Besna sam na supruga – Besan sam na suprugu – Šta da učinim povodom svađe u braku? Šta je to svađa u braku?

U naslovu smo postavili puno pitanja, ali da li na ta pitanja možemo odgovoriti? Hajde onda prvo da vam postavimo još neka pitanja, pa da započnemo lagano i sa nekim odgovorima.

Da li se ikada naljutite na svog supružnika? Za većinu nas, odgovor je odlučno da. Na kraju krajeva, mi smo ljudi, a bes je normalna ljudska emocija.

Online psiholog

Ali, iako bes nije sam po sebi loša emocija, bes može imati negativan uticaj na vaš brak ako se zbog samog besa ne postupa dobro.

Kada ste neko naljuti i zna zbog čega se naljutio: zašto je to normalno i šta da se radi (a ne radi) u vezi s tim

Ako imate ideju da ste u zdravom odnosu i nikada se ne ljutite jedni na druge — ili barem „ne bi trebalo“ da se naljutite — vreme je da odbacite to beskorisno uverenje. Istina je da se svi parovi svađaju. Prema ekspertima za odnose i istraživačima za pitanja parova, čak se i zdravi parovi povremeno ljute, viču i žestoko se posvađaju.

Štaviše, bes zapravo može biti korisna stvar za parove u mnogim slučajevima. To istina može biti vrlo neugodna stvar, ali i apsolutno korisna. Bes često deluje kao katalizator koji pomaže bračnim partnerima da se suoče sa nerešenim problemima.

Naravno, težak je posao sesti i razgovarati o osnovnom problemu i besu koji taj problem izaziva, ali cena koja je nečinjenja je previsoka. Drugim rečima: nerešena ili potisnuta ljutnja često dovodi do ozlojeđenosti i stresa — veoma opasnog za brak i ljudsko zdravlje.

Dakle, kada se složimo da je normalno biti povremeno ljut na supružnika, sledeći korak je da se uverimo da izražavate svoj bes na odgovarajući način. Evo nekoliko primera šta ne treba da radite kada ste ljuti:

  • Ne treba da upućujete direktne kritike prema karakteru vašeg supružnika („Tako si lenj!“)
  • Ne treba da pravite široke generalizacije i pretpostavke („Uvek ovo radiš!“)
  • Ne treba da koristite grub sarkazam, uvrede, ponižavanja, taktike u kojima pokušavate da osramotite, okrivite ili pretite partneru (uključujući pretnje razvodom)
  • Ne treba da koristite „tihi tretman“ (ćutanje) ili „tihi bes“ (pasivnu agresiju) tako što ćete biti previše hladni ili uskratiti ljubav svom partneru
  • Nemojte da vičete, da bacate stvari ili pokažite bilo koje drugo agresivno ponašanje
  • Ne treba da govorite ili istupate kada su vaše emocije jako pojačane i snažne

Nezdrave reakcije poput ovih neće stvoriti nikakvu pozitivnu promenu — ali će na kraju povrediti vas, vašeg supružnika, pa čak i vašu decu koja moraju da svedoče o vašem primeru. Umesto toga, evo nekoliko zdravijih načina da izrazite, komunicirate i odgovorite na svoj bes:

  • Usredsredite kritike na neku konkretnu akciju ili na to da vaš supružnik ne radi ništa („Tako sam ljuta što si zaboravio da izvadiš smeće i što sada moramo da čekamo sledeću nedelju kako bi nam odneli smeće, iako sam te podsetila tri puta“)
  • Kažite kada osećate da više ne kontrolišete svoje reči i postupke
  • Koristite samoumirujuće strategije da biste sebi pomogli da dođete do stanja sa manje besa
  • Razgovarajte i poštujte granice koje okružuju ljutite interakcije („Uzećemo 20-minutni tajm-aut ako bilo ko od nas počne da podiže glas ili kaže nešto ponižavajuće“)

3 stvari koje treba da shvatite kada ste ljuti na svog supružnika

1. Pokušajte da razumete zašto ste ljuti.

Budite što konkretniji u vezi sa ovim. Da li ste ljuti zbog određene akcije ili neaktivnosti vašeg supružnika? Da li ste ljuti na nekog drugog i izbacujete to na svog supružnika? Da li ste ljuti jer ste izneli netačnu pretpostavku? Da li ste ljuti jer je vaš bes izazvala neka stara emocionalna rana ili zato što niste bili u potpunosti iskreni prema svom supružniku u vezi sa nečim što vas muči?

Šta god da je razlog (ili razlozi) za vaš bes, pronađite ga. Budite radoznali u vezi sebe, budite neko ko je otvorenog uma. Budite ljubazni prema sebi tokom ovog istraživačkog procesa. Ne morate sve to da shvatite u ovom trenutku, ali bar kasnije provedite malo vremena za razmišljanje da biste stekli uvid. Svest o tome zašto ste ljuti je prvi korak u suočavanju sa emocijom besa, čak i u budućnosti.

Online psiholog

2. Uvek imajte neku tehniku za smirenje.

Nije cilj u tome da se vi sa ovom tehnikom više nikada ne naljutite, to je nemoguće. Radi se o tome da znate kako da se nosite sa svojim besom kada se on pojavi. Odnosno da ne morate da budete mirni kao Buda pre nego što razgovarate sa svojim supružnikom o tome šta vas je toliko uznemirilo – samo budite sigurni da ste se dovoljno smirili da biste mogli da kontrolišete sebe.

Kako da se smiriš? Pronađite svoje umirujuće strategije i držite ih spremnima—bilo da je to duga šetnja, vežbanje, kupanje sa penom, slagalica, nekoliko poglavlja knjige, nekoliko stranica u dnevniku, petominutna vežba disanja ili nešto sasvim drugo. Ako je potrebno, zapišite svoju listu strategija upravljanja besom i redovno je pregledajte.

3. Budite spremni da oprostite.

Zvuči jednostavno, ali budite spremni da oprostite svom supružniku.

Zapamtite, čak i zdravi parovi mogu da uđu u neke prilično žestoke svađe koje izazivaju bes. Ali što je važno, zdravi parovi takođe imaju sposobnost da pronađu razloga za oprost i da se ne zadržavaju na sitnicama. (Zdravi parovi takođe imaju tendenciju da budu dobri u izražavanju besa na odgovarajući način i pokušaju da razumeju izvor svog besa.)

Suština: uvek imajte prostora u vašem braku za malo milosti i poniznosti i budite spremni da prihvate nesavršenosti i trenutne nedostatke jedno drugog.

Zapamtite ne postoji brak ili veza ili bilo kakav emotivni odnos u kom dvoje ljudi provodi više vremena zajedno, a da se tokom tog vremena makar malo ne “zakače”. Svađe treba doživljati kao normalnost, a po nekima čak i kao nužnost. Svađom zaista nekada možete da testirate vašu vezu ili trenutna osećanja i zrelost svog partnera.

Možda vam ovo zvuči malo morbidno i neugodno, ali razmislite da li biste želeli da pored sebe imate nekoga ko će vas u budućnosti ostaviti posle prve svađe. Da li razmišljate na primer o tome da je vaš partner prestao da oseća ljubav prema vama? Posvađajte se sa njim i proverite koliko mu je stalo da vas zadrži.

Kada na ovaj način percipiramo svađu ona nam se može učiniti kao pozitivna stvar zar ne? Naravno uvek se potrudite da svađe budu na zdravim osnovama, ne smete biti agresivni, a ni verbalno ili fizički nasilni. Tako zaista nećete učiniti ništa.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »