Dete ignoriše majku – Šta uraditi kada vas vaše dete ignoriše?

Kada nas neko počne ignorisati to može biti izuzetno iritantno, pogotovo kada to radi neko ko vam je blizak kao što je na primer to vaše dete. Niste sigurni koliko ste tačno puta pitali “da li si spreman / spremna, treba da krenemo” kada vam je, konačno, strpljenje istrošeno i kada već vičete – OBUJ SE ODMAH! – a oni (konačno) skaču na to i počinju da se obuvaju.

Iako ne planirate da vičete, čini se da samo to funkcioniše kada ništa drugo ne radi, tako da ćete ubrzo primetiti da vičete češće nego što biste želeli.

Online psiholog

Pojedini stručnjaci ovaj tretman razumevaju kao obrazac sa više postavljenih pitanja koja na kraju izazivaju frustraciju i povećanje tona. Čak postoje neke simpatične odrednice koje su odredili pojedini psiholozi poput “pitam, pitam, pitam – vičem”. Možda još simpatičnije je to što je na portalima iznela jedna psihološkinja čija je pacijentkinja ovaj obrazac ponašanja nazvala “dobra mama, dobra mama, dobra mama – zla mama”.

Dakle, šta nije u redu sa ovim obrascem, pošto najverovatnije ne vičete sve vreme i čini se da to ponekad obavlja posao. Jedan od problema je što, vremenom, ovaj obrazac komunikacije stvara lošu naviku i za vas i za vašu decu.

Vaša deca efektivno uče da mogu da vas ignorišu sve dok ne počnete da vičete, ili drugačije rečeno, da to zaista mislite samo kada vičete. A vi učite iz njihovog odgovora da samo vikanjem možete privući njihovu pažnju.

Vremenom, ova dinamika stvara nefunkcionalan obrazac komunikacije koji može poprilično naštetiti vašem odnosu i trajno uticati na njega.

Šta da radim umesto toga? Ukratko, odgovor je da radite na stvaranju nove navike za svoju decu, navike da vas slušaju i odgovaraju vam na vaša pitanja.

Važno je napraviti razliku između namernog prkosa i toga da vas dete možda jednostavno ne sluša jer je dekoncentrisano. Ako vičete svom detetu dok igra video igrice u drugoj sobi, možda će biti previše zaokupljeno igrom da bi čulo da ga zovete. Ne treba naravno isključiti ni tu mogućnost da vas dete možda stvarno nije čulo, nije tako retka stvar da dete ima problema sa sluhom ili da se jednostavno nalazite u takvoj situaciji da vas dete ne čuje. Zato nemojte biti previše uzbudjeni ako se to desilo samo par puta, to ne mora da znači da vas dete namerno ignoriše ili da je genaralno dekoncentrisano.

Pre nego što detetu date uputstva, sagledajte situaciju da biste na primer primetili da li tom detetu nešto u tom trenutku odvlači pažnju. Na primer isključite TV, pozovite ga da dođe do vas i uspostavite kontakt očima. Možda ćete čak morati da im stavite ruku na rame. Zatim dajte svom detetu jasna uputstva koja opisuju šta želite da ono uradi.

Neka vam uputstva budu kratka i jednostavna tako što ćete reći nešto poput: „pokupi svoje igračke “. Preskočite predavanje, osuđivanje i slično i koristite čvrst i neutralan ton glasa. Imamo još nekoliko saveta za vas ukoliko verujete da vam je dete dekoncentrisano ili da vas namerno ignoriše – zato nastavite sa čitanjem.

Zahtevaj ponavljanje

Uverite se da vaše dete razume šta ste rekli tako što ćete ga zamoliti da ponovi vaša uputstva. Pitajte na primer: „U redu, šta sada treba da uradiš?“ i sačekajte da objasne: „Trebalo bi da obučem svoju odeću za igru da bih ti mogao pomoći u poslu oko sređivanja našeg dvorišta”.

Ponudite pojašnjenje ili odgovorite na sva pitanja. Ako vaše dete može da vam ponovi šta bi trebalo da uradi, znaćete da su vaša očekivanja jasna. Ako vaše dete nekim slučajem ima problem sa tim da ponovi nešto što ste mu upravo rekli, možda bi bilo najbolje da potražite savete stručnjaka. Da biste bili sigurni da ne postoji nekakva psihička ili fizička prepreka u komunikaciji.

Dajte jedno upozorenje

Nakon što detetu date uputstva i sigurni ste da vas razume, sačekajte oko pet sekundi. Možda će biti potrebno malo vremena da se informacije unesu. Ako vaše dete pokuša da ne izvrši nešto što ste mu rekli, ignoriše vas. Naravno podrazumeva se da se ne postavljate prema detetu kao da je u vojsci, ne možete mu naređivati da uradi nešto što dete ne bi trebalo da uradi. Treba balansirati u tom odnosu roditelj – dete, budete strogi koliko morate i blagi koliko god možete.

Dajte svom detetu zadatak i nagradu. Recite nešto poput: „Kada odeš gore i pospremiš svoju sobu, moći ćeš da igraš igrice na računaru večeras.“

Koristite isti pristup čak i ako vas vaše dete ne ignoriše u potpunosti. Ako vaše dete kaže nešto poput: „Znam!“ ili „Uradiću to za minut“, dajte im upozorenje. Naučite svoje dete da treba da sledi vaša uputstva kada im date ta uputstva, naravno ne ako to podrazumeva da dete nema vreme za sebe. Međutim postoje one stvari koje dete mora da nauči da radi, jer će to biti dobro i za njegov budući razvoj – dete koje obavlja svoje zadatke sigurno će biti efikasnije u rešavanju budućih problema i stvaranju zdravih radnih navika.

Odličan način da se smanji konflikt i poveća privrženost je da se obezbedi ograničen izbor. Ovo vašem detetu na primer pruža mogućnosti za povećanu odgovornost i osećaj lične kontrole. To možemo pokazati na sledećem primeru: „Možete da izaberete da očistite svoju sobu pre ili posle večere – vaš izbor.

Ostanite dosledni kazni koju ste odrekli ukoliko vas dete ignoriše

Nakon što ste dali upozorenje, dajte detetu nekoliko sekundi da shvati. Ako vaše dete ne pokušava da uradi ono što ste tražili, slede posledice. Mogli biste reći nešto poput: „ Zbog toga što nisi pospremio / pospremila svoju sobu, nema igranja igrica za večeras.“

Ako je privilegija izgubljena, budite sigurni da vaše dete razume da gubitak nije nešto što ste izabrali da uradite. Naglasite da mogu napraviti drugačiji izbor i promeniti ishode.

Obavezno pratite svoje upozorenje. Ako niste spremni da prođete kroz posledice koje ste izneli (kao što je oduzimanje privilegija), pronađite nešto kroz šta možete da prođete.

Napravite plan

Sa detom uvek treba razgovarati, možete postaviti pitanja poput toga “šta te sprečava da uradiš to što sam rekao / rekla da uradiš?” Umesto da dete konstantno optužujete da vas ne sluša, pokušajte da razgovarate o mogućim preprekama na putu da vas uopšte i posluša.

Za neku decu, primanje pohvala i pozitivne pažnje je dovoljna motivacija da nastave sa dobrim radom. Ako svom detetu ukažete da je odlično to što vas je poslušao, možda će biti motivisaniji da to uradim ponovo. Savršeno je da s vremena na vreme pohvalite svoje dete zbog toga što je poslušno i što se ne inati, što je lepo vaspitano i što je bilo dobro kada se negde išli zajedno.

Međutim drugoj deci je potreban veći podsticaj da prate uputstva. Razmislite o sistemu nagrađivanja ili ekonomskom sistemu bodovanja za poslušnost da motivišete svoje dete da bude poslušnije. Ako dete dobro uči i redovno sprema svoju sobu, izdvojte neki novac i kupite mu nešto što želi da ima, takvim načinom će dete naučiti da je dobro biti odgovoran.

Online psiholog

Isključite osnovne probleme

Ako je odbijanje vašeg deteta da sasluša problem nešto što se javlja i u različitim situacijama (na primer, ne sluša kod kuće i u školi), važno je isključiti osnovne probleme. Postoji nekoliko pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što pretpostavite da vas dete ignoriše.

Da li vaše dete može imati problema sa sluhom? Proverite sluh vašeg deteta ako vam se čini da ima problema da vas čuje ili razume vaša uputstva.

Da li vaše dete ima problema sa obraćanjem pažnje? Ako je vaše dete veoma usredsređeno na ono što radi i ne čuje vas, ili ako ne može da se fokusira dovoljno dugo da prati ono što ste rekli, možda ima stanje kao što je ADHD. Pronađite na našem sajtu tekst koji se bavi ovim poremećajem kod dece i zatražite

Da li vaše dete ima problema u kognitivnim veštinama? Problemi u razvoju ili kognitivna oštećenja mogu otežati detetu da obradi informacije i preduzme akciju za kratko vreme. Ukoliko otkrijete da ovakav problem postoji, obratite se psihologu za decu.

Ako sumnjate da vaše dete možda ima neki zdravstveni ili mentalni problem, razgovarajte sa njegovim pedijatrom. Oni mogu proceniti vaše dete i isključiti bilo kakvo medicinsko ili mentalno objašnjenje za njihovo ponašanje. Ako se dijagnostikuje stanje, moći ćete da radite sa njima na lečenju.

Izbegavajte zamke

Ponekad roditelji nehotice treniraju svoju decu da ih ignorišu. Vikanje, prigovaranje i preklinjanje su nešto što će dete verovatnije ignorisati. Duga predavanja i davanje previše komandi takođe mogu dovesti do toga da vaše dete prestane da vas sluša.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam trebaju saveti konkretno za vaš problem možete se obratiti online psiholozima putem našeg sajta. Potrebno je samo to da nađete rubriku sa kontaktima na našem sajtu i da se obratite našim psiholozima preko vaše omiljene online platforme za pomoć.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »