Kako postaviti granice u braku

Granice kao granice ne mora da znači da bukvallno ograničavaju. One pružaju slobodu izražavanja vaših potreba i vrednosti istovremeno poštujući potrebe i vrednosti vašeg partnera. Postavljanje granica u braku jeste preduslov za emocionalno blagostanje i mir. Granica jeste veština koja se može naučiti i koja određuje uspeh i dugovečnost svakog odnosa. Postavljanje zdravih granica može transformisati vaš odnos i podići nivo vašeg samopoštovanja.

Online psiholog

Kako izgledaju granice u braku?

Granice su jedinstvene za svakog pojedinca. Pokrivaju niz tema i mogu biti male, uobičajne ili velike i one koje se retko prelaze. Najjednostavnije rečeno, granica u braku je granica onoga šta je osoba spremna da prihvati kod svog partnera. Granice služe kao spoljašnji izraz osnovnih vrednosti i verovanja neke osobe i odražavaju ono što im je potrebno da bi se osećali bezbedno, poštovano i voljeno. Bračni parovi često uspostavljaju granice u oblastima kao što su:

  • Porodica (npr. koliko često posećuju svoje; koliko ličnih podataka treba da znaju o njihovom braku).
  • Lična privatnost (na primer, bez prinude da delite detalje o prošlosti).
  • Komunikacija (npr. nulta tolerancija za vikanje ili glasno i nepristojno dozivanje).
  • Autonomija (na primer, sloboda donošenja sopstvenih odluka, rad na postizanju ciljeva ili održavanje prijateljstva izvan braka).
  • Fizički prostor (otpor prema nasilju, dogovori o seksu, uključujući kada, gde i kako).
  • Novac (na primer, ne skrivajući novac ili dug jedno od drugog).
  • Porodični život (očekivanja od zajedničkog roditeljstva, kućnih poslova, kvalitetno provedeno vreme zajedno).
  • Pravila odnosa (npr. Oočekivanje lojalnosti i vernosti, poverenje i poštovanje).

Naravno, razumevanje kako granica izgleda samo je jedan deo zagonetke. Sledeći korak je utvrđivanje kako efikasno postaviti granicu.

4 načina za postavljanje i poštovanje granica sa vašim supružnikom

Uspostavite jasnu komunikaciju

Provedite vreme identifikujući ono što vam je važno u vašem braku i vašem životu. Na kom polju biste se žrtvovali i oko čega ste spremni da budete fleksibilniji? Kada utvrdite svoje posebne granice, koristite jasan jezik kada o njima razgovarate sa svojim partnerom. Jasno i bez ustezanja zamolite da uspori vožnju ukoliko vam je vožnja prebrza. Slobodno recite da poštuje vašu privatnost; da ne viče na vas tokom sukoba i da vas lepo sasluša; da ne vrši pritisak na vas ukoliko vam nije trenutak za bliske susrete u krevetu.

Sedite sa svojim partnerom da razgovarate o svojim vrednostima, izrazite svoje potrebe i dogovorite se o granicama koje će podržati te potrebe. Uverite se da su ovo granice koje ste oboje spremni da razumete i da ih poštujete i sprovedete u delo.

Definišite posledice ukoliko se granice ne budu poštovale

Nakon što ste sa svojim partnerom razgovarali o vašim granicama – „mora“ i „što ne sme da znači“ da vaša veza mora biti uspešna – sledeći korak je da razjasnite koje su posledice ako i kada se granice ne poštuju. Na primer, ako se vi i vaš supružnik slažete da nećete podići glas tokom sukoba, posledica vikanja tokom tuče mogla bi biti pauza u svađi i sama šetnja od 30 minuta. Imperativ je da sledite posledice svakog kršenja granica. Nepoštovanje pokazuje vašem partneru da ne poštujete sopstvene granice, a ako ne poštujete svoje granice, zašto bi to činili oni?

Online psiholog

Preuzmite odgovornost

Zapamtite: Sve što radite i govorite ima prirodnu posledicu, bilo pozitivnu ili negativnu. Na primer, ako ste često kritički nastrojeni prema svom supružniku, verovatno neće želeti da bude intiman sa vama. Sa druge strane, ako govorite ljubazno i uzdržite se od vikanja tokom svađe, veća je verovatnoća da će se osećati sigurno i poželeti fizičku bliskost. Ovaj isti koncept važi i za poštovanje granica vašeg partnera. Shvatite da ono što govorite i radite (ili ne radite) utiče na vašeg partnera. Shvatite da ćete usput možda kliznuti, pogotovo ako vi i vaš partner niste novi u postavljanju zdravih granica. Preuzmite odgovornost kada pogrešite, ponudite iskreno izvinjenje i uvek se vratite na jasnu komunikaciju sa poštovanjem. Shvatite da živ čovek greši i da prihvatite svoju grešku i odgovornost koju ona sa sobom nosi.

Potražite stručnu pomoć

Postavljanje granica je teško i možda vam nekad pored prijatelja bude potrebna dodatna pomoć. Savetovanje sa licenciranim bračnim i porodičnim terapeutom ili nekim drugim stručnjakom može biti izuzetno korisno, posebno ako stvarate „velike“ granice oko pitanja poput nekih neadekvatnih oblika ponašanja(kocka, alkohol, neverstva) ili vaspitanja dece i slično.

Profesionalno vođenje psihologa ili psihoterapeuta vam pomaže da identifikujete svoje granice u odnosu na vaše vrednosti i potrebe; da koristite svoj jezik i govor kao alat za saopštavanje svetu, pa i partneru, na šta pristajete a na šta ne. Stručna pomoć vam pomaže da utvrdite odgovarajuće posledice za kršenje granica.

Takođe, znajte kada bi trebalo prekinuti vezu ako se određene granice rutinski ne poštuju ili jednostavno nisu kompatibilne. Jako je važno da partneri pričaju, jer su mnogi sukobi i lomovi braka upravo nastali jer su partneri imali šum u komunikaciji. Oni nisu utvrdili prioritete, kao ni to šta žele od njihovog odnosa, a na šta ne žele pristati. Upravo zato je važno da se otvorite i bez straha kažete šta je za vas u redu a šta ne.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »