Nisam srećna u trudnoći – Osećala sam se tužno tokom trudnoće

Za većinu novih majki trudnoća jeste sjajna stvar, ali iskustva trudnoće su različita kao i žene koje očekuju prinovu. Možda niste planirali još jedno dete. Možda ste imali medicinske komplikacije. Možda nikada niste raspravili sa sobom da uopšte želite bebu, ali je sad jednostavno došao taj trenutak.

Možda ste, ipak, neko ko je planirao dete – bili ste oduševljeni kada ste dobili vest i jedva ste čekali da to kažete svima. Čekali ste da renovirate sobu za detence i možda već znate ime deteta.

Online psiholog

Međutim, u poslednje vreme se ne osećate tako srećno – bez nekog posebnog razloga. Primećujete da ste bili tužni veći deo prethodne nedelje. Uznemireni ste i ne možete da zaspite. Plačete, ali ne znate zašto, a sve što je ranije bilo tako uzbudljivo ne deluje tako zanimljivo.

Naravno, koliko god da ste uzbuđeni zbog svog novog deteta, trudnoća može biti zastrašujući, buran period života. Bilo da vam je ovo prva beba ili treća, postoji toliko toga o novom detetu što je teško, iscrpljujuće i može svakoga i da oraspoloži ili učini da se zbog toga oseća nesigurno.

Ako se emocionalno borite tokom ili nakon trudnoće, to je sasvim normalno i najverovatnije će se rešiti samo od sebe sa malo vremena. Za neke žene, međutim, to mogu biti simptomi perinatalne depresije, koja je uobičajena i izlečiva. Međutim, važno je da dobijete pomoć ako imate simptome.

Kako da znam kada je ozbiljno?

Perinatalna depresija, ili depresija koja se dešava u bilo koje vreme tokom trudnoće ili u narednoj godini, nije uvek očigledna. Kao što svi znaju, između hormonskih promena, nedostatka sna, životnih promena i opšte iscrpljenosti, rođenje bebe može biti izuzetno stresno.

Zbog toga može biti lako pretpostaviti da je vaše loše raspoloženje samo normalan deo trudnoće ili da imate novu bebu u kući. Važno je, međutim, da proverite sa sobom kako se osećate i da razumete kada je to samo “bejbi bluz”, a kada depresija.

Tuga i depresija

Tuga je, u dobru i zlu, deo svačijeg života. Međutim, na sreću, to je privremeni osećaj. Može se zadržati nekoliko dana, ili čak duže, i verovatno je proizvod nečeg lošeg, ali i tuga se javlja obično zbog nečeg specifičnog. Kada smo tužni, i dalje se osećamo kao da smo svoji – možemo biti srećni zbog srećnih stvari i još uvek imamo energije. Nismo u najboljem izdanju, ali nije sve beznadežno.

Depresija se, međutim, uopšte ne doživljava niti preživljava kao tuga. Moglo bi vam se čak učiniti kao da više nikada nećete doživeti drugu emociju. Dok je tuga osećaj, depresija je stanje koje obuzima osobu između lošeg raspoloženja, gubitka motivacije i osećaja da je izgubila sebe.

Ako nikada niste imali depresiju, može biti lako odbaciti ideju da je to ono što doživljavate. Jedan od najlakših načina da procenite razliku između njih je da pratite kada je vaše loše raspoloženje počelo. Ako je prošlo samo nekoliko dana, postoji velika šansa da ćete biti dobro. Međutim, ako je prošlo više od dve nedelje, a još uvek se ne osećate bolje, možda je ozbiljnije.

Simptomi perinatalne depresije

 • Osećate se iscrpljeno sve vreme ili većinu vremena, a stvari koje volite vam ne podižu raspoloženje kao nekada
 • Povlačite se od voljenih
 • Neprestano doživljavate anksiozne misli
 • Osećate se krivim ili kao da ne uspevate kao majka
 • Razdražljivi ste ili ljuti bez razloga
 • Osećate se apatično
 • Vaši obrasci ishrane su ekstremniji
 • Uvek ste iscrpljeni ili imate problema sa spavanjem i ne možete da se koncentrišete
 • Ne osećate se povezano sa svojom bebom
 • Razmišljali ste o tome da sebi naudite
 • Imali ste misli o tome da naudite vašoj bebi

Možda ćete osetiti sve ove simptome, ili samo neke od njih. Svi su različiti, ali postoje alati koji su dostupni ako niste sigurni da li patite samo od tuge ili od nečega ozbiljnijeg:

Edinburška skala postnatalne depresije

Ovo je jedan od alata za skrining koji meri depresiju. Ako se osećate nesigurno, možete ih koristiti privatno, u svom domu, da proverite sami sa sobom to kako se osećate. Ako nikada ranije niste iskusili depresiju, može biti teško identifikovati svoje emocije kao stvarno stanje. Ovi alati vam mogu ponuditi spoljnu perspektivu vašeg iskustva.

Najbolje je, međutim, da se konsultujete sa licenciranim terapeutom kada koristite ove alate. Provera samog sebe je važna i može biti odličan prvi korak ka oporavku. Međutim, kao što ne možemo sami sebi da dijagnostikujemo većinu zdravstvenih stanja bez profesionalca, ne možemo sebi da postavimo dijagnozu depresije. Ovi alati vam mogu dati objektivan pogled na to kako se osećate, ali za pravilnu dijagnozu neophodna je stručna pomoć.

Online psiholog

Ko je u opasnosti?

Depresija povezana sa trudnoćom je češća nego što mislite. Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, jedna od sedam žena doživljava depresivne epizode ​​tokom trudnoće ili u godini nakon rođenja. Iako se žene mogu osećati da su pod pritiskom jer se očekuje da budu pozitivne i srećne zbog svoje nove bebe, realnost je često mnogo gora tokom ovog perioda.

Iako je to uobičajeno iskustvo, postoje neke žene koje su pod većim rizikom od razvoja perinatalne depresije. Prediktivni faktori uključuju nestabilne veze, opšti životni stres, nedostatak podrške, neplanirana trudnoća, nasilje u porodici i traumatska iskustva porođaja.

Ako ste neko ko je ranije imao iskustva sa depresijom, ovo je nešto što je važno da imate na umu kada očekujete bebu. Duga lista studija pokazuje da je veća verovatnoća da će žene koje su imale depresivne epizode ​​u prošlosti, ponovo doživeti depresiju kada postanu majke.

Naravno, iako znate da ovo može biti zastrašujuće, može vam pomoći da sprečite najgore ako ste spremni. Ako planirate da imate dete ili ste saznali da ste trudni, preduzimanje proaktivnih koraka može pomoći.

Međutim, ako se već osećate loše, bez obzira da li ste ikada bili depresivni ili ne, postoje koraci koje možete preduzeti da biste se osećali bolje.

Šta da radim?

Depresija može biti zastrašujuća i iscrpljujuća. Sve što biste mogli da uradite je da legnete i ostanete tamo do kraja dana – možda će vam već biti dovoljno teško samo to da ustanete iz kreveta i brinete o svojoj novoj bebi, a kamoli to da razmišljate o preduzimanju koraka da se osećate bolje . Možda se već osećate kao da nemate vremena tokom dana ili energije da uradite bilo šta više od minimuma. Međutim, postoji tretman i iskusni profesionalci koji mogu da vas vrate na stare staze. Odnosno da vam pomognu da se osećate bolje.

Razgovarajte sa svojim ginekologom

Ako se osećate preopterećeno, ne znate šta da radite, ali znate da vam je potrebna pomoć, razgovarajte sa svojim ginekologom. Oni vam mogu pomoći da utvrdite da li doživljavate perinatalnu depresiju i mogu vam ponuditi resurse. Iako ne mogu ispuniti ulogu terapeuta, oni mogu biti prvi korak u oporavku. Zapamtite: jedna od sedam žena doživljava depresiju u vezi sa trudnoćom. Verovatno niste prvi pacijent kojeg imaju i koji prolazi kroz ovo, stoga zato oni mogu biti odlična osoba za razgovor.

Razgovarajte sa licenciranim terapeutom

Za mnoge žene koje doživljavaju perinatalnu depresiju, lekovi možda neće biti potrebni. Razgovor sa svojim terapeutom ili početak poseta sesijama može učiniti da se nove majke osećaju bolje. Za ovo stanje, terapija razgovorom može biti veoma efikasna – zajedno, vi i vaš terapeut možete razgovarati o vašim mislima i osećanjima i kako da upravljate onim što doživljavate. Ovo može biti jedan na jedan, ili se može odvijati kroz porodičnu terapiju sa vašim partnerom ili drugima. Količina sesija će varirati za svakoga, ali prekovremeno, terapija može biti neverovatno korisna za svaku novu majku koja se bori sa depresijom.

Pridružite se grupi za podršku

Toliki je pritisak na žene da budu majke i da budu srećne zbog toga. Uz slike iz filmova i slike na društvenim mrežama koje formiraju jednu sliku o ovom stanju, možemo se osećati kao neuspešni u poređenju sa drugima. Međutim, pridruživanje grupi za podršku može vam dati mrežu žena koje prolaze kroz slična iskustva. Iako vaši prijatelji možda neće moći da razumeju, ove grupe za podršku mogu ponuditi empatiju, savete i zajednicu – zapamtite to da niste sami! Ove grupe mogu biti fantastičan resurs i pomoći će vam da povratite osećaj da i vi pomažete drugima.

Razgovarajte sa porodicom, prijateljima

Iako možda nisu obučeni profesionalci, dajte do znanja šta doživljavate ljudima u vašem životu. To može biti od velike pomoći! Iako ste nova mama i možda se osećate kao da treba znate sve i sve učinite za svoju bebu, istina je da ne morate sve da preuzimate na sebe. Bilo da se radi o vašem partneru, vašim roditeljima ili prijateljima, posezanje za pomoću i stavljanje do znanja ljudima da vam je potrebna pomoć značiće vašem rasterećivanju. Bez obzira da li vam mogu ponuditi samo zagrljaj, utehu ili pomoć oko kuće ili pomoć oko bebe, ljudi u našim životima mogu biti sjajne sigurnosne mreže tako da ne moramo sve sami obavljati.

Svaki slučaj perinatalne depresije, kao i svaka trudnoća, je drugačiji. Lečenje i oporavak nisu jedinstveni za sve. Ako se osećate bespomoćno ili se borite, samo zapamtite da ova osećanja nisu trajna. Toliko žena ima depresivne epizode ​​povezane sa trudnoćom, a postoje iskusni profesionalci koji su im pomogli u njihovim sopstvenim borbama.

Depresija može učiniti da se život čini beznadežnim, ali postoji pomoć. Promena se neće dogoditi za jedan dan, ali možete se vratiti svom uzbuđenju zbog bebe ili doživeti ovo po prvi put nakon nekog vremena provedenog u razgovoru sa stručnjacima. Biti novi roditelj je teško, ali ne morate to da radite sami.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »