Vaspitavanje dece ranog uzrasta

Mnogi roditelji usredsređuju pažnju na ocene svoje dece i vannastavne aktivnosti, na primer obezbeđujući da deca uče, rade domaće zadatke i na vreme stižu na časove fudbala ili plesa. Međutim, prečesto zaboravljamo da uložimo vreme i trud u negovanje još jedne komponente uspeha i razvoja deteta, one koja je jednako važna, a možda čak i važnija – biti dobra osoba.

Ako želimo odgajati decu koja su zaista dragi i dobri ljudi, možemo pomoći deci da se usmere prema navikama koje neguju pozitivne osobine poput ljubaznosti, velikodušnosti i empatije za one kojima je potrebna pomoć. Rani uzrast deteta jeste ključna faza u kojoj se ove osobine podstiču i rađaju kao klica budućeg pogleda na svet. Evo nekih saveta kako se ophoditi prema detetu u ranom uzrastu i kako ga vaspitavati na najbolji mogući način.

Online psiholog

Negujte empatiju kod svog deteta

Emocionalna inteligencija i empatija, ili sposobnost da se stavite na tuđe mesto i razmotrite njihova osećanja i misli, jedna je od osnovnih osobina dobrih ljudi. Studije su pokazale da je visok emocionalni količnik, to jest, sposobnost razumevanja sopstvenih osećanja i osećanja drugih, važna komponenta uspeha u životu. Da biste podstakli empatiju kod svog deteta, ohrabrite ga da priča o svojim osećanjima i uverite se da zna da vam je stalo do njih. Kada dođe do sukoba sa prijateljem, zamolite da zamisli kako se njena prijateljica može osećati i pokažite joj načine upravljanja emocijama i rad na rešavanju problema.

Ohrabrite ih da podignu druge

Dok priče o deci koja se bave maltretiranjem drugih i drugim lošim ponašanjem često dopiru do naslova, istina je da mnoga deca tiho čine dobra dela u uobičajenom toku svog života. Dok ohrabrujete pozitivno ponašanje, poput toga da učinite nešto kako bi nekome ulepšali dan (čak i nešto tako malo kao što je tapšanje prijatelja po ramenu kada je tužan), svakako razgovarajte o tome kakve negativne efekte ponašanje poput ogovaranja ili maltretiranja ima na obe strane (i oni koji su maltretirani i oni koji to rade), zašto i kako to šteti ljudima je jako korisno da im bude predočeno.

Ponudite nagrade ali ne svaki put

Važna stvar koju treba zapamtiti kada ohrabrujete decu da budu dobra, jeste da ih ne nagradite baš za svako dobro delo. Na taj način vaše dete neće povezivati volontiranje sa dobijanjem stvari za sebe i naučiće da će osećaj dobrog pomaganja drugima sam po sebi biti nagrada. To ne znači da ne bi trebalo povremeno voditi svoje dete na mesto gde ono želi ili mu davati slatkiše kada se ponaša mirno, dobro ili napravi neki novi korak. Deca vole ohrabrenje i napreduju uz odobrenje i potvrdu roditelja. Povremena nagrada je odličan način da mu pokažete koliko ste zahvalni na dobrim stvarima koje čini.

Naučite ih dobrim manirima

Da li vaše dete rutinski vežba osnove lepog ponašanja, poput recimo „hvala“ i „molim vas“? Da li se na ljubazan način obraća drugima? Da li zna kako da pravilno pozdravi ljude i da li je upoznata sa osnovama lepog ponašanja za stolom? Zapamtite da odgajate osobu koja će otići u svet i komunicirati sa drugima. (A ova mala osoba, kako raste, biće sa vama za trpezom i svakodnevno će komunicirati s vama sve dok ne napusti gnezdo.) Možete odigrati važnu ulogu u njihovom oblikovanju, odnosno, koliko će vaše dete biti lepo vaspitano.

Online psiholog

Tretirajte ih s ljubaznošću i poštovanjem

Najefikasniji način da navedete decu da razgovaraju sa vama i drugima na pošten način i da na lep način komuniciraju sa drugima jeste da to učinite sami kada komunicirate sa svojim detetom. Razmislite o tome kako razgovarate sa svojim detetom. Da li ste grubi kada niste srećni zbog nečega? Da li ikada vičete ili govorite stvari koje nisu lepe? Razmislite o svom načinu govora, ponašanja, pa čak i razmišljanja, i pokušajte da izaberete prijateljski i pristojan ton i način ponašanja sa svojim detetom, čak i kada razgovarate sa njim o grešci ili nedoličnom ponašanju.

Dosledno disciplinujte svoje dete

Roditelji koji se suzdržavaju od davanja granica i kojima je strano ispravljanje lošeg ponašanja mogu zapravo naškoditi njihovom detetu tim “dobrim namerama”. Deca koja nisu disciplinovana su neprijatna, sebična i bivaju iznenađujuće nesrećna. Neki od mnogih razloga zašto moramo da disciplinujemo uključuju činjenicu da su deca kojima su data jasna pravila, granice i očekivanja odgovorna, samodovoljnija, sklonija su dobrim izborima i verovatnije će se sprijateljiti. Čim vidite probleme u ponašanju, poput laganja ili zaostajanja, postupajte s njima s ljubavlju, razumijevanjem i odlučno.

Naučite ih da budu zahvalni

Naučiti svoje dete kako da bude zahvalno i kako da izrazi tu zahvalnost ključna je komponenta vaspitanja dobrog deteta. Bilo da se radi o obroku koji ste pripremili za večeru ili za rođendanski poklon, naučite svoje dete da se zahvali.

Prenesite im odgovornost

Kada deca imaju očekivani spisak kućnih poslova koji odgovaraju njihovom uzrastu, poput pomoći oko postavljanja stola ili pomeranja poda, oni stiču osećaj odgovornosti i postignuća. Radeći dobar posao i osećajući se kao da doprinose dobrobiti porodice, deca se mogu osećati ponosnim na sebe, a samim tim i srećniji.

Model dobrog ponašanja

Razmislite o tome kako komunicirate sa drugima, čak i ako vaše dete ne gleda. Da li kažete „hvala“ kada je to potrebno? Da li se klonite tračeva o komšijama ili kolegama? Da li koristite prijateljski ton pri obraćanju konobarima? Podrazumeva se da direktno utičete na to kako će vaša deca biti. Ako želite da odgajate dobro dete, ponašajte se onako kako želite da se vaše dete ponaša. Oni su poput sunđera koji sve upija, čak i kada toga nisu svesni ni oni, a ni vi. U njihovu podsvest postepeno ulazi sve ono što vide, osete i čuju.

Rani uzrast deteta jeste presudan period u kome splet vrednosti, uverenja i obrazaca ponašanja formiraju temelj na koji se nadograđuju sve dalje godine života. Obrazovanje deteta, navike, hobiji i karakterne osobine kasnije ne mogu ići u totalnom obrtu i promeni (naravno, sem onih pubertetskih), već će biti logične, prirodne i usklađene sa ranom fazom uzrasta. Odgovorno, savesno i dosledno vaspitavanje deteta u tom periodu, formira jednog dobrog čoveka koji će postpeno, uz vremenom smanjeno usmeravanje deteta, prerasti u samostalnu, sigurnu i dobru osobu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »