Kako se rešiti posesivnosti?

Vlasništvo nad partenerom i pritisak nad njim se čini kao jako frustrirajuća stvar spram svih divnih stvari koje mogu da se dešavaju u vezi. Međutim, mnogi parovi otkrivaju da može postojati klizav put od želje za ljubavnikom do želje da ih poseduju. Kada je reč o suočavanju sa osećanjima ljubomore ili nesigurnosti, parovi mogu preći granicu od ljubavi do posesivnosti vrlo lako. Nakon perioda lepih osećanja uću u fazu u kojoj toliko podrazumevaju da je partner njihov da oni ne mogu imati svoj samostalan životom. To se često dešava kad jedan partner izađe sa prijateljima a drugi partner počne da se bavi ispitivanjima zbog privlačnosti bilo koga drugog.

Postoji mnogo suptilnih i ne baš suptilnih načina na koje ljudi pokušavaju da kontrolišu partnere u vezi kao sredstvo za smirivanje sopstvenih emocija. Ipak, osećaj povezanosti s nekim ne znači da je u redu ponašati se bezobzirno ili vršiti moć nad njim. U stvari, pokušaji vršenja vlasti nad našim partnerima zapravo jeste čista nesigurnost. Kada pokušavamo da kontrolišemo nekoga ko nam je blizak, uskraćujemo mu pravo na njegov sopstveni život. U zdravoj vezi, želimo da naši partneri (i mi sami po tom pitanju) budu ispunjeni, dobro zaokruženi pojedinci koji su u potpunosti ostvareni. Kada na primer učinimo da se naš partner oseća krivim što je odlučio da provodi vreme sa prijateljima, zapravo smanjujemo njihov indvidualni svet. Uvek bi trebalo da težimo rastu međusobnih svetova, a ne da ih ograničavamo. U suprotnom, iz veze izvlačimo život. Nije iznenađenje što su studije pokazale da ljubomora i nadzorna ponašanja koja često povezujemo sa posesivnošću dovode do nezadovoljstva u odnosima i destruktivnog ponašanja.

Online psiholog

Kako možete zaustaviti posesivne obrasce u vašoj vezi?

Prvi korak je razumevanje zašto se bavite kontrolom ponašanja partnera, a drugi korak je suočavanje sa osnovnim osećanjima koja vas vode ka tome.
Većina nas ima određeni stepen straha i nesigurnosti oko svojih bliskih odnosa. Ova osećanja mogu nastati iz dublje borbe koju imamo sa poverenjem, niskim samopoštovanjem, strahom od odbijanja, gubitka ili same intimnosti. Ove duboko usađene emocije mogu dovesti do želje za kontrolom. Umesto da istražujemo odakle potiču ova osećanja, skloni smo da ih projektujemo na svog partnera i počnemo da delujemo u kontroli ponašanja za koje se nadamo da će ublažiti ta bolna osećanja.

Na primer, možemo se na nekom osnovnom nivou osećati manje privlačno, te svaka potencijalna opasnost u vidu pogleda na drugog muškarca i ženu u nama budi posesivna osećanja. Možda ćemo početi da se ponašamo hladno u nadi da će pokazati interesovanje za naša osećanja. Često se dešava da partneri naude svom partneru tako što će doneti pravila o tome gde mogu, a gde ne mogu, šta mogu, a šta ne mogu. Svi ovi obrasci ponašanja imaju mnogo više veze s nama nego sa našim partnerom. I većina njih ima duboke korene u našoj prošlosti. Dakle, ne osuđujte prvo partnera već pođite od sebe!

Kao deca razvijali smo strategije ili odbranu u nastojanju da se zaštitimo od teških ili bolnih stanja. Ta rana iskustva oblikovala su naša očekivanja u vezama i gardu koju smo tada stvorili, pa se i danas reflektuju na naš život. Zato shvatanje sopstvene prošlosti i istraživanje naših ranih obrazaca vezanosti može biti od velike pomoći u razumevanju naših osećanja posesivnosti kao odraslih. Kao odrasli, možemo svoja osećanja projektovati na svog partnera, osećajući se kao da moramo da ih podsetimo da nas primećuju itd. Možda imamo veliku zabrinutost zbog njihovog kretanja, bojeći se odbijanja ili napuštanja. Kao rezultat toga, proživljavamo prošlost, držeći se ili čineći napore da kontrolišemo svog partnera, tako da se možemo osećati sigurno.

Online psiholog

Pronađite načine za smirivanje anksioznosti koju izaziva posesivnost

Postoji mnogo metoda za smirivanje anksioznosti. Praksa smirivanja, koncentracije i vežbe disanja omogućavaju nam da naučimo da se nosimo sa svojim mislima i osećanjima, a da ih ne savladamo ili da im omogućimo da kontrolišu naše ponašanje.Zavirite u sebe i svoju prošlost ukoliko imate problem sa posesivnošću i trudite se da je kanališete. Sa druge strane, ukoliko je vaš partner posesivan tragajte za korenom njegovog problema.

Ukoliko imate problema sa svojom posesivnošću ili posesivnošću partnera, možete se obratiti za savet psiholozima sa našeg sajta.
Ne zaboravite da ničija posesivnost ne može da spreči pojedinca da se oseća slobodno!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »