Osećaj krivice i depresija

Šta je krivica?

Krivicu je teško odrediti, ali svi je osećamo. Možda ćete se osećati krivim zbog misli koju ste imali ili nečega što ste uradili. Takođe se možete osećati krivim što se vaše misli i postupci ne poklapaju sa vašom kulturom, porodicom ili verovanjima. Iako vaša povezanost sa krivicom može biti negativna, ona ima pozitivnu funkciju.

Često, krivica treba da vam pomogne da donesete moralno ispravnu odluku. Ako vaša dela izazovu negativne ishode ili emocije, krivica će vas kasnije obavestiti da je to bilo pogrešno, a ako to učinite ponovo, osećaćete se krivima za isto. Često ćete u istom razgovoru videti krivicu i stid jer vam pomažu u donošenju moralnih odluka.

Preterana krivica je, međutim, kada se osećaj za krivicu pokvari. To može dovesti do anksioznih opsesija, depresivnih tendencija i fizičkih simptoma ako se ne reši. Iako je većina krivice unutrašnja, često je uslovljena spoljnim faktorima — što znači da se uz prave navike može otkloniti kao prepreka normalnom životu. Da biste se oslobodili od prevelike krivice, morate znati znakove.

Krivica je isprepletena sa drugim poremećajima, a njihovo razdvajanje može biti izazov. Razumevanje uloge krivice u poremećajima kao što su opsesivno-kompulsivni poremećaj (OKP) i depresija, zajedno sa njenim fizičkim simptomima, može vam pomoći da primetite njene znake i naučite kako da prevaziđete preteranu krivicu.

Online psiholog

S obzirom da bi članak o krivici i depresiji bio premali, odlučili smo da na ovo pitanje odgovorimo iz više uglova. Odnosno kako bi se ovaj poremećaj manifestovao u različitim vidovima mentalnih poremećaja i krivice kao osećanja koja te poremećaje prati.

Znaci krivice

Odnos krivice sa OKP, anksioznošću i depresijom često donosi niz simptoma. Neki od fizičkih simptoma krivice su problemi sa snom, stomakom i varenjem ali i napetošću mišića.

Društveni i emocionalni simptomi krivice često su skriveni u vašim svakodnevnim postupcima. Možda ćete naći opravdanje za određene misli, ali krivica bi mogla biti uzrok. Neki simptomi krivice uključuju:

 • Biti osetljiv na efekte svake akcije
 • Preplavljeni ste zbog mogućih donošenja „pogrešnih” odluka
 • Nisko samopoštovanje
 • Stavljanje drugih ispred sebe dok to ne postane štetno
 • Izbegavate punu paletu emocija

Krivica i OKP

Odnos krivice prema drugim poremećajima je dvosmeran. Može izazvati poremećaj ili ga produžiti. OKP i depresija su dve stvari koje idu jedna uz drugu, kada je reč o osećaju krivice. OKP – opsesivno kompulsivni poremećaj se odnosi na ponavljajuće misli (opsesije) i radnje (kompulsije) koje se ne mogu kontrolisati. Osećaj krivice može delovati kao prethodnik ili pokretač OKP.

Ako se osećate krivim za neku misao ili radnju, ona može dugo ostati u prvom planu u vašem umu. Ova krivica može izazvati opsesiju u vezi sa radnjom koju ste preduzeli ili mišlju koja vam je pala na pamet. Zatim, da biste to nadoknadili, počinjete da pravite reparacije da biste ublažili svoju krivicu. Međutim, stalno fokusiranje na krivicu i prinudu da se to ispravi možda nikada neće prestati.

Alternativa je već ugrađena opsesivno-kompulsivna tendencija. Na primer, ako ste opsednuti čistoćom kuće i perete sudove svake noći, možda ćete biti mučeni krivicom ako zaboravite da operete sudove. Ova vrsta krivice nastaje zato što ste prekršili kodeks koji diktira vaša uverenja.

Online psiholog

Krivica i depresija

Kao i kod krivice i OKP, krivica i depresija hrane jedna drugu. Krivica omogućava simptome depresije. Manifestuje se kao da se osećate loše zbog depresije, a vremenom se pogoršava. Ova veza koja se naziva „meta-emocije“ nije uvek negativno-negativna. Ponekad se možete osećati krivim ili krivom jer se osećate dobro, a patite od depresije.

Emocije koje aktivira krivica su obično iracionalne. Vi stvarate ove percepcije sopstvenih neuspeha koje fermentiraju u vašem umu. Vaši postupci tada odražavaju ove emocije, koje uzrokuju da se ova percepcija nastavi

Odnos između krivice i depresije formira vrtložni bazen negativnog razmišljanja. Često mogu izmaknuti kontroli, hraneći se jedni drugima dok ne pojedu zdrav razum. Uočavanje ove parazitske veze je prvi korak u oslobađanju od tog toksičnog kruga.

Suočavanje sa krivicom

Ne postoji magični lek za preteranu krivicu. Za njeno prevazilaženje potrebno je mnogo doslednog emocionalnog rada, baš kao i kod svake jake emocije. Često prepoznavanje i razmišljanje su dva kamena za prevazilaženje krivice. Postavljajte sebi pitanja poput: „Šta me tera da se osećam krivim?“ i „Koje radnje ili misli se dešavaju zbog moje krivice?“

Pored toga, pozitivno razmišljanje i potkrepljenje mogu pomoći u prevazilaženju krivice. Promena izraza vaših misli može promeniti vaš pogled na izvor vaše krivice. Promenite „Trebao bih“ ili „Mogao“ u nešto pozitivnije, kao što je „Dolazim“, „Zaslužujem“ ili „Mogu“ kada je to primenljivo.

Štaviše, pokušajte da napravite listu onoga zbog čega se osećate krivim. Koristeći tu listu, te razmotrite sledeće:

 • Napišite pismo nekome ko je izvor vaše krivice.
 • Dobrovoljno se popravite za nešto zbog čega se osećate krivim.
 • Pretvorite osećaj krivice u nešto pozitivno tako što ćete naučiti
 • lekciju iz toga i kako da krenete napred.
 • Iako je svačija krivica jedinstvena, niste sami u osećanju krivice.
 • Razgovor o svojoj krivici kao osećanju može otvoriti vrata
 • oproštaju i isceljenju.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »