Lečenje od kocke

Kockanje je rekreativna aktivnost, koja sama po sebi nije nužno negativna iako ima negativni kontekst. Kockanje je u načelu pre svega i izmišljeno kako bi se ljudi zabavaljali. Samo kockanje suštinski može biti rekreativna stvar, koja ne mora uzrokovati zavisnost i može biti izvor određenog zadovoljstva od čekanja na dobitak. Međutim izuzetno je veliki broj onih pojedinaca, koji od rekreativnog kockanja pređu na viši stepen povremenog ili epizodičnog kockanja, a zatim i postanu patološki kockari.

Postoje različiti vidovi kockanja i nije svako kockanje naročito opasno. Dakle ukoliko neko igra lutriju i povremeno „ogrebe“ srećku, pa čak ponekad i odigra tiket u sportskoj kladionici – on nije patološki kockar. Problem se javlja onda kada kockanje postane izrazito često i ako u tome čovek koji se kocka počne da troši enormne svote novca. Patološki kockar je tako, neko ko ne može da odoli ovom poroku i kompulsivno udovoljava svojoj potrebi za porokom, tako što se kocka svakodnevno i intenzivno.

Online psiholog

Samim tim što je za takav način života, odnosno svakodnevno kockanje potrebno konstantno imati novca, patološki kockar počinje da prodaje svoju imovinu i da laže kako bi prikrio velike gubitke koje ne može da opravda pred supružnikom ili partnerkom. Takođe nus pojava, vrlo česta kod ovog poroka kao i kod zavisnosti od narkotika je to da osoba sa ovim problemom počinje da zarađuje tako što vrši kriminalne radnje. Takvi postupci dakle mogu samo produbiti posledice ovog poroka, zbog kojih bi pojedinac mogao imati problema i sa zakonom.

Takođe po mnogim naučnim studijama, samo kockanje uglavnom ne ide samo kao porok ili bolje reći zavisnost. Zbog ogromnih gubitaka koje kockar uglavnom preživljava jureći dobitak, uglavnom dolazi do toga da se ta osoba koja već ima problem sa kockanjem odaje i alkoholu ili narkoticima, kako bi ublažila svoj stres.

Nevolje je u tome, što na taj način uglavnom dolazi do zavisnosti i od tih supstanci, koje potom podrazumevaju lečenje i te zavisnosti pored kompulsivnog kockanja. Vrlo je važno da porodica pokuša da pronađe rešenje za takav slučaj u vidu medicinske pomoći. Takođe treba paziti da se u samu intervenciju ne ulazi previše rano, zbog toga što postoji izvesna faza u kretanju ka zavisnosti od kockanja – kada su takve intervencije kontraproduktivne, odnosno učiniće da pojedinac naprasno sklizne u dublji ponor svog poroka.

Kako prepoznati kompulisvnog kockara?

Postoje određeni simptomi koji se javljaju kada je reč o ovoj zavisnosti. Međutim i pored ovoga verovatno i sami možete prepoznati ovaj problem u nekome ko vam je blizak jer samo ponašanje kompulsivnog kockara upućuje druge na to da on ima problem sa tom vrstom zavisnosti. Da bi se neko smatrao kockarom mora da ispunjava četiri ili više od sledećih simptoma koje je propisao dijagnostički priručnik:

 • Intenzivna potreba za sve većim ulozima novca u toku kockanja kako bi se postigao veći nivo uzbuđenja
 • Pri odstupanju od kockanja, pojedinac sa ovim problemom oseća nervozu, nelagodu ili čak depresiju
 • Česti neuspešni slučajevi da se prekine sa kockarskim aktivnostima, da se ona kontrolišu ili da se smanje
 • Pravljenje planova za naredno kockanje i razmišljanje o kockanju
 • Pojedinac ima potrebu da se kocka kada se ne oseća dobro kako bi popravio svoje raspoloženje
 • Pojedinac sa ovim problemom laže kako bi prikrio svoje novčane gubitke i dugove
 • Pojedinac sa ovim problemom ima probleme u braku, vezi, porodici ili probleme u odnosima sa prijateljima
 • Oslanja se na druge koji bi za njega prikrili ili nadomestili njegove finansijske gubitke
 • Ima problema sa poslom koji ne može da zadrži jer nije dovoljno fokusiran

Ukoliko se ovi simptomi ili najmanje četiri od navedenih simptoma javlja kod pojedinca u periodu od 12 meseci, osobi se može dijagnostifikovati zavisnost od kockanja.

Međutim ne treba imati strah, da ovakav problem nije rešiv. Veliki broj stručnjaka na svetu već godinama radi na lečenju ovakvog oblika zavisnosti, a iskustva lekara za mentalno zdravlje i stručnjaka na polju zavisnosti – govore kako je oporavak i izlečenje moguće!

Naši psihoterapeuti i psiholozi takođe nude usluge i za ovaj problem. Potrebno je samo to da u rubrici sa kontaktima na našem sajtu potražite kontakt nekoga od ponuđenih psihologa. Zakažite vašu seansu i počnite već danas put ka kvalitetnijem životu. Naši psiholozi nude usluge online terapije, tako da nećete morati da dolazite u druge gradove ukoliko niste u mogućnosti, već ćete vašu seansu moći da pratite iz udobnosti vašeg doma. Takođe ovakav način rada, omogućava stalni kontakt između terapeuta i klijenta, što znatno povećava šanse u brži i efikasniji oporovak. Kada god klijent oseti krizu ili želju da se vrati svojoj zavisnosti, može kontaktirati svog psihologa kako bi sprečio ponovno vraćanje u svoj porok.

Koji su uzroci zavisnosti od kocnjaka?

Po nekim statistikama muškarci imaju veću tendenciju da razviju zavisnost od kockanja, naročito u mlađim godinama života. To dolazi kao posledica upotrebe opojnih supstanci poput narkotika ili alkohola. Takođe na sam razvoj zavisnosti od kocke može uticati i okolina, odnosno bliski prijatelji koji se takođe kockaju.

Žene takođe mogu razviti zavisnost od kocke, međutim statistički gledano kod žena se ovaj fenomen javlja tek u drugoj, odnosno zrelijoj fazi života. Suštinski kockar može postati svako, a na to mogu uticati različiti faktori. Neke studije pokazuju da se kockanje kao zavisnost javlja kod određenih pojedinaca kao posledica sledećih faktora:

 • Odlazak u penziju (postoji višak vremena i javlja se dosada koju treba zameniti zabavnom aktivnošću)
 • Traumatične okolnosti koje su uzrokovale privlačnost ka poročnom načinu života
 • Stres na poslu
 • Emotivni ili psihološki problemi poput anksioznosti ili depresije
 • Uticaji okoline
 • Prisutnost već postojećih zavisnosti (zavisnost od alkohola ili narkotika)
 • Usamljenost

Online psiholog

Lečenje od kocke

Lečenje ili rehabilitacija pojedinca sa problemom zavisnosti od kocke odvija se uglavnom u intstitucionalizovanim uslovima ili putem terapije. Institucionalizacija podrazumeva hospitalizaciju pojedinca sa ovim problemom i vrši se često samo u slučajevima kada osoba boluje i od drugih bolesti zavisnosti ili kada joj je mentalno zdravlje drastično pogoršano. Takođe ovakav metod lečenja može biti efikasniji ukoliko osoba ne može da se kontroliše čak i kada ima terapijsku pomoć.

No praktičniji način lečenja ovog oblika zavisnosti je putem psihoterapije. Psihoterapija ima za cilj da pronikne u suštinu problema, da nađe razlog zbog čega osoba sa problemom zavisnosti u toj aktivnosti nalazi zadovoljstvo koje otklanja napetost koju je osećala pre nego što je započela sa vršenjem aktivnosti kao što je na primer kockanje. Terapija može da sadrži kombinovanu metodu, odnosno lečenje terapijom i lekovima. Lekovi koji se prepisuju za ovakvo stanje su antidepresivi ili lekovi za stabilizaciju raspoloženja.

Online terapija koju nudi naš sajt u svetu je već dala ozbiljne rezultate i kada je reč o poremećajima zavisnosti. Kako smo već naveli u tekstu, na našem sajtu vašu terapiju možete zakazati već danas i tako zakoračiti u život bez problema koji imate.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »