Tehnike za kontrolu besa

Bes je normalan osećaj i može biti pozitivna emocija kada vam pomaže da rešite probleme ili krizne situacije, bilo da ste na poslu ili kod kuće.

Međutim, bes može postati problematičan ako vas dovede do agresije, ispada ili čak fizičkih prepirki ili obračuna.

Online psiholog

Kontrola besa je važna kako bi vam pomogla da izbegnete da kažete ili učinite nešto zbog čega biste mogli da požalite. Pre nego što gnev eskalira, možete da koristite određene strategije za kontrolu besa.

Evo 25 načina na koje možete da kontrolišete svoj bes:

1. Odbrojavanje
Ako osetite da bes počinje da buja u vama, odbrajajte do 10 (ili naviše). Ako ste zaista besni, počnite sa 100. U vremenu koje vam treba za brojanje, puls će se usporiti i vaš bes će verovatno splasnuti. Koliko god vam delovalo ludo, to zaista može biti dobar metod da rešite svoj problem u prvim naletima besa.

2. Dajte sebi oduška
Vaše disanje postaje pliće i ubrzava se dok se ljutite. Preokrenite taj mehanizam (i svoj bes) tako što ćete nekoliko trenutaka polako duboko udahnuti kroz nos i izdahnuti na usta.

3. Prošetajte
Fizička aktivnost može vam pomoći da smirite živce i smanjite bes. Idite u šetnju, vozite bicikl ili udarite nekoliko loptica za golf ili tenis. Sve što vam pokreće udove dobro je za vaš um i telo u stanju besa. Naravno pod ovim ne mislimo da biste trebali da udarite nekoga!

4. Opustite svoje mišiće
Progresivno opuštanje mišića poziva vas da zatežete i polako opuštate različite mišićne grupe u telu, jednu po jednu. Dok se naprežete i otpuštate, polako, namerno udahnite. To će takođe pomoći u vašem smirivanju.

5. Ponovite mantru
Pronađite reč ili frazu koja vam pomaže da se smirite i preusmerite. Ponavljajte tu reč iznova i iznova u sebi kada ste uznemireni. „Opustite se“, „Polako i„ Sve ćete biti u redu “dobri su primeri.

6. Istezanje
Istezanje vrata i ruku dobri su primeri nenapornih pokreta sličnih jogi koji vam mogu pomoći da kontrolišete telo i izmanipulišete svoje emocije. Za ovo nije potrebna fensi oprema, a sigurno će vam pomoći.

7. Mentalno beži
Kliznite u tihu sobu, zatvorite oči i vežbajte vizualizaciju sebe u opuštajućoj sceni. Fokusirajte se na detalje u zamišljenoj sceni: Koje je boje voda koju vidite? Koliko su visoke planine pred vama? Kako zvuče ptice koje cvrkuću na granama? Ova praksa vam može pomoći da pronađete mir usred besa.

8. Svirajte neke melodije
Ako svirate neki muzički instrument, svirajte neku opuštajuću melodiju za svoju dušu. Ako niste muzičar, pronađite vašu omiljenu plejlistu, udaljite se od drugih i opustite se slušajući muziku. Muzika zaista jeste lek za ovakve situacije u životu.

9. Prestani da pričaš
Kada ste besni, možda ćete doći u iskušenje da pustite sav gnev iz sebe tako što ćete psovati, ali je veća verovatnoća da ćete naneti štetu nego korist. Pravite se da su vam usne zapečaćene, baš kao što ste to činili kao dete. Ovaj trenutak bez govora daće vam vremena da saberete svoje misli.

10. Uzmite timeout
Dajte si oduška. Sklonite se od drugih. U tom trenutku možete obrađivati događaje i vraćati svoje emocije u neutralno stanje. Možda će vam se čak učiniti da je ovo daleko korisnije od svega, te ćete želiti da to rasporedite u svoju dnevnu rutinu.

11. Krenite u akciju
Iskoristite svoju besnu energiju. Potpišite neku peticiju, napišite belešku nekom zvaničniku. Učini nešto dobro za nekoga drugog. Ulijte svoju energiju i emocije u nešto što je zdravo i produktivno.

12. Napišite to što osećate u svoj dnevnik
Ono što ne možete da kažete, možda možete da napišete. Zabeležite šta osećate i kako želite da odgovorite tome. Obrada kroz pisanu reč može vam pomoći da se smirite i preispitate događaje koji su doveli do vaših osećanja.

13. Pronađite najneposrednije rešenje
Možda ćete se ljutiti što je vaše dete još jednom ostavilo svoju sobu u neredu pre nego što ode u posetu prijatelju. Zatvoriti vrata. Svoj bes možete privremeno okončati tako što ćete ga staviti van svog vidokruga. Potražite slične rezolucije u bilo kojoj situaciji.

14. Uvežbajte svoj odgovor
Sprečite ispad vežbanjem onoga što ćete reći ili kako ćete pristupiti problemu u budućnosti. Ovaj period probe daje vam vremena da odigrate i nekoliko mogućih rešenja za gotovo svaku situaciju u kojoj možete biti besni.

15. Zamislite znak za zaustavljanje
Univerzalni simbol za zaustavljanje može vam pomoći da se smirite kada ste ljuti. To je brz način da vam pomogne da vizuelizujete potrebu da zaustavite sebe, svoje postupke i odstupite od neprijatnog trenutka.

16. Promenite svoju rutinu
Ako vas sporo putovanje na posao ljuti pre nego što ste popili kafu, pronađite novu rutu. Razmotrite opcije koje mogu potrajati duže, ali će vas na kraju manje uznemiriti.

Online psiholog

17. Razgovarajte sa prijateljem
Ne ostajte u događajima koji su vas naljutili. Pomozite sebi da obradite ono što se dogodilo razgovarajući sa pouzdanim prijateljem punim podrške koji vam može pružiti novu perspektivu.

18. Smeh
Smeh zaista može da izleči stres i bes koji tinja u vama. Prigušite svoj bes tako što ćete potražiti nešto što će vam izmamiti smeh, bilo da je to igranje sa decom, gledanje humorističkih serija ili filmova.

19. Vežbajte zahvalnost
Odvojite trenutak da se usredsredite na ono što je ispravno kada se osećate loše. Shvatanje koliko dobrih stvari imate u svom životu može vam pomoći da neutrališete bes i preokrenete situaciju.

20. Podesite tajmer
Prva stvar koja vam padne na pamet kad ste verovatno ljuti nije stvar koju biste trebali da kažete. Dajte sebi određeno vreme pre nego što odgovorite. Ovo vreme će vam pomoći da budete mirniji i sažetiji.

21. Napišite pismo
Napišite pismo ili e-mail osobi koja vas je naljutila. Zatim ga izbrišite. Često je izražavanje svojih emocija u nekom obliku sve što želite, čak i ako je to u nečemu što nikada neće biti viđeno.

22. Zamislite kako opraštate nekome što vas je naljutio
Da biste pronašli hrabrost da oprostite nekome ko vam je naneo nepravdu, potrebno je mnogo emocionalnih veština. Ako ne možete da odete toliko daleko, možete se bar pretvarati da im opraštate i osetićete da vam bes nestaje.

23. Vežbajte empatiju
Pokušajte da ušetate u cipele druge osobe i sagledate situaciju iz njene perspektive. Kada ispričate priču ili proživite događaje onako kako ga je videla ta osoba, možda ćete steći novo razumevanje i postati manje ljuti.

24. Izrazi svoj bes
U redu je reći kako se osećate, pod uslovom da to radite na pravi način. Zamolite pouzdanog prijatelja da vam pomogne da budete sposobni za smiren odgovor. Ispadi ne rešavaju probleme, ali zreli dijalog može vam pomoći da smanjite stres i ublažite bes. Takođe može sprečiti buduće probleme.

25. Pronađite način da kanališete svoj bes u nešto krativno
Pretvorite svoj bes u opipljivu proizvodnju neke umetnine. Razmislite o slikanju, baštovanstvu ili pisanju poezije kad ste uznemireni. Emocije su moćne muze za kreativne pojedince. Iskoristite svoj talenat za smanjenje besa.

Donja granica

Bes je normalna emocija koju svako s vremena na vreme iskusi. Međutim, ako otkrijete da se vaš bes pretvara u agresiju ili česte ispade, morate pronaći zdrave načine da se nosite sa tim osećanjem.
Ako ovi saveti ne pomažu, razmislite o razgovoru sa svojim lekarom. Specijalista za mentalno zdravlje ili terapeut može vam pomoći da rešite osnovne probleme koji mogu doprineti besu i drugim emocionalnim problemima. Takođe možete koristiti usluge online psihologa koje vam nudi naš sajt.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »