Prevara žene u braku

Postoji niz ukorenjenih mišljenja, predrasuda i zabluda kada je reč o prevari, odnosno preljubi. Skloni smo tome da kada govorimo o ovom fenomenu ostanemo na tome da je on loš i da se ne dotaknemo toga, šta je do njega dovelo.

Naravno preljuba ili prevara jesu loše stvari, odnosno najgora stvar koju možemo učiniti prema našem partneru. Međutim kao takva, preljuba nije jednostavna i ne dolazi odjednom i iznenada. Ona dolazi često kao kruna različitih negativnih faktora, koji su učinili da do prevare uopšte dođe.

Online psiholog

Preljuba ili prevara često je rezultat nezadovoljstva, nedostatka komunikacije, ugasnulih osećanja ili povećanih tenzija uzrokovanih problemima. Žena ili muškarac koji se okrenu preljubi, često ni ne slute da samo produbljuju svoje probleme i čine ih većima, umesto da nađu rešenje za njih.

Prevara žene u braku ili vezi naravno može biti i iznenadna, odnosno bez navedenih pokazatelja. Međutim i tada je reč o nezrelosti osobe koja je učinila tako nešto ili nekog njenog načelnog nezadovoljstva vezom ili brakom – koja je opet posledica nezrelosti osobe ili njene odluke da bude sa jednom osobom, pa i nezadovoljstva samom sobom.

Čest je slučaj da čujemo tvrdnju kako muškarci varaju zbog seksualnog zadovoljstva i čisto zbog toga što su muškarci, a da žene to rade iz nedostatka ljubavi. Veliki broj žena tvrdi da vara jer ih partner ne tretira na pravi način i slično.

Međutim kao što i sami pretpostavljate, sve su to zablude i polovična opravdanja lične gluposti i loših dela koje čine. Prevaru je nemoguće opravdati moralno, jer je ona pre svega nemoralan čin – opravdati prevaru je isto što i opravdati izdaju. Zašto bi pobogu žena koja nije srećna varala svog supruga, zašto ga prvenstveno nije ostavila ako već nije zadovoljna? Čemu potreba za preljubom i vraćanje muškarcu sa kojim ta žena navodno ne želi da bude?

Sama paradoksalnost ovakve zablude pobija svaku mogućnost da se žena, pa i muškarac – odnosno preljubnik na ovaj način opravda – opravdanja nema, iako može postojati razumevanje zašto je do prevare došlo. Međutim razumevanje nije isto što i odstranjivanje i prihvatanje krivice za preljubu.

Iz perspektive muškaraca prevara može biti katastrofalna stvar kao i za ženu, međutim u određenom smislu postoji jedan problem više. Problem je tabuiziranost ženske prevare u braku ili vezi. Nekako nam se čini da se na mušku preljubu gleda sa nekom vrstom tolerisanja, gotovo kao na nužnost upravo zbog onih zabluda o kojima smo već na početku govorili. Društvo je jednostavno isuviše nejednako po pitanju ove teme, stoga se na žensku prevaru gleda kao na nešto deset puta ružnije i gore.

Tome su naravno krive i žene koje insistiraju da za razliku od muškaraca varaju iz nezadovoljstva brakom, što nema naročite logike jer i muškarci varaju iz istih razloga. Pa se zbog toga stiče utisak da žena kad vara više ne voli partnera, već ljubavnika i da žena mora da voli drugoga da bi bila sa drugim. Samim tim uplivom pravih i lažnih emocija žensku prevaru čini gorom, dok se muška smatra manje strašnom “jer su muškarci, samo muškarci i to je normalno”.

Samim tim muškarci, koji često i glupo veruju u ovakve tvrdnje žensku prevaru dožive kao kataklizmu epskih razmera, čak i ako su oni ranije počinili preljubu koja je bila tolerisana. Stoga se zbog okruženja u kom ne mogu naći potporu često okreću i nasilju kao rešenju, što je svakako uticaj patologije društva kao takvog.

Muškarac u velikom broju slučaja to ne može da prihvati niti da oprosti, jer je zbog ovakve postavke stvari on osuđen da prihvati da je možda i loš ljubavnik, slabić i manje muškarac ako na to pristane. Naravno to je čista glupost, koja uprkos modernijim shvatanjima ipak ostaje i još uvek je česta.

Prevara jeste užasna stvar ali je treba oprostiti ukoliko postoji dovoljno ljubavi i želje da se sa vezom ili brakom nastavi, bez obzira da li je preljubu počinio muškarac ili žena. I u prvom i u drugom slučaju vara se iz istih ili gotovo sličnih razloga, oba su podjednako gadna i oba su teška – međutim oba su rešiva ukoliko postoji volja da budu rešena.

Prevaru kako ženi, tako i muškarcu treba oprostiti ako uvidimo da je i ta osoba koja je prevarila, svesna da je pogrešila, kaje se i i dalje oseća ljubav prema partneru. Razumljivo je osetiti bes, tugu i negativna osećanja, ali ako možemo da se iskontrolišemo, racionalizujemo i ako pre svega imamo volje da nastavimo, treba da nastavimo.

Postoji par znakova koji vam mogu pokazati da se neko, bio to muškarac ili u ovom slučaju žena kaje za ono što je uradio.

1. Mora prihvatiti krivicu

Kao što smo rekli prevara se može razumeti, ali se krivica osobe koja ju je učinila ne sme preskočiti i ta osoba tu krivicu jednostavno mora prihvatiti. Zbog toga što je bez obzira na sve probleme koji su do prevare doveli, ta osoba načinila veću grešku i produbila ih.

Ovaj segment je krucijalan za to da osoba koja je počinila preljubu pokaže kajanje zbog iste. Prevazilaženje prevare je proces koji traje, treba imati strpljenja i dokazati da ste se pokajali. Ponaročito zbog toga što je poverenje koje ste imali kod supruga, uništeno, te stoga morate snositi odgovornost za posledice – ukoliko želite da izgladite problem.

2. Potreban je viši nivo iskrenosti

Kada je reč o iskrenosti, ona spada u one vrednosti koje je trebalo održavati pa do same prevare verovatno ne bi ni došlo. Međutim sada kada problem već postoji, nema nazad nego nalaziti nova rešenja i ponovo raditi na uspostavljanju poverenja.

Ovo može biti neprijatno za ženu koja je varala supruga, jer će morati da odgovori i na pitanja koja su možda i malo intimnija – jer su pitanja deo procesa ozdravljenja veze, naravno treba reći sve, ali samo ako supružnik na tome insistira. U suprotnom to može biti kontraproduktivno i može uništiti vezu.

Supruga koja je varala svog supružnika i otkrivena je u tome, ako želi da ostane sa partnerom – mora prihvatiti i to da mu mora detaljno javljati svoj dnevni raspored. Ne možete očekivati od nekoga koga ste upravo prevarili i to je otkriveno, da vam veruje na reč da ste “sa drugaricama na piću”. Možda to zvuči grupo, ali to su posledice prevare i to mora da traje, koliko traje – ako već želite da veza preživi.

Online psiholog

3. Traži stručnu pomoć

Znak da se neko zaista pokajao jeste kada je spreman da učini sve kako bi ostao u vezi ili braku. U tom slučaju će verovatno predložiti i to da se obratite nekome ko je stručan za probleme u braku, neko poput terapeuta, psihologa ili specijalizovanog bračnog savetnika.

Ovo je dobar pokazatelj nečije volje da se iskupi i da nađete zajedničko rešenje. Na našem sajtu možete dobiti pored tekstova, i ovakav vid pomoći. Sve što je potrebno jeste samo da se obratite nekome od naših psihologa i pomoć možete dobiti putem online video poziva.

Ukoliko vaša supruga ili devojka pokazuje znake kajanja i prihvata krivicu za svoju preljubu, potpuno je normalno da istrajete u tome da prevaziđete taj problem. Naravno vrlo je važno to šta vi osećate, ukoliko osećate samo bes, razočaranost ali i ljubav – potrudite se da nastavite. Ukoliko osećate sve osim ljubavi, nemojte nastavljati! Onda je to jednostavno to i možda će se sve promeniti kada prođe neko vreme.

Sa druge strane, muškarci u afektu mogu učiniti svašta. Koliko god vam bilo teško da se iskontrolišete, moraćete jer ćete stvar samo učiniti gorom ako slučajno udarite partnerku – što vas automatski čini krivim za nasilje, a to je svakako gore od prevare! Takođe potrudite se da ženino neverstvo učinite javnim kako bi je povredili, jer time nećete povrediti samo nju već i sebe. Ukoliko ne možete da prihvatite činjenicu da vas je supruga prevarila, ostavite je i završite sa tim jer se to verovatno neće promeniti. Maltretiranjem, svađama pa ni trudom nećete postići ništa sem toga da se vi i neko koga ste voleli oseća loše. Budite pristojni, racionalni i uviđajni, makar zbog toga što ste tu osobu “nekada” voleli.

Isto tako važno je da budete selektivni kada je u pitanju to kome ćete reći za ženinu prevaru. Svako kome ispričamo za neki problem u glavi ima neko svoje viđenje i stav po tome šta bi vi trebali da uradite.

Ono što vi sada možda zbog pomešanih osećanja još uvek ne shvatate jeste da je sve na vama. Kao i svaka odluka u životu, to da li ćete ili nećete raskinuti, zavisi od vas i imaće posebne prednosti i posledice.

Obe odluke će vas na kraju dovesti do kakvog, takvog olakšanja. Mi uvek navijamo za ljubav i želju da se problem prevaziđe, a ako u tome ne uspete – nije isključeno da možete naći nekoga sa kim ćete biti srećniji.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »