Imam osećaj da me vara?

Sumnja je nešto što je od čoveka načinilo biće koje se danas može posmatrati kao najdominantnije…bar u našem sunčevom sistemu. Sumnja je često bila pogonski motor razvitka ljudske misli, tehnologije i nauke jer nas je stalno kopkala da istražimo nove mogućnosti i da se ne zadržavamo na trenutnim rešenjima.

Kada to kažemo na ovakav način, možemo zaključiti da mnogo toga dugujemo „sumnji“. Međutim kada sumnju postavimo u određeni kontekst, na primer u kontekst ljudskih odnosa – tu stvari postaju nešto drugačije.

Online psiholog

Ako sumnjamo u nešto u kontekstu odnosa koji imamo sa nekim, sumnja kao takva može postati zaista negativno osećanje i može rezultirati negativnim posledicama. Posledice mogu biti negativne i kada je sumnja opravdana i kada je neopravdana, ponaročito ako je kontekst međuljudskog odnosa veza ili brak.

Nedostatak poverenja ili sumnja u partnera u braku ili vezi može biti toliko negativna, da i bez obzira da li je naš partner kriv ili nije – to ostavlja posledice koje su često neizlečive.

Sumnja u partnerovu vernost može biti destruktivna i pogubna stvar za odnos među vama. Upravo onako kako smo rekli, čak i kada sumnja nije opravdana! Zato što su sve te male krize uzročnik i često kulminizator većih problema.

Stoga ovaj tekst ima da odgovori na pitanje šta učiniti ako sumnjam? Drugačije rečeno, ovaj tekst ima za cilj da odgovori na pitanje „šta činiti ako imam osećaj da me vara?“ Takođe osvrnućemo se i na znake koji bi mogli biti pokazatelj da vas partner vara.

Imam osećaj da me vara – šta da učinim?

Važno je da prvo jasno sebi odgovorite na pitanje da li je ovo u potpunosti tačno. Blago nepoverenje prema partneru, čak i kada nije naročito sumnjiv može biti uobičajena stvar. Ne želimo ovde da potkrepljujemo teorije da su svi muškarci isti i da svi muškarci varaju. Muškarci varaju koliko i žene i nisu svi muškarci isti. Čak nisu ni svi muškarci koji varaju isti! Prevare uključuju laž, a neki se u lažima bolje snalaze dok se drugi u njima uopšte ne snalaze. Međutim kako to obično biva čak i najbolji lažovi mogu da se sapletu.

Kada dođe do toga, onda ćete verovatno i znati da li su vaše sumnje opravdane. Opravdanost vaše sumnje zapravo jeste jako bitna, koliko god vam to čudno zvučalo. Zato što mali nagoveštaji mogu biti lažna uzbuna, a lažna uzbuna može dovesti do povišene paranoje bez potrebe.

Stoga dobro procenite da li je vaša sumnja opravdana, jer osećaj da vas je prevario nije sam po sebi dovoljan dokaz – jer možda stvarno i nije!

Ako imate utisak da to sigurno jeste tako, postoji par stvari koje treba da znate.

1. Napravite listu „za i protiv“

Ovo vam može zvučati kao trivijalnost, međutim ovakve stvari vam zapravo mogu pomoći da prebolite raskid ili sam čin prevare partnera ukoliko se on i desio. Napravite listu stvari zbog kojih bi možda mogli oprostiti partneru i stvari zbog kojih ne možete oprostiti partneru. Zapravo spisak bi mogao da služi kao podsetnik ali i pokazatelj da li treba raskinuti ili ne.

Ukoliko želite da prebrodite ovakvu stvar u životu, jednostavno će vam biti potrebna perspektiva i stav. Morate odgovoriti sebi na pitanje, kako vi to što se desilo doživljavate i kako možete nastaviti ili ne nastaviti sa vezom ukoliko dođe do raskida. Takođe ovakav odnos može biti nešto što će vas ohrabriti da preduzmete odgovarajuće mere u kontekstu onoga što se desilo.

2. Porazmislite o stvarima iz prošlosti

Ukoliko ste već imali priliku da iskusite prevaru u vezi, pokušajte da se prisetite stvari koje bi vam pomogle i u ovom slučaju. Na primer šta je to otkrilo prethodnog partnera? Šta je dovelo do toga da vas partner prevari ili šta je on rekao u svoju odbranu? Takođe ne isključujte mogućnost da zbog prethodnog lošeg iskustva, imate utisak da vam se ovaj problem dešava ponovo. Prevare u vezi ili braku su jako traumatične, te se kasnije mogu javiti čak i kao prepreka novim vezama.

Razmislite takođe o tome da li ste sa trenutnim partnerom imali problema ranije, ili naznaka da bi se takav problem mogao desiti. Nikada ne isključujte mogućnost da je vaša pretpostavka možda netačna, ali nemojte ni isključivati verodostojnost vlastite intuicije.

3. Razgovarajte sa prijateljima i zapisujte sve

Zapisivanje vlastitih problema odlična je praksa koju savetuju vrhunski psiholozi i psihoterapeuti. Često može biti izuzetno praktična i lekovita praksa zapisati ono što nas muči i kasnije se vraćati tome, da vidimo koliko smo napredovali u svom nastojanju da nešto prebrodimo. Ono što zapišete često vam može pomoći da konačno odlučite šta ćete učiniti sa vezom ili brakom, ako se zaista ispostavi da vas je partner prevario.

Savet drugih i konsultovanje bližnjih, pa i prijatelja takođe može biti od pomoći. Preljuba je bolna i često traumatična stvar za partnera koji je trpi. Stoga razgovor sa drugima takođe može imati terapeutsko dejstvo na vas i vašu psihu. Izolacija i bežanje od drugih često mogu biti kontraproduktivni, jer će vam trebati zdravo okruženje da prevaziđete stvari koje vas muče.

Online psiholog

4. Dajte partneru do znanja da želite da razgovarate i učinite to u prostoru u kom se osećate prijatno

Kada je reč o bitnim razgovorima koje treba da obavimo svi mi čekamo neki pravi trenutak. Međutim mesto u kom možete obaviti ovaj razgovor može igrati značajniju ulogu. Potrudite se da nađete prostor u kom možete obaviti intimniji razgovor, ali da on bude prijatan i vama i partneru. Pokazalo se da ova metoda utiče na to da se ljudi otvore, čak i kada to ne žele. Pustite da atmosfera učini svoje, ako želite da saznate istinu.

Takođe jeste važno da ste u stanju da razgovarate i da jasno date do znanja partneru da želite da razgovarate o nečemu što vas muči. Vrlo je važno da prevalite to preko usana, jer bi se u suprotnom agonija mogla nastavljati i nastavljati do te mere, da će vam kasije biti krivo što se i pokušali da nađete rešenje.

U svakom slučaju važno je da obratite pažnju na neke detalje ukoliko osećate da postoji problem i razlog za opravdanu sumnju.

Koji su to znaci koji dokazuju da je neko preljubnik?

Kada su ovakve stvari u pitanju često generalizujemo i zaista je nemoguće proći kroz ovu temu bez toga. Međutim većina muškaraca može pokazati slične ili iste znakove kada je preljuba u pitanju.

Naravno ima slučajeva koji su drastično različiti, posebno ako je u pitanju osoba koja ima drugačiju svest o preljubi ili joj fali moralni kompas da uopšte ustanovi da greši u onome što radi.

Kod normalnih muškaraca postoje znakovi koji ga mogu otkriti u preljubi, a neke od njih ćemo i istaći.

1. Sumnjive telefonske poruke i pozivi

Ovo je nešto što vas je možda i dovelo do ovog teksta i verovatno imate svest o tome šta zapravo želimo da kažemo. Složićemo se da je izuzetno sumnjivo da naš partner ima problem sa tim da mu mi gledamo stvari po telefonu pa i računaru. Naravno da svako ima prava na svoju privatnost, ali nije isuviše velika stvar da partneru sa kojim provodite vreme svaki dan uzmete telofon da pozovete nekoga ili da vidite zajedničke slike. Moramo istaći da pod ovim ne mislimo na ništa između redova, pogledati zajedničke slike ne znači prelistati ceo čet u poslednjih deset godina – jer to jeste urušavanje nečije privatnosti.

Ne morate čak ni dodirivati njegov telefon, dovoljno će biti samo da obratite pažnju na to kako on komunicira preko telefona. Na primer da li se sakriva ili odlazi kada mora da obavi poziv i slično?

2. Česti izlasci i vrlo čudni alibiji

Naprasno bavljenje hobijem koji do tada nije ni postojao u njegovoj rutini ne mora biti sumnjivo. Međutim ako zbog tog hobija ne može da se viđa sa vama ili provodi vreme sa vama – to može postati sumnjivo. Posebno ako ne želi da se bar čujete s vremena na vreme!

Izlasci i dešavanja na poslu koja uključuju njegove izostanke sa porodičnih ručkova, večera i nekada bitnih stvari – mogu biti signal da nešto nije u redu. Obratite pažnju na njegov govor tela, na njegovo ponašanje i na to koliko često izostaje i izostavlja vas iz svog života.

Takođe imate pravo i osmelite se da proverite njegov “alibi”. Slobodno pitajte njegove prijatelje da li je bio sa njima te večeri kada tvrdi da jeste.

3. Nagle promene u stajlingu i ponašanju

Bitna stvar koja često prati prevaru a koju treba istaći pre onoga što smo naveli u podnaslovu jesu finansije. Neko ko vara često ima i neke nepredviđene i neopravdane troškove. Naravno to često nisu neki sitni troškovi, već troškovi koji su poprilično primetni i na njih zaista treba da obratite pažnju.

Promene u stajlingu i naglo doterivanje takođe može biti pokazatelj opravdanih sumnji. Posebno u situacijama kada vaš partner za takve stvari do nedavno nije bio zainteresovan. Ovo uključuje i promene u ponašanju, ali i govor tela koji je drugačiji. Osoba koja vara često ne može da podnese teret vođenja dva uzastopna života u kojem jedan isključuje drugi. To često može dovesti do vidljivog stresa, češćih svađa i vidnog nezadovoljstva.

Obratite pažnju na mnoge savete koje smo izložili, ne zaboravljajući da je sve ovo možda samo lažna uzbuna i da za sve postoji racionalno objašnjenje. Ako ipak nije tako i ispostavi se da jeste u pravu, na našem sajtu možete dobiti odgovarajuću pomoć. Pomoć vam mogu pružiti naši psiholozi kojima se možete obratiti putem online aplikacija, stoga rezervišite svoju seansu već danas.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »