Fobije – Kako se rešiti fobije?

Niko se od nas ne budi svakodnevno u strahu da će se smrtno i iracionalno plašiti uobičajenih predmeta ili aktivnosti sa kojima naizgled niko drugi nema problema – ali se 9,1% populacije u Americi na primer suočava sa iscrpljujućim strahom od javnih prostora (agorafobija), paukova (araknofobija) , zatvoreni prostori (klaustrofobija) i mnogih drugih fobija gotovo svakodnevno. Simptomi fobije podsećaju na napade panike u kojima se osoba oseća kao da hiperventilira, ima mučninu, preplavljena je osećaje straha, agonije i oseća vrtoglavicu. Fobija se može činiti kao zatvorska kazna, u kojoj je osoba ograničena na prostore u kojima se oseća sigurno, što znači da nikada neće napustiti svoj dom ili sobu zbog nekih strahova ako to stanje koje ima postane hronično. Takođe to može dovesti do socijalne izolacije, što samo pogoršava stanje. Za one koji pate od jedne ili više fobija, znajte da postoji nada! Odnosno postoje načini da se pobede fobije. Ispod ovog teksta je osam koraka koje možete preduzeti da biste uklonili svoju fobiju.

Prepoznavanje: Prvi korak u prevazilaženju fobije je prepoznavanje da je sama fobija iracionalna ili neopravdana. U slučaju da je osoba doživela traumatski događaj, predmet se može greškom povezati sa traumatskim iskustvom. Na primer, pijani vozač automobila nesmotreno napravi neki prekršaj i sleti sa puta neposredno pored osobe koje tuda prolazi, to naravno uplaši osobu koja je to doživela. Međutim ta osoba primeti to da se više ne oseća sigurno u saobraćaju ili uopšte u spoljnom svetu van svoje kuće – to se zove fobija. Jedan događaj promeni stanje osobe i trajno utiče na njen život, što dovodi do izolacije te osobe od spoljnog sveta, koliko god on bio načelno iracionalan.

Online psiholog

Međutim, postoji mnogo slučajeva u kojima osoba razvija fobiju izvan bilo kakvog traumatičnog događaja. Istraživači nisu sasvim sigurni šta uzrokuje fobije u tom pogledu, ali veruju da je to interakcija nekoliko različitih faktora, kao što su geni, hemijski procesi u mozgu, obrasci ponašanja naučeni unutar porodice i uslovi koje propisuje okolina. Bez obzira na uzrok, fobiju obeležava iracionalan strah od predmeta, situacije, osobe ili grupe ljudi.

Koja je vaša fobija?

Okidači: Okidači su misli, situacije ili čak osećanja koja dovode do reakcije straha ili fobije. Na primer, ako se osoba plaši pauka, samo razmišljanje o paucima izazvalo bi napad panike ili jezu. Ako na primer ta osoba naiđe na pauka u svom kupatilu, može pobeći iz sobe u smrtnom strahu – Ili, ako osoba počne da se oseća nervozno, može verovati da je to zato što je pauk u njihovoj blizini, ponovo izazivajući paničnu reakciju straha. Terapeut će pomoći klijentu da identifikuje koji su njihovi najčešći pokretači fobije.

Koji su tvoji okidači?

Biofeedback: Kada terapeut počne da radi sa klijentom koji pati od fobije, prvi korak je pomoći tom klijentu da razume svoju fiziološku reakciju kada se aktivira. Terapeut će pitati svog klijenta šta oseća da se dešava u njegovom telu. Među ostalim simptomima, klijent može prijaviti povišen krvni pritisak, pojačano znojenje, osećaj panike, stezanje u grudima. Ovo je dragocena informacija za klijenta. Sada mogu bolje da identifikuju to kada su pokrenuti razumevanjem njihove fiziološke reakcije na njihovu fobiju. Nije samo um taj koji reaguje kada se aktivira strah; reaguje i telo.

Razumevanje sleda događaja: Kada se klijent upozna sa načinom na koji njegovo telo reaguje na okidače, može bolje razumeti svoj emocionalni odgovor, niz se nastavlja ovako:

  • Okidač
  • Fiziološki odgovor
  • Emocionalni odgovor
  • Nezdrav osećaj
  • Negativan ishod.

Razumevanje ovog niza pomaže klijentu da se uključi u proces promene. Zatim mogu primeniti intervencije na sebe u svakoj fazi niza kako bi postigli bolji ishod kao što je ovaj:

  • Okidač
  • Fiziološki odgovor
  • Emocionalni odgovor
  • Zdrav osećaj
  • Pozitivan ishod.

Vremenom će klijent doživeti smanjenje fizioloških i emocionalnih reakcija na okidače dok uči da efikasno reaguje na njih.

Koje emocije izbijaju iz vas kada se nađete u strahu?

Kako se nosite sa strahom kada se on aktivira?

Možete li zamisliti zdraviji način suočavanja sa strahom kada se on pokrene?

Kognitivni pomak: kod okidača, terapeut može pomoći klijentu da prepozna iracionalnost svoje fobije. Ne postoji ništa inherentno opasno u paukovima koje možemo zateći u kući, nema ničega opasnog kada smo na visini ali smo na sigurnom i ne postoji ništa strašno u ograničenom prostoru i to pacijent mora nuačiti. Osporavanje iracionalnosti ovih uverenja stvara prostor za pojavljivanje novih, racionalnijih uverenja; naime, objekat fobije zapravo nije opasan niti preteći i to je nešto što može da se nauči i predupredi.

Online psiholog

Koliko je vaša fobija iracionalna?

Samo-smirivanje: kada je reč o fiziološkom odgovoru koji osoba ima tokom fobije, klijent može primeniti naučene veštine samo-smirivanja. Umirivanje sebe je svesna praksa koja vam omogućava da se prizemljite i usredsredite, tako da vaše emocije ne izmiču vašoj kontroli. Ideja je ne razmišljati o svom izlasku iz teške situacije, već jednostavno umiriti intenzivnu fiziološku reakciju koju osećate.

Emocionalna regulacija: Na trećoj etapi niza o kojem smo govorili, emocionalnom odgovoru, možete primeniti veštine koje vam pomažu da procesuirate ono što osećate, regulišete ta osećanja i pronađete rešenje za njih.

Možete li navesti šta osećate i zašto to osećate?

Izloženost: Jednom kada klijent prepozna niz po kojem se fobija manifestuje i nauči različite veštine da interveniše na sebi u svakoj fazi tog procesa, klijent je spreman za izazove. Terapeut će sistematski izlagati klijenta izazovnim situacijama, počevši od situacije koja izaziva najmanju paniku, pa napreduje do najveće situacije koja izaziva najveći stepen panike.

Na primer, terapeut će početi tako što će klijent zamisliti pauke, a zatim ih obučiti kako da koriste veštine za regulisanje reakcije panike zbog same pomisli na ono što izaziva fobiju. Kada nauče da efikasno upravljaju tom situacijom koja izaziva paniku, terapeut će ih izložiti izazovnijem scenariju poput gledanja slika pauka. Kako klijent postaje jači i efikasniji u korišćenju svojih veština za regulisanje straha, moći će da se suoči sa svojim strahom u bilo kom okruženju.

Možete li se više puta izlagati istom okidaču?

Nadajmo se da vam je ovaj tekst dao razumevanje kako ukloniti svoju fobiju. Kao što ste pročitali, preporučljivo je da se fobijom pozabavite uz pomoć terapeuta. Prvenstveno zato što oni koji pate od fobija očajnički žele da izbegnu sve okidače, što je siguran način za očuvanje fobije. Terapeut može pomoći svom klijentu da prepozna njegovu fobiju, otkrije njenu iracionalnost, nauči veštine smirivanja sebe i saosećajno vas drži odgovornim kada je reč o ponovljenom izlaganju fobičnom okidaču i upotrebi veština. To ne znači da to ne možete učiniti sami, ali ćete biti uspešniji uz pomoć i podršku lekara.

Ukoliko ste onemogućeni da zatražite pomoć od lekara, psihologa ili psihoterapeuta u tradicionalnom smislu, možete potražiti pomoć od online psihologa. Kontakt online psihologa i online psihoterapeuta možete pronaći i preko našeg sajta, javite se i ne dopustite sebi da vaš problem postane veći nego što jeste.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »