Raskid – 6 znakova da je vreme da raskinete sa nekim koga još uvek volite?

Kao i sve u čemu vredi učestvovati, veze – ma koliko izgledale savršene – imaju popriličan udeo uspona i padova. Svi smo iskusili teška vremena sa onima koje volimo, a u zdravim vezama povremene prepirke obično nisu razlog za brigu. Međutim, u nekom trenutku možete se suočiti sa osećajem sumnje koji je teško zanemariti. Osećate se kao da ste izgubili vezu ili je neki događaj ili situacija oštetila vaše poverenje. Pa kako znati da li je veza gotova? Poželećete da zbog ovog teksta, pažljivije pogledate na svoju vezu sa partnerom.

Analiza dobrih i loših trenutaka može vam pomoći da utvrdite da li vredi rešiti svoje probleme ili, u nekim slučajevima, da li je vreme da se razdvojite. Čak i kada vam je još uvek stalo jedno do drugog, zajednički put možda neće biti najbolji izbor za vas dvoje.

Online psiholog

Kada smo emocionalno uloženi u vezu duži vremenski period, može biti lakše zatvoriti oči pred nesuglasicama (čak i ako se dešavaju češće nego nekada). Nikada nije jednostavno razmisliti o prekidu veze sa nekim koga volite. Ali naučivši kako da prepoznate kada je veza gotova i pripremajući se da se posle snađete, možete utvrditi zašto je najbolje da izaberete drugi put u životu.

Ako niste sigurni šta da radite, pripazite na ovih šest ključnih znakova da je veza gotova.

1. Ne postoji emocionalna veza

Kada varnica nestane, teško je reći da li je odnos vredan spasavanja. Jedan od ključnih znakova prestanka veze je da više niste ranjivi i otvoreni sa partnerom. Kamen temeljac srećnih, zdravih veza je da se oba partnera osećaju prijatno kad su istinski otvoreni za međusobnu razmenu misli i osećanja.
Često sakrivamo dublja osećanja (od sebe i od drugih) … Kada ustanovimo da se ponašamo na rutiniran način, možda ćemo morati malo pretražiti dušu da bismo stekli jasniju sliku odakle dolazi naš stav da bismo trebali raskinuti. Ako ne delite ono što vam je stvarno na umu, to bi mogao biti znak da više ne želite duboku vezu sa vašim partnerom. Slično tome, ako otkrijete da uobičajena zabavna zafrkancija između vas nestaje – ili je teško voditi angažovane razgovore – vaša veza bi mogla biti sve slabija.

2. Fizička intimnost vas više ne privlači

Seksualna želja može se njihati gore-dole tokom veze. Ako ste u zatišju i izgleda da ne možete da vratite svoj seksualni život na pravi put, to nije nužno znak da je veza gotova. Neki psiholozi predlažu da fantazija može da pomogne. Zamislite ili se prisetite kako vam je bilo prvi put kada ste bili intimni sa partnerom i potrudite se da razumete vaša osećanja u tom trenutku. Ako možete da se vratite na to u svojoj glavi – i volite kuda vas odvodi vaš um – onda vas verovatno još uvek seksualno privlači vaš partner.
Suprotno tome, ako se vaša strast izduvala i više vas uopšte ne zanima vaš partner, to bi moglo predstavljati problem. Nedostatak seksualnog interesovanja često je odraz zdravlja i potencijalne dugotrajnosti pojedinih veza. Kada se pomisao na to da je vaš partner blizu ili vas prisno dodiruje odvrati, [to bi moglo] signalizirati da je vezi potreban remont ili da je prekid potencijalno blizu.

3. Kontstantno svađanje ili ravnodušnost u vezi

Još jedan značajan znak da idete prema prekidu je taj što se sve više i više svađate. Kada imate stalnih nesuglasica, to može dovesti do besa obe strane.
Kada se toliko svađate da se ne sećate kada ste poslednji put uopšte i bili u dobrim odnosima, to može biti poprilično dobar znak da više niste jedno za drugo. Čak i ako se čini čudnim, nedovoljno raspravljanje ili odsustvo svađi, takođe može biti loš znak. Neki se parovi toliko iscrpe od borbe da jednostavno prestanu da se svađaju. Često prestanu da međusobno dele stvari i nemaju nikakvu sposobnost da iznesu bilo kakve nesuglasice . Kada je sve oko čega se možete složiti to da se ne možete složiti ni oko čega, to je onda i pokazatelj budućnosti veze.

4. Neko drugi vam izgleda privlačnije

Iako je normalno maštati o drugim ljudima, želje mogu biti štetne kada minimalizuje važnost seksa sa vašim partnerom. Bez obzira da li ste fiksirani na bivšeg, zaljubljujete se u nekoga sa posla ili čeznete za nekim strancima, vreme je da preispitate svoja osećanja.
Kada vam vaša mašta oduzima vreme i energiju koju biste trebali da potrošite sa partnerom, verovatno prelazite granicu koju ne biste smeli. Seksualne fantazije o drugima mogu biti u redu ako dodaju vašoj vezi, ali ako stvore svet u kome se uloga vašeg partnera smanjuje, vreme je da u svoje fantazije ubacite nekoga drugog ili započnete razgovor sa nekim drugim. Ako vam partner više nije prioritet u krevetu, vreme je za jedan teži razgovor.

Online psiholog

5. Poverenje je nestalo

Bez obzira da li je vaš partner imao aferu ili jednostavno ne ispunjava obećanja, poverenje je teško obnoviti. Ako se osećate kao da ne možete verovati osobi u vašem životu, to je prepreka koja sprečava bilo kakvu značajnu vezu. Poverenje je temelj posvećene veze, a njegov nedostatak urušava odnos iznutra. Da bi ga povratili, oba partnera moraju se usredsrediti ne samo na poverenje, već na koren problema koji su pre svega doveli do sloma poverenja u vašoj vezi.

6.Vaši ciljevi se ne poklapaju

Jedan od najtežih prekida u vezi je kada partneri žele različite stvari. Bez obzira koliko duboko brinete jedni za druge, ako ne planirate iste ciljeve u životu, teško je preusmeriti svoje nade. Ponekad čak i veze sa velikom količinom ljubavi mogu da ometeju ciljeve jednog ili oba partnera, jer se oni razlikuju. Želje za decom, profesionalni snovi ili gde biste želeli da živite uobičajene su težnje sa kojima se parovi bore. Sa kompromisom kao rešenjem uvek može biti nade, ali bez toga je teško zanemariti znakove upozorenja.

Bez obzira na to šta uzrokuje prekid veze u vašoj vezi, nikada se nije lako naći u situaciji raskida. Ako ste i dalje zaljubljeni i želite da vaša veza potraje, možda ćete potražiti savetovanje kako biste bolje komunicirali i razumeli se. Sve veze imaju svoje prepreke – pa ako ste sigurni da je vaš partner „taj“, pokušajte da pronađete nove načine za rešavanje prošlih sukoba na zdrav način za oboje.

Takođe naš sajt vam nudi mogućnost online psihologa, čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu. Kako smo i rekli, ako imate utisak da ste sa pravim čovekom za sebe, potpuno je u redu da se za tu vezu borite. Možda će najlakši način biti to da porazgovarate sa nekim stručnim licem, koje će objektivno razmotriti problem.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »