Posesivnost

Posesivnost je usko povezana sa ljubomorom koja je često rezultira krajem velikog broja veza. Sa druge strane posesivnost se može smatrati sklonošću autodestruktivnih osoba, koje jednostavno ne umeju da funkcionišu u vezama na normalan način. Posesivnost je najčešće povezana brojnim sa strahovima u vezi. Najčešće su to nepoverenje, nesigurnost i ljubomora koja ide ruku pod ruku sa posesivnošću koju oseća pojedinac u vezi.

Ako neko ima problem sa posesivnošću, to verovatno jeste rezultat nerazumevanja razlike između ljubavi i posedovanja. Ljubav i posedstvo nad nečim su dve potpuno različite stvari. Zato u velikoj svetskoj literature možemo naići na jednačenje ljubavi i slobode, koje zaista jesu bliske kategorije. Zapitajte se da li se može voleti, ako niste slobodni da volite nekoga koga želite da volite? Teško, zar ne?

Online psiholog

Posedstvo možemo imati samo nad nečim što je materijalno, a čak i onda ne možemo sa punim pravom reći da je nešto samo naše. Zato svaka posesivnost u ljubavi dolazi iz sebičluka, nepoverenja u partnera i nepostojanja slobode ili nerazumevanja svog partnera. Takav odnos može se sagledati kao toksičan odnos između partnera i ne može se u njemu učitati bilo šta dobro ili zdravo. Na kraju može rezultirati u najboljem slučaju samo urušavanjem veze. Najgori slučaj bi bio to da toliko ošteti partnera koji trpi posesivnost, da taj partner razvije neki oblik mentalnog obolenja ili simptome mentalnih poremećaja.

Neko može misliti da preterujemo, ali predpostavite kakav uticaj može imati posesivnost, ljubomora, toksičnost i konstanta ljubomora ili svađe u vezi na pojedinca koji sve to trpi. Jedan od oblika problema bi mogao biti i taj da pojedinac koji trpi posesivnost, može postati potpuno nepoverljiv prema bilo kojem novom partneru kada raskine sa posesivnim partnerom.

Ako osećate probleme koje izaziva veza sa posesivnim partnerom možete se obratiti psihologu i na našem sajtu. Naš sajt vam nudi konsultacije sa online psihologom, čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu.

Šta pokreće posesivnost?

Posesivnost uglavnom vodi poreklo od usamljenosti i diskriminacije tokom detinjstva, pa sve do niskog samopoštovanja. Po nekim istraživanjima to može biti i genetska osobina koja je nasledna. Međutim vodeći stručnjaci više zagovaraju tvrdnju da posisvnost jeste stečena, da je naučena u oponašanju nekog od roditelja.

Važno je napomenuti da bez obzira na uzrok ili posledicu, posesivni ljudi trpe napade strasti i besa nad svojim partnerima. Te negativne emocije su bolne za oba partnera i u suprotnosti su sa poverenjem i ljubavlju. Na kraju krajeva uglavnom dovode do raskida.

Simptomi posesivnosti

Posesivnost nije samo u pokušaju da se dominira nad drugom osobom, već u tome da se na nju gleda kao na osumnjičenog, a u stvarnosti oni nisu ništa uradili. Kada je reč o posesivnosti sve se obično pojavljuje u nekakvoj lančanoj reakciji, gde su posedovanje i dominacija nad drugima svakim danom sve veći.

Posesivna osoba oseća potrebu da špijunira svog partnera, pregleda njegov prtljag i traži znakove neverstva u svom braku ili vezi. Ukratko, stalno sumnjaju na svog partnera i ne dopuštaju im da se odmore od svađe u koje konstantno upadaju. U drugim prilikama čak može doći do te tačke da prate partnera na poslu i špijuniraju ih kako bi saznali da li imaju aferu sa drugom ili drugim.

Uništavanje veze

U početku se posesivnost tumači kao znak ljubavi, ali kada postane uporna i negativna osobina, počećete da vidite i osetite pukotine u vezi.

Svaka veza, bez obzira na to koliko je duboka i intenzivna, omogućava prostor i slobodu za oba partnera, ali kod parova gde se javlja posesivnost, to dovodi do uništenja veze. Posesivna osoba želi da preuzme sve i izaziva poremećaje u životu oba partnera, onemogućavajući nekoga da ima dovoljno slobode ili spokoja da uživa u tako neodoljivoj vezi. To je veza koja je osuđena na neuspeh u samom startu. Ne može se izgraditi zdrav odnos u vezi u kojoj je neko gospodar nečije sreće, nečije tuge ili celokupne ličnosti. Veza mora biti dvosmerna ulica u kojoj svako daje jednako, u kojoj svako ima dovoljno slobode i razumevanja za svog partnera.

Problem posesivne osobe može biti to da jednostavno i ne poznaje svog partnera. Da ne poznaje njegove ili njene navike, da ima nedostatak razumevanje prema ličnosti koju bi trebao da poznaje bolje od svih ostalih.

Online psiholog

Kako kontrolisati posesivnost

Kada želite da kontrolišete posesivnost, duboko disanje i meditacija su sjajni jer pomažu u postizanju većeg nivoa mentalne koncentracije.

Ovo pomaže osobi da napusti posesivnost, a pojačana koncentracija ili samosveno smirivanje dovodi do veće samokontrole i vođenja razumom, što joj pomaže da izbegne posesivnost nad svojim voljenim partnerom ili partnerkom.

U ovakvim slučajevima mogla bi vam pomoći treća i objektivna strana u vidu prijatelja ili stručnog lica. Ako imate problem sa posesivnim partnerom postarajte se da nekome ispričate o tome. Posesivnost jednog dana može postati ozbiljan preduslov za toksičnu vezu ili za agresivnog partnera čiji će efekti biti gori od stalnih svađa. Važno je da o ovome porazgovarate sa nekim, a ako imate utisak da nemate adekvatnog sagovornika, možete se obratiti našem online psihologu, čiji kontakt možete pronaći na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »