Razvod i deca

Za decu, razdvajanje i razvod mogu biti posebno tužno, stresno i zbunjujuće vreme. Ali postoje načini da pomognete svojoj deci da se izbore sa preokretom zbog raskida.

Online psiholog

Pomozite svom detetu da prebrodi razvod

Razvod ili raskid je veoma stresno i emocionalno iskustvo za sve uključene, ali deca često osećaju da im se ceo svet okrenuo naglavačke. U bilo kom uzrastu, može biti traumatično prisustvovati raspadu braka svojih roditelja i raspadu porodice. Deca se mogu osećati šokirano, nesigurno ili ljuto. Neki se čak mogu osećati krivim, okrivljujući sebe za probleme kod kuće. Razvod nikada nije besprekoran proces i, neizbežno, takvo prelazno vreme se ne dešava bez određene mere tuge i poteškoća. Ali možete dramatično smanjiti bol vaše dece tako što ćete njihovu dobrobit učiniti vašim glavnim prioritetom.

Vaše strpljenje, sigurnost i sluh za slušanje mogu umanjiti napetost dok vaša deca uče da se nose sa nepoznatim okolnostima. Obezbeđivanjem rutina na koje vaša deca mogu da se oslone, podseća ih da mogu da računaju na vas za stabilnost, struktuiranost i brigu. A održavajući radni, odnosno uslovno profesionalni odnos sa svojim bivšim partnerom, može pomoći vašoj deci da izbegnu stres i bol koji dolazi iz odrastanja sa roditeljima u sukobu. Uz vašu podršku, vaša deca mogu ne samo da uspešno prebrode ovo uznemirujuće vreme, već čak i izađu iz njega, osećajući se voljeno, samopouzdano i snažno – pa čak i sa bližom vezom sa oba roditelja.

Šta vaše dete želi od mame i tate tokom razvoda?

Kada bi pitali vaše dete šta želi, sigurno bi vam odgovorilo da „treba oboje da ostanete uključeni u moj život“. Da ga ili je pozovite, pošaljite mejl, pošaljite poruku i postavite mnogo pitanja. Jer kada ne ostaneš uključen u život deteta, ono se oseća kao da vam nije važno i da ga zapravo ne voliš.

Prestanite da se svađate i radite na tome da se u budućnosti slažete jedni s drugima. Pokušajte da se dogovorite o stvarima koje se odnose na mene. Kada se svađate oko deteta, ono misli da je uradilo nešto pogrešno i oseća se krivim za posledice.

Želi da vas oboje voli i da uživa u vremenu koje provodi sa svakim od vas. Podržite svoje dete da provodi vreme sa vašim bivšim partnerom. Ako se ponašate ljubomorno ili se osećate uznemireno, i dete oseća kao da mora da zauzme stranu i voli jednog roditelja više od drugog – a to je vrlo loše po njegovo emotivno i duhovno stanje.

Molimo vas da komunicirate direktno jedni sa drugima da ne bi dete moralo da šalje ili prosleđuje poruke između vas.

Kada pričate o svom bivšem partneru ili partnerki, govorite samo dobre stvari ili ne govorite ništa. Zato što kada kažete zle, neljubazne stvari o drugom roditelju, dete se oseća kao da očekujete da stane na tvoju stranu.

Zapamtite da dete želi oba roditelja u svom životu. Računa na mamu i tatu da ga vaspitavaju, da ga nauče šta je važno i da mu pomogne kada ima problema.

Kako reći deci o razvodu?

Kada je reč o tome da svojoj deci kažete o svom razvodu, mnogi roditelji se ukoče. Olakšajte razgovor i sebi i svojoj deci tako što ćete pripremiti ono što ćete reći pre nego što sednete da razgovarate. Ako možete da predvidite teška pitanja, unapred se pozabavite sopstvenim anksioznostima i pažljivo planirate šta ćete im reći, bićete bolje opremljeni da pomognete svojoj deci da podnesu vesti.

Online psiholog

Šta reći i kako reći?

Koliko god to bilo teško, pokušajte da postignete empatičan ton i pozabavite se najvažnijim tačkama odmah. Pružite svojoj deci korist od iskrenog objašnjenja, ali prilagođenog deci.

Reći istinu. Vaša deca imaju pravo da znaju zašto se razvodite, ali dugotrajni razlozi mogu ih samo zbuniti. Izaberite nešto jednostavno i iskreno, kao što je „Ne možemo više da se slažemo“. Možda ćete morati da podsetite svoju decu da iako se ponekad roditelji i deca ne slažu uvek, roditelji i deca ne prestaju da se vole ili se ne razvode jedno od drugog.

Reci “volim te.” Koliko god jednostavno zvučalo, moćna je poruka da svojoj deci date do znanja da se vaša ljubav prema njima nije promenila. Recite im da ćete se i dalje brinuti o njima na svaki način, od pravljanja doručka do pomaganja oko domaćeg zadatka.

Promene adrese. Preduhitrite pitanja svoje dece o promenama u njihovim životima tako što ćete priznati da će neke stvari biti drugačije, a druge neće. Dajte im do znanja da zajedno možete da se nosite sa sitnim problemima u putu.

Izbegavajte okrivljivanje. Od vitalnog je značaja da budete iskreni sa svojom decom, ali bez kritičnosti prema svom supružniku. Ovo može biti posebno teško kada je došlo do štetnih događaja, kao što je neverstvo, ali uz malo diplomatije možete izbeći igru okrivljavanja.
Predstavite jedinstveni front. Koliko god možete, pokušajte da se unapred dogovorite oko objašnjenja vašeg rastanka ili razvoda — i držite ga se.

Planirajte svoje razgovore. Napravite planove da razgovarate sa svojom decom pre nego što dođe do bilo kakvih promena u životnim aranžmanima. I planirajte da razgovarate kada je vaš supružnik prisutan, ako je moguće.

Pokažite uzdržanost. Poštujte svog supružnika kada navodite razloge za razvod.

Koliko informacija treba da dam svom detetu o razvodu?

Naročito na početku vašeg razdvajanja ili razvoda, moraćete da izaberete koliko ćete reći svojoj deci. Dobro razmislite kako će određene informacije uticati na njih.

Budite svesni starosnih granica. Generalno, mlađoj deci je potrebno manje detalja i bolje će se snaći uz jednostavno objašnjenje, dok će starijoj deci možda trebati više informacija. Zato pažljivo odredite i dozirajte detalje koji su doveli do razvoda, posebno ako je u pitanju nešto škakljivo. Ne želite burne reakcije, koliko god da ste besni na supruga, jer dete nije krivo i ne treba da se sve strovali na njega.

Delite logističke informacije. Recite deci o promenama u njihovim životnim aranžmanima, školi ili aktivnostima, ali ih nemojte zatrpavati detaljima.

Neka bude stvarno. Bez obzira koliko ili koliko malo odlučite da kažete svojoj deci, zapamtite da informacije treba da budu istinite iznad svega.

Pomozite svom detetu da tuguje zbog razvoda

Za decu, razvod može izgledati kao intenzivan gubitak—gubitak roditelja, gubitak porodične jedinice ili jednostavno gubitak života koji su poznavali. Svojoj deci možete pomoći da žale zbog gubitka i prilagode se novim okolnostima pomažući im da izraze svoje emocije.

Slušaj. Ohrabrite svoje dete da podeli svoja osećanja i zaista ih sasluša. Možda osećaju tugu, gubitak ili frustraciju zbog stvari koje možda niste očekivali.

Pomozite im da pronađu reči za svoja osećanja. Normalno je da deca imaju poteškoća da izraze svoja osećanja. Možete im pomoći tako što ćete primetiti njihovo raspoloženje i podsticati ih na razgovor.
Neka budu iskreni. Deca možda nerado podele svoja prava osećanja iz straha da će vas povrediti. Neka znaju da je sve u redu. Oni vas mogu kriviti za razvod, ali ako nisu u stanju da podele svoja iskrena osećanja, biće im teže da prođu kroz njih.

Neka razgovor o razvodu bude stalni proces. Kako deca stare i sazrevaju, često imaju nova pitanja, osećanja ili brige u vezi sa onim što se dogodilo, tako da ćete možda želeti da prođete preko istog iznova i iznova.

Priznajte njihova osećanja. Možda nećete moći da rešite njihove probleme ili da promenite njihovu tugu u sreću, ali za vas je važno da priznate njihova osećanja, a ne da ih odbacite. Takođe možete inspirisati poverenje tako što ćete pokazati da razumete.

Neka deca znaju da nisu kriva

Mnoga deca veruju da su imala neke veze sa razvodom, prisećaju se vremena kada su se svađali sa roditeljima, dobijali loše ocene ili upali u nevolju. Da biste pomogli svojoj deci da se oslobode ove zablude:

Ispravite to. Ponovite zašto ste odlučili da se razvedete. Ponekad je samo to da čuju pravi razlog za vašu odluku dovoljan da ispravi stvari.

Budite strpljivi. Deca mogu izgledati kao da „shvataju“ jednog dana, a da se osećaju nesigurno već sledećeg dana. Strpljivo tretirajte zbunjenost ili konfuziju kod vašeg deteta.

Umirite ih. Koliko god je potrebno, podsećajte svoju decu da će ih oba roditelja nastaviti voleti i da nisu oni odgovorni za razvod.

Dajte im sigurnost i ljubav

Deca imaju izuzetnu sposobnost lečenja kada im se pruži podrška i ljubav koja im je potrebna. Vaše reči, postupci i sposobnost da ostanete dosledni su sve važne alatke da uverite svoju decu u svoju nepromenljivu ljubav.

Oba roditelja će biti tu. Obavestite svoju decu da, iako će se fizičke okolnosti porodične zajednice promeniti, ona mogu nastaviti da imaju zdrave odnose pune ljubavi sa oba roditelja.

Sve će biti u redu. Recite deci da stvari neće uvek biti lake, ali će uspeti. Znanje da će sve biti u redu može pružiti podsticaj vašoj deci da daju šansu novoj situaciji.

Bliskost. Fizička bliskost – u obliku zagrljaja, tapšanja po ramenu ili jednostavne blizine – ima moćan način da uveri dete u svoju ljubav.

Budi iskren, budi iskrena. Kada deca pokažu zabrinutost ili zabrinutost, odgovorite iskreno. Ako ne znate odgovor, nežno recite da trenutno niste sigurni, ali da ćete saznati i da će sve biti u redu.

Obezbedite stabilnost kroz razvod

Iako je dobro da deca nauče da budu fleksibilna, prilagođavanje na mnoge nove okolnosti odjednom može biti veoma teško. Pomozite svojoj deci da se prilagode promenama pružajući što je moguće više stabilnosti i strukture u njihovom svakodnevnom životu.

Zapamtite da uspostavljanje strukture i kontinuiteta ne znači da su vam potrebni strogi rasporedi ili da rutine mame i tate moraju biti potpuno iste. Ali stvaranje nekih redovnih rutina u svakom domaćinstvu i dosledno saopštavanje svojoj deci šta da očekuju pružiće vašoj deci osećaj smirenosti i stabilnosti.

Udobnost rutine

Deca se osećaju sigurnije i bezbednije kada znaju šta da očekuju sledeće. Znajući da, čak i kada promene dom, posle večere sledi domaći zadatak, a zatim kupanje, na primer, može smiriti um deteta.

Održavanje rutine takođe znači da ćete nastaviti da poštujete pravila, nagrade i disciplinu sa svojom decom. Oduprite se iskušenju da razmazite decu tokom razvoda tako što ćete ne sprovoditi ograničenja ili im dozvoliti da krše pravila.

Čuvajte se

Prvo bezbednosno uputstvo za hitne slučajeve u avionu je da stavite masku za kiseonik na sebe pre nego što je stavite svom detetu. Kada je u pitanju pomaganje vašoj deci da prebrode vaš razvod, poruka za poneti kući je: vodite računa o sebi kako biste bili tu za svoju decu.

Suočavanje sa svojim razvodom ili raskidom

Raskid veze može izazvati sve vrste bolnih i uznemirujućih emocija. Osim što tugujete zbog gubitka veze, možda ćete se osećati zbunjeno, izolovano i uplašeno za budućnost. Ako naučite kako da se nosite sa bolom od razvoda ili razvoda na zdrav način, moći ćete da ostanete smireni i da pomognete svojoj deci da se osećaju opuštenije.

Vežbajte često i jedite zdravu hranu. Vežbanje ublažava nagomilani stres i frustraciju koji su uobičajeni kod razvoda. I iako kuvanje kod kuće (ili učenje da kuvate za jednog) podrazumeva više truda nego naručivanje, zdrava ishrana učiniće da se osećate bolje, iznutra i spolja — pa preskočite bezvrednu i polupripremljenu hranu.

Često se viđajte sa prijateljima. Možda je primamljivo zatajiti se i izbeći viđanje sa prijateljima i porodicom koji će se neizbežno pitati za razvod—ali realnost je da je podrška drugih licem u lice od vitalnog značaja za ublažavanje stresa zbog raskida i provođenje kroz ovaj težak period . Ako ne želite da pričate o svom raskidu, samo zamolite prijatelje da izbegavaju ovu temu; oni će razumeti.

Vodi dnevnik. Zapisivanje svojih osećanja, misli i raspoloženja može vam pomoći da se oslobodite napetosti, tuge i besa. Kako vreme prolazi, možete se osvrnuti na to koliko ste daleko stigli.

Tražite podršku

U najmanju ruku, razvod je komplikovan i stresan – i može biti razoran kada kroz njega prolazite bez podrške.

Oslonite se na prijatelje. Razgovarajte licem u lice sa prijateljima ili grupom za podršku o svim teškim emocijama koje osećate – kao što su gorčina, bes, frustracija – kako to ne biste ispalili na svoju decu. Ako ste zanemarili svoj društveni život dok ste bili u braku i ne osećate da imate kome da se poverite, nikada nije kasno da izgradite nova prijateljstva.

Nikada ne izražavajte negativna osećanja svom detetu. Šta god da radite, nemojte koristiti svoje dete da pričate o tome kao sa prijateljem.

Nastavi da se smeješ. Pokušajte da unesete humor i igru u svoj život i živote svoje dece koliko god možete; na taj se način možete osloboditi stresa i svima vam dati odmor od tuge i besa.

Posetite terapeuta. Ako osećate intenzivan bes, strah, tugu, stid ili krivicu, pronađite stručnjaka koji će vam pomoći da prevaziđete ta osećanja.

Na našem sajtu možete rezervisati i učestvovati u online terapijama. Ovaj vid terapije ili seanse, odvija se putem online aplikacija sa opcijom video poziva. Pozivamo vas da potražite pomoć u ovom vidu, ako osećate da vam je ona potrebna.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »