Usamljenost u trudnoći

Trudnoća često donosi mnogo očekivanja. Neke trudnice mogu biti iznenađene kada otkriju da se osećaju usamljeno nakon nekog vremena. Ako ste trudni i osećate se usamljeno, znajte da ima mnogo ljudi koji doživljavaju ista osećanja. Čitajte dalje da biste naučili kako da se nosite sa trudnoćom i osećanjem usamljenosti.

Online psiholog

Da li je normalno da se trudnica oseća usamljeno?

Ispostavilo se da je potpuno normalno osećati se usamljeno tokom trudnoće. Trudnoća može biti vreme velike radosti. Ali trudnoća takođe može biti veoma težak period. To može biti teško za vaše telo, zbog čega se osećate fizički lošije češće nego što ste ikada mislili da je to moguće. Spavanje takođe može biti otežano, čak i gotovo nemoguće, posebno u trećem mesecu.

Ove fizičke promene, koje su često praćene promenama u vašem načinu života, mogu dovesti do toga da se osećate izolovano. Ako ne poznajete druge mame, taj osećaj može biti još jači. Čak i ako vaši prijatelji imaju svoju decu ili su trudni u istom momentu kada i vi ili pokušavaju, možda ćete se i dalje osećati usamljeno tokom trudnoće.

Iako su ova osećanja često normalna, mogu biti znaci prenatalne depresije. Iako je češća nego što mislite, depresija tokom trudnoće nije nešto što morate izdržati.

Kada obično počinje usamljenost tokom trudnoće?

Osećaj usamljenosti tokom trudnoće može početi u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Okolnosti kao što je to kako se osećate fizički i emocionalno igraju ogromnu ulogu. Ako ste, na primer, bolesni u prvom tromesečju i osećate se užasno, to može izazvati osećaj usamljenosti u trudnoći.

Generalno, fizičko zdravlje može igrati važnu ulogu u tome kako se uopšte osećate. Ako vam se čini da jutarnja mučnina nikad ne prestaje, ako vam se žgaravica čini kao nešto što je postalo vaš stalni saputnik ili ako vam se san čini neverovatno nemogućim, veća je verovatnoća da ćete se osećati loše.

Ako se osećate loše, ne oklevajte da se otvorite nekome kome verujete, bilo da je to vaša majka ili vaš lekar.

Usamljenost ili tuga u trudnoći je usko povezan sa okolnostima koje se ponekad van vaše kontrole. Buduće mame koje nemaju jak sistem podrške su u većoj opasnosti da se osećaju loše tokom trudnoće. Ali čak i oni koji imaju sistem podrške mogu osećati da ne mogu poveriti svoje brige ili osećanja svojoj porodici i prijateljima. Ako se osećate loše, ne oklevajte da se otvorite nekome kome verujete, bilo da je to vaša majka ili vaš lekar ili ginekolog. Zadržavanje osećanja, bez obzira koliko iracionalno izgledalo, nosi težinu koju nije neophodno nositi.

Šta uzrokuje usamljenost u trudnoći?

Postoji onoliko razloga da se osećate usamljeno tokom trudnoće koliko i iskustva u trudnoći.

Usamljenost u trudnoći je uzrokovana raznim stvarima. Vaše telo se menja na načine koje niko drugi ne može da razume osim ako nije u drugom stanju. Štaviše, čak i oni koji su vam najbliži možda neće moći u potpunosti da razumeju ili da se saosećaju sa tim kroz šta prolazite. Možda se imate utisak kao da im nije stalo ili da ne mogu dovoljno da brinu. Ako nemate sistem podrške u okolini, možda ćete se osećati preopterećeno trudnoćom i brigom o svojim obavezama pre trudnoće kod kuće i na poslu. Naša individualistička kultura (za razliku od zajedničke odnosno kolektivne) takođe može doprineti da se osećate izolovano. Možda ćete se osećati kao da ste izgubili svoje pleme ili da morate da pronađete novo.

Koji su načini borbe protiv osećaja usamljenosti tokom trudnoće

Usamljenost podiže nevidljivi zid između vas i drugih. Ako ste trudni i usamljeni, znajte da postoje načini da povratite svoju vedrinu.

Normalizujte odnos prema ovom osećanju. Shvatite da je usamljenost tokom trudnoće veoma, veoma česta. Niste sami u svojim osećanjima.

Probite zid usamljenosti. Ne čekajte da vam se drugi obrate. Počnite da pronalazite načine za povezivanje. Napišite neku makar i kratku poruku voljenoj osobi. Razmislite o poseti terapeutu ili psihologu. Čak i razgovor sa ljudima koje viđate svaki dan, u prodavnici ili banci, obara deo tog zida usamljenosti. Razgovarajte sa svojim partnerom i članovima porodice od poverenja. Takođe možete da se povežete sa nekim onlajn, preko grupa na Fejsbuku ili Instagramu. Pronalaženje drugih koji prolaze kroz isto ono kroz šta vi prolazite jeste jedan je od najboljih načina da se taj zid zauvek sruši.

Online psiholog

Usamljenost i depresija u trudnoći

Može postojati tanka linija između osećaja usamljenosti tokom trudnoće i depresije. Obratite pažnju na to kako se osećate i ne čekajte da se obratite lekaru ili terapeutu.

Možda ste pokušavali i pokušavali da zatrudnite, i ne razumete zašto se sada osećate loše, sada kada imate ono što ste želeli.

Dok osećaj usamljenosti može doći i nestati, depresija je uporan osećaj koji vas nagriza. Možda depresija dolazi iz usamljenosti, ali donosi nove dubine obeshrabrenja. Što je još gore, neko zbog ovoga može osećati veliku dozu krivice, jer bi naravno trebao biti radostan zbog prinove u porodici. Ova osećanja krivice mogu se pretvoriti u tišinu, čineći teret depresije još težimm.

Ako osetite nešto slično, budite sigurni da je vreme da se obratite stručnim licima za pomoć. Nemojte puno čekati, čak i ako mislite da je u pitanju lažna uzbuna.

Znaci depresije u trudnoći

Pre svega, ako se osećate depresivno, znajte da niste sami. Između 14 i 23 procenta trudnica doživljava prenatalnu depresiju. U stvari, jedna od četiri žene će doživeti depresiju u nekom trenutku tokom svog života.

Znaci depresije tokom trudnoće uključuju:

Osećaj apatije — stvari koje su vas zanimale više ne pričinjavaju naročito zadovoljstvo. Možda ćete prestati da brinete o svojim svakodnevnim zadacima, poslu, pa čak i prijateljima.

Nedostatak apetita — Imate utisak da vam hrana ne pričinjava zadovoljstvo, izbegavate redovnu ishranu jer nemate apetita.

Osećaj beznađa — Dok usamljenost može biti znak depresije, beznađe je dublje i mnogo teže je naterati ga da nestane.

Snažan osećaj anksioznosti – Ovo uključuje strah od sebe, partnera ili čak smrti bebe.

Misli o samoubistvu — Ove misli nikada ne treba zanemariti, jer se obično poklapaju sa dubljim nivoom depresije.

Ako se osećate depresivno, pre svega, pružite ruku, zatražite pomoć i razgovarajte o tome. To je prvi korak ka tome da pokažete ljubav prema sebi, odnosno ono što zaslužujete, posebno u ovom periodu vašeg života. Prenatalna depresija se možda neće završiti porođajem, što čini postporođajnu depresiju realnom mogućnošću.

Možete li uzimati antidepresive tokom trudnoće?

Kada odlučujete da li da uzimate antidepresive tokom trudnoće, trebalo bi da pažljivo izmerite sve potencijalne rizike i koristi sa svojim lekarom. Konsultujte se sa svojim zdravstvenim radnikom da biste napravili izbor koji daje najbolje šanse za dugoročno zdravlje za vas i vašu bebu. Kao i kod svakog drugog leka, obavezno pratite napredak sa svojim lekarom ili ginekologom.

Iako je osećaj usamljenosti uobičajen, protiv njega se možete boriti tako što ćete pronaći svoje saborce koji osećaju isto što i vi i od njih dobiti podršku i ljubav koja vam je potrebna. Vredni ste toga da dobijete odgovarajuću pomoć i slobodno je zatražite.

Trudnoća može biti jedno od najizazovnijih i najluđih perioda u životu žene. Zato ne časite časa ako imate problem, popričajte sa nekim ili se u krajnjem slučaju javite terapeutu.

Ukoliko nemate svog terapeuta na našem sajtu možete pronaći kontakte vrhunskih stručnjaka u oblasti psihoterapije i psihologije, koji su dostupni da vam pomognu u svakom trenutku. Sve što treba da uradite jeste to da odete u rubriku sa kontaktima na našem sajtu i zatražite pomoć. Terapiju ili seanse koje možete zakazati putem našeg sajta obavljaju se putem video poziva. Zato ne morate misliti o tome, kako ćete u drugom stanju stići do ordinacije terapeuta – terapije putem našeg sajta možete pratiti od kuće.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »