Usamljenost u vezi

Da li ste znali da se usamljenost može pojaviti čak i ako ste u vezi? Samo zato što ste u braku ili izlazite sa nekim ne isključuje vas iz mogućnosti da se osećate usamljeno. Koji su glavni uzroci usamljenosti u vezi i na koje načine možete da se nosite sa njom?

Online psiholog

Da li je normalno osećati se usamljeno u vezi?

Osećaj usamljenosti može se desiti svakome i u bilo kom trenutku u životu, bilo da ste u vezi ili da niste u vezi. Dakle potpuno je normalno osećati različiti spektar osećanja koji nisu karakteristični za vezu, čak i ako ste u vezi. To ne znači da je ta veza osuđena na propast, možda znači da imate malu krizu, a možda vaš partner nema nikakve veze sa tim – možda je u pitanju samo nedostatak ljudi kojima ste ranije bili okruženi, pa je ovo negde i normalna reakcija vašeg svesnog i nesvesnog uma.

Ako se osećate usamljeno u braku ili vezi, možda je vreme da razmotrite navedene razloge zašto je to tako i prepoznate da li su to znaci usamljenosti u vezi ili nečeg drugog.

Koji su znaci usamljenosti u vezi?

Usamljenost je osećaj nepovezanosti, izolacije i odvojenosti od drugih. Što se tiče usamljenosti u vezi, ova osećanja bi se odnosila na vašeg supružnika ili partnera. Osećate li se usamljeno čak i kada ste u istoj prostoriji sa njima? Osećati se usamljeno tokom večeri kada gledate televiziju sa vašom partnerkom ili sa vašim partnerom nije isto što i osećati se usamljeno sve vreme. Stalni osećaj nepovezanosti i odvojenosti od partnera može biti znak da ste u usamljenoj vezi.

Naravno kao što smo već pomenuli, ne morate paničiti…nije isključeno da ovo predstavlja samo jednu fazu u vašem životu i da za nju postoji racionalno objašnjenje. Ako imate pitanja, zbog ovoga možete kontaktirati naše psihologe, posebno ako se brinete previše. Međutim u velikom broju slučajeva, ovo osećanje prođe samo od sebe. Ali uvek budite sigurni da imate potporu u psihološkom smislu, odnosno da imate nekoga sa kim možete da razgovarate.

Šta uzrokuje usamljenost u vezi?

Evo nekih faktora koji mogu dovesti do toga da se osećate usamljeno u braku ili vezi:

Intimnost u vašoj vezi polako nestaje: Neke veze jednostavno izgube svoju iskru. Ako osećate gubitak onih sitnih stvari koje su činile vašu vezu i doprinosile vašoj naklonosti ka partneru, možda je vreme da porazgovarate sa partnerom ili da se obratite stručnjacima. Intimnost igra veliku ulogu u uspostavljanju dubokog povezivanja. Bez ove veze sa partnerom, možda ćete početi da osećate izolaciju i odvojenost, što može dovesti do osećaja usamljenosti.

Nekompatibilnost: Parovi koji završe zajedno u vezi i na kraju otkriju da nisu kompatibilni mogu završiti u određenom ćorsokaku. Ogorčenost, netolerancija, nestrpljenje i nesreća mogu zameniti ono što je nekada bilo blaženstvo, mir ili određena stabilnost i sigurnost. Ako završite u ovakvoj vezi, usamljenost bi mogla biti među emocijama i osećanjima koja izbijaju na površinu.

Udaljenost i fizička odvojenost: Kada su supružnik ili partner odsutni na duže periode, bilo zbog na primer vojne službe ili posla, fizičko razdvajanje može dovesti do toga da jedan ili oba partnera pate od usamljenosti. Tada je to u potpunosti normalno ili očekivano osećanje, odnosno ne mora da označava naročitu krizu u vezi ili braku, već posledicu nedostatka fizičkog pristustva. No, kako statistike pokazuju, ovakva vrsta udaljenosti na duži period, zaista može izazvati krizu u vezi ili braku, pa na kraju i raskid ili razvod. Većim delom zbog toga što na usamljenu osobu utiče više različitih faktora, pa to više i nema naročite veze sa partnerom ili partnerkom.

Zdravstveni problemi: Osećaj usamljenosti može se javiti u vezama u kojima supružnik ili partner ima hroničnu bolest, bori se sa ozbiljnom bolešću ili je čak hospitalizovan. Takođe ovo ne mora da označava krizu u vezi, već više krizu u životu – stanje bi se moglo promeniti kada se zdravstveno stanje partnera popravi ili kad partner prihvati to da će morati da živi sa nekom dijagnozom.

Emocionalni problemi: Pitanja poput upotrebe supstanci i depresije mogu uvesti usamljenost u vezu. Važno je da vaš lekar, terapeut ili savetnik budu angažovani. Oni mogu pomoći u rešavanju svih faktora odnosa, uključujući uzroke i posledice.

Fizičko ili emocionalno zlostavljanje: Svaka vrsta zlostavljanja u vezi može sigurno dovesti do usamljenosti, ali takođe može dovesti do depresije, upotrebe ilegalnih supstanci, alkohola i povreda. Ako se zlostavljanje dešava sada ili se dešavalo u prošlosti, razgovarajte o tome sa svojim odabranim lekarom, psihologom ili terapeutom.

Online psiholog

Šta možete učiniti ako se osećate usamljeno u vezi?

Ako se osećate kao da ste sami u svojoj vezi, uzmite u obzir ove savete:

Razgovarajte sa svojim partnerom ili supružnikom: Važno je da im kažete kako se osećate. Vi i vaš partner ili supružnik možda upravo na ovaj način otkrijete strategiju u kojoj biste mogli da radite zajedno za dobrobit veze. Na primer, možda je vreme da isplanirate neki beg, odnosno putovanje za vikend ili izlazak. Čak i zajednička šetnja parkom može pomoći da se oslobodite osećaja usamljenosti ili bilo kog negativnog osećanja u vezi. Odvojite čak i mali deo vremena da usmerite pažnju jedno na drugo. Komunikacija je često ključan metod iznalaženja rešenja za problema u međuljudskim, ali i ličnim problemima.

Provedite neko vreme među prijateljima ili porodicom: Samo zato što ste usamljeni u svojoj vezi, ne mora da znači da se osećate usamljeno kada ste među prijateljima ili voljenim osobama. Ako društvo drugih pomaže da olakšate vašu usamljenost u vezu, onda planirajte da radite stvari sa drugima. Pogledajte da li ovi trenuci povezanosti mogu da vam pomognu da ublažite osećaj usamljenosti sa partnerom ili supružnikom.

Razgovarajte sa savetnikom, terapeutom ili psihologom za parove: Možda je vašoj vezi potreban samo jedan od ovih vidova prakse, kako bi se stanje u vašoj zajednici popravilo. Ako vaš partner želi da neko vreme pokuša sa terapijom za parove, znajte da to samo može pomoći vama i vašem partneru da istražite šta bi moglo da doprinese usamljenosti u vezi ili braku. Kada to budete otkrili, terapeut može biti tu za vas, pa čak i predložiti načine da se prevaziđe taj problem.

Uključite se u nešto van okvira vaše veze: Možda provođenje manje vremena sa svojim supružnikom ili partnerom može pomoći u ublažavanju osećaja usamljenosti i zapravo pomoći u vezi. Mogućnosti poput toga da se prijavite kao volonter za nešto, da nađete neki hobi ili sportski klub u kom ćete da trenirate može biti dobro rešenje. Takođe postoje i druge aktivnosti koje vam mogu biti interesantne – poput biciklizma, teretane ili grupa za vežbanje, sve su to mogući načini da usmerite svoju energiju negde drugde i unesete uživanje u svoj život, van okvira vaše veze.

Postoji mnogo drugih saveta koje možete isprobati ako radite na prevazilaženju usamljenosti.

Ako se borite sa vezom koja izgleda usamljeno, briga o vašem emocionalnom i fizičkom zdravlju je važna. Samo vi znate da li je veza vredna toga. Pronađite načine da komunicirate sa drugima — svojim partnerom, prijateljima, porodicom, savetnikom ili terapeutom — i isprobajte neke od opcija za prevazilaženje usamljenosti u vezi.

Stvar je u tome da ne shvatite odmah ovaj problem kao krizu epskih razmera u vašoj vezi. To ponavljamo ne mora da utiče na vaš odnos sa partnerom, ne morate raskidati ako osećate usamljenost u vezi i ne morate paničiti. Stvari koje utiču na pojavu usamljenosti u vezi, a koje smo mi naveli su faktori koji su u direktnoj vezi sa vašim partnerom. Međutim ponavljamo da postoji mnogo više stvari zbog kojih možete osećati usamljenost, a nemaju direktne veze ni sa vašim partnerom ni sa vašom vezom.

U principu jedna od najbitnijih stvari u vezi, čak i ako postoji lični problem između partnera zbog kog ili jedan ili drugi partner osećaju usamljenost je komunikacija. Komunikacija je alatka koju često zapostavljamo u međuljudskim odnosima generalno, a ponaročito u vezama ili u braku.

Razlog za to je jednostavno i najčešće podrazumevanje nekih stvari. Verovali ili ne, ovako stvari ne funkcionišu. Koliko god da vaša veza ili brak već traju, komunikacija između partnera mora biti prioritet u njoj. Ne možete očekivati da vaš partner sve zna, niti on ili ona od vas mogu očekivati da vi znate sve o njima. Računajte na to da dok ne uputite drugu stranu u svoj problem, neće biti ni razumevanja tog problema, a bez razumevanja i prihvatanja problema ne postoji ni način za rešavanje problema.

Još jednom na kraju, želimo da vas obavestimo da su terapije za parove sjajna stvar koja vam može pomoći da prevaziđete svoje probleme. Ukoliko imate neki problem koji ugrožava vašu vezu, zašto ne biste iskoristili ovu mogućnost kada ona već postoji.

Na našem sajtu možete pronaći kontakte vrhunskih stručnjaka koji vam mogu pomoću u vašem problemu. Potrebno je samo to da pronađete rubriku sa kontaktima na našem sajtu i da im se obratite za pomoć. Sve seanse koje se organizuju putem našeg sajta, obavljaju se putem video poziva, odnosno internet aplikacija koje imaju opciju video poziva. Pokušajte ovako i verujemo da će vaša usamljenost, postati samo ružna prošlost.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »