Empatija u vezi

Svi znaju barem jedan par koji ima dugi ljubavni staž ali ih odlikuju neprekidne prepirke u vezi. Primera radi, on voli horor filmove; ona čak i blago zastrašujuće filmove smatra neprihvatljivim. Ona je pobožna, a on je ateista i slično…

To su dvoje ljudi koji nemaju dodirnih tačaka, ali kad ih vidite zajedno, jasno je da je njihova veza srećna. Sigurno se pitate kako je to moguće. Zamišljate da moraju imati neki čarobni, tajni recept koji su otkrili samo oni. Napokon, vi i vaš partner se prepirete čak i kada se složite oko 99% stvari i nije vam jasno kako je moguće da funkcionišu parovi koji se skoro pa nikako ne slažu.

Online psiholog

Moguće je!
U čemu je tajna srećne veze?

Tajni recept u srećnoj vezi je empatija

Osećati empatiju prema drugoj osobi znači staviti se na njeno mesto. To je sposobnost da zamislite šta neko drugi misli i oseća. Za razliku od saosećanja ili sažaljenja prema drugom, empatija je postavljanje sebe na mesto druge osobe i gledanje sveta kroz njihove oči.
Empatija znači brinuti o dobrobiti svog partnera onoliko koliko i o vlastitoj, i ona može napraviti razliku između zdrave i nezdrave veze.

Kako možete znati da li vašoj vezi nedostaje empatije?

Jedan znak je da pretpostavljate da vaš partner ima iste potrebe i granice kao i vi i da i oni doživljavaju život na isti način.

Veza bez empatije ne funkcioniše. Nekoliko nedelja ili meseci kasnije otkrijete da vaš partner nije osoba kakva ste mislili da je bio kad ste počeli da izlazite. Odjednom se suočite sa činjenicom da on ili ona ne deli uvek vaše sklonosti ili mišljenja i počinjete da imate isti argument iznova i iznova: vaš partner želi da ide na doručak nedeljom ujutro, ali vi želite da jedete kod kuće. Želite da se sklupčate na krevetu i čitate ali vaš partner želi da krene u planinarenje. Mislili ste da je vaš partner idealan kod kuće, ali odjednom nije. Šta se desilo? Istina je da oni nikada nisu bili ta osoba kakvom ste je vi zamišljali. Nažalost, to je bila samo vaša idealizacija.

Odnosi se mogu poljuljati zbog ove vrste razlika, ali empatija može stvoriti most i stvoriti međusobno poštovanje. Dugoročna romantična veza mora se zasnivati na više od zajedničkih sklonosti ali i kompromisa. Vi i vaš partner možete se složiti u 99% slučajeva, ali to je onih 1% koji mogu značiti katastrofu ako između vas nema empatije.

Online psiholog

Kako da razvijate empatiju?

Empatiju unutar odnosa razvijate redovnim osluškivanjem misli i osećanja jedni drugih. Posmatranje sveta sa stanovišta vašeg partnera pomaže u izgradnji bliskosti kao i poštovanja individualnosti vašeg partnera.

Da biste započeli pripremu ovog tajnog recepta zdrave veze, provedite neko vreme sa svojim partnerom osluškujući njegove potrebe. Razmislite na koji način biste mogli da mu izađete u susret koliko god se ne slagali sa nekim njegovim stavovima. Takođe, pokušajte da vašem partneru date do znanja šta vama odgovara i na koji način bi se on mogao uključiti u vaše aktivnosti.

Veza je dvosmerna ulica, pa imajte to na umu!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »