Oporavak od toksične veze

Nešto što je toksično je otrovno, uzrokuje smrt ili iscrpljenost i troši energiju i život. Ta toksičnost može biti u obliku prijateljstva, člana porodice, supružnika ili romantičnog partnera. Najblaži slučaj je kada vas veza isprpljuje i osećate izvestan pritisak. Najgori mogući vid toksične veze može učiniti da se fizički osećate ugroženo.

Bez obzira na stepen toksičnosti u vašoj vezi, vreme je da rešite to. Pitate se, kako znati da li je vaša veza toksična? Razmotrite od srca sledeće savete i pitanja da biste se razumeli i pripremili sa eliminaciju svih toksičnih odnosa iz vašeg života. Sledite korake u nastavku da biste se oslobodili.

Online psiholog

Vodite se vašim emocijama

Kako se osećate kad ste sa svojim partnerom? Obratite pažnju da li se osećate srećno i voljeno ili ste kritikovani i kontrolisani. Zdrava veza ispunjena je otvorenošću, uzajamnom podrškom, poštovanjem, pozitivnim podsticajima i strpljenjem. Toksični odnos guši, pun je kritika i osude. Da li vas spuštaju ili podižu odnosi sa vašim partnerom? Konstruktivna kritika je kritika iz ljubavi i ima za cilj da pomogne, dok sarkastična i surova stvara osećaj bezvrednosti.

Imajte svoje ja

U zdravoj vezi je sigurno i lako biti svoje pravo ja. Mišljenja i težnje svake osobe su važni, vrednuju se i nailaze na podršku. Komunikacija je iskrena i otvorena. Razgovori se zasnivaju na idejama, snovima i podeljenim odgovornostima. U toksičnoj vezi, jedna osoba se oseća ugušeno. Njihovi snovi i životni ciljevi su izgnječeni, nebitni, nevažni i često se žrtvuju zarad drugog. Njihovo istinsko ja je negirano i oseća se atrofirano.

Verujte svojoj intuiciji

Većina nas ima osećaj za ljude i situacije. Ponekad to racionalizujemo svojim intelektom i razumom. Ako ste se preispitivali i sumnjali u svoje odluke iako ste verovali da ste u pravu, ovo bi mogao biti znak nezdrave veze. Toksični partneri kontrolišu i ponižavaju. Svoju moć dobijaju oduzimanjem vaše. Zdravi partneri imaju poverenja i podršku.

Dakle, ako gore navedeno zvuči poznato, možda je vreme za promene. Uložili ste mnogo vremena, energije i nade u ovu vezu, ali vam ona ne služi dobro. Prepoznavanje znakova toksične veze može vas osnažiti da izađete iz nje. Biti iskren prema sebi je ključna stvar. Ako obe strane nisu u potpunosti posvećene aktivnom radu na promenama kao što su međusobno uvažavanje, otvorena komunikacija i pozitivno poštovanje, tada krenite i ne osvrćite se. Cenite sebe!

Online psiholog

Nađite podršku u bliskim, dragim ljudima

Završetak veze je potresan, čak i ako ste vi taj koji raskida. To je gubitak. Dajte sebi vremena da se izlečite. Potražite prijatelje, porodicu ili stručnjaka da biste razgovarali o svom iskustvu i naučili iz njega. S pažnjom priznajte emocionalno iskustvo boravka u toksičnoj vezi i oslobađanje od nje. Udahnite, zabeležite svoja osećanja i meditirajte. Ponovno uspostavite svoje samopoštovanje i vrednost kao jedinstvena osoba. Cenite svoje snage i razvijajte svoja interesovanja. Zaslužujete da se ponovo osećate dobro!

Prihvatimo promene

Promena je vaša prilika da stvorite život kakav želite. Koji deo vas je zapostavljen? Možda postoji putovanje na koje želite da pođete, predmet koji želite da proučite ili sport, hobi, jezik ili instrument koji želite da naučite. Sada je vreme da volite i poštujete sebe. Ostanite verni svojim interesima i talentima. Priznajte i cenite ono što vas čini vrednom i jedinstvenom osobom. Koristite vaše sklonosti da biste ponovo izgradili osećaj vrednosti.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »