Usamljenost posle porođaja?

Malo novih roditelja ima tačna očekivanja koliko će se njihovi životi promeniti nakon rođenja prvog deteta. Fizička i mentalna iscrpljenost, kao i stalna pažnja koju novorođenčad zahtevaju, praktično ne ostavljaju vremena za pojedinačne aktivnosti ili aktivnosti veza koje su karakterisale njihove živote ranije. Čak i oni koji predviđaju ove izazove retko predviđaju njihov intenzitet.

Ali postoji jedan izazov koji malo ko novopečenih roditelja vidi, posebno dojilje – taj izazov je verovali ili ne usamljenost.

Online psiholog

Neko bi mogao pomisliti da bi novorođenče pored sebe (ili pored sebe) praktično svakog minuta dana i noći dovelo do suprotnog problema – do žudnje za samim vremenom. Ali dok se nove majke mogu osećati izuzetno povezanom sa svojim novorođenčetom, često se osećaju izuzetno nepovezano sa svima ostalima – uključujući svog supružnika.

Stručnajci su zbog ovog pitanja često bili iznenađeni usamljenošću koju prijavljuju žene koje su pohađale terapiju tokom i posle trudnoće. Neke od žena koje su govorile o ovome sa svojim terapeutima, izjavljivale su sledeće: „Počela sam da se osećam veoma usamljeno, verovatno već tri nedelje nakon porođaja. Prve dve nedelje sam provela kod roditelja, a onda sam otišla kući, a muž se vratio na posao. Sećam se da je bilo kasno proleće, i ja bih bebu izvela u kolicima, i šetali bismo po ceo dan po mom kraju, a ponekad, osim putem telefonskog poziva, ne bih pričala ni sa kim satima… Takvo stanje je počelo da se razvija do te mere dok nisam osetila usamljenost i izolovanost.”

Usamljenost, posebno kada traje predugo, može predstavljati rizik za naše fizičko i emocionalno zdravlje. Može biti posebno problematično kada vas uhvati nespremnog. Pogledajte neke tekstove na našem sajtu koji se bave baš temom usamljenosti i izolacije, ako želite da se uputite u problematiku ovog stanja.

Ovom temom bavili su se i brojni ženski terapeuti, odnosno žene koje su i same postajale majke. Jedna terapeutkinja objavila je i knjigu u ovome, gde je iznela neke činjenice o ovom stanju. Svoje stanje je opisala na sledeći način: „Prvi put da ste potpuno preplavljeni usamljenošću“, a onda piše još i kako je roditeljstvo je usamljenički posao. Isticala je to kako nije znala da se to dešava kada postaneš majka. Takođe rekla je kako je bilo dana kada se kod kuće sa bebom osećala kao dete koje igra žmurke, ali naprasno shvata to da da je niko ne traži? Odnosno tako, ali čak i više usamljenijo. Ovo je zaista čest slučaj sa majkama, a potpuno je normalan s obzirom na privikavanje na određene okolnosti.

Psiholozi identifikuju niz faktora koji mogu doprineti usamljenosti za nove mame. Imati dete je često neverovatno stresno za vezu u paru, posebno ako ne osećate podršku svog partnera koliko biste želeli. Pored toga, postoji napetost između želje da se održavaju prijateljstva i druge društvene veze, ali se osećate ili previše iscrpljeno ili previše zabrinuto zbog toga što ste daleko od svoje bebe.

Pošto novopečeni roditelji ne predviđaju osećaj usamljenosti, često se bore da identifikuju problem i pronađu rešenja. U tom trenutku kada osećaju takvu usamljenost, nove mame često to ne identifikuju kao usamljenost. Često ističu to kako im nikada ne bi palo na pamet da pozovu prijatelje ili članove porodice i kažu kako su usamlje. U tom trenutku su naše misli i emocije često rasute, i ne znamo da li smo u stanju da uopšte nazovemo taj osećaj usamljenošću. Tek kasnije majke shvate ili vide da je u pitanju bila apsolutna usamljenost. Odnosno da im je bila potrebna veza, podrška ili razgovor. Često majke ističu kako su u ovom periodu zvali druge da ih pitaju neke banalnosti na koje i same znaju odgovor, npr. “hej mama, da li da probudim bebu jer je spavala već dva sata”.

Koliko god takvi pozivi bili uverljivi, oni malo doprinose smirivanju sirovih bolova usamljenosti i izolacije.

Online psiholog

Šta učiniti kada usamljenost nastupi?

1. Prepoznajte to da se zapravo osećate usamljeno. Zapitajte se da li se osećate isključeno iz koletktiva ili zajednice ili samo usamljeno. Kada posumnjate da bi to mogao biti slučaj, lakše je prepoznati osećaj. Prepoznavanje problema je ključno; inače ćete svoja osećanja pripisati umoru ili hormonima i nećete shvatiti da postoji pravi problem koji treba rešiti.

2. Obratite se porodici i prijateljima sa kojima se osećate prijatno i napravite rotaciju poseta kako ne biste provodili previše sati i dana sami sa svojim novorođenčetom.

3. Potražite na društvenim mrežama nove majke ili grupe novih roditelja i pohađajte više od jedne ako je potrebno i ako možete da stignete.

4. Razgovarajte o drugim potencijalnim rešenjima sa svojim partnerom — ili, ako ste samohrani roditelj, sa drugim novim roditeljima ili članovima porodice.

5. Koristite video pozive. Često predlažemo novim roditeljima da imaju otvoren prozor za video ćaskanje satima sa svojom porodicom ili prijateljima. Ne morate da pričate sve vreme, ali samo to što ih vidite kako provode svoj dan ili veče može učiniti da se osećate kao da ste tamo sa njima, a to može da skine koprenu usamljenosti koju osećate.

Predviđanjem psiholoških problema i preduzimanjem koraka za ublažavanje njihovog uticaja, roditelji novorođenčadi mogu se poštedeti značajne nevolje i imati daleko pozitivnije iskustvo u prvim nedeljama i mesecima života svog deteta.

Možda bi bilo odlično i to da se obratite psihologu ili terapeutu. Ovakvo stanje možda može biti uzrokovano i postporođajnom depresijom, a čest je slučaj da izolovanost i uzrokuje postporođajnu depresiju. Ako želite na našem sajtu možete pronaći članke i na ovu temu.

Takođe ukoliko imate potrebu možete se obratiti psihoterapeutima, psiholozima i stručnjacima za ova pitanja čak i na našem sajtu. Sve što je potrebno jeste to da pronađete rubriku sa kontaktima stručnjaka na našem sajtu i odaberete onog stručnjaka koji vam se najviše dopada. Obratite mu se za pomoć i na vašem problemu možemo početi raditi već ovih dana. Sve seanse koje su organizovane putem našeg sajta obavljaju se putem online video poziva, odnosno aplikacija koje sadrže ovu opciju.

Zato vašeg terapeuta na našem sajtu ne morate birati spram blizine lokacije na kojoj se nalazite vi i terapeut, već spram stručnosti, jer ćete moći organizovati seansu sa vrhunskim stručnjacima – bez da napustite udobnost svog doma.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »