Porodična psihoterapija – Šta je to porodična terapija?

Porodična terapija je vrsta psihološkog savetovanja (psihoterapija) koja može pomoći članovima porodice da poboljšaju komunikaciju i razreše konflikte koje imaju trenutno ili konflikte koji su narušili njihove odnose u prošlosti.

Porodičnu terapiju obično pruža psiholog ili licencirani psihoterapeut. Psihoterapeuti takođe mogu u svojoj praksi praktikovati ovaj vid terapije, a efiksanost ove terapije nije upitna, čak može biti i poželjna praksa za svaku porodicu čak i kada nema konkretan problem.

Online psiholog

Porodična terapija je često kratkotrajna. Može uključivati ​​sve članove porodice ili samo one koji mogu ili žele da učestvuju u njoj. Vaš specifični plan lečenja zavisiće od situacije u kojoj se nalazite. Sesije porodične terapije mogu vas naučiti veštinama da produbite porodične veze i prođete kroz stresna vremena zajedno, čak i nakon što završite sa zajedničkim seansama i terapijom.

Zašto se praktikuje porodična terapija?

Porodična terapija može vam pomoći da poboljšate problematične odnose sa svojim partnerom, decom ili drugim članovima porodice. Možete se pozabaviti posebnim pitanjima kao što su bračni ili finansijski problemi, sukobi između roditelja i dece ili uticaj zloupotrebe supstanci (bolesti zavisnosti) ili uticaji mentalne bolesti jednog člana porodice na celu porodicu.

Vaša porodica može imati porodičnu terapiju zajedno sa drugim vrstama lečenja mentalnog zdravlja, posebno ako neko od članova porodice ima mentalnu bolest ili bolest zavisnosti koja takođe zahteva dodatnu terapiju ili rehabilitacioni tretman. Na primer:

  • Porodična terapija može pomoći članovima porodice da se izbore sa bolešću ako član njihove porodice ima ozbiljnu mentalnu bolest kao što je šizofrenija – ali osoba koja ima šizofreniju treba da nastavi sa svojim individualnim planom lečenja, koji može uključivati ​​lekove, terapiju jedan na jedan ili drugi tretman koji praktikuje izabrani terapeut.
  • U slučaju zavisnosti, porodica može da prisustvuje porodičnoj terapiji, dok osoba koja ima zavisnost učestvuje u stacionarnom lečenju. Ponekad porodica može da učestvuje u porodičnoj terapiji čak i ako osoba sa zavisnošću nije tražila sopstveni tretman.
  • Porodična terapija može biti korisna u svakoj porodičnoj situaciji koja izaziva stres, tugu, bes ili sukob. To može pomoći vama i članovima vaše porodice da bolje razumete jedni druge i naučite veštine suočavanja kako biste se zbližili.

Kako se pripremate

Možete zatražiti od svog lekara ili drugog pružaoca primarne zdravstvene zaštite uputnicu za terapeuta. Članovi porodice ili prijatelji mogu dati preporuke na osnovu svog iskustva.

Pre nego što zakažete seansu sa terapeutom, razmislite da li bi terapeut bio dobar za vašu porodicu. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir i pitanja koja treba postaviti sebi:

Obrazovanje i iskustvo psihoterapeuta – Gde ste završili fakultet i gde ste se obrazovali za psihoterapeuta? Da li ste licencirani od strane države? Da li ste akreditovani od strane nekih drugih profesionalnih organizacija? Da li imate specijalnu obuku iz porodične psihoterapije? Kakvo je vaše iskustvo sa problemom koji ima moja porodica?

Lokacija i dostupnost – Gde se nalazi vaša kancelarija ili ordinacja? Koje je vaše radno vreme? Da li ste dostupni u hitnim slučajevima? Ukoliko imate problem sa ovim vidom terapije, možete posegnuti za alternativnim vidovima komunikacije sa psihoterapeutom, poput online terapije – koju kao opciju možete izabrati i preko našeg sajta sa našim psiholozima i psihoterapeutima.

Trajanje i broj sesija – Koliko traje svaka seansa? Koliko često se zakazuju seanse? Koliko seansi treba da očekujem?

Troškovi seansi – Koliko naplaćujete svaku seansu? Da li su vaše usluge pokrivene mojim planom zdravstvenog osiguranja? Da li ću morati da platim punu naknadu unapred? Kakva je vaša politika o otkazanim seansama?

Online psiholog

Šta možete očekivati?

Porodična terapija obično okuplja nekoliko članova porodice na terapijskim seansama. Međutim, član porodice takođe može pojedinačno da poseti porodičnog terapeuta.

Seanse obično traju oko 50 minuta do sat vremena. Porodična terapija je često kratkoročna – obično trajanje je oko 12 seansi. Međutim, koliko često se sastajete i broj seansi koje će vam trebati zavisiće od posebne situacije vaše porodice i preporuke terapeuta. Naravno ovo može zavisiti i od toga kakav problem u porodici zapravo i imate, odnosno šta je zapravo cilj porodične terapije.

Tokom porodične terapije možete:

  • Ispitajte sposobnost vaše porodice da rešava probleme i izrazi misli i emocije na produktivan način
  • Istražite porodične uloge, pravila i obrasce ponašanja da biste identifikovali probleme koji doprinose sukobu – i načine za rešavanje ovih problema
  • Identifikujte prednosti vaše porodice, kao što je briga koju imate jedni za druge, i slabosti, kao što su teškoće u poverenju koje imate jedni prema drugima

Primer: Depresija

Recimo da vaš odrasli sin ima dijagnostifikovanu depresiju. Vaša porodica ne razume njegovu depresiju niti to kako je najbolje ponuditi podršku. Iako ste zabrinuti za dobrobit svog sina, razgovori sa vašim sinom ili drugim članovima porodice izbijaju u svađe i osećate se frustrirano ili ljuto zbog toga. Komunikacija se smanjuje, odluke ne donose, članovi porodice izbegavaju jedni druge i rascep zbog depresije se širi.

U takvoj situaciji, porodična terapija vam može pomoći:

  • Utvrdite svoje specifične izazove i način na koji se vaša porodica nosi sa njima
  • Naučite nove načine za interakciju i prevazilaženje nezdravih obrazaca ponašanja u međusobnim odnosima
  • Postavite pojedinačne i porodične ciljeve i radite na pronalaženju načina da ih postignete

Rezultati

Porodična terapija ne rešava automatski porodične konflikte niti utiče na to da neprijatne situacije nestanu odamh. Ali to može pomoći vama i članovima vaše porodice da bolje razumete jedni druge i može vam pružiti veštine za efikasnije suočavanje sa izazovnim situacijama. Takođe može pomoći vama i vašoj porodici da postigne osećaj zajedništva koje je neophodno svakoj porodici u kriznim momentima po nju.

Naglašavamo da naš sajt nudi mogućnost korišćenja usluga online psihoterapije ili online porodičnih seansi. Potrebno je samo to da pronađete kontakt naših psihologa i psihoterapeuta na našem sajtu i da se sa njima dogovorite o tome, šta želite i kako želite. Ne dozvolite da problemi u vašoj porodici eksaliraju do te mere da postanu faktor destabilizacije vaše porodice.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »