Zaljubljenost i anksioznost

Ako ste ikada bili zaljubljeni, znate da ne postoji sličan osećaj na svetu. U početku “ružičaste naočare” mogu učiniti da vaš partner i vaša veza izgledaju savršenije nego što to zaista jeste tako. Ali koliko god se osećali jako srećni, zaljubljivanje i saznanje kako bi sve to moglo da ispadne takođe može biti uznemirujuće.

Ova ljubavna iskustva nisu ograničena samo na mentalno područje: ona imaju vrlo stvarne telesne reakcije. U zavisnosti od faze veze, nivoi različitih hormona u vašem telu rastu i opadaju u ​​prisustvu (ili odsustvu) vaše voljene osobe. Zapravo oni ne samo da izazivaju ovaj niz strastvenih osećanja, već se manifestuju i fizički – od leptirića u stomaku do uzlupanog srce.

Online psiholog

Zato će se ovaj tekst baviti zaljubljenošću na jedan nesvakidašnji način, posmatraćemo to kako ona utiče na vaše telo.

Zaljubljenost se može doživeti skoro isto kao anksioznost.

Zaljubljivanje je, iz očiglednih razloga, veoma uzbudljivo – i tanka je linija između uzbuđenja i anksioznosti. Nemogućnost da jedete, zaokupljenost, uznemirenost, nervoza, neutemeljena frustracija i slično mogu biti simptomi anksioznosti, ali mogu biti i simptomi uzbuđenja zbog zaljubljenosti

Drugi „simptomi“ koje možete da osetite kada provodite vreme sa svojim partnerom su leptirići, ubrzano srce i crvenilo na koži. Ovi znaci se pojavljuju rano i mogu ukazivati na to da biste se mogli zaljubiti u nekoga, a to takođe može biti uočljivije ako ste fizički i seksualno privučeni tom osobom.

Kada ste odvojeni od partnera, ta pomešana osećanja anksioznosti i uzbuđenja mogu postati još izraženija. Možda ste zaokupljeni mislima na tu osobu, te da vam ne treba toliko sna ili da zaboravite da jedete. Takođe je vredno napomenuti da svako može da iskusi ovo, ali ljudi koji imaju tendenciju da izbegavaju stil vezivanja (tj. plaše se intimnosti i veze i imaju tendenciju da pridaju veliku vrednost nezavisnosti) možda sebi neće dozvoliti da to toliko osete ove efekte zaljubljenosti.

Dakle, šta se dešava u vašem telu kada iskusite ove efekte ljubavi slične anksioznosti? Nagli porast dopamina (koji izaziva osećaj uzbuđenja i anksioznosti) i povezano povećanje kortizola i norepinefrina (dva glavna hormona stresa) izaziva nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja). Takođe se smatra da objašnjava zašto postajemo opsednuti mislima o našoj novoj ljubavi. Ovaj pad serotonina odgovara nivoima onih sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem.

Ove anksiozne reakcije obično nisu razlog za brigu osim ako se ne pretvore u anksiozne misaone obrasce u kojima ste stalno zabrinuti da će se veza pogoršati, čak i bez dokaza. Ako ste u prošlosti imali veze koje su pošle po zlu ili ste imali nerešenu stvar, slomljeno srce zbog prethodnih veza, mogli biste da pređete sa uzbuđenja na anksioznost jer ste potaknuti lančanim reakcijama vašeg tela.

Na fizičkom nivou, ako vaše stalne misli o vašoj voljenoj osobi izazivaju ekstremnije reakcije, kao što su jako lupanje srca ili ubrzano disanje, trebalo bi da na to obratite posebnu pažnju. Možda ćete moći da se smirite tako što ćete se koncentrisati na ono što dobro ide u vezi, ali ako se to nastavi, to bi moglo izazvati zabrinutost. U oba slučaja, možda ćete morati da raspakujete svoju nerazjašnjenu tugu ili traumu uz pomoć terapeuta kako biste mogli da krenete dalje u vezi.

Ljubav izaziva zavisnost.

“Tvoja ljubav je moja droga”, pevala je Kejša 2010. I iako je to nazvala glupom i zabavnom” numerom, pop zvezda je zaista bila na nečemu. Glavni hormon uključen u zaljubljivanje i drogiranje je dopamine. Ovaj hormon nam daje osećaj zadovoljstva i euforije. Droge kao što su alkohol, nikotin, amfetamini, kokain i heroin povećavaju nivoe dopamina u našem mozgu.

U suštini, zaljubljivanje utiče na naš mozak i telo, uporedivo sa iskustvom zavisnosti (iako nije baš jednostavno). Fizički simptomi mogu biti slični: preokupacija mislima o njima, euforija kada ste sa osobom, i simptomi povlačenja kada ona nije sa vama. Ali, stručnjaci dodaju da postoji veoma važna razlika između ljubavi i zavisnosti od supstanci: „Ovi simptomi, međutim, nestaju tokom vremena i retko traju nakon ‘perioda medenog meseca’.

Ljubav se takođe može izgledati poput “jet leg” varijante, odnosno avionskog umora. Dakle ljubav može učiniti da se osećate pomalo odvojeno od ovozemaljskog života. S druge strane, mogli biste takođe da osetite hipersensibilnost, osećaj blagostanja i jasnovidnosti. Vaše zenice se mogu proširiti, pa čak i miris vaše voljene osobe može vas odvesti u neka „viša stanja“ poput astralnih projekcija i slično – međutim ovo nije dovoljno ispitano i tiče se pojedinačnih i opskurnih slučajeva.

Sve ovo može zvučati nekako zastrašujuće – i može biti – ali, u većini slučajeva, ljubavna “zavisnost” je zapravo samo prijatno osećanje, zbog kojeg želimo da provedemo više vremena sa svojim partnerom i stvorimo vezu sa njim. Porast dopamina takođe može da stvori druga fiziološka iskustva — poput leptirića u stomaku, osećaja uzbuđenja i nemogućnosti da prestanemo da se smejemo. Osmeh može da uspostavi povratnu reakciju stvarajući začarani krug – npr. što se osećamo srećnije, više se smejemo, i što se više osmehujemo, osećamo se srećnije!

Online psiholog

Međutim ljubav takođe može izazvati simptome povlačenja dopamina.

Kada neko iskustvo uzrokuje porast nivoa dopamina, mi prirodno žudimo za tim iskustvom. Kada neko zloupotrebljava drogu, treba mu više lekova da bi dobio i održao svoj maksimum lučenja dopamina. Zaljubljenost često izaziva i ovo, potrebno je više toga da ostane u tom osećaju, zbog čega ponekad može doći i do raskida kada se takvi osećaju više ne javljaju.

Kada se zaljubljujete, možete očekivati da ćete osetiti određenu količinu povlačenja dopamina kada ste odvojeni od partnera, tako da to obično nije razlog za zabrinutost. Jedina karakteristika koju treba da uzmemo u obzir da bismo razlikovali da li je ovo zdrava ili nezdrava pojava jeste da procenimo stepen do kojeg ovaj simptom ometa vaše svakodnevno funkcionisanje. Na primer, stalno razmišljanje o tome da vaša voljena osoba ometa vašu sposobnost da se skoncentrišete na poslu može se smatrati nezdravom pojavom ili aspektom zaljubljenosti.

U prvim danima veze, provođenje vremena koje podrazumeva odvojenost od osobe koju volite može izazvati paniku zbog nedostatka povezanosti. Sećate se osećaja koji ste imali kada ste kao dete bili odvojeni od roditelja u supermarketu i mislili da su vas tamo ostavili? Da, ista stvar se dešava vašem telu kada ste daleko od partnera. Ovo nam izaziva stres, koji možemo da doživimo kao pad energije ili povećanje zabrinutosti, glavobolje, uznemireni stomak, napetost u mišićima, bol u grudima, ubrzan rad srca, nesanicu, smanjen imuni sistem.

Često ćete se osećati kao da želite da provedete svaku sekundu sa svojim partnerom, ali ovo očigledno nije praktično – i to vreme odvojeno može da se doima zaista usamljenički provedeno. Biti odvojen od voljene osobe može pokrenuti isti deo mozga koji se aktivira kada preživljavamo fizički bol. Ovo podiže krvni pritisak, pri čemu se verovatnoća da ćete doživeti srčani ili moždani udar udvostručiti.

Ali što više odnos napreduje, to više ljubav postaje smirujuće prisustvo.

Koliko god rane faze veze izazivale anksioznost, na kraju svi ovi prilično ekstremni simptomi počinju da blede. Kada se veza uspostavi, ostaje vam osećaj smirenosti, lakoće i sigurnosti. Otkucaji vašeg srca će se usporiti i generalno ćete se osećati opuštenije u blizini partnera.

U ovoj fazi, prešli ste na ljubav koja više nalikuje partnerskoj nego na strastvenoj ljubav. Partnerska ljubav uključuje osećanja međusobnog poštovanja, poverenja i naklonosti, dok strastvena ljubav uključuje intenzivna osećanja i seksualnu privlačnost. Većina veza će imati neku kombinaciju i druželjubive i strastvene ljubavi tokom svog trajanja – što je odličan recept za sreću.

Hormon u ovoj igri je oksitocin. Ovo je hormon dobrog osećanja — on nam daje onaj topli i zamućeni osećaj smirenosti. Kada se držimo za ruke sa nekim koga volimo, ne samo da smo manje pogođeni osećanjem stresa, već smo i zaštićeni od osećanja fizičkog bola. Ovaj efekat je najjači i predstavlja srećnu vezu između dva partnera.

Suština je da ne bi trebalo da dozvolite da vas potencijal za neka zaista zbunjujuća osećanja i senzacije odvrati od toga da dozvolite sebi da padnete na nekoga. Ljubav možda ponekad može biti zastrašujuća stvar, posebno u prvim danima zaljubljenosti kada smo spremni na mnogo šta zbog nekoga – čak i da ispadnemo budala, pa čak i da se ponizimo ili da nekoga uhodimo. No, iako postoje mračne stvari u ovom kontekstu, ljubav je u svakom slučaju lep i prijatan osećaja koji naš život čini smislenijim.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »