NLP Tehnika – Neurolingvističko programiranje

Neurolingivističko programiranje predstavlja jednu od najmodernijih i najpopularnijih metoda koje pomažu lični razvoj individue.

Život današnjeg čoveka umnogome okrenut je obavezama, privatnim, profesionalnim i porodičnim. Čini se da se zbog brzine života kakvog danas vodimo manje više svi, ne stignemo setiti koliko je bitno i važno da održavamo mentalnu higijenu i podstičemo lični razvoj. Razvoj ličnosti prirodan je i po mnogima neophodan proces kojim se trudimo da spoznamo sebe.

Online psiholog

Samospoznaja kao fenomen postoji od pamtiveka, međutim kroz vreme menjale su se percepcije samospoznaje. Nekada je ona bila posmatrana isključivo kao duhovni fenomen – koji je podrazumevao religijsku praksu i puno odricanja. Pitanje koje se postavlja je to da li svi uopšte i možemo postići taj nivo asketizma i kroz njega potpunu samospoznaju? Naravno da je odgovor ne, jer samo retki uspeju da osvetle one aspekte sebe koji će većini ostati misterija. Međutim da li je to razlog da prestanemo da radimo na sebi? Svakako da je i na ovo pitanje odgovor NE! Čovek celog svog života, mora raditi na sebi, kako bi u krajnjem slučaju živeo kvalitetnijim životom.

Takvu vrstu napredovanja možemo nazvati samorazvojem i percipirati ga kao neku vrstu samopomoći na putu do toga da postanemo uspešniji i bolji ljudi. NLP tehnika odnosno neurolingvističko programiranje je upravo jedan od najboljih načina za to.

Šta je neurolingvističko programiranje?

Neurolignvističko programiranje (NLP) je metoda koja zastupa ideju da je moguće prilagoditi sebi strategije uspešnih ljudi i pojedinaca, ali tako da one posluže vama u postizanju ciljeva. Odnosno ovaj metod obuhvata set različitih znanja, veština i spremnih modela koja vam omogućavaju da ostvarite vaše profesionalne, emotivne, društvene ili bilo koje druge životne aspiracije.

Ovaj metod postao je popularan u drugoj polovini prošlog veka, kada se zapravo shvatilo da on pomaže onima koji imaju probleme sa strahovima, fobijama i sa socijalnom anksioznošću.

Pojam NLP obuhvata tri reči. Neuro – koji se odnosi na naš nervni sistem i način na koji komuniciramo sa ljudima, odnosno putem čula: vida, sluha, dodira, mirisa i ukusa. Na osnovu ovoga mi primamo informacije iz sveta i tako formiramo subjektivnu sliku naše realnosti.

Lingvističko – podrazumeva jezik i reči, odnosno formirane rečenične obrasce pomoću kojih izražavamo ono što mislimo i čime možemo i da utičemo na druge.

Programiranje – je termin koji izaziva i najviše predrasuda, ali ne i najmanje važan. U kontekstu NLP-a programiranje podrazumeva naše unutrašnje procese, odnosno menjanje obrazaca ponašanja koji nam neodogvaraju za one obrasce koji odgovaraju našem cilju.

Kako je nastala metoda NLP?

Metoda je nastala kao produkt istraživačkog rada dvojice stručnjaka Ričarda Bandlera i Džona Grindera na univerzitetu Santa Kruz u Kalifornji. Dvojica stručnjaka postavili su sebi pitanje šta je ključna razlika između uspešnih i manje uspešnih ljudi? Tada im se javila ideja, da posmatraju uspešne ljude i da opišu kako oni savladavaju prepreke, kako komuniciraju sa drugima, kako uče i kako donose usluge. Posmatrajući uspešne napravili su obrasce, koji mogu da pomognu onima koji su manje uspešni da postanu uspešniji.

Obrasci i tehnike koje su selektovali bili su potom primenjivani u podučavanju manje uspešnijih kandita, koji bi potom ostvarivali bolje rezultate u profesionalnom i ličnom životu.

Online psiholog

Kako NLP metoda funkcioniše?

Neurolingvističko programiranje podrazumeva ideju da čovek svoju stvarnost percipira pomoću „unutrašnjih mapa“ sveta. Odnosno da mi filtriramo informacije o komplikovanom spoljnom svetu koje dobijamo pomoći svojih čula i potom ih filtriramo, kako bi mogli da ih razumemo.

Međutim niko od nas ne posmatra svet isto, i niko od nas ne filtrira informacije na isti način. Stoga je ta unutrašnja „mapa“ o svetu koju imamo samo naša i jedinstvena. Međutim to je ipak filtrirana, odnosno pojednostavljena „mapa“ ili iskustvo ili percepcija sveta. Zato često nastaju konflikti, jer mi podrazumevamo da neko doživljava stvarnost kao i mi – dok to naravno nije tako. Zato nam je važno da uvažimo svačiju sliku, te da našu komunikaciju prilagodima drugima. Upravo nam u tome neurolingvistička metoda može pomoći!

Može nam pomoći kako da otkrijemo i izmenimo ograničenja naše „mape“ ili percepcije sveta koji nas okružuje. Taj metod se koristi tako što se kroz svesnu upotrebu jezika dovodi do promena u načinu razmišljanja i ponašanja kod pojedinca.

Tehnike NLP-a

NLP predstavlja široko polje praktičnih mogućnosti. Stoga korisicni ove metode koriste različite tehnike koje uključuju:

  • Sidrenje – Ova tehnika služi za pretvaranje nekog čulnog iskustava u okidač za određeno emocionalno stanje. Dakle ako je neko besan, koristi tehniku sidrenja da se smiri, tako što će zamisliti neku sliku koja automatski u njemu smiruje bes.
  • Rapport – Praktičar metode NLP-a se povezuje sa osobom radi poboljšanja komunikacije i empatije.
  • „Zvižduk“ – menjanje bihejviralnog ili kognitivnog obrasca da bi se došlo do pozitivnog i željenog umesto neželjenog ishoda u nekoj situaciji.
  • Vizuelna / kinestetička disocijacija – eliminacija negativnih misli i osećanja koja su u vezi sa nekim neprijatnim događajima u bliskoj ili daljoj prošlosti.

Ova metoda predstavlja jedan od najzanimljivijih načina za samorazvoj i napredovanje u gotovim svim sferama života. Suštinski podrazumeva određenu dozu posvećivanja, ali su rezultati korišćenja ove metode fascinantni i neverovatno efikasni.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »