Zadovoljavanje u trudnoći – Da li žena sme da masturbira tokom trudnoće?

Većina lekara se slaže da je masturbacija tokom trudnoće bezbedna i da čak može da pruži zdravstvene benefite, kao što je smanjenje stresa i podsticanje protoka krvi.

Kod nekih trudnica, jutarnja mučnina, stres i umor uklanjaju svaki interes za seksualnu aktivnost, uključujući masturbaciju. Drugi primećuju povećanje svog seksualnog nagona – libida – zbog povećanja nivoa progesterona i estrogena.

Online psiholog

Žene se često pitaju da li je masturbacija tokom trudnoće bezbedna ili postoji bilo kakav rizik. Dobra vest je da je u većini slučajeva zadovoljavanje, odnosno samozadovoljavanje potpuno bezbedan način praktikovanja seksualnih aktivnosti tokom trudnoće.

U ovom članku odgovaramo na neka uobičajena pitanja o masturbaciji tokom trudnoće. Takođe na našem sajtu možete pronaći i druge tekstove na ovu i slične teme, poput toga da li je sam seks bezbedan tokom trudnoće.

Da li je bezbedno?

U većini trudnoća niskog rizika, masturbacija je savršeno bezbedan način za ublažavanje stresa i upravljanje povišenim libidom. Međutim, žene treba uvek da se pridržavaju saveta svojih lekara.

Bezbedno je koristiti seksualne igračke, kao što su vibrator ili dildo, sve dok je to što koristite pravilo očišćeno i sigurno neće izazvati .

Pre upotrebe bilo koje igračke koja ulazi unutar vaše vagine, dobro je operite vodom sa sapunom kako biste sprečili da bakterije uđu u vaginu. Ovo se odnosi i na ruke. Držite nokte kratko podrezane da biste sprečili ogrebotine.

Masturbacija neće štetiti plodu, a može vas opustiti i smanjiti libido. U stvari, neki lekari veruju da bebe mogu biti umirene ili utešene ritmičnim kontrakcijama materice koje se dešavaju tokom orgazma.

Ima li benefita od masturbacije tokom trudnoće?

Masturbacija, uključujući i masturbaciju tokom trudnoće, može biti dobra stvar za telo. Neke žene čak prijavljuju jače ili intenzivnije orgazme tokom trudnoće.

Neke prednosti masturbacije tokom trudnoće uključuju:

 • smanjenje nivoa stresa
 • poboljšanje sna
 • ublažavanje nelagodnosti i bola u vezi sa trudnoćom
 • povećanje oslobađanja endorfina

Osim toga, masturbacija je najsigurniji oblik seksualne aktivnosti. Ne postoji rizik od polno prenosivih infekcija, osim ako osoba ne deli seksualnu igračku sa nekim drugim.

Ima li neželjenih efekata prilikom masturbacije u toku trudnoće?

Kasnije u trudnoći, žena može primetiti pojačane Brakston-Hiksove kontrakcije nakon orgazma. Ove kontrakcije, iako su ponekad neprijatne, nisu razlog za brigu.
Neke žene takođe imaju grčeve, slične menstrualnim grčevima, nakon orgazma.

Ovi grčevi su normalni i mogu se činiti kao Brakston-Hiksove kontrakcije, odnosno mogu biti blago neprijatne ili uznemirujuće – pogotovo ako ne znate šta se tačno dešava.

Koji su rizici?

Ne postoje rizici povezani sa masturbacijom za ženu koja masturbira u toku trudnoće. Ako je vaša trudnoća niskog rizika i nemate komplikacija ili drugih zdravstvenih problema, masturbacija neće biti rizična.

Međutim, kada je prevremeni porođaj u pitanju ili kada je porođaj rizičan, vaginalna penetracija – ili čak orgazam – može izazvati porođaj. U ovim slučajevima, lekar može preporučiti izbegavanje snošaja ili orgazama kako bi se smanjile šanse za prevremeni porođaj.

Masturbacija može izazvati sitne kapi na unutrašnjim ili spoljašnjem delu genitalija, posebno ako žena ima dugačke nokte. Pukotine na koži mogu uneti bakterije u telo i izazvati infekciju, koja može biti ozbiljnija tokom trudnoće.

Da biste smanjili ovaj rizik, držite nokte kratko podrezanima i uverite se da su ruke i sve seksualne igračke koje koristite čiste. Stavljanje rukavica od lateksa ili nitrila i nošenje istih dok masturbirate može pružiti dodatnu zaštitu.

Važno je prepoznati rizik od zaraze polno prenosivim infekcijama usled deljenja seksualnih igračaka. Pokrivanje seksualne igračke u kondomu će minimalizovati svaki rizik od infekcije. Obavezno menjajte kondom između svake upotrebe igračke. Takođe ponavljamo, da uvek budite sigurni da su vaše igračke za masturbaciju čiste i oprane.

Online psiholog

Kada izbegavati masturbaciju tokom trudnoće?

Lekar može da objasni kada seksualna aktivnost nije bezbedna tokom trudnoće.

Kada žene dožive određene komplikacije, lekari mogu preporučiti izbegavanje orgazama i seksualne aktivnosti – uključujući masturbaciju – tokom trudnoće. Ograničenje može biti privremeno ili se može odnositi na celu trudnoću.

Stanja i komplikacije koje neke seksualne aktivnosti mogu učiniti rizičnima uključuju:

 • placenta previa, u kojoj posteljica pokriva grlić materice
 • oslabljen grlić materice
 • prerano pucanje membrana
 • prevremeni porođaju u prošlosti
 • vaginalno krvarenje
 • infekcije materice
 • ograničenja intrauterinog rasta

Izuzetno je važno pitati doktora o specifičnim rizicima. Oni mogu savetovati da žena u potpunosti izbegava orgazam ili da se samo uzdrži od vaginalne penetracije, na primer.

Orgazam izaziva kontrakciju mišića u materici. U nekim situacijama, ovo može izazvati rani porođaj, prevremeni porođaj ili druge ozbiljne komplikacije.

Ako lekar ne savetuje vaginalni penetraciju, dobra alternativa tome može biti samozadovoljavanje ili zajednička masturbacija sa partnerom. Ako je orgazam zabranjen, izbegavajte masturbaciju i sve druge seksualne aktivnosti.

Parovi koji žude za povezivanjem mogu razmotriti angažovanje u vežbama fokusa na senzaciju. Cilj ovih vežbi je izgradnja intimnosti i povećanje fizičke svesti kroz pažljivo dodirivanje i poboljšanu komunikaciju.

Ako je vodenjak pukao ili ako postoji vaginalno krvarenje, uzdržite se od samozadovoljavanja i drugih seksualnih aktivnosti i obratite se lekaru.

Rezime

Za mnoge žene, masturbacija je zdrav izvor seksualne energije tokom trudnoće. Kada je trudnoća zdrava i niskog rizika, masturbacija je savršeno bezbedna i može imati zdravstvene koristi. Čak se i seks može praktikovati u trudnoći, međutim i tu postoje neke stvari na koje treba paziti. Pronađite naš tekst o tome, ukoliko vas ova tema više zanima.

Lekari sa druge strane, mogu savetovati žene sa određenim zdravstvenim stanjima da se uzdrže od nekih ili svih seksualnih aktivnosti. Svako ko je zabrinut zbog rizika treba da se konsultuje sa lekarom.

P:
Da li su sve vrste seksualne aktivnosti bezbedne tokom trudnoće?

O:
Nisu sve vrste seksualne aktivnosti stvorene jednake, posebno kada očekujete prinovu. Ako se ne osećate neprijatno ili imate komplikacije – kao što su prevremeni porođaj ili problemi sa placentom – biti seksualno aktivan tokom trudnoće je u redu.

Najvažnije je da se osećate prijatno, slušate svoje telo, istražujete različite vrste seksualne aktivnosti i ako želite partnersku seksualnu aktivnost, da komunicirate sa partnerom o svojim preferencijama.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »