Uticaj roditelja na razvoj dece – Kakav je uticaj roditelja u vaspitanju dece? – Stilovi roditeljstva i vaspitanja dece

Od podsticanja školskog rada i sporta do modeliranja vrednosti dok dete raste (zapamtite, oni rade kako vi radite, a ne kako vi kažete!), roditelji vrše ogroman uticaj na živote svoje dece. Oni, međutim, nisu jedini uticaj na terenu – posebno nakon što deca uđu u školu i počnu da komuniciraju sa svetom u celini.

Većina roditelja radi na tome da deci daju najbolji mogući početak, ali je takođe važno da roditelji prepoznaju da deca dolaze na svet sa svojim temperamentima, ličnostima i ciljevima. Iako roditelji možda žele da gurnu svoje dete na određeni put, posao roditelja je da obezbede interfejs sa svetom koji na kraju priprema dete za potpunu nezavisnost i sposobnost da sledi bilo koji put koji izabere.

Online psiholog

U svetu koji se brzo menja, roditeljstvo može biti podložno hirovima i promenljivim stilovima vaspitanja, a roditeljstvo u nekim privilegovanim krugovima postalo je takmičarski sport. Potrebe za razvojem deteta kako ih je definisala nauka ostaju relativno stabilne: bezbednost, struktura, podrška i ljubav – to su stvari koje motivišu dete da postane osoba od poverenja i nadajmo se dobar i human čovek.

Kako biti dobar roditelj

Da biste efikasno bili roditelj, nije dovoljno jednostavno izbegavati očigledne opasnosti poput zlostavljanja, zanemarivanja ili preteranog uživanja. Zaista, nacionalna akademija nauka u Americi razgraničava četiri glavne odgovornosti za roditelje: održavanje zdravlja i bezbednosti dece, promovisanje njihovog emocionalnog blagostanja, usađivanje društvenih veština i intelektualna priprema dece za život.

Brojne studije pokazuju da najbolje prilagođenu decu odgajaju roditelji koji pronalaze način da kombinuju toplinu i osećajnost sa jasnim očekivanjima u ponašanju. Roditelji mogu smatrati da su na primer ove četiri stavke korisne: briga (pokazivanje prihvatanja i naklonosti), doslednost (održavanje stabilnog okruženja), izbori (omogućavanje detetu da razvije autonomiju i izabere samo što želi od života) i posledice (primenjivanje posledica izbora, bilo pozitivnih ili negativnih ).

Ne uveravajte se time da ste dobar roditelj samo zato što ste svoje dete materijalno obezbedili – pogrešićete. Dete koje ima materijalne mogućnosti sigurno jeste srećno zbog toga, ali da li je stvarno srećno? Da li dete može da zna kako je nekome ko nema materijalnu podršku kroz odrastanje? – Ne može, može samo da pretpostavi kako je i da je teško (pogotovo kad znaš šta želiš, a znaš da nemaš dovoljno novca za to). Međutim dete koje ima samo jednu stvar, čak i ako je to nešto pozitivno poput materijalnih sredstava – sigurno nije u potpunosti srećno. Da biste bili dobar roditelj morate se posvetiti svojoj deci.

Šta su nezdravi stilovi vaspitanja?

Nije svaki stil roditeljstva u najboljem interesu deteta. Postoji nešto kao što je preterano roditeljstvo, koje može osakatiti decu dok odrastaju i učiniti ih nesposobnima da se nose sa najobičnijim preprekama u životu.

Dva dobro poznata primera stilova preteranog roditeljstva uključuju „helikopter roditelje“, u kome se deca prekomerno nadgledaju i čuvaju od opasnosti, i stil u kojem se potencijalne prepreke uklanjaju sa detetovog puta. Naše bake i deke, odnosno naš narod isto prepoznaje ovo roditeljstvo i to možemo prepoznati u izrekama “odrastao/la pod staklenim zvonom” ili “još je pod maminom suknjom”. Baš kroz ove izreke mi možemo shvatiti odnos naroda prema izrazito negativnim posledicama ovog naročito novijeg stila vaspitanja. Dakle i jedno i drugo može negativno uticati na kasniju nezavisnost deteta, na mentalno zdravlje i samopoštovanje deteta. Dete kojem je sve dato “na tacni”, dete koje nikada nije bilo izloženo nikakvom problemu pa bio on i dečiji, neće moći da se snađe u momentu kada nastupi bilo kakav problem u kasnijem delu života. Naravno sigurno je da će moći da se izbori ukoliko je u pitanju neki minoran problem, ali i minoran problem bi takvoj osobi mogao biti poput traume ili košmara.

Online psiholog

Naravno, postoji i nešto kao što je premalo roditeljstva, a istraživanja pokazuju da nedostatak roditeljskog angažmana često dovodi do loših ishoda ponašanja kod dece. Ovo može biti delimično zato što podstiče mlade da se previše oslanjaju na vršnjačku kulturu. Ironično, previše oštri ili autoritarni stilovi roditeljstva mogu imati isti efekat. Odnosno to više možemo nazvati negativnom posledicom nego efektom, slučaj je takav da pretarno roditeljstvo može načiniti nesposbnog pojedinca koji nije navikao na probleme i kontstantno beži od njih. Sa druge strane, preterano strogo roditeljstvo ili nedostatak roditelja u odrastanju, od deteta može načiniti delikventa, otuđenog ali i takođe nesigurnog čoveka.

Na kraju krajeva, roditelji bi trebalo da se trude da budu puni ljubavi, ali čvrsti, dok deci ostavljaju dovoljno prostora da razviju svoja interesovanja, istražuju nezavisnost i dožive neuspeh, kao i uspeh. Odgovor je suštinski u pažljivom balansiranju tokom odrastanja, naravno da je lepo ako detetu pomognete da reši neki problem – ali mu opet morate dopustiti da sam uradi nešto čak i ako ga to kasnije bude mučilo. Nužno je za dete da iskusi sve strane života, bile one slatke ili gorke u krajnjem slučaju od takvom deteta jednog dana može postati čovek koji će se lakše nositi sa danima koji mu predstoje.

Ukoliko imate neke nedoumice ili tražite savete za specifične problem, ukoliko takođe imate potrebu za seansom – mi vam nudimo rešenje! Naš sajt nudi usluge online psihologa i psihoterapeuta i to putem online platformi koju sami birate. Potrebno je samo da pronađete kontakte željenog psihologa ili psihoterapeuta u rubric za kontakte na našem sajtu i da zatražite pomoć. Seansu možete dogovoriti putem bilo koje online platforme oko koje se budete dogovorili. Ne čekajte to da vaši problemi postanu veći nego što jesu, iskoristite svaku pomoć koja vam se pruža i bićete na dobrom putu da vodite zdraviji život u svakom smislu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »