Vaspitanje dece – Kako vaspitati dete od 6, 7 ili 8 godina?

Kako se postaviti prema detetu koje ima 6, 7 ili 8 godina?

Vaše dete školskog uzrasta više nije beba, već potpuni minijaturni čovek koji verovatno može sam da veže svoje cipele, vozi bicikl, razgovara o tome kako se fosili formiraju, a možda čak i da skuva sebi jaje bez vaše pomoći.

Online psiholog

Očekujte da ćete videti nezavisnost i povećane kognitivne sposobnosti kako vaš školarac postaje sve zreliji. Zajedno sa njihovim rastućim veštinama i autonomijom, takođe možete doživeti više sukoba i stalno testiranje granica. Na primer, mogu se odupreti da se vrate kući sa igrališta na vreme za večeru, da traže kasniji odlazak na spavanje i da provode više vremena pred ekranom, ili da se svađaju oko toga da li je njihova soba, u stvari, dovoljno čista ili ne.

Deca školskog uzrasta podrazumevaju manje stresa jer mogu više toga obaviti sami. Ali, oni takođe mogu početi da testiraju vaše granice i da uzvraćaju udarce na načine koji mogu biti veoma frustrirajući za roditelje. Korišćenje efikasnih disciplinskih strategija može pomoći u uklanjanju borbe za moć i izgradnji boljih odnosa između dece i njihovih roditelja

Tipično ponašanje dece školskog uzrasta

Možda ćete primetiti da vaše dete sa 6, 7 ili 8 godina marljivo radi na slagalici koju slaže ili da odvaja vreme za crtanje detaljnijih slika. Deca školskog uzrasta su u stanju da pokažu produženu koncentraciju i imaće veće strpljenje kada se suoče sa preprekama.

Ako pitate svoje dete šta je radilo u školi, nemojte se iznenaditi ako vam ispriča sve o tome šta su njegovi prijatelji radili i rekli, a ne šta je naučilo od svog učitelja. Deca školskog uzrasta razvijaju više društvenih veština.

Tokom ove faze, deca…počinju da se druže sa svojim vršnjacima. Generalno, oni će stvarati prijateljstva sa decom istog uzrasta i pola. Međutim, to će varirati u zavisnosti od konteksta svakog deteta.

Evo nekih drugih uobičajenih osobina koje možete videti kod svog deteta školskog uzrasta:

  • Deca školskog uzrasta mogu imati duži raspon pažnje.
  • Oni mogu pokazati bolju samokontrolu.
  • Oni mogu postati nezavisniji

Uobičajeni izazovi za dete školskog uzrasta

Nemojte se iznenaditi ako vaš školarac odjednom odbije da pere sudove kada to zatražite. Prkosno ponašanje je uobičajeno među decom u ovoj fazi jer postaju artikulisanija i sposobnija da izraze svoje misli. Obično je prkos faza koja dolazi i prolazi kroz detinjstvo.

Ako vaše dete ima braću i sestre, možda ćete primetiti svađe između njih tokom ovih godina. Bilo da se radi o tome na koga je red da koristi telefon ili ko treba da sedi na srednjem sedištu u automobilu, može se učiniti da vaša deca sve mogu da pretvore u svađu.

Izazovi sa kojima se možete suočiti sa decom školskog uzrasta uključuju:

  • Deca školskog uzrasta mogu biti prkosna.
  • Oni mogu češće da se svađaju sa svojom braćom i sestrama.
  • Mogu da lažu da bi se izvukli iz nevolje ili izbegli sramotu.
  • Oni se mogu zamarati ili žaliti kada im se upućuju zahtevi.

Najveći razlozi zbog kojih je vašem detetu potrebna disciplina

Strategije discipline koje funkcionišu

Disciplinovanje vašeg deteta od 6 do 9 godina može izgledati nezgodno, ali je ponekad neophodno da biste mu pomogli da nauči šta je pogrešno i šta je ispravno, kako bi mu omogućili da izraste u dobro zaokruženu osobu. Evo nekoliko isprobanih strategija za disciplinovanje vašeg deteta školskog uzrasta koje zaista deluju.

Fokusirajte se na dobro ponašanje

Ako primetite da stalno ispravljate ili kudite svoje dete zbog stvari kao što je unošenje blata u kuću, ne dovršavanje domaćeg zadatka ili zaboravljanje da nameste krevet, možda će vam ovo u nastavku pomoći da promenite svoj ton i da se s vremena na vreme fokusirate na pozitivne stvari.

Na šta god da se fokusirate, dobijate više. Kada opišete pozitivna ponašanja koja primetite na način bez osuđivanja, vaše dete će znati tačno ponašanje koje tražite.

Možete početi tako što ćete jasno izraziti svoja očekivanja koristeći pozitivan ton komunikacije. Umesto da ogorčeno govorite svom detetu da ne unosi blato na cipelama u kuću, recite nešto poput: “Molim te, skini cipele na prednjim stepenicama pre nego što uđeš u kuću”.

Važno je biti jasan i konkretan. „Izbegavajte korišćenje generičkih izraza kao što je „ponašajte se lepše“ ili „budi dobar”. „Morate im dati konkretnija pravila kao što su „Pospremi svoju sobu pre izlaska u park“ ili „pojedi i to povrće na svom tanjiru“.

Možda ćete morati da podsetite svoje dete nekoliko puta i zamolite ga da stekne naviku da skida svoje blatnjave cipele ili da radi šta god da mu kažete. Dajte im do znanja da ste primetili njihov uspeh. Cilj je biti jedinstven. Recite nešto poput: „Primetio sam da si danas napolju izuo svoje cipele. Hvala ti što mi pomažeš”. Malo pohvale zaista može mnogo pomoći.

Online psiholog

Kažnjavanje

Čuveni tajm aut nije samo za malu decu, već izgleda malo drugačije kako deca sazrevaju u školskim godinama. Umesto da bude brzo i prljavo sredstvo za kažnjavanje, “tajm aut” ili izolacija bi trebalo da se koristi kao period opuštanja za stariju decu.

Kada je vaše dete uznemireno, ono ne može da rasuđuje ili obrađuje stvari na dobar način. Zbog toga je veoma važno da i vi i vaše dete budete mirni pre nego što se pozabavite njegovim ponašanjem. Da biste to postigli, vama ili vašem detetu će možda trebati tajm aut!

Ako vaše dete odbije da vam pomogne da unesete namirnice u kuću ili ne prestane da se svađa sa svojom braćom i sestrama, slanje u njihovu sobu na nekoliko minuta može mu pomoći da smiri svoje emocije tako da bude mentalno spremno za razgovor o svom ponašanju.

Kratak razgovor o tome šta su pogrešili i zašto to nije dozvoljeno može biti od velike pomoći deci školskog uzrasta. Za razliku od mališana, ova deca su se kognitivno i emocionalno razvila do te mere da dobro razumeju moralno rasuđivanje.

Koristite izvršne izjave

Borbe za moć su uobičajene kod dece školskog uzrasta, koja potvrđuju svoju nezavisnost. I dok ste verovatno ponosni što vaše dete može da veže svoje cipele, vozi bicikl i napravi sebi jednostavan obrok, možda ćete biti frustrirani kada se zgrče i odbiju da čiste svoju sobu ili urade domaći zadatak.

Izbegnite borbu za moć govoreći deci šta mogu, a ne šta ne mogu. Na primer, „Slobodno igraj fudbal sa prijateljima čim središ svoju sobu“ deluje mnogo bolje od “sredi svoju sobu ili ne možeš da napolje na fudbal!“

Praćenje je od vitalnog značaja kada su u pitanju izvršne izjave. Kada se postupci roditelja poklapaju sa njihovim rečima, deca su utešena, jer nema potrebe da se igra pogađanja šta će se sledeće desiti.

Obezbedite logične posledice za loše ponašanje

Disciplina se svodi na učenje dece kako da se pravilno ponašaju, a često kazne ne postižu taj cilj. Ako se vaše dete kasno noću ušunja kako još malo koristio kompijuter ili telefon i posledica toga je da ne može da jede desert sledeće večeri, najverovatnije ćete završiti sa detetom koje je ljuto na vas, ali ništa manje verovatno da će se ono ponovo ušunjati u sobu i učiniti istu stvar za koju je kažnjeno.

Ali, ako svom detetu mirno date do znanja da ćete morati da mu oduzmete telefon ili mogućnost korišćenja kompijutera na neko vreme jer je prekršilo pravila, veća je verovatnoća da će promeniti svoje ponašanje u budućnosti. Kada je posledica direktno povezana sa prekršajem, manja je verovatnoća da će deca postati defanzivna i oni su prijemčiviji tokom narednih razgovora koje možete voditi o tome zašto vaša porodica ima ograničenja vremena ispred ekrana.

Logične posledice su moćne jer omogućavaju da postoji lekcija bez stida ili besa, tako da se dete ne vrati u borbu ili beži i da je u stanju da zaista uči iz posledica.

Dozvolite prirodne posledice

Kažu da je iskustvo najbolji učitelj, i kad god je to bezbedno, može pomoći da se ovaj koncept iskoristi. Na primer, ako vaš devetogodišnjak ne spakuje užinu za školu kada mu to kažete, posledica je da neće imati užinu koju treba da jede. Osećaj malko povišene gladi ili razočaranja može im pomoći da se sete da spakuju užinu u budućnosti više od vaših stalnih podsetnika da to urade. Znamo da to zvuči malo surovo, ali iz takvih grešaka se najbolje uči.

Kada dete doživi efekte izbora koje je napravilo, to ostaje prisutno u njohovom umu i moći će da ga se prisete kada bude trebalo da donesu odluku sledeći put.

Slično tome, ako vaš sedmogodišnjak insistira da mu ujutro nije potrebna jakna, možda bi bilo mudro dozvoliti mu da ode bez nje. Kasnije, kada im bude hladno, naučiće da je mudro poneti sa sobom barem jaknu, za svaki slučaj. Ako insistirate na jakni, vodićete bitku koju ne želite. A ako odete kući i donesete jaknu za svoje dete kada oseti posledice hladnoće, verovatno ćete to morati da uradite ponovo u budućnosti.

Prirodne posledice veoma efikasno promovišu učenje, ali je važno dati prioritet bezbednosti vašeg deteta. Kada prirodna posledica nije bezbedna, umesto nje koristite logičnu posledicu. Ove posledice stvara roditelj i treba da budu u vezi sa prekršajem.

Na primer, ako vaše dete uđe u kanal ili opasno duboku vodu u kojoj ste mu zabranili da se igra, ne dozvolite da se prirodna posledica odigra. Umesto toga, možete iskoristiti logičnu posledicu da morate da napustite to područje ili da sednete u auto i odete kući.

Kreirajte sistem nagrađivanja ili poena

Ako se vaše dete zaista bori sa tim da se dobro ponaša, kao što je to da laže kako ne bi morao da uradi domaći zadatak ili da se često svađa u školi, to može pomoći da zajedno postavite ciljeve i nagradite poboljšanja.

Prvo, uverite se da razumete razlog takvog ponašanja. Možda se vaše dete zaista muči sa određenim matematičkim konceptom i potrebna mu je dodatna podrška kako bi bilo uspešno u rešavanju domaćih zadataka. Možda je vaše dete maltretirano i ono uzvraća agresijom u školi – u tom slučaju morate primeniti druge metode.

Zatim postavite cilj, na primer, da završite sve domaće zadatke nedelju dana zaredom ili da održavate samokontrolu tri dana uzastopno. Uverite se da je cilj konkretan i dostižan.

Zacrtajte cilj na neki način i uspostavite jednostavan sistem ekonomije ili poena koji omogućava vašem detetu da zarađuje žetone ili poene za svoje uspehe. Mala teglica kao mesto za prikupljanje poena može dobro da funkcioniše. Dozvolite deci da razmenjuju žetone za privilegije, kao što su vreme provedeno za kompijuterom ili prilika da odu na poseban izlet.

Kako da kreirate efikasan sistem nagrađivanja za svoju decu

Sprečavanje budućih problema

Iako se svi problemi u ponašanju ne mogu sprečiti, postoje neki saveti i trikovi koji će vam pomoći da ohrabrite dobro ponašanje vašeg deteta školskog uzrasta i smanjite nasilničko ponašanje.

Povežite se sa svojim detetom

Ako se vaše dete loše ponaša, možda pokušava nešto da vam saopšti. Deca ne znaju uvek kako da identifikuju ili izraze svoje emocionalne potrebe. Pokušajte da budete svojevrsni detektiv. Ako je vaše dete upravo krenulo u novu školu, možda se ponaša loše jer mu je potrebna sigurnost i bori se sa tranzicijom.

Provođenje kvalitetnog vremena sa svojim detetom može sprečiti pojavu problema u ponašanju. Možda će vam pomoći da odvojite nekoliko minuta svakog dana kako biste svom detetu posvetili svoju nepodeljenu pažnju. Možete igrati igricu, pričati o svom danu ili se igrati sa njima napolju. Dajući svom detetu puno pozitivne pažnje, smanjićete ponašanje koje traži pažnju. Vaše dete će biti sklonije da poštuje vaša pravila kada održavate zdrav odnos.

Pazite na školske obaveze

Obratite pažnju na opterećenje koje domaći zadatci imaju na vaše dete. Neki problemi u ponašanju mogu proizaći iz frustracije deteta zbog nerazumevanja gradiva. Mnoga deca bi radije da ih vršnjaci vide kao “razrednog klovna”, a ne kao dete koje ne može da računa.

Pomozite svom detetu da stekne dobre navike koje će mu pomoći da bude uspešno u školi. Napravite oblast za domaći zadatak, odredite vreme za domaći zadatak i budite u toku sa napretkom svog deteta.

Manji problemi se mogu rešiti kroz vreme posle škole sa nastavnikom ili tutorom. Značajnije zabrinutosti mogu dovesti do dijagnoze problema mentalnog zdravlja kao što je ADHD ili smetnje u učenju kao što je disleksija.

Koristite autoritativni pristup

Roditelji su najefikasniji kada nisu ni autoritarni (neupitni) ni permisivni (nemaju očekivanja). Istraživanja pokazuju da autoritativni pristup roditeljstvu vodi do najuspešnijih ishoda kod dece. Možete ostati topli i podržavati, a istovremeno sprovoditi razumna pravila.

Uspostavite visoka očekivanja za svoje dete, ali pružite puno podrške i topline. Umesto da ih pustite da ostanu budni posle vremena za spavanje jer se toliko zabavljaju, ljubazno im obezbedite vreme za spavanje i podsetite ih da je san važan za učenje i dobro raspoloženje.

Potvrdite osećanja i pokažite empatiju, ali uspostavite jasna pravila i dajte posledice kada se ta pravila prekrše. Ti napori mogu vam pomoći da postanete autoritativniji roditelj, što je ključno za pomoć vašem detetu da postane zdrava, odgovorna odrasla osoba.

Saveti za komunikaciju

Iako ne želite da vodite duge otegnute razgovore koji sramote vaše dete zbog lošeg ponašanja, kratki razgovori o tome kako da donesu bolje odluke mogu biti od ključnog značaja za pomoć vašem detetu da uči.

Vaše dete će tražiti od vas da nauči kako da se nosi sa emocijama i teškim društvenim situacijama, tako da je važno da ostanete smireni kada komunicirate. Evo nekoliko saveta za komunikaciju koji mogu pomoći u vašem planu discipline.

Zajedničko rešavanje problema

Kada vaše dete pokaže specifične probleme u ponašanju, sedite i zajedno rešite problem. Deca školskog uzrasta mogu biti vrlo iskrena u tome šta bi pomoglo u rešavanju problema. Postavljajte pitanja poput: “Ovo je treći put da si zaboravio na svoj domaći zadatak. Šta bi ti pomoglo da se setiš?”

Navedite razlog za pravilo

Dajte jednostavno objašnjenje za razloge koji stoje iza vaših pravila. Razgovarajte o bezbednosti, zdravlju, moralu ili društvenom bontonu. Tada će vaše dete razumeti da ne pokušavate samo da mu zagorčate život, već umesto toga želite najbolje za njega.

Ostanite mirni, a ipak čvrsti

Može biti veoma frustrirajuće kada se vaše dete loše ponaša, ali smirenost pomaže i vašem detetu da ostane smireno. Takođe im pomaže da ostanu u stanju uma u ​​kojem su u stanju da vas slušaju i nauče da ispravljaju svoje ponašanje. Koristite jasan, čvrst, ali nežan ton glasa, vikanje samo čini da se vaše dete oseća uplašeno.

Međutim, smirenost ne znači popustljivost. Želite da vaše dete shvati da mislite ono što kažete, i vi ćete to sprovoditi. Moguće je biti i miran i čvrst u isto vreme.

Potvrđujte svoja osećanja

Ako je vaše dete nezadovoljno što vreme ispred ekrana traje samo 60 minuta dnevno ili što mu nije dozvoljeno da prenoći nakon što je na poslednjem mestu izazvalo problem roditeljima svog prijatelja, to je u redu. Dozvolite svom detetu da izrazi svoje razočaranje. Naučite svoje dete da su osećanja u redu. Ono što rade sa tim osećanjima je važno. Ohrabrite decu da se izražavaju na zdrav način, kao što su crtanje, pričanje ili pisanje.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »