Veza sa narcisom – Kako izaći iz veze sa narcisom?

Kada se zaljubimo, prirodna je potreba da se vežemo za tu osobu. Vremenom, desi se da se stvari ne odvijaju baš kako bi trebalo. Jednom kada se zaljubite u narcisa, nije lako otići.

Iako ste nesrećni, možda ćete biti u nedoumici kada je reč o odlasku, jer još uvijek volite svog partnera, imate malu decu, nemate resursa i / ili uživate u prednostima već utvrđenog standarda. Prijatelji mogu da se zapitaju zbog čega ostajete ili vas podstiču da već jednom napustite tu toksičnu vezu. Te reči se mogu delovati kako i podsticajno, tako i uznemiravajuće jer i vi mislite da biste to trebalo učiniti. Možda želite da odete, ali osećate se zaglavljeno i ne razumete zašto. To je zato što postoje dublji razlozi koji vas vezuju, za razliku od ostalih, kakvi god oni bili.

Online psiholog

Zašto je teško izaći iz veze sa narcisom?

Narcisi mogu biti izuzetno šarmantni, zanimljivi i zabavni. U početku, mogu se prema vama odnositi ljubazno i srdačno. Naravno, želite da budete zauvek sa njima i lako postanete zavisni od njihove pažnje. Jednom kad se navučete i osete sigurno, oni više nisu motivisani da budu ljubazni prema vama. Njihove šarmantne osobine blede ili nestaju i zamenjuju se ili mešaju sa različitim stepenom hladnoće, kritike, zahteva i narcisoidnog zlostavljanja.
U međuvremenu, vaše samopoštovanje i nezavisnost podrivaju se svakodnevno. Možda ćete početi sumnjati u svoje percepcije zbog krivice i laži. Kada se usprotivite, njihova manipulacija počinje da vas zastrašuje ili zbunjuje.

Vremenom pokušavate da izbegnete sukob i postanete sve pošteniji. Vaša sramota raste kako vaše samopoštovanje opada. Pitate se šta se dogodilo sa srećnom, samopoštovajućom, samopouzdanom osobom koja ste nekada bili.
Istraživanje potvrđuje da je uobičajeno da se žrtve vežu za svog nasilnika. Možda ste vezani za traumu, što znači da ste nakon dugotrajnog omalovažavanja i kontrole postali detinjasti i zavisni od bilo kakvih znakova odobrenja od strane vašeg nasilnika. To se naziva Stokholmskim sindromom, nazvanim po taocima koji su razvili pozitivna osećanja prema otmičarima.

Ovome ste posebno podložni ako dinamika odnosa ponavlja obrazac koji ste iskusili sa nasilnim, odsutnim ili uskraćenim roditeljem. Veza traume s partnerom nadmašuje negativne aspekte veze. Studije pokazuju da žrtve fizičkog zlostavljanja u proseku odlaze tek nakon sedmog incidenta nasilja. Ne plaše se samo odmazde, već i gubitka emocionalne veze sa partnerom, koja se može osećati gore od zlostavljanja.

Posle odlaska

Narcisi i zlostavljači su u osnovi zavisni. Ako se distancirate od njih, oni čine sve što je potrebno da vas vrate, jer ne žele da ih napustite. Narcisi vas žele zainteresovati za hranjenje njihovog ega! Pokušaće da vas zaustave ljubaznošću i šarmom, obećanjima ili molbama ― sve što je potrebno samo da biste i dalje bili tu kao njihov otirač!

Ako uspete da odete, oni obično nastavljaju svoje igre moći nad vama koja nadoknađuje njihovu skrivenu nesigurnost. Mogu vas ogovarati i klevetati, vašu porodicu i prijatelje, sve dok vas ne vrate na stare staze. Oni se pojavljuju na vašim društvenim mrežama, pokušavaju da vas učine ljubomornim fotografijama na kojima se zabavljaju s nekim drugim, razgovaraju sa prijateljima, šalju vam SMS-ove ili vas pozivaju, obećavaju da će se promeniti, izražavaju krivicu i ljubav, traže pomoć ili se „slučajno“ pojavljuju u vašoj blizini.
Čak i ako ne žele da budu s vama, možda neće želeti da ih pustite ili da budete sa bilo kim drugim. Činjenica da ste im odgovorili na poziv, može im pružiti dovoljno zadovoljstva. Kad vas kontaktiraju, imajte na umu da nisu u stanju da vam pruže ono što želite.
Ako se oduprijete njihovoj pažnji, to podgreva njihovu ambiciju. Ali kad jednom upadnete u njihovu zamku i osete da stvari drže pod kontrolom, vratiće se njihovim starim hladnim i nasilnim načinima. Samo dosledne, čvrste granice će vas zaštititi!

Online psiholog

Kako napustiti narcisa

Sve dok ste pod njihovom čarolijom, nasilnik ima kontrolu nad vama. Da biste postali osnaženi, treba da se edukujete. Izađite iz poricanja i uvidite stvarnost kakva ona jeste. Informacije su snaga! Pročitajte tekstove o narcizmu sa našeg sajta. Takođe, možete se posavetovati sa našim psiholozima. Bez obzira na vašu odluku, za vaše mentalno zdravlje je važno da iskupite svoju autonomiju i samopoštovanje.

Preduzmite ove korake:

•Postanite samostalni! Stvorite život pored vaše veze koji uključuje prijatelje, hobije, posao i druga interesovanja. Bez obzira da li ostajete ili odlazite, potreban vam je ispunjen život koji će dopuniti ili zameniti vašu vezu.

•Izgradite svoje samopoštovanje. Naučite da cenite sebe i poštujete svoje potrebe i osećanja. Razvijte poverenje u svoje percepcije i prevaziđite sumnju u sebe i osećaj krivice.

•Naučite kako biti asertivni i postaviti granice.

•Naučite kako da se negujete. Ovo je životna veština koja vas takođe štiti od zlostavljanja.

•Ako ste fizički ugroženi ili povređeni, odmah potražite sklonište. Fizičko zlostavljanje se ponavlja.

•Ne upućujte prazne pretnje. Kada odlučite da odete, budite sigurni da ste spremni da prekinete vezu i ne budete namamljeni natrag.

•Ako se odlučite za odlazak, pronađite iskusnog advokata.

•Bez obzira da li odlazite ili ostajete, dozvolite sebi vreme za tugovanje i oporavak od prekida.

•Održavajte strog nikakav kontakt ili samo minimalno potreban neosoban kontakt potreban za zajedničko roditeljstvo u skladu sa formalnim sporazumom o starateljstvu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »