Vaspitanje dece – kako vaspitati dete koje ima od 4 do 5 godina?

Razvoj predškolskog uzrasta od 4-5 godina je vrlo interesantno i zabavno doba za mališane: šta se u ovom dobu razvoja dešava?

Osećanja i ponašanje

U ovom uzrastu deca istražuju i uče da izražavaju emocije. Oni to rade na mnogo načina – na primer, govoreći, koristeći gestove, zvukove i u igri.

Online psiholog

Predškolci takođe vole da budu u blizini ljudi. Vaše dete bi možda želelo da ugodi sebi i druži se sa svojim prijateljima predškolskog uzrasta. Imaginarni prijatelji su nešto što se javlja u ovom periodu i mogu biti važni i za vaše dete. Postoji neka jeziva stigma u vezi ovog fenomena koji uglavnom plaši roditelje, međutim smatrajte to potpuno normalnim u tome nema ničega čudnog niti strašnog. Napominjemo dakle još jednom da se radi o nečemu što je jako uobičajeno kod dece u ovom periodu odrastanja.

Kao deo druženja sa drugima, možda ćete čuti svoje dete kako se izvinjava nekom, pristaje na utvrđena pravila i zadovoljno je kada se dobre stvari dešavaju drugim ljudima.

Kada je u pitanju saradnja, vaše dete će verovatno biti od veće pomoći nego ranije, ali ponekad i dalje može biti zahtevno. Kada vaše dete napuni pet godina, verovatno će imati veću kontrolu nad svojim ponašanjem i manje nervoze.

Vaše dete može biti zabrinuto zbog polaska u školu. Razgovor sa svojim detetom o ovome, pa čak i zajednička poseta školi može pomoći da se ublaže sve brige.

U ovoj godini vaše dete može ponekad da sakrije istinu o stvarima ili čak počne da govori laži. Na primer, mogli bi reći „nisam to ja uradio“ čak i kada jesu. Ovo je normalan deo razvoja predškolskog uzrasta.

Igranje i učenje

Igra je važna jer deca i dalje uče i istražuju osećanja.

Kada je u pitanju igra, vaše dete sada već voli da peva, da igra i da glumi. Vaše dete takođe voli igru mašte i uči razliku između fantazije i stvarnosti. Vaše dete je svesnije svog pola u ovom trenutku i možda će želeti da igra igrice zasnovane na polu – na primer, devojčice bi možda želele da se igraju ‘mame’. Vaše dete bi takođe moglo da se okuša u različitim ulogama i ponašanju, na primer da bude lekar ili da se venča.

Vaš predškolac bi mogao biti veoma radoznao u vezi sa telom – kako svojim tako i tuđim. Na primer, možete zateći svoje dete kako gleda u svoje i genitalije druge dece. Kombinacija prirodne radoznalosti i igranja uloga je obično normalan deo seksualnog ponašanja u detinjstvu. Ali ako ste zabrinuti zbog seksualnog ponašanja deteta, dobra je ideja da razgovarate sa lekarom opšte prakse, pedijatrom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

Razmišljanje

Predškolci razumeju više o suprotnostima – na primer, visoko/nisko. Oni znaju nazive slova i brojeva i umeju da broje uglavnom do 10. Vaše dete će možda zapamtiti svoju adresu i znati razliku između leve i desne strane. Dakle za razliku od ranijih faza razvoja, dete u ovom trenutku ima ozbiljniji spektar kognitivnih sposobnosti.

Jezik i razgovor

Dečji jezik se dosta razvija sa 4-5 godina. Možda ćete primetiti da vaše dete voli da priča priče i da razgovara. Vaše dete bi vam takođe moglo reći kako se oseća, pričati o svojim idejama, postavljati mnogo pitanja ili nizati reči koje se rimuju. Sa četiri godine, predškolci znaju stotine reči i mogu da koriste 5-6 reči ili više reči u rečenicama. Dakle moći ćete da razumete šta vaše dete govori stalno.

Do pete godine, predškolci mogu jasnije da govore i znaće, razumeti i koristiti još više reči, često u složenijim rečenicama od do devet reči.

Svakodnevni život

Oblačenje je prilično lako za decu u ovom uzrastu. Takođe, vaše dete verovatno može da koristi viljušku, kašiku, a ponekad i nož – na primer, da namaže puter na hleb. I dalje morate ponekad da nadgledate i pomažete svom detetu, ali dete može samostalno da ode u toalet i opere zube.

Online psiholog

Kretanje

Predškolci vole kretanje i aktivnost. Vaše dete postaje sve bolje u spuštanju niz stepenice (možda koristeći gelender) trčanju, bacanju, hvatanju i šutiranju lopte, penjanju, skakanju i balansiranju na jednoj nozi.

Vaše dete takođe može razviti neke nove grube motoričke veštine – na primer, preskakanje, skakanje unazad ili skakanje dok trči.

Fine motoričke veštine vašeg predškolskog deteta se takođe poboljšavaju. Vaše dete može da seče makazama koje su bezbedne za decu i da napiše svoje ime i neka slova. Vaše dete bi takođe moglo da nacrta krug i napravi detaljne crteže ljudi sa delovima tela i odećom.

Pomaganje u razvoju predškolskog uzrasta od 4-5 godina

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste pomogli u razvoju vašeg deteta u ovom uzrastu:

Dajte svom detetu puno vremena za igru: igra pomaže deci predškolskog uzrasta da izraze osećanja poput radosti, uzbuđenja, besa ili straha. Vaše dete će možda voleti neurednu igru u pesku ili blatu, pretvaranje sa lutkama i igru na otvorenom sa puno trčanja, prevrtanja i kotrljanja.

Odvojite vreme za maštovitu i kreativnu igru sa decom: ovo mogu biti igre slikanja, crtanja ili oblačenja. Muzička igra je još jedna ideja – vaše dete bi moglo da voli da pleše, skače okolo ili pravi muziku pomoću jednostavnih instrumenata.

Čitajte sa svojim predškolcem: zajedničko čitanje, pričanje priča, pevanje pesama i recitovanje dečijih pesama podstiču govor, razmišljanje i maštu vašeg deteta.

Kuvajte sa svojim detetom: ovo pomaže vašem predškolcu da se zainteresuje za zdravu hranu, nauči nove reči i razume matematičke koncepte kao što su „pola“, „1 kašičica“ ili „30 minuta“. Možete svom detetu dati jednostavne aktivnosti u kuvanju, kao što je pranje povrća za salatu ili slaganje sendviča.

Igrajte igre sa svojim detetom koje uključuju učenje da delite i da se smenjujete. Kada igrate, recite stvari poput: „Sada je moj red da napravim kulu, onda je tvoj red“ ili „Ti podeliš crvene blokove sa mnom, a ja ću podeliti zelene blokove sa tobom“. Deljenje je još uvek teško za decu u ovom uzrastu, pa dajte svom detetu mnogo pohvala kada deli.

Roditeljstvo predškolskog deteta od 4-5 godina

Kao roditelj, uvek učite. U redu je osećati samopouzdanje kada nešto znaš. Takođe je u redu priznati da nešto ne znate i postaviti pitanja ili dobiti pomoć.

Kada ste fokusirani na brigu o detetu, možda ćete zaboraviti ili vam ponestane vremena da se brinete o sebi. Ali briga o sebi fizički, mentalno i emocionalno pomoći će vašem detetu da raste i napreduje.

Ponekad se možete osećati frustrirano, uznemireno ili preplavljeno. U redu je uzeti malo vremena dok se ne budete osećali smirenije. Stavite svoje dete na bezbedno mesto ili zamolite nekog drugog da čuva vaše dete neko vreme. Pokušajte da odete u drugu sobu da duboko udahnete ili pozovite člana porodice ili prijatelja da razgovarate o stvarima koje vas muče.

Često se u igri desi da nosimo i tresemo decu, međutim nemojte to raditi sa malim detetom. To može izazvati krvarenje u mozgu i verovatno trajno oštećenje mozga. Posebno jer je rizično da vam dete ne ispadne.

Kada treba biti zabrinut za razvoj deteta sa 4 godine

Obratite se medicinaru za vaše dete ili lekaru opšte prakse ako imate bilo kakve nedoumice ili primetite da vaše četvorogodišnjak ima bilo koji od sledećih problema.

 • Problem sa tim da vidi, čuje i komunicira sa drugima
 • Ukoliko je tako, vaše dete možda:
 • ima problema sa sluhom ili vidom
 • ako ne koristi rečenice koje sadrže više od tri reči, možda ima neki kognitivni problem.

Ponašanje i igra

Ukoliko vaše dete ispoljava neke od sledećih simptoma tokom igre ili nešto od sledećeg primetite u ponašanju deteta, možda ono ima problem. Pokazatelji su:

 • Ako dete ne može da razume duple komande poput „Spusti lutku i pokupi loptu“
 • ne pretvara se tokom igre – na primer, ne pretvara se da je mama ili tata
 • ima veoma čudno ponašanje – na primer, ima velike napade besa zbog veoma malih stvari ili se i dalje drži za vas ili plače kada odete
 • deluje veoma uplašeno, nesrećno ili tužno mnogo vremena.

Kretanje i motoričke sposobnosti

Ukoliko vaše dete pokazuje znake nedostatka motoričkih sposobnosti možda ima neki problem. Pokazatelji su sledeći:

 • Previše je nespretan – na primer, mnogo se spotiče kada hoda ili trči
 • teško rukuje malim predmetima – na primer, olovkom ili bojicom
 • ima problema sa crtanjem oblika – na primer, kruga ili krsta
 • ima poteškoća da jede, oblači se ili koristi toalet.

Kada treba biti zabrinut za razvoj deteta sa 5 godina?

Obratite se medicinskoj službi ili lekaru opšte prakse ako primetite da vaš petogodišnjak ima bilo koji od sledećih problema.

Ako ima problem da vidi, čuje ili komunicira, vaše dete možda ima problem. Pokazatelji su sledeći:

 • ima problema da vidi ili čuje stvari
 • ne razvija veštine razgovora – na primer, ne razume kako da priča, sluša i odgovara.

Ponašanje i igra

Ako vaše dete pokazuje sledeće stvari tokom igre ili u ponašanju, možda ima problem i treba mu stručna pomoć. Pokazatelji su sledeći:

 • ne razume trodelne komande poput „Spusti lutku, uzmi loptu ispod stolice i stavi je u kutiju“
 • ne igra se sa drugom decom ili se ponaša na veoma agresivan način
 • deluje veoma uplašeno, nesrećno ili tužno mnogo vremena
 • lako se ometa i ne može da se koncentriše ni na jednu aktivnost duže od nekoliko minuta
 • ne pretvara se tokom igre – na primer, ne igra se doktora i medicinskih sestara, građenja kuli u pesku ili kuvanja.

Kretanje i motoričke sposobnosti

Ukoliko vaše dete pokaže motoričke smetnje, takođe možda ima neki problem koji zahteva tretman. Simptomi i pokazatelji problema su sledeći:

 • Isuviše je nespretan – na primer, prečesto se dešava da se spotakne i padne tokom šetnje ili trčanja
 • teško koristi male predmete – na primer, olovku ili bojicu
 • ima problema sa crtanjem oblika – na primer, kruga ili kvadrata
 • ima poteškoća da jede, oblači se ili koristi toalet.

Trebalo bi da posetite zdravstvenog radnika za decu ako u bilo kom uzrastu vaše dete doživi primetan i dosledan gubitak veština.

Na našem sajtu pored korisnih tekstova možete dobiti i konkretne savete od naših stručnjaka ukoliko imate neki problem. Jedino što treba da učinite je da pronađete kontakt psihologa kojeg želite za sebe i kontaktirate ga putem našeg sajta. Sve seanse koje možete organizovati putem našeg sajta, obavljaju se putem online video poziva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »