Neposlušno dete – Kako se izboriti sa nestašnom decom?

Pitanje kako se nositi sa prkosnom decom je nešto sa čime se većina roditelja bori u periodu socijalizacije deteta, njegovog razvoja i sazrevanja. Prkos, pa i bezobrazluk kod dece može biti veoma čest problem, posebno kod mališana i adolescenata. To je normalan deo dečjeg razvoja i može se izraziti u vidu drugačijeg ponašanja kao što je na primer odgovaranje roditeljima ili neposlušnost prema roditeljima, nastavnicima i drugim odraslim osobama.

Važno je napomenuti da nikada ne smete zaboraviti da ste i vi nekada bili deca i da ste takođe i vi kao deca zadavali svojim roditeljima glavobolje. Naravno to ne znači da vaše dete ima opravdanje da bude previše bezobrazno, ali takođe ne znači ni da vi imate pravo da automatski osuđujete dete, niti da pravite problem većim nego što on suštinski jeste.

Online psiholog

Među decom školskog uzrasta, prkos će verovatnije poprimiti oblik svađe ili nečinjenja nečega što ste od njih tražili da urade — ili će to raditi veoma, veoma sporo kako bi vas nervirali — umesto potpunog besa (koji će se verovatnije desiti kod mlađe dece). Vaše dete možda pokušava da kontroliše situaciju ili da proglasi svoju nezavisnost. Možda su upravo u fazi testiranja vaših granica ili možda izražavaju negodovanje prema datom zadatku kao što je obavljanje kućnih poslova. Deca imaju revolt prema nečemu što im se ne radi, a on je često iskren jer deca u određenom periodu života ne umeju da lažu na tako sofisticiran način kao odrasli.

Kada prkos nije ono što se čini

U nekim slučajevima, ono što izgleda kao prkos i neposlušnost može jednostavno biti dete koje se zamara jer je toliko fokusirano na aktivnost. Razumevanje onoga što stoji iza ponašanja vašeg deteta je važan deo rešavanja ovog problema.

Prkosno ponašanje koje traje duži vremenski period i ometa detetov učinak u školi i njihove odnose sa porodicom i prijateljima može biti znak nečega što se zove poremećaj protivljenja i odbijanja poslušnosti ili ODD.

Kod dece koja imaju ODD, prkos karakterišu ponašanja, kao što su iznenadni napadi besa ili agresija, koja često izgledaju neprikladno za uzrast deteta. Deca koja imaju ODD mogu takođe da ispolje druge probleme kao što su depresija, anksioznost ili karakteristike drugog pormećaja kao što je ADHD. Ako sumnjate da vaše dete možda ima ODD, konsultujte se sa lekarom ili školskim psihologom vašeg deteta da biste dobili pomoć i informacije o ovom poremećaju.

Kako znati da li vaše dete ima poremećaj protivljenja ili odbijanja (ODD)

Kako se izboriti sa prkosom kod dece

Ako prkos, protivljenje ili odbijanje poslušnosti vašeg deteta nije na nivou ODD – a, niti je pod uticajem neke druge osnovne brige, postoje načini da se radi na poboljšanju ponašanja.

Postavite očekivanja

Uverite se da ste bili dovoljno jasni o pravilima i kućnim poslovima i da su ta pravila prikladna za njihov uzrast. Petogodišnjaku ili šestogodišnjaku može biti nepodnošiljno zamorna stvar kada mu se kaže da počisti svoju sobu, pa će stoga odbiti da to uradi. Možda će moći bolje da urade posao ako ga podelite na manje zadatke, kao što je podizanje igračaka sa poda i pomaganje vam da ih odložite. Budite sistematični, deca često nemaju puno strpljenja posbeno onda kada im se nešto ne radi…ali kada bi podelili taj zadatak na neke manje fragmente, radili ga deo po deo, video bi se i neki progress. Ako na kraju tog progresa postoji i nagrada za trud, makar ona bila u vidu dozvole za igranje, igrica…od nevoljnosti, dete može doći do motivacije za rad koja će mu pomoći da stvori dobre radne navike.

Dođite do korena ili uzroka ponašanja

Potražite uzroke i pokretače i pokušajte da pratite prkos vašeg deteta. Postoji li obrazac? Da li postoje određene stvari koje ne vole ili žele da rade? Da li su prkosni samo kada su stvari užurbane ili kada se neki posao radi presporo? Kada istražite uzrok, možete preduzeti korake da prilagodite situacije tako da vaše dete bude manje sklono da vam se suprotstavi u tome.

Podesite svoje dete na značaj dobrog i lepog ponašanja

Pokušajte da izbegnete situacije u kojima je veća verovatnoća da će dete biti prkosno ili ispoljiti drugo loše ponašanje. Na primer, ako znate da vaše dete ima tendenciju da postane nervozno ako ima previše toga da obavi, pokušajte da ne planirate previše stvari posle škole ili vikendom. Ako vaše dete mrzi nagle prelaze, pokušajte da dozvolite malo dodatnog vremena kada prelazite sa jedne stvari na drugu.

Online psiholog

Ponašajte se sa detetom onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju

Baš kao što to rade odrasli, vaše dete koje se normalno ponaša može imati slobodan dan. Možda su loše raspoloženi ili se osećaju preopterećeno i treba im malo odmora. Budite čvrsti u pogledu onoga što vaše dete mora da uradi, ali razgovarajte s njim na način koji jeste pun ljubavi i razumevanja za njihove probleme. Kada date dobar primer kako da izraze svoje mišljenje vaša deca će ga slediti. Upravo je zato i problematično to da vičete ili da vi pokazujete nestrpljenje, nevaspitanost, bes ili bilo šta negativno – jer deca tako mogu naučiti i taj negativan obrasac ponašanja.

Iskoristite verbalne veštine vašeg deteta

Roditelji dece već školskog uzrasta imaju izrazitu prednost u odnosu na roditelje mališana koji su predškolci i deca ranijih uzrasta. Pogotovo kada je u pitanju suočavanje sa ponašanjem kao što je prkos, neposlušnost ili odbijanje: oni to mogu da izgovaraju. Mirno razgovarajte sa svojim detetom šta ono želi, a zatim pokušajte da nađete rešenje koje odgovara i vama i njima.

Uspostaviti apsolutna osnovna pravila

Uverite se da vaše dete zna vaša porodična pravila. Na primer, ako je pričanje na način bez poštovanja apsolutno ne-ne u vašoj kući, jasno dajte do znanja da će za to biti posledica – bez kompromisa ili druge šanse. Obavezno izaberite posledicu koju ste voljni da sprovedete, kao što je to da nema TV-a do kraja dana, da nema računara ili telefona ili obavljanje dodatnog posla, kako vaše dete ne bi ignorisalo vaše zahteve i potkopalo vaš autoritet.

Kompromis je sasvim u redu kada možete da ga imate

Da li vaša ćerka insistira da nosi svoju lepu letnju suknju tokom hladnog jesenjeg dana? Umesto da se upuštate u bitku, pokušajte da nađete kompromis, na primer, zamolite je da nosi hulahopke ili helanke uz suknju. Uopšteno govoreći, dobra je ideja popustiti kada vaše dete želi da izvrši kontrolu nad nečim manjim, tako da možete ostati čvrsti kada su u pitanju veće stvari. Malo je diskutabilno govoriti o ovoj temi na ovaj način, jer deca moraju biti poslušna…iako moramo koristiti termine poslušnost ili naređivanje ili ubeđivanje i strogost, razumljivo je da nismo na strani preterano agresivnih niti strogih ideja vaspitanja. Najprihvatljiviji oblik vaspitanja je balansiranje između onoga što dete može da dobije i onoga što ne bi trebalo dozvoliti, tako je i sa strogoćom i sa blakošću. Najgore je biti ekstreman, pa makar bili i ekstremno blagi – to nikako neće poslužiti vaspitanju vaše dece.

Stvari za raspravu

Ponekad dete može pokazati prkosno ponašanje jer želi da kaže više kada i kako radi stvari. Jedan od načina da pomognete deci da se osećaju kao da imaju više kontrole je da im date izbor.

Na primer, kada podesite parametre — „Igračke se moraju skloniti“ — razradite sa detetom kada će obaviti taj zadatak. Na primer, igračke se mogu odložiti bilo kada pre spavanja.

Na samom kraju treba napomenuti da ukoliko imate problem sa detetom i ustanovi se da je u pitanju poremećaj poput ODD – a ili ADHD –a ili sumnjate da dete može imati ovaj ili neki fizički poremećaj? – Obratite se stručnim licima koja vam mogu pomoći. Problem ovih poremećaja može biti gori samo ukoliko se oni ne leče, ovi poremećaji nisu trajni niti mogu uticati u potpunosti na celokupan život deteta. Uz pravu pomoć, oni mogu biti u potpunosti marginalizovani.

Naš sajt nudi mogućnost online terapije koju pružaju online psihoterapeuti ili psiholozi. Ukoliko želite svoju seansu pronađite kontakte naših stručnjaka na našem sajtu i obratite im se za pomoć. Prednost ovog vida terapije je u uštedi vremena, ali i novca – Prednost online terapije je kao i prednost tradicionalne terapije, a to je zdraviji život pojedinca.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »