Ko se smatra alkoholičarem?

Alkoholizam i zloupotreba alkohola

Da li vi ili neko koga poznajete imate problema sa pićem? Naučite kako da prepoznate znakove upozorenja i simptome.

Alkoholičarem se smatra neko ko ima problem sa zavisnošću od alkohola. Ova dijagnoza uspostavlja se od strane stručnog lica, a često se i izbegava reč alkoholičar. Termin alkoholičar nosi veliku mogućnost stigmatizacije osobe koja ima problem sa poremećajem upotrebe alkohola, odnosno sa zavisnošću od alkohola. Najviše zbog toga što otežava mogući ili potencijalni oporavak od ovog poremećaja.

Online psiholog

Dakle nije u pitanju alkoholizam kao svesni izbor nekoga ko pije, već poremećaj zavisnosti od alkohola koji se jako teško leči. Alkoholičarem odnosno pojedincem koji pati od poremećaja upotrebe alkohola, smatra se neko čije navike konzumacije alkohola ugrožavaju njegov ili druge živote ljudi u okolini tog pojedinca.

Količina ispijanja alkohola ne može jasno odrediti da li neko ima ili nema ovaj problem. Međutim postoje simptomi koji vam mogu pomoći da jasno utvrdite da neko zapravo ima ovaj problem. Nastavite sa isčitavanjem ovog teksta, kako bi se dodatno uputili u ovo stanje.

Imate li problema sa pićem?

Nije uvek lako priznati problem, pogotovo problem sa alkoholom. Kada unos alkohola pređe granicu umerenog ili društvenog konzumiranja alkohola i preraste u problematičnu upotrebu alkohola, stvari već postanu jasne ali je možda već i prekasno da se zaustavite. Ispijanje alkohola je toliko uobičajeno u mnogim kulturama, a efekti se toliko razlikuju od osobe do osobe, da može biti teško shvatiti da li je ili kada je vaš unos alkohola postao problematičan. Međutim, ako konzumirate alkohol da biste se osetili bolje ili da biste zbacili neki teret sa leđa, znajte da se takođe nalazite na potencijalno opasnoj teritoriji.

  • Drugi znaci da možda imate problema sa pićem su:
  • Osećaj krivice ili stida zbog svog opijanja.
  • Lažete druge ili sakrivate svoje navike opijanja.
  • Potrebno je da pijete da biste se opustili ili osećali bolje.
  • „Zamračenje“ ili zaboravljanje šta ste radili dok ste pili.
  • Redovno pijete više nego što ste nameravali.

Suština je zapravo kako alkohol utiče na vas. Ako vaše piće uzrokuje probleme u vašem životu, onda imate problem sa pićem.

Problemi sa pićem mogu vam se prišunjati, tako da je važno da budete svesni znakova upozorenja zloupotrebe alkohola i alkoholizma i da preduzmete korake da ih smanjite ako ih prepoznate. Razumevanje problema je prvi korak ka njegovom prevazilaženju i vraćanju na zdrav nivo ili potpunom odustajanje.

Online psiholog

Posledice alkoholizma i zloupotrebe alkohola

Alkoholizam i zloupotreba alkohola mogu uticati na sve aspekte vašeg života. Dugotrajna upotreba alkohola može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, utičući na skoro svaki organ u vašem telu, uključujući i mozak. Problemsko konzumiranje alkohola takođe može oštetiti vašu emocionalnu stabilnost, finansije, karijeru i vašu sposobnost da gradite i održavate zadovoljavajuće odnose. Alkoholizam i zloupotreba alkohola takođe mogu uticati na vašu porodicu, prijatelje i ljude sa kojima radite.

Efekti zloupotrebe alkohola na ljude koje volite

Uprkos potencijalno smrtonosnoj šteti koju teško piće nanosi telu – uključujući rak, probleme sa srcem i bolesti jetre – društvene posledice mogu biti jednako razorne. Alkoholičari se mnogo češće razvode nego što je to uobičajeno za ljude bez ovog problema, imaju problema sa izazivanjem nasilja u porodici, bore se sa nezaposlenošću i često na kraju počnu da žive u siromaštvu.

Ali čak i ako ste u mogućnosti da uspete na poslu ili održite svoj brak u celini, ne možete izbeći posledice koje alkoholizam i zloupotreba alkohola imaju na vaše lične odnose. Problemi sa pićem predstavljaju ogroman pritisak na ljude koji su vam najbliži.

Često se članovi porodice i bliski prijatelji osećaju obaveznim da pokriju osobu koja ima problem sa pićem. Dakle, oni preuzimaju teret čišćenja vaših nereda, laganja za vas ili više rada da sastave kraj s krajem. Pretvaranje da da je sve u redu i skrivanje svih svojih strahova i besa može uzeti ogroman danak. Deca su posebno osetljiva i mogu da trpe dugotrajne emocionalne traume kada je roditelj ili staratelj alkoholičar ili teški pijanac.

Ukoliko vam je potrebno pomoć možete pronaći na našem sajtu, prvenstveno kroz isčitavanje tekstova na ovu i druge srodne teme. Ukoliko vam je potrebna hitna stručna pomoć, možete se obratiti nekom od naših online psihologa, koji vam mogu pružiti više saveta i informacija putem online seansi preko vaših omiljenih online aplikacija.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »