Kako se psihički smiriti

Svi se mi brinemo i s vremena na vreme bivamo pod velikim stresom. To je normalan deo života, zar ne? Ali šta se dešava kada ta anksioznost ili bes preuzmu kontrolu, a vi se ne možete smiriti? Sposobnost da se smirite u ovom trenutku često je lakše objasniti nego zaista učiniti. Zato vam poznavanje nekoliko strategija može pomoći kada se osećate uznemireno ili ljuto. Psiha je deo elementarnog zdravlja i negujte je!

Stoga, dajemo vam 15 korisnih saveta koje možete isprobati sledeći put kada budete želeli da se smirite:

Online psiholog

1. Dišite

Disanje je broj jedan i najefikasnija tehnika za brzo smanjenje besa i anksioznosti. Kad ste uznemireni ili ljuti, skloni ste brzom i plitkom dahu. Takvo disanje šalje lošu poruku vašem mozgu, izazivajući pozitivnu povratnu spregu pojačavajući vaš odgovor još napetijim. Zato dugo, duboko smirujuće disanje pomaže da se smirite.

2. Priznajte da ste zabrinuti ili ljuti

Dozvolite sebi da kažete da ste zabrinuti ili ljuti. Kada označite kako se osećate i dozvolite sebi da to izrazite, anksioznost i ljutnja koju doživljavate mogu se smanjiti.

3. Ispitajte svoje misli

Deo zabrinutosti ili ljutnje su iracionalne misli koje nemaju nužno smisla. Ove misli su često crne i destruktivne. Možda ćete se naći u ciklusu „šta ako“, zbog čega možete sabotirati mnoge stvari u svom životu. Kada doživite jednu od ovih misli, zastanite i postavite sebi sledeća pitanja:

  • Da li će se ovo verovatno dogoditi?
  • Da li je ovo racionalna misao?
  • Da li mi se ovo ikada ranije dogodilo?
  • Šta je najgore što se može dogoditi? Mogu li da podnesem to?

Nakon što prođete kroz pitanja, vreme je da preoblikujete svoje razmišljanje.

4. Otpustite anksioznost ili bes

Emocionalna energija postaje izbalansirana uz aktivnosti poput trčanja ili šetnje. Uključivanje u neku fizičku aktivnost oslobađa]serotonin koji će vam pomoći da se smirite i osećate bolje. Međutim, trebalo bi da izbegavate fizičku aktivnost koja uključuje izražavanje besa, poput udaranja zidova ili vrištanja. Pokazalo se da ovo pojačava osećaj besa.

Online psiholog

5. Vizualizujte sebe smirenim

Ovaj savet zahteva da vežbate tehnike disanja koje ste naučili. Nakon što ste duboko udahnuli, zatvorite oči i zamislite se smirenim. Posmatrajte svoje telo opušteno i zamislite sebe kako radite kroz stresnu situaciju ili situaciju koja izaziva anksioznost ostajući mirni i koncentrisani. Stvaranjem mentalne slike o tome kako izgleda ostati miran, možete se vratiti na tu sliku kada ste zabrinuti.

6. Dobro razmislite

Imajte mantru koju ćete koristiti u kritičnim situacijama. Samo se uverite da vam je od pomoći. Ovo omogućava razmišljanju da pomeri fokus sa lošeg na nešto što je provereno dobro. Kada smo uznemireni ili ljuti, postajemo hiper fokusirani na uzrok, a racionalne misli napuštaju naš um. Ove mantre nam daju priliku da dozvolimo da se racionalno razmišljanje vrati i dovede do boljeg ishoda.

7. Slušajte muziku

Sledeći put kada osetite da vam nivo anksioznosti raste, uzmite slušalice i uključite svoju omiljenu muziku. Slušanje muzike može imati vrlo smirujući efekat na telo i um.

8. Promenite fokus

Napustite situaciju, pogledajte u drugom smeru, izađite iz sobe ili izađite napolje. Odlazak napolje ili u drugo okruženje se pokazuje kao najbolje, kako biste imali vremena za bolje donošenje odluka. Ne razmišljamo najbolje kada smo uznemireni ili ljuti; bavimo se razmišljanjem o preživljavanju te situacije. Ovo je u redu ako je naš život zaista u opasnosti, ali ako nije životno ugrožen, želimo naše najbolje razmišljanje, a ne instinkte za preživljavanje!

9. Opustite telo

Kada ste uznemireni ili ljuti, možete se osećati kao da vam je svaki mišić u telu napet (a verovatno i jesu). Vežbanje progresivnog opuštanja mišića može vam pomoći da se smirite i usredsredite. Da biste to uradili, lezite na pod raširenih ruku. Uverite se da stopala nisu prekrštena i da ruke nisu u šakama. Počnite od prstiju i sugerišite sebi da ih oslobodite. Polako se pomerajte uz telo, govoreći sebi daotpustite svaki deo tela dok ne dođete do glave.

10. Zapiši

Ako ste previše ljuti ili nestrpljivi da razgovarate o tome, uzmite dnevnik i napišite svoja razmišljanja. Ne brinite oko potpunih rečenica ili interpunkcije – samo napišite. Pisanje vam pomaže da izbacite negativne misli iz glave.

11. Udahnite svež vazduh

Temperatura i cirkulacija vazduha u prostoriji mogu povećati vašu anksioznost ili bes. Ako se osećate napeto i prostor u kome se nalazite je vruć i zagušljiv, to može izazvati napad panike. Uklonite se iz tog okruženja što je pre moguće i izađite napolje, čak i ako je to samo nekoliko minuta. Ne samo da će vam svež vazduh pomoći da se smirite, već i promena okruženja ponekad može prekinuti vaše brige.

12. Počastite sebe hranom koju volite

Ako ste gladni ili niste pravilno hidrirani, mnoge od ovih tehnika neće raditi. Zato je važno da usporite i pojedete nešto, čak i ako je to samo mala užina. Neka to bude nešto što je prava poslastica za vas!

13. Spustite ramena

Ako je vaše telo napeto, velika je verovatnoća da će vam držanje patiti. Sedite visoko, duboko udahnite i spustite ramena. Da biste to uradili, možete se usredsrediti na spajanje lopatica, a zatim nadole. Ovo vam povlači ramena dole. Udahnite nekoliko puta duboko. To možete učiniti nekoliko puta dnevno.

14. Imajte objekat za centriranje

Kad ste uznemireni ili ljuti, toliko energije trošite na iracionalne misli. Kad ste mirni, pronađite „predmet za centriranje“, poput male plišane životinje, uglačane stijene koju držite u džepu ili medaljona koji nosite oko vrata. Recite sebi da ćete dodirnuti ovaj predmet kada osetite anksioznost ili frustraciju. Ovo vas usredsređuje i pomaže vam da smirite misli. Na primer, ako ste na poslu i šef vas zabrinjava, nežno trljajte medaljon oko vrata.

15. Identifikujte tačke pritiska za smirivanje besa i anksioznosti

Odlazak na masažu ili primena akupunkture je divan način da se rešite anksioznosti i besa. Naravno, nije uvek lako naći vremena u svom danu da to ostvarite. Dobra vest je da možete učiniti akupresuru na sebi za trenutno ublažavanje anksioznosti. Ova metoda uključuje pritisak prstima ili rukom na određene tačke tela. Pritisak oslobađa napetost i opušta vaše telo.

Jedna oblast za početak je tačka gde unutrašnja strana vašeg zgloba rukom formira nabor. Pritisnite palac na ovom području dva minuta. Ovo može pomoći u ublažavanju napetosti.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »