Dečko me psihički zlostavlja?

Dakle, u vezi ste… i zbog toga se ne osećate dobro. Tužni ste sve vreme. Osećate se kao da ste bezvredni. Besni ste na sebe, ljutite se na njega, i ne možete da se nosite sa svojim emocijama. Da li se pronalazite u ovome? Da li je za ovo raspoloženje kriv vaš partner? Ako jeste tako, nemojte isključiti mogućnost da ste žrtva nasilja ili zlostavljanja u vezi.

Postoji mnogo vidova i oblika zlostavljanja koje često previdimo. Najčešće se priča o fizičkom zlostavljanju, stoga nam je prva asocijacija na zlostavljanje baš taj vid zlostavljanja. Nažalost ovaj vid zlostavljanja nije jedini, a često druge oblike zlostavljanja i ne prepoznamo jer smo zaslepljeni činjenicom da je zlostavljanje samo fizičkog oblika. Strašno je to što većina žena ne reaguje i ne potraži pomoć sve dok ih partner prvi put ne udari, a još strašnije je to što mnogo žena ostaje u vezi čak i nakon toga. Zato je ovaj članak pre svega namenjen podizanju svesti o tome, da se takve stvari ne smeju trpeti jer mogu biti samo gore. Takođe ukazaćemo vam i na druge oblike nasilje pored fizičkog nasilja o kojem se najviše govorilo u poslednjih nekoliko decenija.

Online psiholog

Pa da krenemo već sa emocionalnim zlostavljanjem – Emocionalno zlostavljanje je svaka vrsta zlostavljanja koja nije fizičko zlostavljanje. Iako ta definicija može poprimiti mnogo mogućih oblika, najbolje je objasniti da emocionalno zlostavljanje može da varira od suptilnih stvari kao što je gruba kritika do destruktivnijeg zlostavljanja, kao što su zastrašivanje, manipulacija ili podmićivanje.

Efekti emocionalnog zlostavljanja na brak ili vezu mogu biti dramatični. Naravno, to zavisi od vrste emocionalnog zlostavljanja. Ovakvo zlostavljanje može dovesti do depresije, anksioznosti ili problema sa mentalnim zdravljem kod partnera. To može dovesti do lošeg samopoštovanja, gubitka posla, pa čak i fobičnog ponašanja. Ovo uključuje stvari kao što su nevoljost da se napušta kuća i okretanje društvenoj izolaciji, te bi zbog toga neko mogao da prekine kontakt sa prijateljima ili članovima porodice. Čak i tako dramatične stvari poput pokušaja samoubistva mogu biti povezane sa emocionalnim zlostavljanjem.

U kontekstu romantične veze, postoji mnogo različitih načina na koje se emocionalno zlostavljanje može pojaviti:

Omalovažavanje, ili u današnjem slengu, „prozivanje“, u kojem nasilnik upućuje žrtvi stalne i grube komentare. Ovo se često može učiniti na flertujući način kako bi se potkopalo tuđe samopouzdanje kako bi se nasilnik osećao ili izgledao važnije. Na primer, nešto poput „Ta haljina ti je sjajno stajala kada si bila mlađa. Sledeći put bi trebalo da me pitaš šta da obučeš pre nego što izađemo.” Ovo zanemarivanje ima veliki efekat na ljude sa niskim samopoštovanjem jer zaista počinju da veruju da ne mogu da funkcionišu bez druge osobe, koja je u stvari zapravo agresivna.

Manipulacija: Popularni “gaslight” – ovaj izraz potiče iz filma Gaslight iz 1944. godine, gde muškarac manipuliše svojom ženom kako bi ona pomislila da je luda. To je kada zlostavljač učini sve kako bi žrtva počela da gubi razum. Na primer, ako žena ima aferu i bude uhvaćena, oni to ionako poriču i optužuju drugog partnera da je paranoičan.

Pasivna agresivnost: Ova je veoma promišljena tatkita jer znači da prekida diskusiju ili negira potrebe druge osobe, ali ne direktno izbegavanjem razgovora – nego ćutanjem. Korišćenje ćutanja ili odbijanja kao oružija je potrebno da se ne uradi ono što se traži, kao što je košenje travnjaka ili plaćanje računa. Ponekad to može biti namerno, ali ponekad može biti nesvesno ako se pasivno-agresivna osoba oseća previše kontrolisanom ili izmanipulisanom. To obično dovodi do toga da se drugi partner oseća veoma besno. Tada pasivno-agresivna osoba oseća da je njeno ponašanje opravdano i to postaje veoma toksična situacija – koja zaista može da izludi žrtvu.

Na primer, povređeni bivši muž ne plaća deci školarinu prema njihovom dogovoru. Žena u tom slučaju ostaje finansijski neobezbeđena i posramljena jer prima telefonske pozive iz škole sa sramotnim zahtevima za novac, a onda se naljuti na njega, ali on i dalje „zaboravlja“ svoj deo dogovora, smišljajući neko opravdanje. To možda zvuči banalno ali svakako predstavlja školski primer emotivnog ili psihičkog zlostavljanja žrtve.

Finansijska kontrola: vođenje svih računa na njihovo ime i prisiljavanje partnera da traži svaki dinar, iako partner doprinosi domaćinstvu na mnogo načina. Ovaj vid zlostavljanja, naziva se finansijskim zlostavljanjem i prisutan je kako u porodici, vezi tako i u profesionalnim uslovima.

Online psiholog

Pogrdna imena i patronizacija žrtve: Nazivanje žrtve raznim imenima, predstavlja ozbiljan vid emotivnog zlostavljanja posebno ako je u pitanju intenzivirani proces. Takođe patronizacija ili dominacija nasilnika nad žrtvom koja se vrši ovim procesom kategorizacije žrtve kao na primer glupe osobe, doprinosi negativnim efektima po žrtvu.

Postoji mnogo crvenih zastavica na koje treba obratiti pažnju kada vas partner emocionalno zlostavlja. Sve u svemu, ovo uključuje osećaj nelagodnosti u situaciji, kao da vas partner primorava ili manipuliše vama. Konkretne stvari na koje treba obratiti pažnju su:

  • Ako vas partner sprečava da se družite ili tražite pomoć od prijatelja ili profesionalaca ili, čak radi na tome da okrene druge protiv vas, poput vaše porodice ili saradnika.
  • Osećate kako je vaš partner ravnodušan prema vašim potrebama, da odbija kompromis ili kao da uvek “hodate po jajima” kako biste ga učinili srećnim.
  • Možda ćete se okrenuti marihuani ili alkoholu kako biste se izborili sa osećanjima kada je ova osoba kod kuće.
  • Ako vaša deca postanu zabrinuta za vas.
  • Ako ste primorani da uđete u seksualne aktivnosti zbog kojih se osećate neprijatno, kao što je seks kada niste raspoloženi da sprečite svog partnera da viče ili ne bude loše raspoložen. Seks treba da bude prijatan i poželjan svaki put.

Kada je u pitanju roditeljstvo, postoje i crvene zastavice koje signaliziraju emocionalno zlostavljanje.

Konkretno, kada je ljubav roditelja uslovna. Na primer, uslovljeno dobrim ocenama, uspehom u sportu, itd. Drugi primeri su: ako osećate mržnju prema roditeljima, imate veoma nisko samopouzdanje, imate samoubilačke misli.

Moguće je da veza opstane nakon emocionalnog zlostavljanja, ali to se obično dešava samo u kontekstu terapije ili drugog psihološkog tretmana, u kojem osoba napravi pomak u zlostavljanju.

Žrtva može pomoći nasilniku postavljanjem granica sa svojim partnerom. Izjave poput „ako vičeš na mene ili me prozivaš, ja ću otići“. Ili, ako je emocionalno zlostavljanje osobe u kontekstu alkohola, učinite trezvenost uslovom nastavka veze. Takođe možete probati da učinite terapiju ili lekove uslovom za nastavak veze. Izgradite mrežu podrške prijatelja i porodice koji vam mogu pomoći da održite svoje granice ili budu uz vas u krizi.

Osmislite izlazni plan ako treba da budete u mogućnosti da primenite granice koje ste postavili. Ovo može uključivati stvari kao što su život sa prijateljem ili roditeljem, imati advokata u pripravnosti za pravne aranžmane itd.

Ako sumnjate da vas partner emocionalno zlostavlja, možete dobiti pomoć. Postoji nacionalna telefonska linija za borbu protiv nasilja u porodici, nemojte se plašiti da pozovete. Ako je zlostavljanje suptilnije, potražite savet od stručnjaka za mentalno zdravlje.

Obratite se vašem izabranom lekaru kako bi vam preporučio terapeuta ili psihologa sa kojim biste mogli da popričate. Izbegavajte da se sa ovakvim problemima suočavate apsolutno sami.

Na našem sajtu pored korisnih tekstova možete dobiti i pomoć od stručnjaka na polju psihologije i psihoterapije. Sve što je potrebno jeste da pronađete kontakte naših psihologa na našem sajtu, da odaberete psihologa sa kojim želite da radite i javite mu se. Sve seanse koje se organizuju putem našeg sajta obavljaju se preko online video poziva, odnosno vaših omiljenih aplikacija koje sadrže ovu opciju.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »