, posebno u kombinaciji sa visokim krvnim pritiskom. Mogli biste biti u opasnosti od moždanog udara.

Duboka venska tromboza (krvni ugrušak u dubokoj veni) je pomalo neuobičajen problem (1 na svakih 1.000 trudnoća) koji se može javiti tokom ili nakon trudnoće. Simptomi uključuju bol u nogama ili osećaj kao da imate povučen mišić. Vaša noga takođe može biti crvena i vruća na dodir. Ako se ne leči, ovi ugrušci se mogu odvojiti i otputovati u vaša pluća. Kada se to dogodi, to može biti opasno po život.

Postpartalna preeklampsija je retka i može se razviti u roku od 48 sati nakon porođaja ili čak šest nedelja nakon porođaja. Slično je preeklampsiji (koja se naziva i toksemija), koja se može javiti dok ste trudni. I preeklampsija i postpartalna preeklampsija uzrokuju sužavanje (smanjivanje) krvnih sudova. To dovodi do visokog krvnog pritiska i uznemiravanja vaših unutrašnjih organa. Ponekad nema očiglednih simptoma, osim ako ne pratite svoj krvni pritisak. Kada imate simptome, oni mogu uključivati jaku glavobolju, oticanje ruku i stopala, zamagljen vid, bol u gornjem desnom delu tela i naglo povećanje telesne težine. Ako sumnjate da imate postporođajnu preeklampsiju, odmah pozovite svog lekara.

Kada posetiti doktora

Kada se oporavljate od porođaja, najbolje je da budete oprezni ako osećate da nešto nije u redu sa vama ili sa bebom. Trebalo bi da očekujete da ćete imati neku nelagodnost dok se lečite. Ne bi trebalo da počnete da se osećate gore.

Generalno, ako imate bilo koji od ovih simptoma posle porođaja, pozovite svog lekara.

 • Jako vaginalno krvarenje koje natapa više od jednog uloška na sat ili vaginalno krvarenje koje se povećava svakim danom umesto da se smanjuje.
 • Propuštanje velikih ugrušaka (većih od četvrtine).
 • Drhtavica i / ili groznica.
 • Nesvestica ili vrtoglavica.
 • Promene vida ili jaka glavobolja (uporna).
 • Bolno mokrenje ili otežano mokrenje.
 • Vaginalni iscedak sa jakim mirisom.
 • Lupanje srca, bol u grudima ili otežano disanje.
 • Povraćanje.
 • Rez iz carskog reza ili epiziotomije je crven, zagnojen ili natečen.
 • Bol u abdomenu (donjem delu stomaka) koji se pogoršava ili novi bol u stomaku.
 • Bolne grudi koje su crvene ili su vruće na dodir.
 • Bol u nogama sa crvenilom ili otokom.
 • Povećanje otoka.

Pitanja koja treba da postavite svom lekaru

 • Koliko će vremena trajati oporavak?
 • Zašto još uvek zadržavam vodu?
 • Koliko kalorija treba da jedem dok dojim?
 • Kada mogu da počnem da vežbam?
 • Koliko dugo treba da čekam pre nego što ponovo imam seks?
 • Mogu li zatrudnjeti dok dojim?
 • Zašto mi kosa opada?
 • Da li postoji hrana koju ne bi trebalo da jedem tokom dojenja?
 • Zašto ne gubim težinu?
 • Koje su moje opcije za kontrolu rađanja?
 • Da li će se moje grudi vratiti u normalu?
 • Zašto me ne zanima seks?

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »