Emocionalni razvod (sami u braku)

Nema ništa sentimentalnije od svedočenja srećnog para koji razmenjuje svoje venčane zavete. Suze radosnice tokom ceremonije nisu neuobičajeno iskustvo. Energija ljubavi i romantike može brzo da ispuni vazduh kada se daju zaveti obećanja i posvećenosti da ostanete zakonski vezani kao partneri „od danas pa nadalje“.

Online psiholog

Namere i obećanja, međutim, nisu dovoljna garancija da će brak preživeti složenost koju supružnička kohabitacija, razlike u ličnostima, perspektive odgoja dece, finansijska pitanja i mnoštvo drugih varijabli koje su previše brojne da bi se pominjale mogu predstaviti parovima koji se nadaju devizi„ živeli su srećno do kraja života”.

Kada dolazi do raspada braka?

Nerešeni trajni sukobi i neslaganja koji se nagomilavaju tokom vremena mogu postati uvećani i toksični, zaraziti supružnički odnos što može podstaći silaznu spiralu koja vodi ka procesu bračnog raspada. Ako se to dogodi, efikasna komunikacija, poverenje i poštovanje mogu biti izgubljeni.

Ne postoji predvidljiv vremenski okvir koliko dugo brak može da ostane u ovoj krizi raspada, ali mnogi parovi na kraju stignu na raskrsnicu gde se osećaju pod pritiskom da izaberu put razrešenja ili raskida. Ako se izabere opcija razdvajanja, jedna ili obe strane odustaju od pokušaja da rade na vezi i pomire se sa činjenicom da je brak završen.

Vrste razvoda

Bračno razdvajanje je ili legalno, što uključuje sudski sistem, stambene i finansijske promene, i aranžmane o starateljstvu ako su u pitanju deca… ILI

Postoji fenomen razdvajanja koji se zove emocionalni razvod; čistilište ili period distance gde su jedan ili oba partnera prekinuli većinu interakcija koje uključuju bilo kakvu diskusiju o bračnom rešenju, očekivanjima ili ključnim temama neslaganja.

Razumevanje emocionalnog razvoda

Za neke parove, emocionalni razvod u okviru njihovog braka može izgledati kao kombinacija bilo koje od sledećih tehnika izbegavanja/odvlačenja pažnje:

“Grobljanski život, sve po starom ili status quo” egzistencija u kojoj je fokus komunikacije više o kućnim potrebama i vaspitavanje dece ili drugim rutinskim obavezama. Dogovor ili primirje da se više ne slažu oko bračnih poteškoća koje tada postaju „nova normalna” i prihvatljiva nova „supružnička” veza. Pored toga, ovo „pravilo da više nema svađe“ može uključivati nepisani dogovor da se ne dele snovi, uvidi, povrede, itd.; lična osećanja i ciljevi su čuvani, tajni i skriveni. Emocionalna podrška se traži van braka. O ovom aranžmanu emocionalnog prekida može se, ali ne mora, otvoreno razgovarati bez dogovorenog roka. Brakovi mogu plutati u ovom postojanju dugi niz godina.

Stav na bojnom polju – Odbrambeno neprijateljsko ponašanje može postati norma koja služi kao moćan zid koji drži bračne partnere na takvoj udaljenosti da je bilo kakva intimna komunikacija o statusu njihovog braka ili veze nedostupna.

U oba slučaja, partneri mogu voditi odvojene živote odvojeno od svojih supružnika van kuće. Neki možda redovno posećuju aktivnosti i provode vreme sa prijateljima što isključuje njihove bračne partnere.

Online psiholog

Zašto bi se neko emocionalno razveo od svog partnera?

Pa zašto bi jedan (ili oba partnera) želeo da pristane na prekid veze sa svojim partnerom i nastavi da deli dom pod ovim uslovima? Zašto bi želeli da budu u braku koji više liči na groblje ili bojno polje? U osnovi ovo znači da se pretvarate da ste u braku pred spoljnim svetom, a zapravo živite samačkim životom iznutra ili čak i spolja.

U enegleskom se čak javio izraz “maringle”, kovanica od reči “married” – oženjen i reči “single” – samac.

Nakon godina diskusije o razlozima koji stoje iza trajnog emocionalnog razvoda sa klijentima i poznanicima, čini se da su prednosti biti Mar-ringle uobičajene i jasne:

  • Manje je stresno nego što su to posao i ulaganja zahtevali u pokušaj da se „spasi brak“ za koji se veruje da je gotov dok se održava stabilnost doma i kombinacija imovine. Ovo može biti linija manjeg otpora i osećaj udobnosti koji služi kao privremeni ili trajni mehanizam preživljavanja dok se ne donese odluka da se krene napred.
  • Vreme provedeno u ovoj „pauzi“ može se iskoristiti za ozbiljno razmatranje finansijskih i imovinskih posledica pravnog razvoda; promene načina života i sve odluke o starateljstvu u vezi sa decom.

Opasnosti emocionalnog razvoda

Nemoguće je svakoga dana i svake sekunde lagati sebe i nekoga pored sebe. Stoga je i nemoguće da će partner sakriti prevaru ukoliko živi sa vama. To može potrajati, može trajati neko vreme – ali na kaDok za neke bračne parove koji žive u nedefinisanom vanvremenskom stanju emocionalnog razvoda mogu poslužiti svrsi, opasnosti ovog aranžmana u najboljem slučaju mogu biti nesigurne:

Neutrvrđene granice – ako su parovi emocionalno razvedeni, da li je prihvatljivo da se upuštaju u romantične intimne veze van braka? Da li se time poštuju i poštuju obećanja vernosti ili se to može odreći?

Deca – ako je efikasna komunikacija između partnera rutinski neprijateljska ili gotovo nepostojeća, kako to utiče na decu u domaćinstvu? Kako se zdrava veza kao bračni par promoviše i oblikuje prema članovima porodice u kući?

Integritet/sreća – kako se pomiriti sa „unutrašnjim saznanjem“ da „istina“ unutar svetosti braka nije autentična? Koje su posledice i žrtve po unutrašnje ja i nivo sreće kada živite kao Mar-ringl?

* Istraživanja snažno povezuju dugoročna osećanja neispunjenosti, frustracije i tuge sa depresijom, anksioznošću i somatskim tegobama (poremećaj spavanja; prekomerno jedenje ili piće; medicinske komplikacije, itd.)

Ljudi koji se nađu u ovoj situaciji da su u braku, ali se ponašaju više kao „samci“, među mnogim su parovima u današnjem svetu koji biraju ovu opciju iz više razloga. Zbog činjenice da većina parova koji žive kao „Mar-ringles“ ne otkrivaju istinu o ovom aranžmanu ni javno ni lično, teško je dobiti tačnu predstavu o obimu ovog fenomena.

Iako je zabrinutost u vezi sa finansijama i decom među najvećim razlozima zašto parovi ostaju zajedno u neispunjenom braku, produženi periodi ove kohabitacije mogu biti toksični za nečiju samopoštovanje i samopouzdanje. Najbolji savet je da tražite formalni ili neformalni savet, kao što je tradicionalna terapija ili podrška od poznatih izvora kao što su prijatelji i porodica, radeći na introspekciji i razmišljanju koje će ili dovesti do pomirenja ili odluke da se brak legalno prekine.

Dok na svaki dan venčanja srećni par obično ima nameru „živeti srećno do kraja života“, teško je predvideti da li će njihova veza napredovati ili će se samo opustiti tokom vremena. Ono što je, međutim, jasno jeste to da veze koje predugo stagniraju nemaju priliku da rastu ili cvetaju, blokirajući nečiji suštinski duhovni, psihološki i emocionalni razvoj.

Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć, zapamtite da ste na pravom mestu. Naš sajt pored tekstova na brojne teme, koje nude uvide u stanja, ali i savete za njihovo prevazilaženje nudi i mogućnost online terapije.

Sve što je potrebno da uradite jeste to da odete u rubriku sa psiholozima na našem sajtu, odaberete psihologa koji vam se najviše dopada i obratite mu se za pomoć. Sve seanse koje možete organizovati putem našeg sajta su u vidu online seansi. To znači da vašu seansu možete pratiti sa bilo koje lokacije na kojoj imate dobar pristup internetu.

Organizuju se putem bilo koje online, internet platforme ili aplikacije koja ima opciju video poziva. Ne čekajte da se vaši problemi pogoršaju, jer za sve postoji rešenje. Ukoliko vam je potreban savet, pomoć u vidu razgovora sa licenciranim stručnjacima na polju psihologije, pozovite nas već danas.
raju će se sam otkriti. Jedan od pokazatelja je to da vam on deluje odsutno ili rastrojeno. Dešava se jednostavno da muškarac više ne može da isprati šta je laž, a šta nije i za šta vas je lagao, a za šta ne.

Zbrka u njegovoj glavi kulminiraće pitanjima ili čak porukom koju bi mu poslala ljubavnica. Govor tela u ovakvim situacijama može biti znojenje, grčenje ili neki drugi pokazatelj neugodnosti. Propratne stvari mogu biti stres, odsustvo komunikacije ili bes, ali svakako i odsutnost. Ne možemo stalno biti na dva mesta u isto vreme, to košta živaca – pogotovo kada lažemo da drugog mesta nema.

Nikada nije kasno da se potpunije pozabavite nekim problemom i sami uz našu malu pomoć, dođete do nekog konačnog rešenja. Rešenja koje će vam pomoći da u budućnosti vodite srećniji život, pun zadovoljstva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »