Život sa alkoholičarem – Šta učiniti?

Život sa alkoholičarem, odnosno sa nekim ko ima poremećaj upotrebe alkohola može biti težak i nesavladiv. Ostanite sa nama jer se nadamo da ćemo pokrenuti neke teme koje će vam biti od koristi.

Online psiholog

Poremećaj upotrebe alkohola (AUD) je hronični poremećaj mozga koji narušava sposobnost kontrole upotrebe alkohola uprkos štetnim posledicama. Međutim, može biti teško postaviti dijagnozu, posebno ako osoba koja pati ne želi da primi pomoć.

Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju ako sumnjate da vaša voljena osoba pati od poremećaja upotrebe alkohola:

 • Žudnja za alkoholom.
 • Bore se da prestanu da piju kada počnu.
 • Zaboravljanje stvari, kratke amnezije i zamračenja.
 • Imati „ritual za piće“ (tj. potreba za pićem u određeno vreme).
 • Postaju uznemireni ako ne mogu da pristupe alkoholu.
 • Tajna upotreba alkohola u pokušaju da prikrije zavisnost.
 • Držanje alkohola na mestima na kojima često boravi (npr. u automobilu).
 • Zanemarivanje hobija i obaveza.
 • Doživljavanje problema u svojim odnosima ili na poslu.
 • Tolerancija na alkohol (vaš partner može postati „funkcionalni alkoholičar“).

Iako ovi znaci nisu konačan način da se dijagnostikuje AUD, oni su u najmanju ruku razlog za zabrinutost i verovatno ukazuju na problem sa pićem. Ako ova lista opisuje vašeg supružnika ili partnera, sigurno ćete želeti da im pomognete. Ovaj članak će vam pokazati najbolje načine da se snađete u ovoj teškoj situaciji i podržite partnera.

Korak 1: Obrazujte se o poremećaju upotrebe alkohola

Ako sumnjate da vaša voljena osoba pati od poremećaja upotrebe alkohola, prvi korak od pomoći je da saznate više o tom poremećaju. Razumevanje zašto se upuštaju u zloupotrebu alkohola/supstanci može vam pomoći da steknete neku perspektivu o njihovoj situaciji. Razumevanje da je AUD problem mentalnog zdravlja može smanjiti količinu ljutnje koju osećate prema svom supružniku/partneru alkoholičaru, što će vam omogućiti da budete veća podrška. Takođe može biti od pomoći da ohrabrite druge članove porodice i voljene da se obrazuju o AUD-u i zloupotrebi alkohola/supstanci, tako da ne budete sami tokom ovog teškog putovanja.

Možda biste takođe želeli da razmislite o prisustvu Anonovim sastancima kao delom svojih napora da pomognete partneru. To je grupa za podršku voljenim osobama koji imaju problema sa alkoholom. To može pomoći vama i prijateljima ili porodici da se nosite sa posledicama zloupotrebe alkohola vašeg partnera.

Al-Anon vas može podučiti o:

 • samom poremećaju
 • tretmanima
 • nezdravoj ulozi koju možda igrate u oporavku svoje voljene osobe
 • ponašanjima koja bi trebalo da izbegavate.

Ovaj vid pomoći nije samo izvor obrazovanja, već pruža i mehanizme za suočavanje i emocionalnu podršku. Ovo može biti posebno korisno ako prijatelji i članovi porodice nisu u blizini da to obezbede.

Korak 2: Suočavanje sa voljenom osobom

Kao što je ranije pomenuto, oni koji pate od zloupotrebe alkohola i alkoholizma to često poriču. Ovo otežava konfrontaciju. Od vitalnog je značaja da se vaša voljena osoba ne oseća kao da je optužena.

Iako je konfrontacija teška, ona je neophodan prvi je korak ka izlečenju. Međutim, ako se ne osećate bezbedno ili udobno da to uradite, shvatite da to nije vaša odgovornost. Uvek treba da date prioritet sopstvenom blagostanju. Ako je prikladno, možda ćete želeti da uzmete u obzir pomoć člana porodice.

Evo nekoliko saveta o tome kako da pristupite ovom teškom razgovoru:

Online psiholog

Planirajte šta ćete reći unapred.

Razmotrite svoj tajming: Izaberite dobro i prikladno vreme da iznesete svoju zabrinutost. Ovo mora da bude trenutak kada je vaš partner trezan i kada je u komfornom prostoru.

Budite saosećajni i pokažite empatiju: Empatija znači doživljavanje sveta iz perspektive druge osobe bez osude ili kritike. Vaš partner može biti svestan da prekomerno pije alkohol, čak i ako vam kaže drugačije. Šanse su da mogu da doživljavaju mnogo negativnih emocija ili da su pod velikim stresom zbog čega se oslanjaju na alkohol da bi se izborili sa svojim osećanjima, i često mogu da dožive osećaj krivice ili stida.

Izbegavajte svađe: svađa, suprotstavljanje, okrivljavanje, nabijanje osećanja sramote i predavanje ne pozivaju na promenu, oni pozivaju na otpor

Psiholozi napominju da praćenje ovih koraka povećava verovatnoću da će vaš partner biti blagonaklon prema vašim brigama i videti vezu između njegovih navika i uticaja koje ono ima na vaše živote i/ili vašu porodicu.

Evo nekoliko ključnih tačaka koje biste možda želeli da dotaknete tokom razgovora:

 • Razgovarajte o tome kako njihovo opijanje utiče na prijatelje i porodicu.
 • Razgovarajte o tome kako njihovo piće utiče na njihovo fizičko zdravlje.
 • Obavestite ih o finansijskim/veznim problemima koji proizilaze iz njihove zavisnosti.
 • Ponudite podršku.
 • Ponudite pomoć u pronalaženju pravog tretmana za njih

Pitajte šta možete da uradite da im pomognete u oporavku. Čak i ako uđete u ovaj razgovor sa najboljim namerama, trebalo bi da očekujete neki otpor od svog partnera ako on ima problema sa alkoholom.

Otvoreno poricanje je uobičajeno i oni koji pate od zloupotrebe alkohola i alkoholizma često misle da su sposobni da sami prestanu. Međutim, to je retko kada moguće. Ako vaš partner to sam zatraži, potrudite se da mu budete podrška jer je to dobar znak da neko želi da reši svoj problem.

Korak 3: Intervencija

Iako je početni razgovor neophodan, znajte da je retko kada uspešan. Čak i ako sve prođe dobro i vaša voljena osoba bude posvećena promeni, onima koji pate od zloupotrebe alkohola/supstanci obično je potrebno nekoliko krugova lečenja da bi se oporavili. Ovo može potrajati godinama. Nakon suočavanja sa problemom, najbolji sledeći korak koji treba preduzeti je intervencija.

CRAFT (zajednička obuka i obuka porodice) intervencija je preferirani metod intervencije koji preporučuju stručnjaci za bolesti zavisnosti zbog visoke stope uspeha. Koristi se da pomogne vašoj voljenoj osobi da dobije formalni tretman zbog problema sa zloupotrebom alkohola/supstanci.

CRAFT će vam takođe pružiti mnoge alate. To će vam pomoći da:

Prepoznajte okidače svoje voljene i razbijte obrasce koji izazivaju opijanje vašeg partnera.

Komunicirajte sa svojim partnerom o njihovim borbama.

Razvijte mehanizme suočavanja kako biste vodili računa o svom mentalnom i fizičkom zdravlju tokom ovog napornog trenutka.

Identifikujte znake nasilja kod voljene osobe.

Uspostavite plan da zaštitite sebe (i vaše dece) u slučaju da vaš partner postane nasilan.

Korak 4: Napravite korak unazad

Život sa alkoholičarom može biti izuzetno težak. Ovo je posebno tačno u slučaju muža ili žene alkoholičara.

Teško je gledati kako neko blizak pati. Međutim, zapamtite da ne možete naterati nekoga da traži pomoć. Lečenje je odluka koju će vaša voljena osoba morati da donese sama.

Sve što možete da uradite kao partner je da ponudite podršku. Preterano ulaganje u dobrobit vašeg partnera alkoholičara može se definisati kao suzavisnost, pasivna zavisnost i to može biti štetno za vaše mentalno zdravlje.

Nadamo se da je vaš partner koji ima problem sa alkoholom posvećen poboljšanju. Međutim, oporavak često nije jednostavan put. Ovo će verovatno biti teško i za vas, a čak i najjače veze imaju tendenciju da propadnu tokom ovog perioda. Važno je da ne zanemarite svoju vezu tokom ovog perioda, posebno ako imate decu. Možda je čak i najbolje tražiti podršku u vidu savetovanja za odnose i pomoć stručnjaka.

Napomena: Molimo vas da odmah potražite pomoć ako se vaš partner upusti u emocionalne ili fizičke pretnje, ili je uvredljiv prema vama ili vašoj deci. Uvek treba da date prednost sopstvenoj bezbednosti.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »