Žena me vara šta da radim?

Nijedan muškarac se ne bi obradovao otkrivanjem partnerkinog neverstva – međutim to se ipak dešava, mnogim muškarcima.

Kada se ovakve stvari dogode često je izuzetno teško obraditi poplavu emocija koje naleći. Od toga da osećamo neverovatan bes, do toga da osećamo neverovatnu tugu ako uprkos svega i dalje volimo svoju partnerku.

Online psiholog

Ako samo sumnjate na to proverite još jedanput pre nego što budete kofrontirali svoju partnerku sa činjecima. Normalno je da osećate da nešto nije u redu sa vašom partnerkom, ukoliko ste dugo u vezi čak i da niste sposobni za dobru procenu toga da li neko laže ili ne – moći ćete da se uverite u njenu iskrenost, jer je svakako dovoljno poznajete! Međutim ne možete napasti partnerku bez dokaza da vas je varala, ili ako ste samo imali utisak ili osećanje da se to dešava.

Prvo dobro procenite i porazmislite o stvarima koje su vas navele da mislite da je to u pitanju, pa tek onda konfrontirajte partnerku o vašim sumnjama.

Znaci da vas vara

1. Čuva svoj telefon kao oči u glavi: I žene i muškarci varaju iz istih razloga i česta je zabluda da žene to rade iz ljubavi, a muškarci zbog čistog seksa. To nije tačno, oba razloga su često propratna i kod muškaraca i kod žena, a dolaze kao rezultat negativnih faktora u vezi ili braku koju ometaju puno ili makar približno zadovoljstvo – zbog kojeg se na nekom izazovu vernosti, ipak poklekne. Takođe ista je stvar da se afere i u slučaju muškaraca i u slučaju žena nastavljaju, ne završavaju se za jedno veče.

Stoga se nastavlja i komunikacija koja se danas odvija najčešće putem telefona. Žena koja skriva ljubavnika, sigurno neće dati svom partneru da češlja po njenom telefonu. Ukoliko primetite da je ona u poslednje vreme izrazito tajnovita, da se smeška dok se dopisuje sa nekom “drugaricom”, to jeste znak za sumnju ali ne i za uzbunu. Možda stvarno nije u pitanju prevara, ali svakako obratite pažnju na to da li se ponaša sumnjivo kada je neko pozove. Takođe neki stručnajci kažu da su dobri metodi načini otkrivanja, provere njenih profila na društvenim mrežama. Drastične promene u objavama sadržaja mogu biti sumnjive stoga obratite pažnju i na to, te i takođe da li postoji neka komunikacija sa nekim u komentarima – sa nekim ko vam je sumnjiv i koga ne poznajete.

Važna stvar u vezi telefona može biti i to da ako ste do ranije znali sve njene lozinke, a sada ih ne znate. Ovo može biti jasan pokazatelj da nešto skriva, ako vam već nije nagovestila da želi više privatnosti – ako ste joj vi tu privatnost narušili.

2. Shvatili ste da vas laže i zbog sitnica: Ovo možda ne deluje toliko strašno, i možda će nam mnogi od vas zameriti. Međutim ne možete osporiti činjenicu da je neko ko je u stanju da laže i oko sitnica, u stanju da laže i oko krupnijih stvari. Laž je laž, bila ona bela ili veća – dokazuje nečiju tendenciju da skriva istinu, čak i ako je to iz dobre namere.

Online psiholog

3. Trenira više nego inače: Ovo takođe može biti škakljivo jer danas puno žena trenira. Međutim treninzi pored toga što nam pomažu da održimo svoje zdravlje, pomažu nam da i izgledamo bolje. Ovo ne mora nužno biti dokaz da se ona trudi zbog drugog muškarca, možda to radi baš zbog vas. Ali i treninzi s obzirom na njihovo trajanje mogu biti odličan paravan za prevaru, ponaročito ako otkrijete da i ne trenira previše – ili da je niko ne viđa u teretani, što uglavnom znači da postoji neko sa kim se viđa u vreme treninga.

4. Izlazi sa prijateljima koje vi ne poznajete najbolje: Ako žena ima potrebu da menja stvari u svom životu, promeniće i prijatelje – a ako bi želela da nešto sakrije, sigurno neće to uraditi pred zajedničkim prijateljima koji bi vama mogli reći šta se zapravo desilo. Ovo može biti sumnjivo.

5. Finansije: Finansije su bitan aspekat svake ozbiljne veze, ali najčešće braka. Ukoliko primetite neke neočekivane troškove, na nekim neočekivanim mestima ili nedostatak novca, veću potrošnju na kartici to je znak da je nešto sumnjivo. Održavanje tajni samo po sebi može biti skupo u ekonomskom smislu, a ponekad i preljuba čak i za ženu može biti finansijski trošak.

Naravno ovo samo važi za one žene u čije finansije muškarac ima uvid. Ukoliko ona ima sopstvene prihode i nije npr. domaćica, onda je to druga stvar i možda postoji opravdanje za njene troškovi, a ako vas vara to će pokazati na drugačiji način.

6. Pormenila je odnos prema vama: Nekada ste provodili previše vremena zajedno, a sada se to promenilo. Najgora stvar u tome nije to što se promenilo, nego vam ona ni ne spočitava to što ne provodite više vremena zajedno – ovo je i više nego sumnjivo i to treba da proverite.

Takođe ukoliko ona izbegava vaše prijatelje, naročito nekoga ko bi je mogao prozreti ili kompromitovati – to znači da sumnja nije iracionalna. Posle toga možda i jedan od jačih pokazatelja jeste to da se ljuti na vas, bez posebnog razloga. Prevara je često odraz nezadovoljstva u braku ili vezi, kada neko nađe ljubavnika onda to nezadovoljstvo za vreme viđanja sa ljubavnikom ne postoji – dok sa stalnim partnerom i dalje postoji.

Ako je previše “nervirate” možda vas doživljava kao prepreku u postizanju zadovoljstva i to onda jeste pokazatelj da ništa više nije kao pre.

Prevare su izrazito bolna tema, kako za muškarce tako i za žene. Važno je stoga odgovoriti na to kako se nositi sa prevarama. Na primer, hajde da zanemarimo ovaj prvi deo gde smo vam dali neke znakove potencijalne prevare – i da odemo na taj scenarijo u kojem ste vi bez sumnje otkrili da vas devojka ili žena vara – šta učiniti?

Ukoliko ste otkrili devojku ili ženu da vas vara, to je možda gore nego da vam je ona sama rekla ukoliko ona i dalje želi da ostane sa vama. Zbog toga što je kajanje za njenu grešku nastupilo tek onda kada je otkrivena, odnosno preljubništvo bi se nastavilo da vi niste primetili ili bi prestalo – ali vam za to možda nikada ne bi rekla.

Ukoliko vam devojka ili žena sama prizna svoju preljubu, to je kud i kamo bolje rešenje – jer vi možete već u samom startu da osetite njeno kajanje i priznanje krivice. Takva postavka će nemerljivo uticati na to da vi lakše procesuirate njenu grešku i prihvatite je, pa je potom i oprostite ukoliko vi želite da ostanete sa partnerkom.

U nastavku ćemo vam dati par znakova koji u ukazuju na to da je ona spremna da nastavi sa vama i kada zaista treba pokušati oprostiti ukoliko to možete i hoćete.

1. Prihvata krivicu: Prevara je kao što znamo samo rezultat nakupljenih negativnih stvari u vezi ili braku, često je proizvod nezadovoljstva. Međutim bez obzira na sve ne možemo odbraniti ili opravdati preljubu, jer ona nije rešenje za postojeće probleme već samo dublji poraz i ponor.

Ukoliko vaša partnerka prizna svoju krivicu za preljubu, onda je to stvarno vredno pokušaja da nastavite da se trudite i zajedničkim snagama učinite da otklonite tu prepreku u vezi. Čak i ako ste vi saznali ili ako vam je ona rekla, ovaj segment je prvi u nizu procesuiranja prevare i pronalaženja načina da se ona prevaziđe. Samim tim što je prvi, zapravo predstavlja i najteži aspekat prevazilaženja preljube, jer partnerka mora prihvatiti svoju grešku – što je uvek teže reći nego uraditi.

2. Spremnost u izgrađivanju ponovnog povernja kroz iskrenost: Prevara pored toga što utiče na to da onaj koji je prevaren oseti neverovatan bes, ona utiče i na to da neko u potpunosti izgubi poverenje u nekoga. Nedostatak poverenja nakon prevare potpuno je logična i opravdana stvar jer ono više i ne postoji, a može se prevazići samo brutalnom iskrenošću partnera koji je varao. Partnerka će morati da vam obrazloži sve što vas zanima sa punom iskrenošću, ali isto tako mora biti spremna da vas obaveštava o svom rasporedu. Svakako ćete nakon prevare imati potrebu da znate gde vam je i sa kim vam je partnerka, više nego obično, ukoliko želite da ostanete zajedno – s obzirom na nedostatak poverenja. Takođe osoba sa kojom vas je partnerka prevarila mora biti udaljena iz njenog života, blokirana na društvenim mrežama ali i svakom obliku komunikacije. Nemoguće će biti razgovarati o bilo kakvoj vrsti pomirenja ukoliko se vaša partnerka i dalje čuje ili slučajno viđa sa tom osobom.

Ono što je takođe važno istaći jeste da morate ostati pribrani bar toliko da stvari koje su se desile ne ispričate nekome ko za njih ne bi trebao da zna. Takođe ako se razgnevite nemojte pokušavati da javno osramotite suprugu ili devojku tako što ćete nešto od vaše intime ili iz konteksta njene preljube podeliti na društvenim mrežama. U takvom slučaju pomirenje će biti gotovo nemoguće, ukoliko to uopšte i želite. Međutim još gore je što možete uništiti status vaše partnerke u društvu, njeno mentalno zdravlje ali možete i sebi nauditi.

3. Spremnost na pomoć: Ukoliko je vaša partnerka željna da se pomirite verovatno je najbolja stvar koju može da uradi to da vam predloži bračnu terapiju ili savetovanje za parove. Psiholog kao stručno lice može biti savršen izbor za pronalaženje rešenja u ovako teškoj situaciji i može biti posrednik u vašem konačnom pomirenju.

Na našem sajtu pored tekstova na ovu i bliske teme, možete pronaći i ovakav vid pomoći. Potrebno je da rezervišete sastanak sa psihologom putem našeg sajta, kojeg ćete kontaktirati preko kontakta koji možete pronaći na sajtu. Sve seanse koje se organizuju putem našeg sajta, organizuju se putem online aplikacija sa opcijom online video poziva, preko kojeg se i vrše.

Ono što je pitanje nužnosti u kontekstu ovog pitanja “šta raditi ako otkrijem da me žena vara?” jeste samokontrola! Muškarci imaju sklonost da u situacijama koje su ovakve odreaguju afektivno nasiljem, prisilom, maltretiranjem ili bilo kakvim vidom agresije. Ovo po svaku cenu morate izbeći, jer je to pogrešno koliko i sama prevara. Povređenost i poniženost činjenicom da smo prevarini jeste strašna i velika poput planine, ali se jednostavno morate iskontrolisati i ostati normalni, zbog sebe i negdašnje ljubavi koju ste imali prema partneru. Pored toga bez obzira na grešku, nemate pravo da se iživljavate nad nekim ko je pogrešio, taman i da se taj neko ne kaje za svoje postupke.

Ako vaša partnerka ne želi da se pomirite i želi razvod ili raskid, prihvatite to kako god umete. Normalno je da pustite sve emocije iz sebe, ali ne da time ugrožavate nju bez obzira šta je u pitanju.

Kažu neki da je lažna tvrdnja da je vreme lek za sve, ali u ovom slučaju mislimo da je tačna. Vreme će proći i ukoliko nađete nekoga kome verujete, na epizodu sa prevarom gledaćete kao na ružnu prošlost. Takođe nije isključeno i naći rešenje i prevazići prevaru, međutim najbitnija stvar za to biće pre svega ljubav – koje od sada ne sme da fali.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »